Gelaolar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kelao sayfasından yönlendirildi)
Gelaolar
Guangşi-Longlin [en]'de yaşlı Gelao kadınları
Önemli nüfusa sahip bölgeler
 Çin (Guizhou, Guangşi, Yünnan ve Siçuan)
 Çin550.746[1] (2010)
 Vietnam4.003[2] (2019)

Gelao ya da Gelo halkı (Gelao [en]: Klau [klau˥]; Çince: 仡佬族; pinyin: Gēlǎozú; VietnamcaNgười Cờ Lao), Çin ve Vietnam'da bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devleti tarafından resmî olarak tanınan 56 etnik gruptan birini teşkil eder. Buna rağmen, bazı Gelaolar Çin Hükûmeti tarafından Yi, Miao veya Zhuang olarak sınıflandırılır.

Yaklaşık 555 bin Gelao var; bunların çoğu, başta Zunyi şehrine bağlı Wuchuan Gelao ve Miao Özerk İlçesi [en] ile Daozhen Gelao ve Miao Özerk İlçesi [en] olmak üzere Liupanshui, Anshun ve Bijie gibi Çin Guizhou eyaletinin farklı illerinde bulunur. Batı Guangşi (Longlin Çok Milletli Özerk İlçesi [en]), güneydoğu Yünnan ve güney Siçuan'da ise diğer Gelao topluluklarına rastlanabilir. Gelao halkı ayrıca Vietnam Hükûmeti'nin resmî olarak tanıdığı 54 etnik azınlık [en] arasında da yer alır; Vietnam Gelaoları, ülkenin kuzeyinde yer alan Hà Giang ilindeki karst düzlüklerinde yaşarlar.

Gelaolar arasında en çok uygulanan dinî inanç Taoizm, fakat Budizmi uygulayan bir azınlık da mevcuttur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Klau People ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "中华人民共和国国家统计局 >> 第六次人口普查数据". stats.gov.cn. 27 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2020. 
  2. ^ "Report on Results of the 2019 Census". General Statistics Office of Vietnam. 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020.