Paradox Interactive

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paradox Interactive
Kuruluş1999 (1999)
Genel merkezi,
Önemli kişilerEbba Ljungerud (CEO)
Fredrik Wester (Yönetim Kurulu Başkanı)
Gelirartış 1.127,8 milyon kr (2018)[1]
Net gelirartış 353,9 milyon kr (2018)[1]
Çalışan sayısı423 (Mart 2019)[1]
Web sitesiparadoxplaza.com

Paradox Interactive, İsveç'in başkenti Stockholm merkezli bir oyun dağıtım şirketidir. Aynı şirketin geliştiricisi olan Paradox Development Studio'nun oyunlarının dağıtımcılığını yapmaktadır. Genellikle tarih-strateji tabanlı oyunlar üzerinde çalışmaktadır.

Oyunlarının yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Paradox Interactive oyunlarının çoğu tarih-strateji temalı gerçek zamanlı strateji oyunlarıdır. Ürünleri, genellikle sandbox tarzıdır. Oyunları gerçek zamanlıdır fakat durdurulabilme özelliği mevcuttur ve durdurulduğunda istenen şeyler değiştirilebilir.

Her tarihi oyunun odak noktası farklıdır ancak genel olarak oyuncu seçtiği ulusun ekonomi, ticaret, politika, diplomasi, teknoloji, askeriye alanlarını kontrol eder ve yönetir. Paradox'un oyunları aynı zamanda oldukça karışıktır, yüksek detayları olan oynanış özelliklerine ve modellere sahiptir. Oyunların çoğu çıkışından sonra uzunca bir süre güncellenmektedir. Sürekli yamalar yayınlanır ve bu yamalarda oyunlarda büyük değişiklikler ve eklemeler yapılır. Bu yamalar genellikle oyuncu kitlesinin görüşlerine ve isteklerine göre gerçekleşmektedir.

Oyunların çoğu zafer koşullarını barındırmayan oyun motoru olan Clausewitz Engine ile yapılmaktadır. Paradox'un oyunları yeni senaryolar oluşturabilinecek kadar kolay modlanabilir. Mod yapımcılarına yardım etmek için Paradox forumlarında onlara destek sağlanır; modlamaların nasıl yapılacağı anlatılır ve modlama programları paylaşılır. Bu nedenle, her oyuna dair çok sayıda mod vardır.

Paradox Interactive'in en popüler oyunları Europa Universalis ve Hearts of Iron serilerinin oyunlarıdır.[kaynak belirtilmeli] Kendi stüdyosunun geliştirdiği oyunların haricinde, başka stüdyoların dağıtıcılığını da yapmaktadır. Bunların arasında hayatta kalma oyunu olan Penumbra, rol yapma oyunu olan Magicka serisi ve Mount & Blade serisi de yer almaktadır. Paradox ayrıca Colossal Order ile işbirliği yaparak Cities in Motion serisini ve Cities: Skylines'ı çıkarmıştır. Metacritic'e göre, şirketin en yüksek puanı alan ürünü Obsidian Entertainment ile birlikte geliştirdiği ve Mart 2015'te çıkışını yapan Pillars of Eternity'dir.[2]

Paradox Interactive Ekim 2015'te CCP Games'den White Wolf Publishing'in varlığını satın almıştır. Bu varlığın içerisinde World of Darkness ve Vampire: The Masquerade de yer almaktadır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Annual report 2018" (PDF). paradoxinteractive. 17 Nisan 2019. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2016. 
  3. ^ http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2015/10/29/paradox-purchases-world-of-darkness-vampire-the-masquerade-creator-white-wolf-publishing.aspx 31 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.?

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]