Hearts of Iron

Vikipedi, özgür ansiklopedi
GeliştiriciParadox Development Studio Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıStrategy First
YapımcıParadox Interactive
Motor1 CD-ROM
PlatformMicrosoft Windows
Çıkış24 Kasım 2002
TürStrateji
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Hearts of Iron İsveç asıllı Paradox Interactive'in II. Dünya Savaşı konulu oyunu. Bu oyunda ABD'den Yeni Zelanda'ya kadar 1936-1948 arasındaki tüm ülkeler (Andorra, Monako, San Marino gibi küçük şehir devletleri hariç) vardır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Hearts of Iron Paradox'un başarılı Europa Universalis oyun motoru üzerine kuruludur ancak birçok da değişikliğe sahiptir.

  • Her bir bölümde onlarca teknoloji araştırması yapılabilen ve üretilen ünitelerin özelleştirilebildiği 14 farklı bölüme (infantry/piyade, artillery/top, industry/endüstri, armoured units/zırhlı birimler, navy/donanma... gibi) ayrılmış detaylı bir teknoloji ağacı.
  • 4 farklı doğal kaynağın bulunduğu bir ekonomi modeli. Ordu ve endüstriye bağlı olarak coal/kömür, steel/çelik, rubber/kauçuk ve oil/petrol.
  • Askeri ve politik liderleri seçebilme.
  • Milislerden ICBM'lere (kıtalar arası balistik füze) kadar birçok askeri ünite.
  • Kaynak hatlarını ve ünitelerin hareketleri ile savaş durumlarını etkileyen bir hava şartı modeli.

Oyun II. Dünya Savaşı zamanında (öncesi ve sırasında) geçmektedir ve oyuncu gerçekte tarihi olayların nasıl meydana geldiğini görüp tanıklık edebilir.Heart of Iron bir tarih oyunu olarak da düşünülebilir.

Oyunda oyuncunun istediğini seçip katılabildiği ya da ayrılabildiği 3 farklı ana müttefik vardır. Bunlar Allies, Axis ve Comintern. Oyun yalnızca bir müttefik kaldığı zaman sona erer ki bu çok zor gerçekleşir. Zaman olarak ise 30 Aralık 1947'de gece yarısı sona erer ve bu durumda kazanan müttefik anahtar bölge ve şehirleri ellinde bulunduran ve puanlama sistemine göre en çok puana sahip olan olur.

Anlaşmazlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda Tayvan, Japonya'nın kontrolü altında ve Tibet, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Mançukuo bağımsız ülkeler olarak resmedildiği için oyun Çin'de yasaklanmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]