İçeriğe atla

Boulogne Bildirgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Boulogne Bildirgesi
İlk Esperanto Dünya Kongresi'nden ayrılan Zamenhof ve diğer katılımcılar
Oluşturulma1905
OnaylanmaAğustos 1905
KonumBoulogne-sur-Mer, Fransa
Yazar(lar)Ludwik Lejzer Zamenhof
AmaçEsperanto

Genellikle Boulogne Bildirgesi (Bulonja Deklaracio) olarak anılan Esperantizmin Özü Bildirgesi (EsperantoDeklaracio pri la esenco de Esperantismo), Esperanto hareketi için birkaç önemli çerçeve oluşturan tarihi bir belgedir.[1] Bildirge Ludwik Lejzer Zamenhof tarafından yazılmış ve 1905 yılında Fransa'nın Boulogne-sur-Mer kentinde düzenlenen ilk Esperanto Dünya Kongresi katılımcıları tarafından onaylanmıştır.[1]

Birinci Esperanto Dünya Kongresinde Zamenhof ve Michaux aileleri

Boulogne Bildirgesi bir giriş ve beş noktadan oluşmaktadır.

Giriş bölümünde Zamenhof, birçok insanın Esperanto hareketinin doğasını yanlış anladığı için bildirgenin beş noktasının oluşturulması gerektiğini açıklamaktadır. Beş nokta, büyük ölçüde yaygın olarak kullanılan bu yanlış anlamalara yanıt olarak verilmiştir.

  1. Esperantizm, uluslararası bir yardımcı dilin (IAL) tanıtımını destekleyen bir harekettir. Buna başka bir anlam eklenemez. Politik, dini ve ahlaki açıdan tarafsızdır ve mevcut dilleri değiştirmeye çalışmaz, sadece onları desteklemek içindir.
  2. Esperanto'nun var olan en gerçekçi uluslararası yardımcı dil olduğunu kabul eder ve bu hedefe dayanarak bunu ilerletmek için çalışırlar.
  3. Esperanto hiç kimseye ait değildir. Herkes istediği herhangi bir nedenle kullanabilir.
  4. Fundamento de Esperanto, Esperanto üzerindeki tek, sürekli zorunlu otoritedir ve değiştirilemez. Aksi takdirde, Esperanto hiçbir yasal otoriteye, ne yönetim organına ne de Zamenhof'un kendisi de dahil olmak üzere bir kişiye bağlı değildir. Bir dilsel konu Fundamento'da ele alınmıyorsa, konunun nasıl ele alınacağı bireye bağlıdır.
  5. Esperantist akıcı bir Esperanto konuşmacısıdır. Esperanto topluluğuna katılımı teşvik edilir, ancak bu zorunlu değildir.[2]
  1. ^ a b Schor, s. 90
  2. ^ "Boulogne Declaration". 6 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2017. 

Alıntılanan çalışmalar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]