Güney Afrika sardunyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güney Afrika sardunyası
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Geraniales
Familya: Geraniaceae
Cins: Pelargonium
Tür: P. sidoides
İkili adlandırma
Pelargonium sidoides
DC., Prodr. 1: 680 (1824).

Güney Afrika sardunyası (Pelargonium sidoides, Umkaloabo), turnagagasıgiller (Geraniaceae) familyasından Güney Afrika'ya özgü, tıpta kullanılan bir bitki türü. Soğuk algınlığı ve gribe karşı çeşitli markalardan Umca adıyla piyasaya sürülen ilaçların hammaddesini oluşturur. Yetiştiği yörede geleneksel tıpta da uygulanmaktadır.

2013 yılında yapılan bir Cochrane incelemesi, Pelargonium sidoides kök ekstresinin akut bronşit, soğuk algınlığı ve akut rinosinüzit belirtileri için az ya da sıfır fayda sağladığı sonucuna varmıştır.[1] Bu incelemenin özeti, fayda sağladığına dair sonuç belirtilen tüm çalışmaların "aynı araştırmacıdan (üreticiden) geldiğini ve aynı bölgede (Ukrayna ve Rusya) yapıldığını" belirtmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Timmer, Antje; Günther, Judith; Motschall, Edith; Rücker, Gerta; Antes, Gerd; Kern, Winfried V (2013). "Akut solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi için Pelargonium sidoides ekstresi". Cochrane Sistematik İncelemeler Veri Tabanı (10): CD006323. doi:10.1002/14651858.CD006323.pub3Özgürce erişilebilir. PMID 24146345.