Neil deGrasse Tyson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Neil deGrasse Tyson
Neil deGrasse Tyson (2017)
Doğum5 Ekim 1958 (65 yaşında)
Manhattan, New York, Amerika Birleşik Devletleri[1]
Mezun olduğu okul(lar)Columbia Üniversitesi (Master, Doktora)
Texas Üniversitesi (Master)
Harvard Üniversitesi (Lisans)
The Bronx High School of Science
EvliliklerAlice Young
(1988–günümüz; 2 çocuk)
ÖdüllerNASA Üstün Kamu Hizmeti Madalyası
Klopsteg Hatıra Ödülü
Kariyeri
DalıAstrofizik, Fiziksel kozmoloji, Bilim iletişimi
Çalıştığı kurumlarHayden Planetarium, PBS, Planetary Society
EtkilendikleriIsaac Newton, Carl Sagan, Richard Feynman, Albert Einstein
İmza

Neil deGrasse Tyson (d. 5 Ekim 1958, New York, ABD), Amerikalı astrofizikçi, gezegen bilimci, yazar ve bilim iletişimcisi. 1996 yılından beri Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ne ait olan Hayden Planetaryumu'nun da yöneticisidir.

New York'ta doğmuştur. İlk eğitimi yıllarında güreş ile ilgilenmiş ve okulun fizik dergisi yöneticiliğini yapmıştır. Genç yaşlarda astronomi ile ilgilenmeye başlamıştır. Astronom Carl Sagan tarafından Cornell Üniversitesi'ne alınmaya çalışılsa da Harvard'ı tercih etmiştir. Burada fizik bölümünden mezun olmuş ve lisans üstü eğitim amacı ile Texas Üniversitesi'ne geçmiştir. Burada da güreş ve dans ile ilgilenmiş ve 1985 yılında üniversite takımı ile beraber latin salon dansları dalında ulusal yarışmada altın madalya almıştır. 1988 yılında Columbia Üniversitesi'ne geçerek astrofizik dalında çalışmıştır.

Astronomi alanında pek çok popüler kitap yazmıştır. 2001 yılında Başkan George W. Bush tarafından uzay ile ilgili komisyonlarda görevlendirilmiştir. 2004 yılında NASA tarafından halka olan eğitim ve katkılarından dolayı madalya ile ödüllendirilmiştir.

Halen Planetary Society kurumunun başkanlığını yürütmektedir. Sekiz adet onursal doktorası bulunmaktadır. Bir asteroide (13123 Tyson) onun adı verilmiştir. 2007 yılında Time dergisince "dünyayı etkileyen 100 kişi"den biri olarak gösterilmiştir. Ayrıca Cosmos: a Spacetime Odyssey adlı belgeselde sunuculuk yapmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Science Foundation (1 Ocak 2011). "Neil deGrasse Tyson – Called by the Universe". YouTube. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2012. 
  2. ^ [1] 15 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Uzay Yolculuğu Başladı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]