Avrupa İslamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrupa İslamı veya Avro-İslam, Avrupa'da gelişen ya da gelişmesi gerektiğine inanılan varsayımsal yeni bir İslami mezhep. Bu yeni tür İslami mezhep İslam'ın görevlerini ve ilkelerini insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve cinsiyet eşitliği gibi Avrupa'nın Aydınlanma dönemi sonrası değerlerini ve geleneklerinide içeren çağdaş Avrupa kültürü ile birleştirir.

Tarihsel Avrupa İslamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'da müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu yerler

İslami gelenekler başlıca Osmanlı İmparatorluğu'nun eski topraklarına(Balkanlar, Kırım ve Kafkasya) hem de Rusya Tataristanı'na dayanır.İber yarımadası çeşitli bölgerinde müslüman varlığına sahipti fakat 1492 ile beraber tamamı yeniden fethedilmiş Hristiyanlık dünyası içine girmiştir.

Arnavutluk[değiştir | kaynağı değiştir]

1923'te Tiran'da toplanan Arnavut Müslüman kongresi Hilâfet ile ayrılma kararı aldı, yeni bir ibadet şekli kurdu (geleneksel namaz yerine ayakta durma) çok eşliliği suç saydı ve kadınların halka açık alanlarda örtünme zorunluluğunu kaldırdı.[1]

Bosna[değiştir | kaynağı değiştir]

Bosna'ya İslam Osmanlı egemenliği altında yerleşti.19. yüzyılın sonlarında Bosna'nın Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'a geçişiyle birlikte İslam Bosna'da Bosna ve Hersek İslam Cemaati adında genel bir kurum altında toplandı.Aynı kurum monarşist ve komünist Yugoslavya'da varlığını sürdürmüştür.İslam Cemaati Yugoslav devletlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarından sonra ulusal sınırlarla bölünmüştür. (Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna-Hersek)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A note about Albania 17 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. published in Time magazine on April 14, 1923