Downing Street

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Downing Street
Şerit sayısı{{{şerit_sayısı}}}
Bitiş noktası{{{bitiş_noktası}}}
KonumLondra, Birleşik Krallık
Metro bağlantısı{{{metro_bağlantısı}}}
Önemli yapılar{{{önemli_yapılar}}}

Downing Street, İngiltere'nin başkenti Londra'nın Westminster semtinde bulunan ve iki yüz yılı aşkın bir süredir İngiliz hükûmetinin en önemli iki üyesinin, Birleşik Krallık başbakanı ve hazine şansölyesinin resmî çalışma makamlarına ve konutlarına ev sahipliği yapan bir caddedir.[1] Whitehall'ın dışında, meclis konutlarına birkaç dakikalık yürüme mesafesinde yer alan sokak, 1680'lerde adını aldığı Sir George Downing tarafından inşa edildi.

Başbakanın ikâmetgahı Downing Street 10 Numara iken, hazine şansölyesinin ikametgâhı ise aynı caddede 11 numaradır. Hükûmetin Şefi Kamçı'nın 12 numarasında resmi bir ikametgâhı vardır. Mevcut Şef Denetçi'nin ikametgâhı 9 Numara'dır. Caddenin güney tarafındaki evler günümüzde hükûmete yol açmak için 19. yüzyılda yıkılmış olup Dışişleri ve İngiliz Milletler Topluluğu Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Downing Street ismi, Birleşik Krallık hükûmetini ima eden bir zamir olarak da kullanılmaktadır.

Downing Street'e giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

1986 yılında, dönemin başbakanı Margaret ThatcherIRA'nın terörist saldırılarından korumak amacıyla Downing Street'in girişine büyük siyah çelik kapılar dikildi. Bundan önce halk Downing Street'i St. James's Park'a giden kestirme bir yol olarak kullanabiliyordu. Kapıların temelleri 2003 yılında daha da güçlendirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Downing Street (Hampden House) - British History Online". www.british-history.ac.uk. 31 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]