Ilabrat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ilabrat, Asur, Babil ve Akad mitolojisinde, Tanrı Anu'nun maiyetinin bir parçasıdır. Onun veziri olarak görülürdü.

İlabrat, ölümün kökenini açıklıyor gibi görünen "Adapa ve yaşamın yemeği" efsanesini içeren kil tabletlerde geçmektedir. Bilgeliği kazanmış ama sonsuz yaşamı kazanmamış olan Adapa, Eridu'daki Ea'nın (Enki) oğlu ve tapınak rahibidir ve ritüelleri ekmek ve su ile gerçekleştirir.

Adapa sakin bir denizde balık avlarken aniden Güney Rüzgarı yükselir ve teknesini ters çevirir ve onu suya atar. 'Güney Rüzgarı'na yapılan bu atıf, Güney Rüzgarı tanrıçası olarak tanımlanan Enlil'in karısı Ninlil'e atıfta bulunabilir.

Adapa öfkelenir ve Güney Rüzgarı'nın 'kanatlarını' kırmaya başlar, bu nedenle yedi gün boyunca deniz tazeliğini ılık topraklara üfleyemez.

Adapa, cennetteki Anu'nun mahkemesine çağrılır ve babası Ea, ona, ölümün yemeği ve suyu olacağından korktuğu için önüne konulan hiçbir şeyi yememesini veya içmemesini tavsiye eder.

Ancak Anu, Adapa'dan etkilenir ve ona (ebedi) yaşamın yiyecek ve suyunu sunar. Ancak Adapa, Ea'nın tavsiyesine uyar ve kibarca herhangi bir yiyecek veya içecek almayı reddeder. Anu'nun sunduğu bu yaşam yemeği ve suyu, Adapa'yı ve onun soyundan gelenleri ölümsüz yapabilirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Michael Jordan, Tanrıların Ansiklopedisi, Kyle Cathie Limited, 2002