Gün Zileli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gün Zileli
Doğum24 Ekim 1946 (77 yaşında)
Ankara
EğitimAnkara Atatürk Lisesi (1966)
Ankara Üniversitesi (1967-1970)
MeslekYazar
OrganizasyonYayın Kolektifi
Resmî siteAşk ve Devrim

Gün Zileli (d. 24 Ekim 1946; Ankara), Türk anarşist yazar.

1970 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi felsefe bölümü 2. sınıfından ayrıldı.

1960'lı yıllarda Yordam, Soyut gibi edebiyat dergilerinde öyküleri yayımlandı; ayrıca, Emekçi, Aydınlık, Proleter Devrimci Aydınlık dergilerinde görev aldı ve yazdı.

TİP, FKF ve Dev-Genç örgütlerinde çalıştı; son ikisinin yönetici organlarında bulundu. 1964 yılının Ağustos ayındaki ilk anti-emperyalist gösterilerde gözaltına alındı. 1966 yılındaki anti-emperyalist gösterilerden dolayı kısa süre hapis yattı. 1968 ve daha sonrasındaki öğrenci hareketlerinde yer aldı, 1969 yılında kısa süre hapis yattı. 1971-1974 yılları arasında, üç yılı aşkın, Mamak Cezaevinde tutuklu kaldı; TÖS, Dev-Genç ve TİİKP davalarından yargılandı. 1970'li yıllarda Aydınlık, Halkın Sesi, Bora, Türkiye Gerçeği dergilerinde daha çok teorik ve siyasi nitelikte makaleler yazdı ve TİKP’in yöneticiliğini yaptı. 1975 yılında Adana'da İncirlik Üssü'ne karşı yapılan yürüyüşte tutuklandı ve kısa süre hapis yattı.

12 Eylül’den sonra TİKP davası dolayısıyla arandı ve on yıl kaçak yaşadı. Bu yıllarda daha çok Mehmet Gündüz takma adıyla teorik yazılar yazdı; Ufuklar, Saçak ve Sosyalist Birlik dergilerinin çıkartılmasına ön ayak oldu, Yapıt ve Somut dergilerinde yazdı.

1990 yılının başında yurt dışına çıkıp İngiltere’de siyasi mülteci olarak yaşamaya başladı. Bu yıllarda roman yazdı ve İngilizceden Türkçeye kitap çevirdi. Amargi, Sosyalizmin Sorunları, Yeni Zamanlar, Birikim, Apolitika, Ateş Hırsızı, , İmlasız, Bireylikler, Kitap-lık, Virgül, Köxüz, Öteki İsviçre, Açık Gazete, Özgür Üniversite, Haber Cumhuriyeti, Devrimci Demokrat gibi dergi ve internet sitelerinde ağırlıklı olarak kitap eleştirisi yazıları yayımlandı. 2009 yılında Türkiye’ye döndü. İstanbul Özgür Üniversite'de, “Devrimi Yeniden Düşünmek” ve “Komintern ile TKP” konulu seminerler verdi. Yazı ve röportajları Aşk ve Devrim adlı kişisel web sitesinde[1] ve Artı Gerçek'te[2] yayımlanmaktadır. Şu anda Yayın Kolektifi bünyesinde çalışmaktadır.

15 Temmuz 2022 tarihinde Flu Tv altına ''Cumhuriyetin Kısa Tarihi'' adlı bir seriye başladı. Bu seride cumhuriyet tarihindeki siyasi olayları kendi tecrübeleriyle anlatmaktadır.

Zileli bir ateisttir.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeviriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://www.gunzileli.net 14 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ https://artigercek.com/yazarlar/gun-zileli 25 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016. 
  4. ^ "Ben Anarşist Gördüm: Gün Zileli- Aydaki Adam İlker Canikligil". 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021.