İsveç hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
İsveç Krallığı Arması

İsveç hükümdarları listesi İsveç'de hüküm sürmüş krallar ve yönetim gücü bulunup hüküm sürmüş kraliçeler listesidir. Bu liste krallık naiplerini ve Kalmar Birliği krallık genel valilerini de ihtiva ederek yaklaşık günümüze kadar İsveç'de hüküm sürmüş hükümdarlarının listesini vermektedir:

Munsö Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
Eric Galip Gelmiş
(Erik Segersäll)
yak.970 – yak.995
945?, III. Björn Eriksson'un oğlu Sigrid Kibirli
veya
'Świętosława' Polonyalı
Hastaliktan olum, Eski Uppsala[1] yak. 995, yaş: 50
Olof Skötkonung
yak.995 – yak.1022
Olaf Scotking of Sweden coin c 1030.jpg yak.980, Eric Galip Gelmiş Estrid Obotriteli yak. 1022, yas:42
Anund Jacob
(Anund Jakob)
yak. 1022–1050
Anwynd James of Sweden coin c 1040.jpg 25 Temmuz 1008 veya 1010
Olof Skötkonung ile Estrid Obotriteli'nin oglu
yak.1050, yaş:40 civ.
İhtiyar Emund
(Emund den gamle)
1050–1060
Olof Skötkonung'un gayrimeşru oğlu Astrid Njalsdotter 1060

Stenkil Hanedanı ve Diğerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

     Stenkil Hanedanı mensubu

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü

Stenkil
(Stenkil Ragnvaldsson)
1060–1066
Olasılıkla Västergötland doğumlu, babası Ragnvald Ulfsson (Kaynak: Hervarar efsanaesi) Ingamoder Emundsdotter Hastalıktan sonra öldü "Svitjod", 1066

Eric ve Eric
1066–1067
1067, Birbirleriyle çatışma yapma sırasında öldüler

Halsten Stenkilsson
(Halsten)
1067–1070
yak. 1050 Stenkil'in oğlu 1084, yaş:34 civ.
Anund Gårdske
1070–1075
Gardaríki, Kiev Rus'dan geldi. Olasılıkla İskandinav asıllı bir ailedendi.

Kızıl Håkan
(Håkan Röde)
1075–1079
Hovgarden runsten 2008a.JPG Levene, Västergötland, yak.1040, Stenkil'in oğlu

İnge Yaşlı
(Inge den äldre)
1079–1084, 1087–1105
Stenkil ve Ingamoder Emundsdotter'in oğlu İsveç Kraliçesi Helena, Blot-Sweyn'in kızkardeşi Hastalıktan sonra öldü 1105. İlk mezarı Hånger'de, mezarı sonra Varnhem Manastırına nakledildi.
Blot-Sweyn
(Blot-Sven)
1084–1087
1087, İnge Yaşlı'nın savaşcıları tarafından bir pusuda öldürüldüç
align=left colspan=5 bgcolor=#ccddff|1087–1105, İnge Yaşlı Inge den äldre (ikinci kez)
Philip Halstensson
(Filip Halstensson)
1105–1118
Kral Halsten'in oğlu İngegerd Norveçli, Norveç Kralı Harard Hardrada'nın kızı Mezarı Vreta Manastırı'nda kardeşi İsveç Kralı II. İnge'nin mezari yanindaö

İnge Genç
(Inge den yngre)
1110–1125
Ingold the Younger of Sweden & Philip of Sweden (1110s) grave detail 1905.jpg Kral Halsten'in oğlu Ulvhild Håkansdotter Östergötland, 1125, "Zehirli içki" ile zehirlenip öldürüldüğü şaiyası da vardır. Mezarının Vreta Manastir'da bulundugu ve kardeşi Philip Halstensson'in mezarının da orada bulunduğu kabul edilmekdedir.
Ragnvald Knaphövde
1125–1126
Stankil Hanedanı'na bir akrabalık ilişkisi olduğu kabul edilmektedir. 1126, Magnus Güçlü yandaşları tarafından Västergötland'de kral olarak ilan edilmesi planlanmıştı ama bu gerçekleşmeden öldü
1126-30. I. Magnus İsvecli Estrid Hanedanı'ndan olup Batı Geatia'da hükümdar idi. Kral I. Sverker sonradan Doğu Getia'da hükümdar olmuştur.

Sverker Hanedanı ve Eric Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

     Estrid Hanedanı
     Eric Hanedanı
     Sverker Hanedanı

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
I. Sverker Yaşlı
(ayrıca "Yumru Ayaklı", Sverker den äldre veya Klumpfot);
Östergötland'da 1125'den itibaren Kral,
1130 – 25 Aralık 1156
Sweartgar I of Sweden relief 2009 Heda Ödeshög (crop).jpg Doğu Geatia asıllı. Cornube veya Kol'un oğlu Ulvhild Håkansdotter,
Richeza Polonyalı
1156. Arabası ile kilisede Noel ayinine gitmekte iken katledildi. Bazı kaynaklar katilin Magnus Henriksen olduğuna işaret ederler. Mezarı: Alvastra Manastırı.
Aziz Eric
(Erik den helige),
1156 – 18 May 1160
Aziz Eric yak. 1120. Bazı kaynaklar aslının Batı Getia'lı olduğuna işaret etmektedirler. Christina Danimarkalı 18 Mayıs 1160. Uppsala'da kiliseden çıkmakta iken Magnus Henriksen tarafından katledildi. Yaș yak. 40, Uppsala Katedrali'nde bir kutsal tapınma sunağı bulunan mezar.
II. Magnus,
1160–1161
Henry ve (İnge Yaşlı'nın torunu olan) İngrid Ragvaldsdotter'ın oğlu Üvey kızkardeşi olan (Norveç Kralıi IV. Harald Gille'nin kızı) Brigida Haraldsdotter ile evli 1161. İsveç Kralı VII. Karl ile yaptığı "Örbro Muharebesi]]'nde öldu.
VII. Karl
(Karl Sverkersson),
1161 – 12 Nisan 1167ı
Kral Karl Sverkersson'un mühürü 1130. Kral Sverker Yaşlı ve Ulvhild Håkansdotter'un oğlu Christina Hvide, 1163 12 Nisan 1167. "Visingso"'da Kral I. Knut Ericson tarafından öldürüldü. Yaş: 37 civ., Mezarı Alvastra Manastırı
I. Knut Ericson
(Knut Eriksson)
(1167–1173 Östergötland'de hüküm surmedi; 1173'dan itibaren Östergötland da hükmü altında),
1167–1195/1196
Canute I of Sweden c 1290.jpg 1150'den önce. Aziz Eric ve (olasılıkla İnge Yaşlı'nın torunu olan) Kristina Danimarkalı'nin oğlu Cecilia Johansdotter 1195 veya 1196. Eceli ile ölüm . Mezarı Varnhem Manastırı
II. Sverker Genç
(Sverker den yngre),
1196 – 31 Ocak 1208
Sweartgar II of Sweden coin 1725.jpg 1167'den önce olasılıkla 1167 civ. Kral VII. Karl ve Christine Stigsdatter Hvideli'nin oğlu Benedicta Ebbesdotter Hvideli
İngegerd Birgersdotter Bjelbolu (Birger Brosa'nın kızı)
17 Temmuz 1210. "Gestilren Muharebesi"'nde öldü. Yaş: 45 civ. Mezarı:Alvastra Manastırı
X. Eric
(Erik Knutsson),
31 Ocak 1208 – 10 Nisan 1216
Eric the Survivor of Sweden grave detail 2009.jpg 1180. I. Knud Ericson'un oğlu Richeza Danimarkalı (Danimarka Kralı I. Valdemar'ın kızı) 10 Nisan 1216. Nas Şatosu, Visingsö. Birden humma ile öldü. Yaş: 36 civ. Mezarı:Varnhem Manastırı
I. Johan
(Johan Sverkersson unge),
İlkbahar 1216 – 10 Mart 1222
John I of Sweden coin 1725.jpg 1201. II. Sverker'in oğlu 10 Mart 1222. "Visingsö" da öldü. Yaş.:yak. 21. Mezarı Alvastra Manastırı
XI. Eric, Topal ve Peltek
(Erik läspe och halte),
Yaz 1222–28 veya 29 Kasım 1229
Eric the Lisper & Halter of Sweden grave detail 2009 (2).jpg 1216. Kral X. Erik ve Richeza Danimarkalı'nın oğlu Catherine Ymseborglu 2 Şubat 1250. Yaş:34 civ. Mezarı:Varnhem Manastırı
II. Knud Uzun Boylu
(Knut Långe)
28 veya 29 Kasım 1229 – 1234
II. Knud'un bir sikkesi I. Knud Ericson'un yeğeni (nepos) olan Holmger'in oğlu Helena Pedersdatter Acaip 1234. Mezarı: Sko kloster'de
XI. Eric Topal ve Peltek
(Erik läspe och halte),
1234 – 2 Şubat 1250
Eric the Lisper & Halter of Sweden grave detail 2009 (2).jpg 1216. Kral X. Erik ve Richeza Danimarkali'nin oglu Catherine Ymseborglu 2 Şubat 1250. Yaş:34 civ. Mezarı:Varnhem Manastırı

Bjalko Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

'Bjalko Hanedanı bazan Folkung Hanedanı olarak anılır.

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
I. Waldemar
(Valdemar Birgersson)
İlkbahar 1250 – 22 Temmuz 1275
Waldemar of Sweden (1240s) bust 2009 Skara (2).jpg 1239. Birger Jarl ve (X. Eric'in bir kızı olan) İngeborg Eriksdotterin oğlu ] Sophia Danmarkalı, (Danimarka Kralı IX. Eric'in kızı) 26 Aralık 1302. Kardeşi III. Magnus tarafından Nykoping Şatosu'nda hapis edilmiş iken öldü., Yaş:63 civ. . Mezarı: ya Vreta Manastırı veya Riddarholmen Kilisesi
III. Magnus Barnlock
(Magnus Ladulås)
22 Temmuz 1275 – 18 Aralık 1290
Magnus III Barnlock of Sweden as Duke bust 2009 Skara (2).jpg 1240. Birger Jarl ve (X.Eric'in kızı olan) İngeborg Eriksdotter'in oğlu Helwig Holsteinli 18 Aralık 1290, Visingso. Yaş: 50nciv. Mezar:Riddarholmen Kilisesi
Birger
(Birger Magnusson)
18 Aralık 1290 – Mart/Nisan 1318
Birger Magnussson'un kireçtaşı üzerine portresi (yak. 1300) 1280. III. Magnus Ladislaus ve Helwig Holsteinli'nin oğlu Martha Danimarkalı 1298 31 Mayıs 1321. Nykoping'de verilen bir şölende erkek kardeşini öldürmesi üzerine sürgüne gönderildiği Danimarka'da, Yaş: 41 civ.. Mezarı: Ringsted, Zelanda, Danimarka
Mats Kettilmundsson
Taht Naibi: 27 Haziran 1318 – 8 Temmuz 1319
(Bjalbo Hanedanı'ndan değildir.)
Doğum tarihi bilinmemekte Hiç Evlenmedi Mayıs 1326. Åbo, Finlandiya'ya hovitsman olarak
IV. Magnus Ericsson
(Magnus Eriksson)
8 Temmuz 1319 – 15 Şubat 1364
Kral Magnus Eriksson'nin mühürü 1316, Norveç. (Kral Birger'in erkek kardeşi) Eric Magnusson, Soderman Dükü ve İngeborg Håkonsdotter Norveçli'nin oğlu Blanche Namurlu, 1335 1 Aralık 1374. Norveç'de Bomlo Fiyordunda yaşayan oğluna sığınmak için ona gemiyle gitmekte iken gemisinin kasza yapıp batması sırasında boğularak öldü. Yaş: 58
Xİİ. Eric
(Erik Magnusson)
17 Ekim 1356 – 20 Haziran 1359
(1358-9'e kadar babasına rakip kral; ölümünden birkaç ay öncesinden itibaren babası ile ortak hükümdar)
Kral Xİİ. Eric'in mühürü 1339. Kral IV. Magnus Eriksson ve Blanche Namurlu'nun oğlu Beatrice Baveryalı 20 Haziran 1359. IV. Magnus ve karısı Büyük Veba Salgını sırasında ölmüşlerdir. Yaş:20
Norveç Karalı VI. Haakon
(Håkan Magnusson)
15 Şubat 1362 – 15 Şubat 1364
(Babası ile ortak hükümdar)
Håkan Magnusson'un mühürü 1340. IV Magnus Eriksson ve Blanche Namurlu'nun oğlu Margrete Valdemarsdotter Danimarkalı. 9 Nisan 1363 Kopenhag'de 11 Eylül 1290. Oslo, Yaş: 40 civ., Mezarı:Oslo

Mecklenburg Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
Albert
(Albrekt av Mecklenburg)
15 Şubat 1364 – 24 Şubat 1389
Kral Albert 1338 civ. Mecklenburg. II. Albert II, Mecklenburg Dükü ve Euphemia İsveçli'nin oğlu Richardis Schwerinli 1 Nisan 1412, Mecklenburg. Yaş:34 civ. Mezar: Doberan Manastırı, Almanya

Kalmar Birliği döneminde Hükümdarlar ve Taht Naipleri (Riksforeståndare)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
I. Margaret
(Margareta Valdemarsdotter)
24 Şubat 1389 – 28 Ekim 1412
Kraliçe I. Margaret 1353. Vordingborg Şatosu,Danimarka Kralı IV. Valdemar ve Helvig Sønderjyllandlı'nın kızı Norveç Kralı VI. Haakon 28 Ekim 1412 Flensburg Fiyordu'nda batan bir gemide. Yaş: 55 civ. Mezarı: Roskilde Katedrali
Pomeranyalı Eric
(Erik av Pommern)
23 Temmuz 1396 – 24 Eylül 1439
1434–1435
ve 1436'de tahttan indirildi)
1382. Rugenwalde, Pomeranya, , VII. Wartislaw, Pomeranya Dükü ve Mary Mecklenburg-Schwerinli'nin oğlu Philippa İngiltereli 3 Mayıs 1459 Rugenwalde Şatosu. Yaş: 77 civ.. Mezarı St. Mary Kilisesi, Darłowo, Polonya
  • 13 Ocak 1435 – 4 Mayıs 1436 : Taht Naibi: Engelbrekt Engelbrektsson (Rikshovitsman)
  • Ekim 1438 – Sonbahar 1440 : Taht Naibi Karl Knutsson Bonde sonra I. Karl adıyla İsveç kralı
Bavyeralı Christopher
(Kristoffer av Bayern)
Sonbahar1441 – 6 Ocak 1448
26 Şubat 1418 Neumarkt in der Oberpfalz, Baverya (modern Almanya), Johan Pfalz-Neumarkt Dükü ve Catherine Vratislava'nın oğlu Dorothea Brandenburglu 5 Ocak veya 6 Ocak 1448, Helsingborg. Yaş: 29, Mezarı Roskilde Katedrali
  • Ocak – 20 Haziran 1448: Taht Naibleri: Bengt Jonsson (Oxenstierna) ve Nils Jonsson (Oxenstierna)
VIII. Karl
(Karl Knutsson Bonde)
20 Haziran 1448 – 24 Şubat 1457,
9 Ağustos 1464 – 30 Ocak 1465 ve
12 Kasım 1467 – 15 Mayıs 1470
Carl II of Sweden 15th century by Bernt Notke 1982 .jpg 1408 veya 1409, Ekholmen Satosu, Knut Tordsson (Bonde) ve Margareta Karlsdotter (Sparre av Tofta)'in oğlu Birgitta Turesdotter (kocası kral olmadan öldü)
Katarına rlsdotter
Kristina Abrahamsdotter
15 Mayıs 1470, Yaş: 61 ve 62 civ.. Mezarı Riddarholmen Kilisesi
  • Mart – 23 Haziran 1457: Taht Naipleri: Jons Bengtsson (Oxenstierna), Upsala başpiskoposu ve Erik Axelsson (Tott)
I. Kristian ()
23 Haziran 1457 – 23 Haziran 1464
İ. Kristian Danimarkalı Şubat 1426 Oldenburg, Aşağı Saksonya, Oldenburg Kontu Dietrich ve Helvig Schauenburglu'nun oğlu Dorothea Brandenburglu 21 Mayıs 1481, Kopenhag, Yaş: 55, Mezarı Roskilde Katedrali
9 Ağustos 1464 – 30 Ocak 1465 VIII. Karl (Karl Knutsson Bonde) (ikinci kez)
  • 26 Aralık 1464 – 11 Ağustos 1465 : Taht Naibi: Kettil Karlsson (Vasa), Linkoping Başpiskoposu
  • 11 Ağustos 1465 – 18 Ekim 1466 :Taht Naibi: Jons Bengtsson (Oxenstierna)
  • 18 Ekim 1466 – 12 Kasım 1467 : Taht Naibi: Erik Axelsson (Tott)
12 Kasım 1467 – 15 Mayıs 1470 VIII. Karl (Karl Knutsson Bonde) (üçüncü kez)
  • 16 Mayıs 1470 – 6 Ekim 1497 : Taht Naibi: Sten Sture Yaşlı (Sten Sture den äldre)
"Hans"
6 Ekim 1497 – Ağustos 1501
Hans Aalborg Şatosu, 2 Şubat 1455, I. Christian (Danimarka Kralı) ve Dorothea Brandenburglu'nun oğlu Christina Saksonyalı 20 Şubat 1513, Aalborg Şatosu. Yaş 58. Mezarı: St. Canute Katedrali, Odense
  • 12 Kasım 1501 – 14 Aralık 1503 : Taht Naibi: Sten Sture Yaşlı
  • 21 Ocak 1504 – 31 Aralık 1511 veya 2 Ocak 1512 : Taht Naibi: Svante Nilsson (Svante Nilsson, herre till Ekesjo)
  • Ocak ortası – 23 Temmuz 1512 : Taht Naibi: Erik Arvidsson Trolle
  • 23 Temmuz 1512 – 3 Şubat 1520 : Taht Naibi: Sten Sture Genç (Sten Sture den yngre)
II. Christian (Danimarka Kralı|II. Kristian, Tiran]]
(Kristian Tyrann)
1 Kasım 1520 – 23 Ağustos 1521
II. Christian, Danimarka Kralı 1 Temmuz 1481 Nyborg Şatosu, Hans Danimarkalı ve Christina Saksonyalı'nın oğlu İsabella Avusturyalı 25 Ocak 1559, Kalundborg Şatosu. Yaş: 77, Mezarı:St. Canute Katedrali, Odense

Vasa Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
I. Gustav (Gustav Vasa)
6 Haziran 1523 – 29 Eylül 1560
Ayrıca Taht Naibi I. Gustav Eriksson (Vasa),İçin 1521–1523
Gustav I of Sweden c 1550.jpg 12 Mayıs 1496. Rydboholm Şatosu veya Lindholmen Uppland, Erik Johansson Vasa ve Cecilia Månsdotter'in oğlu Catherine Saxe-Lauenburglu (1531–1535)
Margareta Leijonhufvud (1536–1551)
Katarina Stenbock (1552–1560)
29 Eylül 1560, Tre Kronor Şatosu, Yaş:64, Mezarı: Uppsala Katedrali
XIV. Eric
29 Eylül 1560 – 29 Eylül 1568
Eric XIV of Sweden.jpg 13 Aralık 1533, Tre Kronor Şatosu. I. Gustav ve Catherine Saxe-Lauenburglu'nun oğlu Karin Månsdotter 26 Şubat 1577. Örbybus Kalesi'nde tutuklu iken zehirlenip öldürüldü, Yaş:43 . Mezarı: Västerås Katedrali
III. Johan
30 Eylül 1568 – 17 Kasım 1592
John III of Sweden.jpg 20 Aralık 1537 Stegeborg Şatosu, Ostergotland. I. Gustav ve Margaret Leijonhufvud'un oğlu Catherine Jagellonica Polonyalı (1562 – 1583),
Günilla Bielke (1585–1597)
17 Kasım 1592 Tre Kronor Şatosu. Yaş:54, Mezarı: Uppsala Katedrali
Sigismund Vasa
(Sigismund)
17 Kasım 1592 – 24 Temmuz 1599
Bacciarelli - Zygmunt III.jpeg 20 Haziran 1566, Gripsholm Şatosu. III. Johan ve Catherine Jagellonica Polonyalı'nın oğlu. Anna Avusturyalı (1573–1598),
Constance Avusturyalı (1605–1631)
30 Nisan 1632, Varşova, Polonya. Yaş:65, Mezarı:Wawel Katedrali, Kraków, Polonya
IX. Karl
22 Mart 1604 – 30 Ekim 1611
Ayrıca Taht Naipi Dük Karl, 1599–1604
Charles IX of Sweden.jpg 4 Ekimr 1550, Tre Kronor Şatosu, İ. Gustav ve Margaret Leijonhufvud'un oğlu Maria Palatina-Simmernli (1579–1589),
Christina Holstein-Gottorplu (1592–1611)
30 Ekim 1611, Nykoping Şatosu. Yaş:61. Mezarı:Strängnäs Katedrali
II. Gustav Adolf
Büyük Gustavus Adolphus (Gustav Adolf den Store)
,Kuzey'in Aslanı
30 Ekim 1611 – 6 Kasım 1632
Gustav II of Sweden.jpg 9 Aralık 1594 Tre Kronor Şatosu, IX. Karl ve Christina Holstein-Gottorplu'nun oğlu. Maria Eleonora Brandenburglu 6 Kasım 1632, Saksonya'da Lützen Muharebesi'nde öldü. Yaş:37. Mezarı:Riddarholmen Kilisesi
Kristina
6 Kasım 1632 – 6 Haziran 1654
Christina of Sweden by Jacob Ferdinand Voet.jpg 8 Aralık 1626 [2] Stockholm Gustavus Adolphus ve Maria Eleonora Brandenburglu'nun kızı Evlenmedi 19 Nisan 1689. Roma, modern İtalya. Yaş 62. Mezarı: Aziz Petrus Bazilikası , (modern Vatikan)

Palatina-Zweibrücken Hanedanı, Wittelsbach Hanedanı kolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
X. Karl Gustav
6 Haziran 1654 – 13 Şubat 1660
Sébastien Bourdons-Karl X Gustav.jpg Nykoping Şatosu, 8 Kasım 1622, Kont John Casimir, Zweibrucken-Kleeburg Platina Kontu ve (İsveç Kralı IX. Karl'in kızı)' Katherina İsveçli'nin oğlu Hedwig Eleonora Holstein-Gottorplu Göteborg, 13 Şubat 1660, yaş:37, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde
XI. Karl
13 Şubat 1660 – 5 Nisan 1697
Charles XI of Sweden (1691).jpg Tre Kronor Şatosu, 24 Kasım 1655 X, Karl ve Hedwig Eleonora Holstein-Gottorplu'nun oğlu Ulrika Eleonora Danimarkalı Tre Kronor Şatosu, 5 Nisan 1697, yaş: 41, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde
XII. Karl
5 Nisan 1697 – 30 Kasım 1718
Karl XII 1706.jpg Tre Kronor Şatosu, 17 Haziran 1682 XI. Karl ve Ulrike Eleonora Danimarkalı'nın oğlu Hiç evlenmedi Fredrikshald, Norveç, 30 Kasım 1718, yaş: 36, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde
Ulrika Eleonora
5 Aralık 1718 – 29 Şubat 1720
Ulrica Eleanor of Sweden (1688) c 1725 by Georg Engelhard Schröder.jpg Tre Kronor Şatosu, 23 Ocak 1688 XI. Karl ve Ulrika Eleonora Danimarkalı'nın kızı I. Frederick, Hesse-Kassel Kontu Stockholm, 24 Kasım 1741, yaş: 53, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde|-

Hesse Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
I. Frederick (Fredrik I av Hessen)
24 Mart 1720 – 25 Mart 1751
Frederick I of Sweden.jpg Kassel (modern Almanya'da), 23 Nisan 1676, I. Charles, Hesse-Kassel Kontu ve Prenses Maria Amalia Courlandlı'nın oğlu Prenses Louise Dorothea Prusyali
Ulrika Eleonora İsveçli
Stockholm, 25 Mart 1751, yaş: 74, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde

Holstein-Gottorp Hanedanı Oldenburg Hanedanı kolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
Adolf Frederick (Adolf Fredrik)
25 Mart 1751 – 12 Şubat 1771
Adolph Frederick of Sweden c 1751 by Gustaf Lundberg & Jakob Björck.jpg Gottorp, Schleswig (modern Almanya), 14 Mayıs 1710, Christian August Holstein-Gottorplu, Eutin Prensi ve Albertina Frederica Baden-Durlachlı'nın oğlu Louisa Ulrika Prusyalı Stockholm Sarayi, 12 Şubat 1771, yaş: 60, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde
III. Gustav
12 Şubat 1771 – 29 Mart 1792
Gustavo-III,-Rey-de-Suecia 1777-by-Roslin.JPG Stockholm, 24 Ocak [E.U. 13 Ocak] 1746 Kral Adolf Frederick ve Louisa Ulrika Prusyalı'nın oğlu Sophia Magdalena Danimarkalı Suikast (Opera'da bir maskeli baloda arkasından tabanca ile vuruldu, 16 Mart 1792). Stockholm Sarayı'nda öldü, 29 Mart 1792, yaş: 49, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde
IV. Gustav Adolf
29 Mart 1792 – 10 Mayıs 1809
1792–1796 döneminde Karl Södermanland Dükü, Naip
Gustav IV Stockholm Sarayı, 1 Kasım 1778 Kral III. Gustav ve Sophia Magdalena Danimarkalı'nın oğlu Frederica Badenli St. Gallen, İsviçre, 7 Şubat 1837, yaş: 58, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde
XIII. Karl
6 Haziran 1809 – 5 Şubat 1818
XIII. Karl Stockholm, 7 Ekim 1748, Kral Adolf Frederick ve Louisa Ulrika Prusyalı'nın oğlu Hedwig Elizabeth Charlotte Holstein-Gottorplu Stockholm, 5 Şubat 1818, yaş: 69, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde

Bernadotte Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Resim Doğumu Evliliği Ölümü
XIV. Karl Johan
5 Şubat 1818 – 8 Mart 1844
CarlXIVJohnSweden.jpg Pau, Fransa, 26 Ocak 1763 Jean Henri Bernadotte ve Jeanne de Saint-Vincent'in oğlu Désirée Clary Stockholm Sarayı, 8 Mart 1844, yaş: 81, mezarı Riddarholmen Kilisesi'nde
I. Oscar
8 Mart 1844 – 8 Temmuz 1859
Oscar I of Sweden & Norway c 1855 by Augusta Åkerlöf.jpg Paris, Fransa, 4 Temmuz 1799, XIV. Karl Johan ve Désirée Clary'nin oğlu Josephine Leuchtenberg'li Stockholm Sarayı, 8 Temmuz 1859, yas 60, mezarı Riddarholmen Kilisesi'nde
XV. Karl (Karl XV)
8 Temmuz 1859 – 18 Eylül 1872
Karl XV i mitten av 1860-talet.jpg Stockholm Sarayı, 3 Mayıs 1826 I. Oscar ve Josephine Leuchtenbergli'nin oğlu Louise Hollandalı Malmö, 18 Eylül 1872, yaş:46, mezarı Riddarholmen Kilisesi'nde
II. Oscar
18 Eylül 1872 – 8 Aralık 1907
King Oscar II of Sweden in uniform.png Stockholm, 21 Ocak 1829 I. Oscar ve Josephine Leuchtenbergli'nin oğlu Sofia Nassaulu Stockholm, 8 Aralik 1907, yaş: 78, mezarı Riddarholmen Kilisesi'nde
V. Gustaf
8 Aralik 1907 – 29 Ekim 1950
Gustaf V av Sverige.jpg Drottningholm Sarayi, 16 Haziran 1858 II. Oscar ve Sofia Nassaulu'nun oğlu Victoria Badenli Drottningholm Sarayı, 29 Ekim 1950, yaş: 92, mezarı: Riddarholmen Kilisesi'nde
VI. Gustaf Adolf
29 Ekim 1950 – 15 Eylül 1973
Gustaf VI Adolf av Sverige som kronprins.jpg Stockholm, 11 Kasım 1882 V. Gustaf ve Victoria Badenli'nin oğlu Prenses Margaret Connaught
Lady Louise Mountbatten
Helsingborg, 15 Eylul 1973, yaş: 90, mezarı "Kungliga begravningsplatsen (Kraliyet Mezarlığı)
XVI. Karl Gustaf
15 Eylul 1973 – günümüz
Karl Gustav Haga Sarayı, 30 Nisan 1946 Prens Gustaf Adolf, Västerbotten Dükü ve Prenses Sibylla Saxe-Coburg ve Gothalı'nın oğlu Silvia Sommerlath Hayatta

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lagerqvist in Sverige och dess regenter under 1000 år ISBN 91-0-075007-7 say. 23
  2. ^ Bu 8 Aralık tarihi İsveç'te o sırada geçerli olan Jülyen takvimii'ne göre verilmiştir. , Gregoryen Takvimi'nde bu 18 Aralık'a tekabül eder.

Bu madde İngilizce Wikipedia "List of Swedish monarchs" maddesi kaynaklıdır: Online [1] (İngilizce)

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Cambridge History of Scandinavia. C..I, Cambridge:Cambridge University Press]], 2003 ISBN 0-521-47299-7 (İngilizce)
  • Morby John E. (2003) Dynasties of the World, Oxford:Oxford University Press ISBN 0-19-860473-4 (İngilizce)
  • Liljegren, Bengt. (2004) Rulers of Sweden. Historiska Media, ISB: 91-85057-63-0 (İngilizce)
  • Lagerqvist Lars O. ve Åberg Nils. (2002) Kings and Rulers of Sweden. Vincent Publications, ISBN 91-87064-35-9).