Devrimci Halk Ordusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Devrimci Halk Ordusu
Ejército Popular Revolucionario
Kuruluş1996
Tarih(ler)1996-Günümüz
Lider(ler)Edmundo Reyes (Sözde)
Etkin bölgelerGuerrero
Oaxaca
Chiapas
Guanajuato
Tlaxcala
Veracruz (tüm Meksika)
İdeolojiMaoculuk
Devrimci sosyalizm
Siyasi yelpazeAşırı sol
Büyüklük200-2,000
Müttefikler Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN tarafından reddedildi)
Rakip(ler) Meksika
Körfez Karteli
Sinaloa Karteli
Los Zetas
Jalisco Yeni Nesil Karteli
Juárez Karteli
Çatışma(lar)Chiapas çatışması ve Meksika Uyuşturucu Savaşı

Devrimci Halk Ordusu veya Ejercito Popular Revolucionario ya da kısaltımı ile EPR, Meksika'daki solcu bir gerilla hareketidir. Esas olarak Guerrero eyaletinde faaliyet göstermesine rağmen, Oaxaca, Chiapas, Guanajuato, Tlaxcala ve Veracruz dahil olmak üzere diğer güney Meksika eyaletlerinde de operasyonlar gerçekleştirmiştir.

EPR, bir yıl önceki Aguas Blancas katliamının anısına, 28 Haziran 1996'da varlığını duyurmuştur. AK-47 ve AR-15 tüfekleri taşıyan onlarca isyancı, Meksika hükûmetine savaş ilan ederek "Aguas Blancas Manifestosunu" yüksek sesle okumuştur ve katliamda ölen 17 kişinin anısına havaya 17 el ateş etmişlerdir.

Siyasi İdeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Devrimci Halk Ordusu sosyalist köylü devrimini savunur. Subcomandante Marcos, büyük ölçüde 1996 ve 1997'deki barış görüşmelerinin ortasında Chiapas eyaletindeki EPR faaliyetleri nedeniyle, bildirilerinde Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusunu EPR'den uzaklaştırmıştır. Ancak EPR hâlâ Zapatistalara desteğini öne sürüyor.

Devrimci Halk Ordusu askerîleştirilmiş bir siyasi parti kurmuştur: Halkın Devrimci Demokrat Parti veya Partido Democrático Popular Revolucionario. Grup sık sık ordunun ve partinin İspanyolca baş harflerini birleştirerek "PDPR-EPR" bildirilerini imzalıyor. Ancak Halkın Devrimci Demokrat Partisi, siyasi dünyada Devrimci Halk Ordusu'ndan bağımsız olarak faaliyet göstermemektedir; parti hiçbir yerel veya federal seçimde oy pusulasında yer almıyor.

Saldırılar[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 28 Haziran 1996: "Yüzbaşı Emiliano"nun "Aguas Blancas Manifestosu"nu okumasının ardından gerillalar, Guerrero'nun başkenti Chilpancingo yakınında polisle çatışmaya girmiştir ve çok sayıda polis ve bir sivil yaralanmıştır.
  • 2 Temmuz 1996: Bir EPR bildirisi, bölgedeki devasa askerî varlığa tepki olarak ordu ve polisle "yaklaşan" silahlı çatışmalar konusunda uyarıda bulunuyor. Askerî istihbarat, EPR'nin EZLN'den daha donanımlı ve organize gerçek bir güç olduğu sonucuna varıyor.
EPR İsyanı
Tarih28 Haziran 1996-Günümüz
Bölge
Durum Devam ediyor
Taraflar

 Meksika

Devrimci Halk Ordusu

Destek:

Uyuşturucu Kartelleri:

Komutanlar ve liderler
Meksika Ernesto Zedillo (1996-2000)
Meksika Vicente Fox (2000-2006)
Meksika Felipe Calderón (2006-2012)
Meksika Enrique Peña Nieto (2012-2018)
Meksika Andrés Manuel López Obrador (2018-Günümüz)
Edmundo Reyes
Kaptan Emiliano
Juan Nepomuceno Guerra
Joaquín Guzmán
Nemesio Oseguera Cervantes
Kayıplar
110 ölü ve 57 yaralı


  • 17 Temmuz 1996: Guerrero'nun güneybatısındaki bir ordu devriyesine düzenlenen saldırıda çok sayıda asker yaralanmıştır ve bir sivil öldürülmüştür. İki hafta sonra Donanma devriyelerine yapılan pusuda bir başkası yaralanmıştır.
  • 7 Ağustos 1996: EPR keskin nişancıları bir askeri öldürmüştür ve birkaç askeri de yaralamıştır. EPR genel komutanlığı aynı gün bir basın röportajı vermiştir. 25 Ağustos'ta isyancılar 28 Haziran'dan bu yana 59 askeri öldürdüklerini iddia ediyor.
  • 28 ve 29 Ağustos: Şimdiye kadarki en büyük saldırıdır ve kamuoyunun ve hükûmetin grubun gücüne dair algısını aşan da bir saldırıdır. Koordineli birçok eyaletli saldırı, Oaxaca, Guerrero, Puebla ve Federal Bölge'deki ordu, polis ve hükûmet hedeflerini vurarak 18 kişiyi öldürmüştür ve iki düzineden fazlasını yaralamıştır. EPR 41 ölü ve 48 yaralı olduğunu iddia ediyor. Gerilla güçleri ayrıca Chiapas'ta broşür dağıtmak için yolları kapatmıştır ve Tabasco'da bir radyo istasyonunu ele geçirmiştir. Başkan Zedillo, Birliğin Durumu Konuşmasında (Segundo Informe de Gobierno), terör eylemlerinin yargılanacağı mesajında "Terörizme karşı, Devletin tüm gücü" demiştir.
  • Mayıs 1997: İki çatışmada 5 asker ve 4 gerilla ölmüştür.

2000'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Temmuz 2007: EPR, Bajío bölgesindeki Pemex petrol tesislerine yönelik çok sayıda saldırının sorumluluğunu üstlenmiştir ve saldırıların, üyelerinden ikisi serbest bırakılana kadar devam edeceğini belirtmiştir. Hükûmet bu 2 üyenin ortadan kaybolmasıyla ilgili sorumluluğu reddediyor.
  • 1 Ağustos 2007: EPR ayrıca Oaxaca'daki bir Sears mağazasına düzenlenen bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmiştir. Bir miktar hasar meydana gelmişti ancak yaralanan olmamıştır. Aynı gün EPR, yine Oaxaca'daki Banamex bankası şubesine düzenlenen bombalama girişiminin sorumluluğunu da üstlenmiştir.
  • 10 Eylül 2007: Pemex, enerji üreten önemli eyalet Veracruz'da ve daha iç kesimlerde Tlaxcala'da bulunan çeşitli boru hatlarında sabotaj nedeniyle patlamalar olduğunu bildirmiştir. Edinilen bilgiye göre doğalgaz, propan ve ham petrol taşıyan boru hatlarını hedef alan altı patlama meydana gelmişti. Patlamaların etkisi o kadar şiddetliydi ki 20.000'den fazla kişinin bölgeden tahliye edilmesine neden olmuştur. Patlamalar Pemex ekipmanlarına milyonlarca dolar zarar vermiştir ve ek olarak, patlamaların Meksika ekonomisine günde 100 milyon dolara mal olduğu, 2.500'den fazla işletmenin etkilendiği ve Meksika'nın çelik endüstrisinin %60'ının kapandığı tahmin ediliyor. 11 Eylül 2007'de EPR patlamaların sorumluluğunu üstlenmiştir.

Meksika Hükûmetinin Tepkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Temmuz 2007'deki boru hattı saldırılarının ardından başkan Felipe Calderón, barajlar ve enerji santrallerinin yanı sıra boru hatlarının güvenliğini sağlamak için 5.000 özel birlik görevlendirmişti ve bu birlikler bölgede hem karada hem de havada düzenli devriye gezmeye başlamıştı. Ancak Pemex'in 60.000 km'lik boru hattı vardır, dolayısıyla boru hatlarını sabotajcılardan korumak zor olacaktır.

Eylül ayındaki boru hattı saldırılarından kısa bir süre sonra Centro de Investigación y Seguridad Nacional (Meksika İstihbarat Servisi), Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chávez'in EPR'yi malzeme, silah ve eğitimle desteklediğine inanıldığını belirten bir raporu sızdırmıştır.

Meksika dergisi Contralínea, başkan Calderón'un iktidara gelişinden bu yana hükûmet güçleri tarafından kaçırılan EPR'nin en az 21 üyesinin kaybolduğunu duyurmuştur. Siyasi aktivistlerin bu şekilde ortadan kaybolması yalnızca EPR ile sınırlı değil, aynı zamanda diğer birçok bağımsız aktivist için de geçerliydi. Hükûmet bunların narkotrafik çetesi anlaşmazlıklarından kaynaklandığını iddia ediyor.