Lisular

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lisu
ꓡꓲ‐ꓢꓴ လီဆူ 傈僳

Toplam nüfus
1.200.000 (tahminî)
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Çin (Yünnan, Siçuan),[1] Kuzeydoğu Hindistan [en] (Arunaçel Pradeş), Myanmar, Tayland
Diller
Din

Lisular (Lisucaꓡꓲ‐ꓢꓴ ꓫꓵꓽ; Birmancaလီဆူလူမျိုး, Birmanca telaffuz: [lìsʰù]; Çince: 傈僳族; pinyin: Lìsùzú; Taycaลีสู่), Tibet-Birman bir etnik gruptur. Myanmar'ın dağlık bölgelerinde, Çin'in güneybatısında, Tayland'da ve Hindistan'a bağlı Arunaçel Pradeş eyâletinde yaşarlar.

Çin'in Siçuan eyâletinde ve Yünnan eyâletine bağlı Lijiang, Baoshan, Nujiang, Diqing ve Dehong illerinde yaşayan aşağı yukarı 730 bin Lisu var. Lisu halkı, Çin Hükûmeti'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Myanmar'da Lisular, 135 etnik gruptan biri olarak tanınır ve yaklaşık 600 bin kişilik bir nüfusa sahip. Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin Eyaleti (Putao [en], Myitkyina [en], Tanai [en], Waingmaw [en] ve Bhamo [en]), Şan Eyaleti (Momeik [en], Namhsan [en], Lashio [en], Hopang [en], Kokang [en], Nansang [en], Loilem [en] ve Mong Ton [en]), Sagaing bölgesi (Katha [en] ve Hkamti [en]) ve Mandalay bölgesinde (Mogok [en] ve Pyin Oo Lwin [en]) yaşarlar. Tayland'da 55 bin Lisu var ve bunlar dağlık bölgelerde yaşayıp Tayland'ın altı tepe kabilesinden [en] birini teşkil ederler.[2]

Lisu halkı 58'den fazla aşiretten oluşur. Her aşiretin kendi ismi veya soy ismi var. En çok tanınan aşiretler Laemae pha, Bya pha, Thorne pha, Ngwa Pha (Ngwazah), Naw pha, Seu pha ve Khaw pha'dır. Aşiret isimlerinin çoğu, ilkel zamanlardaki avcı faaliyetlerinden kaynaklanır, lâkin zaman geçtikçe birçok Lisu Çince isimler de benimsemeye başladı. Lisu kültürünün Yi kültürüyle paylaştığı birçok ortak noktası mevcuttur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Lisu people ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ethnies chinoises". Chine-informations.com. 29 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2018. 
  2. ^ Ernst, Gabriel (21 Ekim 2019). "'We try to not be Thai': the everyday resistance of ethnic minorities". New Mandala. 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2020.