Dünya Hükûmetler Zirvesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünya Hükûmetler Zirvesi
القمة العالمية للحكومات (Arapça)
Kuruluş2013 (11 yıl önce) (2013)
TürSivil toplum kuruluşu
MerkezDubai, Birleşik Arap Emirlikleri
Önemli kişiler
Resmî siteworldgovernmentsummit.org

Dünya Hükûmetler Zirvesi, her yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde düzenlenen bir konferanstır.[1] Zirve, dünya çapındaki hükümet liderlerini bir araya getirerek hükümet prosedürlerini ve politikalarını tartışmaya teşvik eder. Fütürizm, teknolojik ilerleme ve diğer konular, zirvenin odak noktalarıdır. Zirve, gelecekteki sorunları, fırsatları ve trendleri değerlendirmek için bir platform olarak hizmet eder ve siyasetçiler, bürokratlar, politika yapıcılar, düşünce liderleri ve devlet yetkilileri arasında bilgi alışverişi merkezi olarak hizmet eder.[2] 150'den fazla ülkeden 90'ın üzerinde konuşmacı ve 4000'den fazla katılımcı,[3] zirveye katılmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya Hükûmetler Zirvesi, dünyadaki yedi milyar insanın geleceğini iyileştirmek için hükümet yetkililerini, iş dünyasını ve sivil toplumu bir araya getirmek için çeşitli alanlardan uzmanları bir davet etmektedir.[4][5] Dünya Hükûmetler Zirvesi, başkan olarak Muhammed El Gergavi[6] ve Uhud El Roumi tarafından yönetilmektedir.

Dünya Hükümetleri Zirvesi sırasında Muhammed Bin Rashid ve Muhammed El Gergavi

2015 yılında, Birleşik Arap Emirlikleri Kabine İşleri ve Gelecekten Sorumlu Bakanı Muhammed El Gergavi, Zirve'nin organizasyon komitesi başkanı olarak on önemli değişiklik açıkladı. Bu değişiklikler, Zirve'yi küresel ölçekte yeni bir düzeye taşıyacaktı. Bu değişiklikler arasında, Zirve'nin kuruluşunu değiştirmesi, adını Hükümet Zirvesi'nden Dünya Hükümetler Zirvesi'ne çevirmesi ve 150'den fazla hükümet ve küresel kuruluşa bilgi hizmetleri sağlama hedefi yer alıyordu.

2016 yılında Dünya Hükûmetler Zirvesi Organizasyonu, yıllık üyelik kavramını uygulamaya koydu.[7] Üyeler, zirveye özel davetiyeler alabilirler, zirvenin en önemli konuşmacıları ve katılımcıları ile doğrudan iletişim kurabilirler, zirve tarafından genel kamudan önce yayınlanan raporlara erişebilirler, zirvenin yan etkinliklerinde düzenlenen özel fonksiyonlara erişebilirler ve zirvenin dünya çapındaki uzmanlarla işbirliği içinde düzenlenen yönetici eğitim atölyeleri ve programları dahil olmak üzere çeşitli avantajlara sahip olabilirler.

Zirvelerde ele alınan konulara ilişkin kamuoyuna yönelik raporlar Oxford Analytica, Mackenzie ve Harvard Business Review tarafından yayınlanmakta,[8] Dünya Hükûmetler Zirvesi web sitesinde [9] ve konferans konuşmaları Dünya Hükûmetler Zirvesi için Youtube Kanalında mevcut bulunmaktadır.

Temalar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Dünya Hükûmetler Zirvesi 2013 yılında Dubai'de düzenlendi ve o tarihten bu yana her yıl düzenleniyor. 2013'teki temalar arasında vatandaşların devlet kurumlarına güveninin arttırılması, sivil katılım aracı olarak sosyal medya, özel-kamu sektörü ortaklıkları ve gelişimin ölçülmesi yer alıyordu.[10]

Dünya Hükûmetler Zirvesi'nde Muhammed El Gergavi ve Klaus Schwab arasında geçen konuşma

2014 yılında ise temalar arasında devlet hizmetlerinin sunumunda ortaklıklar ve yenilikler,[11] devletin akıllı araç kutuları (vatandaşların katılımı için bilgi teknolojisinin kullanılması, yolsuzlukla mücadele çabaları ve çatışmalardan etkilenen vatandaşlara yardım edilmesi)[12] ve dijital hükümet yer almaktaydı.[13]

2015'te yapılan zirvenin temaları arasında akıllı şehirler,[14] yenilik,[15] ve daha fazla inovasyon yer alıyordu.[16]

2016'nın temaları arasında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri,[17] sürdürülebilirliğin durumu,[18] ileri bilim ve hükümetin geleceği (robotik ve yapay zeka, genomik tıp ve biyometri) yer alıyordu.[19] 2016 yılında zirvede, o dönemde Avustralya Federal Çevre Bakanı olan ve daha sonra Avustralya Sağlık Bakanı olarak atanan Greg Hunt'a verilen "Dünyanın En İyi Bakanı" ödülü.[20] de yer aldı.[21]

2017 yılında zirve dört ana temaya odaklandı: 1) iklim değişikliği ve gıda güvenliği, 2) vatandaşların refahı ve mutluluğu, 3) hükümetin işlerliği, jeopolitik ve insani yardım. Zirve, BAE Başkan Yardımcısı ve Başbakanı ve Dubai hükümdarı Muhammed bin Rashid el-Mektum'un himayesinde gerçekleştirildi ve aralarında Uluslararası Para Fonu, Birleşmiş Milletler,UNESCO, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Dünya Ekonomik Forumu'nun da bulunduğu yedi uluslararası kuruluşun stratejik ortak olarak katılımını içeriyordu.[22]

2018 yılında temalar arasında yapay zeka ve mutluluk yer aldı.

Zirve 2023 yılında “Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek” temasıyla gerçekleştirildi. Gelecekteki fırsatlar, eğilimler ve zorluklarla mücadele etmek için 20 devlet ve hükümet başkanı, 250 bakanın yanı sıra 10.000 özel sektör lideri, küresel uzman ve düşünce liderinin katılımıyla bir araya geldi.[23]

Konuşmacılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya Hükümeti Zirvesi'nde konuşma yapmış bazı önemli konuşmacılar:[24][25]

Muhammed El Gergavi DHZ 2018'in açılış konuşmasını yapıyor
Muhammed El Gergavi ve Elon Musk

Forumlar ve etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleceğin Müzesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleceğin Müzesi,[49] Dünya Hükümetler Zirvesi kapsamındaki sergilerden biridir. Geleceğin Müzesi, bilim, teknoloji ve inovasyonun geleceğini keşfeden sergiler içermektedir. 2016'da Geleceğin Müzesi'nin sergileri, teknolojinin nasıl evrimleşebileceğini ve karmaşık sosyal ve ekonomik sistemleri yönetmek için nasıl kullanılabileceğini gösteren 2035 yılına yapılan bir geziyi içeriyordu.[50] 2017'de müze, bir hava taksi, 3 boyutlu yazdırılmış tohumlar ve yiyecekler içeren bir sergiyi ve Sheikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum'un 2117 yılına kadar Mars'ı kolonileştirmeye dair bir açıklamayı içeriyordu.[51] 2018'de Dubai 10x 2.0 sergilendi ve A.I.'ın birçok hükümet alanına entegre edilmesi ve Dubai'nin hükümet ve özel sektör hizmetlerini hızla geliştirmek için planlar içeriyordu.[52]

Mutluluk için Küresel Diyalog[değiştir | kaynağı değiştir]

2017 yılında, Dünya Hükümeti Zirvesi, zirveden bir günlük bir etkinlik olan ilk Küresel Mutluluk Diyaloğu'nu [53] düzenledi.[54] BAE Mutluluk ve Refahtan Sorumlu Devlet Bakanı Ekselansları Uhud El Roumi tarafından toplandı.[55] İlk zirvedeki konuşmacılar arasında Dünya Mutluluk Raporu editörleri Jeffrey Sachs, John F. Helliwell ve Richard Layard, pozitif psikologlar Edward Diener, Mihaly Csikszentmihalyi, Martin Seligman ve Bhutan Başbakanı Tshering Tobgay, . BM Kalkınma Programı Helen Clark, Butan Gayri Safi Milli Mutluluk yetkilisi Karma Ura'nın da bulunduğu politika yapıcılar yer aldı.[56] Yaklaşık 200 kişinin katıldığı, yalnızca davetlilerin katıldığı bir etkinlikti. Etkinlik 2018 yılında yaklaşık 600 kişiye genişletildi. İlk Küresel Mutluluk Politikası Raporu,[57] Mutluluk için Küresel Diyalog çatısı altında Mutluluk ve Refahtan Sorumlu Devlet Bakanı tarafından tasarlanan bir konsey olan Dünya Mutluluk Konseyi tarafından yayınlandı. 2018 yılında Majesteleri Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum, Birleşik Arap Emirlikleri, Kosta Rika, Portekiz, Slovenya, Meksika ve Kazakistan olmak üzere altı ülkeyi, küresel mutluluk koalisyonunu kurmak üzere bir araya getirdi.[58][59]

Küresel Yapay Zeka Forumu[değiştir | kaynağı değiştir]

2018 yılında ilk Küresel Yapay Zeka Forumu toplandı.[60] Forum, OECD, IEEE,[61] BM ve özel sektör temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişiyi bir araya getirdi.[62] Tartışma konuları arasında politika önerilerini de içerecek olan Yapay Zeka Yönetişimine yönelik Küresel Strateji yer aldı.[63] Forumun yönetimi için Gelecek Topluluğunun bir parçası olan Yapay Zeka Girişimi ile sözleşme imzalandı.[64] İlk forumun amacı Yapay Zekanın küresel yönetimine ilişkin yönergeleri belirlemekti.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • En İyi Bakan Ödülü, hükümet bakanlarının kamu sektöründe mükemmellik sergileme konusundaki olağanüstü çalışmalarını övüyor;
  • Küresel Üniversiteler Mücadelesi Mücadelesi, dünya genelindeki ünlü üniversitelerden 100'den fazla öğrenciyi bir araya getiriyor ve hükümetlerin çalışma şeklini iyileştirmek için onları yenilikçi bir rekabete dahil ediyor.
  • GovTech Ödülü . Birleşik Arap Emirlikleri, Dünya Hükümeti Zirvesi'nin bir parçası olarak, dünya çapındaki hükümet kuruluşlarını ve startup'ları ortak küresel acil zorlukların çözümüne katkıda bulunmaya yardımcı olan GovTech çözümleri yaratmaya ve yenilemeye teşvik etmek için tasarlanan yıllık küresel bir ödül olan "GovTech Ödülü"nü düzenliyor.
  • Hükümetin Sınırında inovasyon deneyimi, ziyaretçileri zamanımızın en acil toplumsal sorunlarının nasıl çözüleceği konusunda yeni ve çoğu zaman mantık dışı yollarla düşünmeye zorluyor.
  • Dünya Veri Görselleştirme Ödülü . 2019 baskısında tanıtılan ödül, hükümetlerin vatandaşların yaşamlarını nasıl iyileştirdiğine ve bu alanda başarıyı yönlendiren ve ölçen (görülen ve görünmeyen) yeniliklere odaklanıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About The World Governments Summit". World Government Summit.org. 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  2. ^ "World Governments Summit in Dubai will pick world's 'best minister' | The National" (İngilizce). 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  3. ^ Mary Achkhanian (12 Ocak 2017). "World Governments Summit from February 12". GulfNews. 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  4. ^ Wam. "Govt summit to improve 7 billion lives - Khaleej Times". Khaleejtimes.com. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  5. ^ "Mohammed bin Rashid change the Government Summit to international organization". Dubai Government Media Office (İngilizce). 1 Haziran 2016. 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  6. ^ "Leadership". World Governments Summit. 22 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  7. ^ "World Governments Summit Membership". 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  8. ^ "World Government Summit - Oxford Analytica". Oxford Analytica (İngilizce). 19 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  9. ^ "Reports". World Governments Summit. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  10. ^ "The First Governments Summit Proceeding Report". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  11. ^ a b "Annual Governments Summit held in Dubai ends". GulfNews. 11 Şubat 2014. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  12. ^ "Smart Government Toolboxes". 4 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  13. ^ "Digital Government". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  14. ^ "Smart Cities: Regional Perspectives". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  15. ^ "Innovation in Government Services- The Government Summit Thought Leadership Series". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  16. ^ "Better Skills, Better Jobs, Better Lives: a strategic approach to education and skills policies for the United Arab Emirates". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  17. ^ "SDGs in Action: 2016". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  18. ^ "The State of Sustainability: UAE 2016". 31 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  19. ^ "Advanced Science and the Future of Government". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  20. ^ "Greg Hunt wins inaugural world minister of the year award". ABC News (İngilizce). 10 Şubat 2016. 9 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  21. ^ "Greg Hunt announced as new Health Minister". ABC News (İngilizce). 18 Ocak 2017. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  22. ^ "World Government Summit to be organised in Dubai between February 12–14". The Economic Times. 5 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  23. ^ "World Government Summit 2023 | World Government Summit". World Governments Summit - World Government Summit 2023 (İngilizce). 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  24. ^ "Speakers". World Government Summit. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  25. ^ "World Government Summit begins in Dubai: updates". The Nation. 11 Şubat 2018. 21 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  26. ^ website. "Queen Rania sends televised message to Dubai Government Summit on extrimism | Queen Rania". Queen Rania official website. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  27. ^ "Dubai's World Government Summit: Positive Agenda, Surreal Context". Worldpoliticsreview.com (İngilizce). 5 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  28. ^ "Samsung to highlight its success story at Government Summit | WAM". Wam.ae. 13 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  29. ^ "Richard Branson's Advice To Governments: "Throw Staff Parties" - Gulf Business". Gulf Business (İngilizce). 11 Şubat 2014. 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  30. ^ "The Blue Zones". 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  31. ^ "Government is not the best answer in some areas: U.N. Foundation chief - al Arabiya English". english.alarabiya.net:80. 12 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2022. 
  32. ^ "Martine Durand, Chief Statistician and Director of Statistics Directorate". OECD. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  33. ^ "The Fourth Annual World Government Summit Focuses on 'Shaping Future Governments'". www.prnewswire.com (İngilizce). 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  34. ^ "President Kagame in Dubai 4th World Government Summit > IGIHE.com English Version". en.igihe.com. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  35. ^ "Remarks by World Bank Group President Jim Yong Kim at the World Government Summit". Worldbank.org. 8 Şubat 2016. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  36. ^ Elon Musk, who co-founded firm behind ChatGPT, warns A.I. is ‘one of the biggest risks’ to civilization, cnbc.com
  37. ^ "The Prime Minister in Dubai for the World Government Summit - TVM News". TVM News (İngilizce). 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  38. ^ "News". uaecabinet.ae (İngilizce). 13 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  39. ^ "US President Barack Obama to Address Leaders at World Government Summit at Inaugural Session | WAM". www.wam.ae. 25 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  40. ^ World Government Summit (8 Şubat 2016), Highlights: Barack Obama to Address Leaders at World Government Summit, 3 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Ocak 2017 
  41. ^ "Apple's Steve Jobs would have admired the success story of UAE's Dubai, says Apple co-founder". Wam.ae. 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  42. ^ Nivriti Butalia. "Woz the whizzkid at Government Summit - Khaleej Times". Khaleejtimes.com. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  43. ^ "Speakers". World Government Summit - Speakers (İngilizce). 13 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  44. ^ Report, Web. "Video: Pakistan PM Imran Khan in Dubai for World Government Summit". Khaleej Times. 13 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2019. 
  45. ^ "World Government Summit begins in Dubai: updates". The National (İngilizce). 21 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2019. 
  46. ^ "Idris Elba | World Government Summit". World Governments Summit - Speaker Detail (İngilizce). 14 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  47. ^ "Baharash Bagherian | World Government Summit". World Governments Summit - Speaker Detail (İngilizce). 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  48. ^ "Tucker Carlson roasts US cleanliness amid visiting Moscow | Al Bawaba". www.albawaba.com (İngilizce). 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  49. ^ "UAE opens 'museum of the future' on eve of World Government Summit - al Arabiya English". english.alarabiya.net:80. 9 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2022. 
  50. ^ "Museum of the Future 2016". Museumofthefuture.ae. 28 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2017. 
  51. ^ Simmons, Ann (31 Mayıs 2017). "The United Arab Emirates launches a plan to colonize Mars by 2117". LA Times. 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Jan 21, 2018. 
  52. ^ "Dubai 10X". 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  53. ^ "Global Dialogue for Happiness". 5 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  54. ^ The National Staff (12 Ocak 2017). "World Government Summit to include global happiness dialogue". The National. 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 
  55. ^ Tesorero, Angel (11 Şubat 2017). "Global Dialogue on Happiness concludes in Dubai". Khaleej Times. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 
  56. ^ "Agenda 2017". World Government Summit. 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  57. ^ "Global Happiness Policy Report 2018". 4 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  58. ^ "Sheikh Mohammed launches Global Happiness Coalition". 13 Şubat 2018. 25 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  59. ^ "Global Happiness Coalition launched". Gulf News Government. 12 Şubat 2018. 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  60. ^ "Sessions - Global A.I. Governance Workshop". World Government Forum. 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  61. ^ "IEEE the world's largest technical professional organization for advancing technology". Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  62. ^ Creighton, Jolene (11 Şubat 2018). "Yesterday, World Leaders Gathered at a Closed-Door Meeting to Decide the Fate of AI". Futurism. 9 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  63. ^ "UAE Hosts World's First International Forum on Global Governance of AI at 2018 World Government Summit". Business Wire. 12 Şubat 2018. 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 
  64. ^ "The AI Initiative". 20 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]