Disney XD

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Disney XD
1 Haziran 2015'ten beridir kullanılan logosu.
Tam adı Disney Xtreme Digital
Kuruluş 13 Şubat 2009
Şirket Disney-ABC Television Group
Sahibi The Walt Disney Company
Resim formatı 480i (SDTV)
720p (HDTV)
Ülke  ABD
Dili İngilizce
İştirakler Disney+
Genel merkez Disney Studios, Burbank, Kaliforniya
Eski adı Toon Disney (ABD'de)
Jetix (ABD dışında)
Kardeş kanal(lar) Disney Channel
Disney Junior
Websitesi http://disneyxd.disney.com/

Disney XD, The Walt Disney Company'e ait bir çocuk kanalıdır. Kanal önceden ABD'de Toon Disney, ABD dışında ise Jetix olarak yayın yapmıştır.

Walt Disney Company'nin bu kanalı özellikle 10 ile 14 yaş arası erkek çocuklara hitap etmektedir. Disney XD, erkek çocuklara yönelik keşif, başarı, spor, macera, müzik ve mizah içerikli aksiyon ve animasyon programlarındandan oluşan yayın yapmaktadır.

Kanal, Disney markalı canlı aksiyon filmleri, kardeş kanal Disney Channel'daki bazi çizgi film ve mini dizileri ve başka yayıncılardan hakları alınmış programları içermektedir.

Disney Channels Başkan Yardımcısı, Orta ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Maciej Bral yaptığı açıklamada, "Disney XD'nin özel yeni içeriği daha geniş bir izleyici kitlesine hitap ederken, Disney markasıyla farkındalık ve değer yaratacak. Kanal, Türkiye'de ve dünyanın her yerinde lider eğlence platformu haline gelmek için, şirketteki tüm aktif varlıklardan faydalanacak." dedi. 1 Haziran 2015'te bütün uluslararası Disney XD kanalları ile birlikte logo değişikliğine gidilmiştir.

6 Ocak 2019'da Disney XD'nin programlarının pek çoğunun Disney Channel'a taşınmasıyla Avustralya ve Yeni Zelanda'da yayın hayatına son verilmiştir. Hindistan'daysa 9 Ocak 2019'da kanal adı Marvel HQ olarak değiştirilmiştir. 1 Ekim 2019'da Disney XD'nin İtalya'daki faaliyetlerine son verilmiştir.

Kanalın İspanyolca ve Almanca sürümleri 1 Nisan 2020 tarihinde kapatılmıştır. Fransa'daysa bundan bir hafta sonra yayın hayatına son verilmiştir. Disney XD'nin Singapur'daki kanalı 31 Mayıs'ta kapatıldı ardından Birleşik Krallık & İrlanda ve Kıta Afrika'sındaki yayınlar 1 Ekim'de sonlanndırılmıştır. Kanal 2020 dönemini Güneydoğu Asya ve İskandinavya (Norveç,İşveç, Finlandiya) yayınlarını 31 Aralık'ta sonlandırarak kapatmıştır.[1]

Ocak 2021'in sonunda kanal artık sadece Batı Yarımküre'de tam zamanlı olarak hizmet vermektedir. EMEA bölgesindeki Türkiye, Yunanistan, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Slovenya, Kuzey Makedonya, Kosova, Arnavutluk ülkelerindeki yayınlar ve Afrika ve Arabistan bölgesindeki yayınlar ise 1 Şubat 2021'de aynı anda sonlandırılmıştır.

13 Şubat 2009'dan 1 Haziran 2015'e kadar kullanılan Disney XD logosu

Uluslararası yayını[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD'de 13 Şubat 2009'da yayına başlamıştır. Ocak 2016'da Disney XD'ye ABD'de 77.5 milyon hanede erişilmektedir.[2]

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Disney XD (Türkiye) Disney-ABC Televizyon Group'a ait olan Türkiye'de bir dönem yayın yapmış çocuk televizyon kanalıdır. 3 Ekim 2009 tarihinde Türkiye'de yayın yapmaya başlamıştır. 31 Ocak 2021 yılında ise yayınını sonlandırmıştır. Reklam destekli kanal, Türkiye'de Digiturk abonelerine açık mevcut Disney program grubuna stratejik bir ilave niteliğinde kanal idi. 3 Ekim 2018 tarihinde 24 saat yayına geçmiştir. 31 Ocak 2021 tarihinde EMEA yayınlarının sona ermesiyle birlikte Türkçe yayın hayatına son verilmiştir.

Programları[değiştir | kaynağı değiştir]

Programları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Multiple Disney XD Channels Closing Around The World". 16 Aralık 2020. 16 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2021. 
  2. ^ ""Cable Network Coverage Area Household Universe Estimates: January 2016". Archived". Broadcasting+Cable. 14 Ekim 2016. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]