Dünyalar Savaşı (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünyalar Savaşı
War of the Worlds
Sinema afişi.
YönetmenSteven Spielberg
YapımcıKathleen Kennedy
Colin Wilson
SenaristJosh Friedman
David Koepp
UyarlamaH.G. Wells'in Dünyaların Savaşı (The War of the Worlds) isimli romanından uyarlanmıştır.
AnlatıcıMorgan Freeman
OyuncularTom Cruise
Dakota Fanning
Miranda Otto
Tim Robbins
MüzikJohn Williams
Görüntü yönetmeniJanusz Kamiński
KurguMichael Kahn
Yapım şirketiDreamWorks Pictures
Amblin Entertainment
Cruise/Wagner Productions
DağıtıcıParamount Pictures
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i29 Haziran 2005 (2005-06-29) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre116 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe132 milyon $
Hasılat603.9 milyon $

Dünyalar Savaşı (Özgün ad: War of the Worlds), Steven Spielberg tarafından yönetilen ve Josh Friedman ile David Koepp tarafından H.G. Wells'in 1898 tarihli romanı Dünyaların Savaşı'ndan (The War of the Worlds) uyarlanarak yazılan 2005 yapımı Amerikan bilim kurgu, aksiyon gerilim filmidir. Başrolde Tom Cruise'un yanı sıra Dakota Fanning, Miranda Otto ve Tim Robbins yer alırken, filmin anlatıcılığını Morgan Freeman üstleniyor. Film, ayrı yaşadığı çocuklarına bakmak zorunda olan Amerikalı bir liman işçisinin, uzaylılar Dünya'yı istila edip dev savaş makineleriyle şehirleri harap ettiğinde onları korumak ve anneleriyle yeniden bir araya getirmek için verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Yapımcılığını Paramount Pictures, DreamWorks Pictures, Amblin Entertainment ve Cruise/Wagner Productions'ın üstlendiği filmin çekimleri Kaliforniya, Connecticut, New Jersey, New York ve Virginia'daki mekânların yanı sıra beş farklı ses sahnesi kullanılarak 73 günde tamamlandı. Gösterime girmeden önce çok az detayın sızdırılması için bir gizlilik kampanyası yürütüldü. Hitachi de dâhil olmak üzere çeşitli şirketlerle bağlantılı promosyonlar yapıldı.

Dünyalar Savaşı 29 Haziran 2005'te Paramount Pictures tarafından sinemalarda gösterime girdi ve genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Wells'in romanındaki heyecan ve gerilim unsurlarını etkili bir şekilde yakaladığı, aksiyonu ve efektleri modernize ederek çağdaş izleyicilere hitap ettiği için övgüler aldı. Film aynı zamanda ticari bir başarı elde ederek dünya çapında 603 milyon doların üzerinde hasılat elde etti ve 2005 yılının en başarılı dördüncü filmi oldu. En İyi Görsel Efekt, En İyi Ses Miksajı ve En İyi Ses Kurgusu dallarında Akademi Ödülleri adaylığı kazandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin açılış anlatımında, Dünya'nın muazzam bir zekaya sahip ve merhametsiz dünya dışı varlıklar tarafından gözlemlendiğini açıklıyor. İnsan, kuşkusuz bir damla suda bulunan mikroorganizmaların sürüsü gibi dünyaya hükmettiği için, bu varlıklar her şeyi bizden almak için komplo kurmuşlardır.

Karısından boşanmış olan liman işçisi Ray Ferrier (Tom Cruise), New York, Brooklyn,'de bir rıhtımda vinç operatörü olarak çalışmaktadır ve çocukları 10 yaşındaki kızı Rachel ve genç oğlu Robbie'den uzaklaşmıştır. Ray'in hamile eski karısı Mary Ann, Boston'daki ailesini ziyarete giderken iki çocuğunu da Bayonne, New Jersey'deki evine bırakır. Daha sonra, yakındaki bir kavşağın ortasına birden çok kez yıldırım düştüğü ve neredeyse tüm elektronik cihazları anında kızartan elektromanyetik darbeye neden olan garip bir fırtına meydana gelir. Bir müddet sonra "tripod" şeklinde devasa bir savaş makinesinin yerin altından çıkıp yükselir ve bölgeyi yok etmek için güçlü enerji silahları kullanır. Halk panik halinde kaçışırken, Ray'de kalabalığa katılır, kaçışan insanların çoğu ateşlenen silahlardan gri bir kül haline getirilmektedir.

Ray çocuklarını toplar, kasabaya gitmeden önce ona nasıl tamir edileceği konusunda tavsiyede bulunan yerel tamirciden bir minibüs çalar ve güvenli bir yere sığınmak için eski karısı Mary Ann'in New Jersey banliyösündeki boş evine gider. O gece bodrum katına sığınırlar, ancak çok geçmeden garip bir kükreme sesi ve ardından evi yok eden bir patlama duyarlar. Ertesi sabah Ray ve Robbie, bir Boeing 747'nin mahallenin ortasına düştüğünü görürler. Ray, yiyecek bulmak için enkazı toplayan gezgin bir TV haber ekibiyle tanışır ve ona birden fazla tripodun dünyanın dört bir yanındaki büyük şehirlere saldırdığını açıklarlar. Tripodların insan saldırısından korunmak için güç kalkanları olduğunu ve tripodların pilotlarının, binlerce yıldır yeraltında gömülü olduğu varsayılan makinelerine girmek için şimşek fırtınaları ile yeraltına indikleri bilgisini verir.

Ray, çocukları anneleriyle birlikte olmaları için Boston'a götürmeye karar verir, ancak çaresizlik içinde olan bir insan kalabalığı, araçlarını terk etmeye zorlayarak onları dışarı çıkarmaya zorlar. Sonunda bir Hudson Nehri feribotuna ulaşırlar, aniden ortaya çıkan savaş tripodları, mültecilerin çoğunu ya katleder ya da kaçırır, ancak Ray'in ailesi kaçmayı başarır. ABD Deniz Piyadelerinin bazı tripodlarla savaşa girdiğine tanık olurlar. Ray ve Rachel hızla olay yerinden kaçarken, Robbie sonunda uzaylılara karşı beyhude savaşa katılır. Deniz Piyadeleri, Robbie'nin onlarla birlikte öldürüldüğü varsayılarak yok edilir. Kısa bir süre sonra, çifte Harlan Ogilvy adlı dengesiz bir adam tarafından yakındaki bir bodrum katında barınmaları teklif edilir.

Bir arama sondası ve bir grup uzaylı bodrumu keşfeder fakat itinayla ses çıkarmadan saklanırlar ve günlerce fark edilmeden orada kalırlar. Yakın bir yerde uzaylıların hızla yayılan manzara boyunca kırmızı renkli bir bitki örtüsü yetiştirmeye başladıklarını keşfederler ve grup, uzaylıların Dünya'yı terraforme ettiği ve potansiyel olarak kırmızı bitki örtüsünü bir gıda kaynağı olarak kullandıkları sonucuna varır. Ertesi sabah Ogilvy, uzaylı bitki örtüsünü döllemek için insan kanını ve dokusunu toplayan tripodlara tanık olduktan sonra zihinsel bir çöküntü yaşar. Ogilvy'nin çılgınca bağırmasının uzaylıları uyaracağından korkan Ray, isteksizce onu öldürür. İkinci bir tripod sondası daha sonra Ferrier ailesini uyurken yakalar ve Rachel'ın kaçmasına ve tripod tarafından kaçırılmasına neden olur. Ray daha sonra Rachel'ı kurtarmak için kasıtlı olarak uzaylıların dikkatini tripoda girmek için çeker; Diğer kaçırılanların yardımıyla Ray, tripodu el bombalarıyla içeriden yok eder.

Birkaç gün sonra Ray ve Rachel Boston'a vardıklarında uzaylı bitki örtüsünün solduğunu ve tripodların anlaşılmaz bir şekilde çöktüğünü görürler. Birden hâlâ aktif durumda olan fakat yalpalayan bir tripod görünür, Ray üzerine kuşların konduğunu fark eder ve bu, güç kalkanlarının devre dışı bırakıldığını gösterir. Ray, kaçan kalabalığa eşlik eden ve Güdümlü tanksavar füzesi kullanan askerleri uyarır. Askerler tripod'a füzelerle ateş eder, tripod devrilir, bir kapak açılır ve içinden solgun, hastalıklı bir uzaylı sarkar, son nefesini vererek ölür. Ray ve Rachel sonunda Mary Ann'in ebeveynlerinin evine ulaşırlar ve burada bir şekilde hayatta kalan Mary Ann ve Robbie ile tekrar bir araya gelirler.

Filmin kapanışında, Anlatıcı, uzaylıların ölümlerinin, bağışıklık sistemlerinin Dünya'da yaşayan sayısız mikropla başa çıkamamasından kaynaklandığını açıklar; bu, "Tanrı'nın bilgeliğiyle" diğerleriyle doğal olarak bir arada var olan insanları korumak için gezegene yerleştirilmiştir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]