Avatar'ın kurgusal evreni

Vikipedi, özgür ansiklopedi

2009 yapımı bilimkurgu filmi Avatar'da yönetmen James Cameron, insanların kurgusal bir güneş dışı gezegenin uydusu Pandora'da unobtanium madenciliği yapmaya çalıştığı kurgusal bir evreni tasarladı. Bir gezegenin, Dünya benzeri uydusunda, Na'vi adı verilen yerli bir akıllı insansı görünümlü tür çeşitli direy ve bitey ile birlikte yaşamaktadır. Resources Development Administration (RDA) bilim insanları, yöneticiler, askerler, destek ve güvenlik personeli, insan benzeri Na'vi'ler de dâhil olmak üzere birçok yaşam biçiminin yaşadığı bu yemyeşil dünyayı keşfetmek için 22. yüzyılda Pandora'ya seyahat etmektedirler. Filmde insanların temas kurduğu klan, "insanların enerji kaynağı olarak elde etmek istedikleri, unobtanium adı verilen geniş bir mineral rezervinin üzerinde yükselen dev bir ağaçta [yaşamakta]dır."[1]

Pandora biyosferi, altı ayaklı hayvanlardan diğer egzotik direy ve bitey türlerine kadar biyolüminesans türlerin biyolojik çeşitliliği ile doludur. Pandora ekolojisi, Na'vi ve diğer canlıların bağlanabileceği tüm ay yüzeyini kapsayan geniş bir sinir ağını oluşturur. Bu ortaklaşa bilincin gücü, kararlı Na'vi direnişi neredeyse yenildikten sonra insan istilacıların Pandora ekolojisi tarafından savaşta yenilmesi şeklinde, güçlü bir şekilde gösterilmiştir. Cameron, fauna ve floranın çeşitli örneklerini mümkün olduğunca bilimsel olarak uygulanabilir kılmak için uzman danışmanlardan oluşan bir ekip kullanmıştır.[2]

Astronomi ve jeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanatçı tarafından yapılan bir Polyphemus ve Pandora yorumlaması

Filmde Pandora uydusu ve onun gezegeni Polyphemus, Dünya'dan yaklaşık 4.37 ışık yılı (276.000 AU) uzaklıkta olan Alpha Centauri A sisteminde yer almaktadır. Pandora, Yunan mitolojisinin bir öğesine atfen isimlendirilen Polyphemus adlı bir gaz devi yörüngesindeki birçok doğal uydudan biridir. Pandora'nın atmosferi azot, oksijen, karbondioksit, ksenon, amonyak, metan ve hidrojen sülfürün bir karışımıdır ve havası ancak, binalarının veya araçlarının dışında gaz maskesi (dış ortam maskesi, Exo-Pack) takan insanlar için nefes alınabilir durumdadır.

Weta Workshop'tan bir tasarımcı olan Leri Greer, bir yıldızın etrafında dönmekte olan bir gezegenin etrafında dönen bir uyduda yaşayan Na'vi'lerin yaşadığı olağandışı gündüz/gece döngüsünü açıklamıştır.

Pandora, kıtalarının çoğunu kaplayan tropikal yağmur ormanlarına sahip bir yerdir. Pandora ayrıca Dünya'dan daha az yerçekimi kuvvetine sahiptir. Pandora'nın jeolojisi, süperiletken özellikleri manyetik alanlarda dalgalanmaya (akı sabitleme) izin veren bir mineral olan unobtanium mineralinin varlığından büyük ölçüde etkilenir. Bu özellik, onun Dünya'ya taşınması için insanlar tarafından çok değerli kılınmasına yol açıyor. Pandora'nın havaya yükselen Hallelujah Dağları, bölgelerindeki güçlü manyetik alanların üzerinde uçmalarına izin veren önemli miktarda unobtanium cevheri içerir.

Cameron, gelecek devam filmleri, kitaplar ve yan ürünlerde diğer uyduları da keşfetmeyi umuyor.[1][4][5][6]

Pandora'nın dünyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Pandora biyosferi, altı ayaklı hayvanlardan diğer egzotik fauna ve flora türlerine kadar biyolüminesans türlerin biyolojik çeşitliliği ile dolu bir yer olarak betimlenmiştir. Pandora ekolojisi, Na'vi ve diğer canlıların bağlanabileceği tüm uydu yüzeyini kapsayan geniş bir sinir ağını oluşturur. Bu ortaklaşa bilincin gücü, kararlı Na'vi direnişi neredeyse yenildikten sonra insan istilacıların Pandora ekolojisi tarafından savaşta yenilmesi şeklinde, güçlü bir şekilde filmde gösterilmiştir. Cameron, direy ve biteyin çeşitli örneklerini mümkün olduğunca bilimsel olarak uygulanabilir kılmak için uzman danışmanlardan oluşan bir ekip kullanmıştır.[2]

Na'vi[değiştir | kaynağı değiştir]

Na'vi, diğer yaratıklarla birlikte Pandora'da yaşayan akıllı, insansı yaratıklardır. Direhorse'lardan viperwolf'lara kadar değişen hayvanları kullanırlar.

İnsan payı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avatar'ın evreninde (2154 yılında kurulan) insanlar, güçlü şirketler ve endüstrilerin egemen olduğu teknolojik olarak gelişmiş, sanayi sonrası bir topluma ulaşmıştılar. Dünya'nın en güçlü şirketlerinden biri, dünya dışında tüm kaynaklara sahip bir yarı-hükûmet kuruluşu, küresel olarak bütünleşik olan Kaynakları Geliştirme İdaresi (RDA; Resources Development Administration) kuruluşudur. Gezegenlerarası Ticaret Yönetimi, kitle imha silahlarının kullanımının yasak olduğu şartı altında bu hakları RDA'ya vermiştir.[7] Pandora'daki bilinen RDA personeli arasında baş yönetici Parker Selfridge, Albay Miles Quaritch, Er Sean Fike, Onbaşı Lyle Wainfleet, Dr. Max Patel, Dr. Grace Augustine, Dr. Norm Spellman ve Samson 16 pilotu Trudy Chacon bulunmaktadır.

Genişletilmiş koleksiyon baskısı dışında her ne kadar Dünya filmde hiç görülmemiş olsa da, Cameron, gelecekteki Avatar Dünyasını distopik, aşırı nüfuslu, aşırı kirlenmiş, yozlaşmış, doğayı tahrip eden sanayiciliğin yıktığı küresel kentsel gecekondu bölgesi olarak geliştirmişti; bu betimleme filmin arka plan siberpunk tema çalışmalarının düzenli bir özelliğidir. Ana karakterlerden biri olan Jake'e göre Dünya, insanların "annelerini öldürdüğü" ve eğer varsa, çok az işleyen doğal ekosistemin kaldığı öne sürülen "ölmekte olan bir dünya" dır. Filmin 22. yüzyıl zaman dilimine göre, Dünya, doğal kaynakların tükenmesi nedeniyle küresel çapta bir ekonomi/enerji kriziyle karşı karşıyadır. Dünya aynı zamanda politik olarak o kadar istikrârsızdır ki, özel güvenlik yüklenicilerinin ve Dünya ulusları ordularının hizmetleri yüksek talep görmektedir. Albay Quaritch bir konuşmasında, Pandora'ya gelmeden önce Nijerya'da üç ayrı muharebe hizmeti vermekle övünmekte ve Jake'in Venezuela'da bir askeri operasyon gazisi olduğunu belirtmektedir. Dünya gezegeni ayrıca kıta içi çatışma ve Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu ve batı kıyılarını vuran tsunamiler gibi ciddi doğal ve insan yapımı felaketlere maruz kalmıştı.

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Teknolojik olarak, insanlar 2154 yılına kadar muazzam ilerlemeler elde etmişlerdir: gezegenler arası ve yıldızlar arası uzay yolculuğu ve kolonizasyon; sanal 3B baskı ve holografi haritalama; ve gelişmiş kriyonik ve psiyonik yöntemler (sentetik telepati arayüzü yoluyla) kullanılabilirdir. İleri genetik mühendisliği yeteneklerini kullanarak, insanlar genetik olarak farklı, değiştirilmiş insan DNA'sı ve Na'vi uzaylı genetik materyalinden "Avatar" adlı melez bedenleri geliştirmişlerdir. Psiyonik bilgiler ile, genetik olarak eşleşen insanlar daha sonra uzaktan idare için bu "Avatar" bedenlere zihinsel olarak bağlanırlar. Tıp alanında, insanlar Jake'in felçli bedenini tedavi edebildikleri ileri kök hücre sinirsel yeniden oluşturma teknolojisini geliştirmişlerdir. Bununla birlikte, 2154 yılında, hala son derece pahalı bir yöntemdir ve Gazi İşleri ödenekleri kapsamında değildir. Böylece RDA, Jake'in bacakları konusunu, ona karşı bir kaldıraç unsuru olarak yeniden kullanabilirdi.

Birçok bilimkurgu filminde olduğu gibi, filmde hikâyeye uyacak birçok uzay aracı, uçak, kara aracı, silah ve teknoloji yaratıldı. Birçoğu, filme fütüristik bir gerçekçilik hissi vermek için tarihsel veya çağdaş teknolojilerden sonra modellenmişti. Konsept sanatçısı Ryan Church, daha önce sınıflandırılmış NASA ve DARPA teknik makalelerinden aerodinamik araştırmalara kadar birçok çizime dayalı bir kaynağı göz önünde bulunduruyordu. Gemiyi yörüngeden yere indirme sahneleri kullanan Yaratık filminin aksine, birkaç farklı araç ve yardımcı ulaşım ekipmanı, savaş helikopteri, üs ikmalinin belirli rollerini devralmaktadır. Bu, Vietnam savaşından bu yana ABD ordusunda uçak ve helikopterlerin uzmanlaşarak gelişimine benzer.

Amplified Mobility Platform[değiştir | kaynağı değiştir]

Amplified Mobility Platform (AMP takımı; Güçlendirilmiş Hareketlilik Platformu), Pandora'nın düşmanca ortamı için yeniden tasarlanmış ve büyük bir "mekanik" motorize takım giysi olarak kontrol edilen bir MK-6 aracıdır. Seramik türbinlerle güçlendirilmiş 4.9 metre boyunda (16 feet) mekanik dış iskelettir. Cehennem Kapısı'ndaki askerler bunları devriye ve savaş için kullanmaktadırlar. AMP takımları, yarı-master-slave sistemi ile kontrol edilir – AMP'nin kol hareketi pilotun kol hareketine bağlanır. Pilot tarafından giyilen hareket algılayıcı eldivenler AMP kollarını kontrol etmek için kullanılır - sonuç, AMP'nin kol hareketlerinin pilot hareketine tam olarak uymasıdır. Askerî görevlerinde, AMP'ler genellikle 30mm GAU-90 otomatik toplarla silahlandırılmış, (bazen namlunun altında bir bıçakla donatılır ve AMP'nin silahı bir kenara koymadan daha yoğun yapraklardan geçmesine izin verir) ve giysi bir asker veya deniz piyadesi olarak konuşlandırıldığı bir tüfeği tutar ve kullanırdı. Silahın içine, omzun üzerindeki bir cephane kabına, kolun üzerine ve arkadaki bir sokete kadar uzanan bir cephane kemeri vardır. GAU-90 dakikada 350 mermi ateşleyebilir. AMP takımı GPS, termal görüntüleme ekranı, FLIR, ve radar ile donatılmıştır. Stan Winston Studios animatörü ve Avatar Tasarım Sorumlusu John Rosengrant, AMP takımını "bacaklı bir Apache helikopteri" olarak nitelendirmiştir. Ayrıca üç metre uzunluğunda bir seramik bıçağı vardır. Quaritch bir AMP takımına sahiptir ve ona "Şanın Ötesinde" adını vermiştir. Onun GAU-90 cephane borusu, üzerine boyanmış bir ejderha desenine sahiptir.

SA-2 Samson[değiştir | kaynağı değiştir]

SA-2 Samson, rol ve görünüşte gerçek dünyadaki UH-60 Kara Şahin veya UH-1 Huey gibi genel maksat helikopterlerine benzeyen ikiz kanallı bir fanı olan VTOL aracıdır. Yan kapılara monte edilmiş iki makineli tüfek ve kokpitin yakınındaki iki pilon üzerine monte edilmiş füze bölmeleri ile donatılmıştır. Her biri iki eş-eksenli pervaneye sahip kanallı fan düzenekleri çifti, üreticilerin özelliklerine göre 6.000 kilograma kadar kaldırma kapasitesine sahip Samson'a olanak tanımaktadır, ancak ağırlık kaldırma performansı, daha yoğun atmosfer nedeniyle Pandora'da %150 olarak derecelendirilmiştir. Her iki kanallı fan düzeneği de bıçak perdesini bağımsız olarak değiştirebilir. Pilot bakış açısından ileri ve geri, kaldırma, sapma ve yuvarlanma nüfuzu, geleneksel helikopterlerde bulunan benzer kontrol setleri tarafından gerçekleştirilir. İtki sistemi, çift Goetz-Korman türbin jeneratörleridir.

AT-99 Scorpion Gunship[değiştir | kaynağı değiştir]

AT-99 Scorpion Gunship, Samson'un ağır silahlı savaş helikopteri karşılığıdır ve rol ve görünüşte AH-64 Apache, Mi-28 veya AH-1 Cobra gibi savaş helikopterlerine benzer. Her biri üç bıçaklı toplam dört pervaneye sahip çift eş-eksenli kanallı fan rotor sistemleri, uçağın birincil itiş gücü olarak işlev görmektedir. Yedekli yakıt hücreleri üzerinde çalışır. İkiz türbin jeneratörleri tersine dönen dairesel seramik motorları ile çalışır. Radar ve sonar jeneratörleri ile donatılmıştır. Altıgen-kümeli pilona monte edilmiş .50 kalibrelik döner zincirli silah sistemleri ile donanmakta ve dakikada 700 mermi atış hızı ile tam 360 derece dönebilen yakın mesafeden birincil silaha sahiptir. Scorpion, silahlarını taşımak için iki çift saplamalı kanat direğine sahiptir. Scorpion, her biri 19 tüplü 10 roketatar lançerinde 190 TK-411 WAFAR (Wrap-Around Fin Aerial Rocket) roketi taşımaktadır. Roketin kullanımı, taktik uygulamalardan darbe tabanlı sensör sistemlerine kadar değişen savaş başlığına göre değişkenlik gösterir. Sekiz Hawkeye NPB-9 Hellfire (Helikopterden fırlatılan Ateşle ve Unut tipinde) füzeleri, burun monteli algılayıcı paketi ile birlikte havadan havaya hedeflere ulaşmak için kullanılır. Kuyruk arka dengeleyici olarak çifttir.

C-21 Dragon Assault Ship[değiştir | kaynağı değiştir]

C-21 Dragon Assault Ship, AMP takımlarını açılan alt kapılarından yere indirebilen büyük bir dört kolonlu kanallı fana sahip VTOL ağır silahlı taşıma ve savaş aracıdır. Quaritch bunlardan birinin içinde RDA kuvvetlerini yönetmiştir. Sayısız ağır makineli tüfek cephaneliği, düzinelerce roket ve üzerindeki füze kapsülü ve kapı nişancıları, onu şimdiye kadar RDA'nın en büyük savaş gemisi yapmaktadır; Valkyrie mekiği ise Pandora atmosferinde uzun süreli kullanım için tasarlanmış tek büyük araçtır. Dörtlü türbin jeneratörleri dört direkli seramik pervaneleri hareket ettirmektedir. Dragon, el bombaları, roketler, füzeler ve nokta savunma için Gatling topları içeren çok sayıda silah sistemi ile ağır bir şekilde silahlandırılmıştır. Üzerinde birçok asker ve AMP takımı, çeşitli orta sınıf otomatik silah, ATG ve ATA füzeleri, yangın roketleri, el bombaları, kapı nişancıları, artı çift ve dörtlü Gatling silah sistemleri konuşlandırabilmektedir. Tüm silah ve füze sistemleri dost ateşi önleme kodları (IFF Kilidi) ile sınırlandırılmıştır. Çift kokpiti vardır. Pervaneleri gezinmek için ters yönde döner artı burun üstü radar takımını döndürür. Sağ kokpitin altına monte edilmiş sekiz elli milimetrelik nöbetçi silahı bulunmaktadır.

GAV Swan[değiştir | kaynağı değiştir]

GAV Swan altı tekerlekli arazi saldırı aracıdır. Tam adı Ground Assault Vehicle JL-723 dır. Göbeği dengeleştirilen bir platformu vardır, bu nedenle engebeli arazide seyahat ettiği zaman, nişancı platformu sabitlendirilebilir. Uzatılmış topçu sandalyesi, bir kuğunun uzun boynu gibi silah ve hedef arasındaki engelleri görmek için aracın 3.6 metre yukarısına yükselebilir. Bu 6x6 araç tüm arazi için üretilmiştir ve mıknatıslanma oranı yüksek nikel-demir alaşımlı zırhı ve dört tarete monte edilmiş altmış milimetrelik döner otomatik topları Pandora ortamından korunma sağlar. Tekerleklerin zırhı azdır ve kalın bir polimer alaşımı ile tasarlanmıştır. Swan'lar, tam 360 derece dönen bir denge cayroskoplu sisteme sahiptir. Ayrıca bir yuvarlanma çubuğu ve dört arka fara ve arkada yedek yakıt hücrelerine de sahiptir. Sandalye uzadığında, mühimmat saklama kutusu arkada yer alır.

Hell's Gate[değiştir | kaynağı değiştir]

Hell's Gate (Cehennem Kapısı), "günümüzün Khe Sanh'ı" gibi, havaalanına sahip güvenli bir ileri işletim üssüdür. Alanın üçte birinden biraz fazlası mekik pisti, VTOL pistleri, hangarlar, ekipman depolama alanları ve garaj yapıları ile kaplıdır. Zırh koyu, araçların depolandığı, onarıldığı veya yeniden hazırlandığı yerdir. Bu bina, tüm AMP takımlarının ana depolama alanıdır. Quaritch'in kullandığı bir silah malzemeliğinin içinde küçük bir ağırlık odası da vardır. Güvenlik ve hızlı güç dağıtımı için tasarlanan Zırh Koyu, Cehennem Kapısı savunmasının çekirdeğidir. Güçlendirilmiş hangarının içinde ve hazırda, ileri saldırı operasyonları için yapılandırılmış C-21 Gemileri, AT-99'lar, Samson Helikopterleri, Model 10 Eğik Kesicileri, bir dizi AMP Takımları ve destek araçları ve muharebe için hazır makineler de dâhil diğer saldırı araçlarını barındırır.

ISV Venture Star[değiştir | kaynağı değiştir]

ISV Venture Star veya Interstellar Vehicle Venture Star, yıldızlar arası seyahat için karşıt madde itki sistemleri kullanan yıldızlararası bir taşıyıcı yıldız gemisidir. Bir hareket noktasından diğerine seyahat etmesi yaklaşık altı yıl sürer ve malzemeleri, ekipmanları, kriyolojik derin uykudaki insanları, rafine cevherleri ve Dünya ile Pandora arasındaki verileri taşır. Venture Star gezegen yüzeyine inmez, ancak yörüngede istasyon gibi dolanır ve kendisiyle birlikte dolanan Valkyrie mekiği aracılığıyla Dünya ve Pandora'daki operasyonlarda kullanılır. Venture Star, Güneş Sistemi ve Alpha Centauri A sistemleri arasında sürekli seyahat eden on iki RDA ISV mineral taşıyıcısından biridir. Film tasarımcısı Ben Proctor'a göre:

Motorlara monte edilen devasa parlayan radyatörler ısılarını dağıtır ve kendi koruyucu soğutucuları ve yansıtıcıları ile son derece uzun merkezi kafes, yük ve mürettebat modüllerini, ağır ekranlamadan ziyade basit R-Kare zayıflama kuralını kullanarak motorların ısı ve radyasyonundan korur. (Evet, [James Cameron] bu tür şeyleri gerçekten düşünüyor ve metin şahsen çok net bir şekilde açıklıyor.) Gemi, filmlerde yarı gerçekçi gemi tasarımlarının oldukça tipik bir özelliği haline gelen, duraklama süresince uyanık kalan mürettebat için bir çift merkezkaç kuvvetli yerçekimi modülüne sahiptir. Ancak, ışık altı hızda gerçekçi seyahati vurgulayan benzersiz bir özellik, hız yapan gemiyi yıldızlararası enkazdan koruyan kademeli tarzda bir kalkan yığınıdır. Jim, [kısa bilgilendirmeyle] görünüşe göre mevcut NASA araştırmalarına dayanan bu teknolojiyi ve bir dizi ince, hafif kalkan yüzeyine çarpılmalarına izin veren olası felaket parçacıklarının nasıl yok edildiğini açıklamaktadır.[3]

Gemi, filmde bilim danışmanı olarak görev yapan bilim adamı ve yazar Charles Pellegrino'nun[8] ve ölen bilim adamı ve yazar Robert L. Forward'ın tasarımlarına dayanıyordu. Aynı zamanda 2001: Bir Uzay Destanı filmindeki Discovery One adlı uzay gemisine benzer.

Valkyrie TAV[değiştir | kaynağı değiştir]

Valkyrie TAV, Pandora yörüngesindeki ISV Venture Star ve Cehennem Kapısı arasında teçhizat ve personel taşımak için kullanılan delta kanatlı bir uzay aracı/uçağıdır ve ana amacı rafine unobtanium cevherini Venture Star'a taşımaktır. Valkyrie'nin resmî adı SSTO-TAV-37 B-sınıfı mekik aracıdır. Valkyrie, 60 silahlı birlik, 25 AMP takımı, 25 ton rafine unobtanium ve/veya malzemeye kadar bir yük taşıma kapasitesine sahiptir. ISV Venture Star tarafından kenetli olarak taşınan iki Valkyrie yörüngedeki ISV ve Pandora yüzeyi arasında personel ve kargo aktarımları için kullanılır. Füzyon motorlarını yönlendirebildiği VTOL yeteneğine sahiptir ve yıkıcı gücünü amonyum nitrat ve alüminyum tozunun hava ile karışımından elde eden son derece güçlü hava bombalarını arka kargo rampasından çıkarmak için C-130 Hercules gibi bir bombardıman uçağı olarak uyarlanabilmektedir. Ayrıca kanatlarda ve kargo rampasında makineli tüfek yuvaları ile silahlar üzerine sabitlenebilir.

Bridgehead[değiştir | kaynağı değiştir]

Bridgehead, Pandora okyanuslarının yakınında konuşlanmış devasa, şehir benzeri insan yerleşkesi bir üstür. Kabaca Long Beach, Kaliforniya'nın büyüklüğü ve düzeni gibi, Dünya'nın insan yaşamı için elverişsiz hale gelmesi nedeniyle RDA tarafından inşa edilmiştir. Saha, savunma duvarları, çok sayıda CIWS kulesi ve bazıları beton işaret kulelerine monte edilmiş karadan havaya füze sistemleri ile korunmaktadır. Sitenin çoğu bir havaalanı, bir marina, bir endüstriyel çekirdek, bir yönetim bölgesi ve bir 3D Baskı tesisinden oluşmaktadır. Havaalanında Dragon Assault Ship'ler, SeaWasp Gunship'ler, SA-9 Kestrel'ler ve diğer savaşa hazır araçlar bulunur. Yeni zırh bölmesinde AMP takımları ve Skel-Suit araçları bulunur. Marina bölgesinde, SeaDragon gibi açık deniz gemilerinden oluşan bir deniz filosu bulunmaktadır.

SA-9 Kestrel[değiştir | kaynağı değiştir]

SA-9 Kestrel, RDA Pandora'ya döndüğünde SA-2 Samson'un yerini alan, çift eş-eksenli kanallı fan sistemli bir VTOL ağır silahlı yardımcı nakliye ve savaş aracıdır. Rol ve görünüm olarak UH-60 Black Hawk, AW-101 veya NH90 gibi helikopterlere benzer. Kestrel, iki koaksiyel pervaneye sahip ikiz kanallı fan düzenekleri barındırır, ancak daha fazla çıktı ve verimlilik için daha gelişmiş bir rotor sistemine sahiptir. İki burun monteli 20 mm top, iki kapıya monte makineli tüfek, artı biri kargo rampasına monte edilmiş ve kokpitin yanında 4 Hellfire füzesi, iki yaylım ateşi için roket bölmesi ve iki adet 30 mm döner zincirli top taşıyan iki silah pilonu ile donanmıştır. Manyetik alan iptal üniteleri ile donatılmış olması sayesinde Pandora'nın yoğun manyetik etkili alanlarında çalışabilmektedir.

AT-101 SeaWasp[değiştir | kaynağı değiştir]

AT-101 SeaWasp, AT-99 Scorpion'un halefi olan dört kanallı fan düzeneğine sahip bir VTOL savaş aracıdır. Rol ve görünüm olarak AH-64 Apache, AH-1Z Viper veya Eurocopter Tiger gibi saldırı helikopterlerine benzer. Uçağın birincil tahrik sistemi, maksimum ileri itki için iki itici türbin motoruyla birlikte dörtlü eş eksenli kanallı fan rotor sistemleridir. Pürüzsüz, zarif şekli, Pandora'nın denizel ortamlarında çalışırken aerodinamik başarımı nedeniyle onu "yarı uçak" yapan bir savaş jetininkiyle karşılaştırılabilir. Burun monteli 30 mm döner zincirli top silahı ile donatılmıştır. İki adet 19 tüplü roketatarda 38 roket, 16 Hellfire füzesi ve güdümlü füze sistemi için kanat uçlarında iki kapsül veya CET-OPS tulkun av görevleri için tulkun pingerleri[a] vardır.

Hexbot[değiştir | kaynağı değiştir]

Hexbot'lar (Sürü Montajcıları olarak da bilinir), yapı inşası amacıyla kullanılan altı bacaklı böcek benzeri ark kaynağı yapabilen sürü robotlarıdır. Hexbot'lar metali kaynaklamak için elektrik arklarını kullanabilirler. Bacak yapıları sayesinde dikey yüzeylere tırmanmalarına ve etkileyici hızlarda hareket etmelerine olanak tanıyan mükemmel manevra yeteneğine sahiptirler. Ayrıca malzemeleri sadece bir çift ayakla taşıyabilerek, farklı zeminler arasında geçişli taşıma yapabilirler.

Kabul[değiştir | kaynağı değiştir]

Entertainment Weekly'den Owen Gleiberman, "Cameron, Pandora'yı son derece geçici olarak durmuş bir orman manzarasına dönüştürüyor... Jake ve seksi kabile prensesi Neytiri (Zoë Saldana), akışkan, şakacı hareketleriyle bizi şaşırtıyor, ancak sorunsuz sanal yüzlerinin alt metni yok" diye yazıyor.[9] New York Times'tan Carol Kaesuk Yoon: Avatar'ın "biyolojinin kalbi olan şeyi yeniden yarattığını: yaşayan dünyayı gerçekten görmenin çıplak, kalp durduran bir harikası" olduğunu yazdı.[10]

CNN, filmin evreninin izleyici üzerinde Dünya algısı ve gerçekte üzerindeki yaşam üzerinde derin bir etkisi olduğunu bildirmiştir. Avatar Forumları "Depresyon yaşayan insanlardan ve başa çıkmalarına yardımcı olan hayranlardan 1000 gönderi" alan Pandora'nın somut olmama hayalinin depresyonuyla başa çıkmanın yolları" (daha fazla oda için ikinci bir konu gönderilerek) başlıklı bir konu yayınladı. Site yöneticisi Philippe Baghdassarian, "Kendimi depresyona sokmadım. Aslında film beni mutlu etti, ama insanları neden depresyona soktuğunu anlayabiliyorum. Film çok güzeldi ve burada Dünya'da sahip olmadığımız bir şey gösterdi. Bence insanlar tamamen farklı bir dünyada yaşayabileceğimizi gördüler ve bu onların depresyona girmesine neden oldu." dedi. Birçoğu depresyona düştüğünü ve intihar düşüncelerini beslediğini itiraf ederken, diğerleri ise insanlığa duyulan tiksinti ve "gerçeklikten kopuş"u dile getirdiler." Psikiyatrist Dr. Stephan Quentzel, "Sanal yaşam gerçek yaşam değildir ve asla olmayacaktır, ancak bu şimdiye kadar sanal bir sunumda yapabileceğimiz şeylerin zirvesidir." dedi.[11]

Şubat 2010'da CNN, "Avatar bilimi"ni (insan zihnini uzaktan kontrol edilen bir bedene bağlayan teknoloji) inceleyen bir makale yayınladı. Elizabeth Landau, "Bilim adamlarının, bu tür karmaşık etkileşimi mümkün kılmaktan on yıllar hatta yüzyıllarca uzak olduğumuzu" söylediklerini yazdı. Pittsburgh Üniversitesi'nde bir sinirbilimci olan, Andrew Schwartz, ayrıca konunun "fantezi dışında bir şey olarak alınmaması gerektiğini" söyledi.[12]

Ozai'nin Melekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ateş Prensesi Azula, arkadaşı Ty-Lee ve Mai'ye verilen ad. Kötülerin oluşturduğu bir takımdır. Avatar'ı, takımını, Zuko'yu ve amcasını yakalamaya çalışmaktadırlar. Bu ismi onlara izleyiciler vermiştir. Charlie'nin Melekleri adlı filmden esinlenilmiştir. Ozai'nin Melekleri 3.kitap, 15.bölümde dağılır. Mai ve Ty-Lee iyiliğin yolunu bulur ve ateş ulusu tarafından tutuklanırlar.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tespit, ölçüm veya tanımlama amacıyla kısa aralıklarla, kısa tiz sinyaller ileten, yankı sireni veya konum belirleme cihazı gibi ses darbeleri üretmek için su altında kullanılan bir aygıt. Sinyalleri sonarda yankı görüntüsü oluşturmak için kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Rottenberg, Josh (18 Aralık 2009). "James Cameron Talks Avatar: Brave Blue World" [James Cameron "Avatar" Konuşuyor: Cesur Mavi Dünya] (İngilizce) (1081). Entertainment Weekly. s. 51. 
  2. ^ a b Kozlowski, Lori (2 Ocak 2010). "Inventing the plants of 'Avatar'" [‘Avatar’ bitkilerini icat etmek] (İngilizce). Los Angeles Times. 6 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2010. Pandora'daki yaşam, bilinen fizik ve biyoloji yasalarımıza uymayı amaçladığından, bitkilerin herhangi bir sinir sistemine sahip olduğunu söylemek benim için güvenilir değildi. Bunun yerine, bitkiler arasındaki iletişimin, bitkilerin bir sinyali nasıl algıladığını ve ona nasıl tepki verdiğini ele alan bir araştırma alanı olan sinyal iletimi ile güvenilir bir şekilde açıklanabileceğini önerdim. (Since life on Pandora was intended to adhere to our known laws of physics and biology, it was not credible to me to suggest that the plants had any kind of nervous system. Instead, I suggested that communication among the plants could credibly be explained by signal transduction, an area of research that deals with how plants perceive a signal and respond to it.) 
  3. ^ a b Anders, Charlie Jane (4 Şubat 2010). "27 Avatar Questions, Answered By The Movie's Designers" [27 Avatar Sorusu Filmin Tasarımcıları Tarafından Cevaplandı] (İngilizce). io9.com. 8 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2010. 
  4. ^ Carroll, Larry (29 Haziran 2006). "'Titanic' Mastermind James Cameron's King-Size Comeback: Two Sci-Fi Trilogies" ['Titanik' Baş beyni James Cameron'un Kral Dönüşü: İki Bilimkurgu Üçlemesi]. MTV. 16 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2006. 
  5. ^ Murphy, Mekado (21 Aralık 2009). "A Few Questions for James Cameron" [James Cameron için Birkaç Soru] (İngilizce). The New York Times. 25 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  6. ^ Ditzian, Eric (21 Aralık 2009). "James Cameron Talks 'Avatar' Sequel Plans" [James Cameron 'Avatar' Konuşmaları Devam Filmi Planları] (İngilizce). MTV. 14 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 
  7. ^ Wilhelm, Maria; Dirk Mathison (Kasım 2009). James Cameron's Avatar: A Confidential Report on the Biological and Social History of Pandora [James Cameron'un Avatar'ı: Pandora'nın Biyolojik ve Sosyal Tarihi Üzerine Gizli Bir Rapor] (İngilizce). HarperCollins. s. 147. ISBN 0-06-189675-6. 
  8. ^ "Charles Pellegrino Web Site". charlespellegrino.com. Charles Pellegrino Web Sitesi. 6 Aralık 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2014. 
  9. ^ "Charles Pellegrino Web Site". 6 Aralık 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2014. 
  10. ^ Kaesuk Yoon, Carol (19 Ocak 2010). "Luminous 3-D Jungle Is a Biologist's Dream". The New York Times. s. D-1. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020. 
  11. ^ Piazza, Jo (11 Ocak 2010). "Audiences experience 'Avatar' blues" [Kitlelerin 'Avatar' mavisi deneyimi]. cnn.com (İngilizce). CNN. 15 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2010. 
  12. ^ Landau, Elizabeth (3 Şubat 2010). "Is the 'Avatar' concept really possible?" ['Avatar' kavramı gerçekten mümkün mü?]. cnn.com. CNN. 11 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2010.