Monguorlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Monguor maskeli dans performansı

Monguorlar (Basitleştirilmiş Çince: 蒙古尔; Geleneksel Çince: 蒙古爾; pinyin: Měnggǔ'ěr; Monguor dili: Mongghul) ya da Tular (Çince: 土族; pinyin: Tǔzú), Tsagaan Mongol ("Ak Moğollar") olarak da bilinirler, Çin'de resmî olarak tanınan 56 etnik gruptan biridir. "Tu" etnik kategorisi 1950'lerde oluşturuldu.

2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı'na göre Çin'de 289.565 Monguor vardır; bunlar ağırlıklı olarak Çinghay (204.412 kişi) ve Kansu (30.781 kişi) eyâletlerinde yaşarlar.[1] Monguorların konuştukları Monguor dili Moğol dil ailesine aittir, fakat büyük oranda yerel Çince ve Tibetçe lehçelerinin etkilerine maruz kalmıştır. Günümüzdeki Monguorların neredeyse tümü Çince de konuşabilir. Monguorların çoğu çiftçi ve bazıları hayvan çiftçileridir.

Kültürleri ve toplumsal yapıları Tibet Budizmi, Konfüçyüsçülük, Taoizm ve yerel inançların etkileri tarafından şekillendirilmiştir. Huzhu ile Minhe alanlarında çalışan Amerikalı ve Koreli misyonerlerin faaliyetlerinden dolayı bu alanlarda yaşayan bazı Monguorlar Hristiyandır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Mongour people ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "中华人民共和国国家统计局 >> 第六次人口普查数据". stats.gov.cn. 27 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020.