Esperanto hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Esperanto hareketini temsil eden bayrak

Esperanto hareketi veya Esperantizm, uluslararası yapay dil olan Esperanto'nun kullanımını yaygınlaştırma hareketidir.[1] Hareket, sadece ulusal dillerin desteklenmesini değil, aynı zamanda Esperanto'nun da desteklenmesini amaçlar.[2][3] Esperantoyu temsil eden bayrak, sol üst köşede beyaz zeminde yerleştirilmiş yeşil bir yıldız içerir. Yeşil alan umudu, beyaz barış ve tarafsızlığı simgeler. Beş köşeli yıldız beş kıtayı (Avrupa, Amerika, Asya, Okyanusya, Afrika) temsil eder. Esperanto hareketini benimseyen kişiye Esperantist denir.

Politikada Esperanto hareketi[değiştir | kaynağı değiştir]

Esperanto hareketi kimi siyasi kuruluşların hedefleri arasına girdi. Bunlardan en bilineni, Esperanto'yu Avrupa Birliği'nin resmi dili yapılmasını amaçlayan "Avrupa - Demokrasi - Esperanto" adlı siyasi partidir. François Grin tarafından 2005 yılında yayınlanan Grin Raporu, İngilizce dilinin Avrupa Birliği içinde kullanılmasının yıllık milyarlarca dolara mal olduğunu ve İngilizce konuşulan ülkelere mali açıdan önemli ölçüde fayda sağladığını vurguladı. Rapor, Esperanto'nun kullanım dili olacağı bir senaryo kurguladı ve ideolojik olduğu kadar özellikle ekonomik olarak da birçok avantajı olacağını belirtti.

Esperanto işçi hareketi[değiştir | kaynağı değiştir]

Esperanto işçi hareketi (Laborista Esperanto-movado), Esperanto dilinden pratik olarak faydalanarak işçi hareketinin amaçlarını, özellikle de kapitalizme karşı mücadeleyi ilerletmek hedefine sahip uluslararası harekettir.[4][5][6] Esperanto işçi hareketi yalnızca politik bir hareket değil, aynı zamanda kültürel ve eğitsel bir harekettir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Deklaracio pri la Esenco de la Esperantismo 26 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." ("Bulonja Deklaracio", 1905)
  2. ^ Pierre Janton (1993). Esperanto: Language, Literature, and Community. SUNY Press. s. 33. ISBN 978-0-7914-1253-4. 4 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  3. ^ * The Esperanto Book, Chapter 9: "The Literary Scene", Don Harlow. 1995.
  4. ^ Mollier, M. Jean-Yves. "LE MOUVEMENT INTERNATIONAL DES TRAVAILLEURS ESPĖRANTISTES 1918 – 1939" (PDF). Sat-amikaro.org. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  5. ^ Lins, Ulrich. "Esperantistoj en la Hispana Intercivitana Milito". Delbarrio.eu. 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019. 
  6. ^ Mickle, Gary. "WHY IS THERE A WORKERS ' ESPERANTO MOVEMENT ?" (İngilizce). Nodo50.org. 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2019.