Europa Universalis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Europa Universalis
GeliştiriciParadox Development Studio
YayımcılarBlackstar Interactive, Vision Park, Strategy First, Koch Media
YapımcıHenrik Strandberg
TasarımcılarJohan Andersson, Klas Berndal, Henrik Strandberg, Philippe Thibaut
ProgramcıJohan Andersson
SanatçıDaniel Nygren
SeriEuropa Universalis Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorEuropa Engine
PlatformMicrosoft Windows
Çıkış20 Ekim 2000
TürStrateji
ModlarTek oyunculu oyun, Çok oyunculu oyun

Europa Universalis, Paradox Development Studio tarafından geliştirilen Blackstar Interactive, Vision Park, Strategy First ve Koch Media tarafından yayımlanan strateji türündeki bir video oyunudur. Çıkış tarihi 20 Ekim 2000'dir. Tek oyunculu ve Çok oyunculu olmak üzere 2 tür mod seçeneği vardır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Europa Universalis, oyununda oyuncu 1492'den 1792'ye kadar 7 Avrupa ülkesinden istediğini seçebilir.[1] Oyunda 3633 tane eyalet bulunmaktadır. Oyuncu, illere ve deniz bölgelerine ayrılmış iki boyutlu bir haritada oyuna başlar. dünyanın bir kısmı görünmezdir ancak tek tek bölgeleri keşfetmek mümkündür. Oyuncu, senaryoda bulunan 8 Avrupa ülkesinden birini yönetir ve tarihi yöneticileri temsil eder. Yöneticiler zamanla tarihsel olarak değişir. Oyuncu, bütçesinin bir kısmını araştırmaya ayırarak kendi ülkesindeki teknolojik gelişmeyle ilgilenebilir. Devlette istikrarı sağlamak için harcamaları artırabilirsiniz. İsyanlar, bir ilde devlet dini ve eyalet dininin farklı olması, verginin fazla olması veya oyunun bir olayı olarak ortaya çıkar. Hatta isyancılar devletten bile ayrılıp bağımsızlığını ilan edebilir. Bu nedenle, illerdeki isyan riskini, kent gelişiminin hızını ve toplanan vergilerin miktarını belirleyen oyunda istikrar sistemi önemli bir rol oynamaktadır. Oyunun özel bir unsuru, ıssız bölgelerin kolonileştirilmesidir. Fetihçi(kara birimi için) veya kaşif(donanma için) kullanan oyuncu, yeni eyaletleri keşfetme olanağına sahiptir ve yerleşimciler sayesinde seçilen bölgeye yerleşebilir.

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tüm Gerçekliğiyle Europa Universalis Efsanesi | Monster Blog". 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2021.