Atababalar Mağarası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güney görünüm

Atababalar Mağarası, Yahudiler tarafından söylenen ismiyle Makpelah Mağarası (İbraniceמערת המכפלה‎, romanize: Bu ses hakkındaMe'arat ha-Makhpela , lit. "çift mezarlar mağarası") veya Müslümanlar ve Araplar tarafından söylenen ismiyle İbrahim Camii (Arapçaالحرم الإبراهيمي, Bu ses hakkındael-Hāram el-Ibrahimi ), Güney Batı Şeria'da bulunan Hebron Eski Şehri'nin merkezinde yer alan bir mağaradır. İbrahimî dinlerin inanışına göre mağara ve bitişiğindeki alan, bizzat İbrahim tarafından, kendi mezarı olarak yapıldı.

Atababalar Mağarası alanı, Hirodes-dönemi büyük bir dikdörtgen yapı üzerine inşa edilmiş Selahaddin-dönemi bir caminin altında bulunmaktadır.[1]

2000 yıldan daha eski bir tarihi bulunan anıtsal bileşiminin, dünyadaki en eski ve kesintisiz ibadet alanlarından birisi olduğuna inanılmaktadır ve tapınak yapısı bu durumunu günümüzde de korumaktadır.[2] Kompleksin İbranice adı, İbrahim ve Sare, İshak ve Rebeka, Yakup ve Lea'nın Yahudi halk tarafından atababa ve maderşahi olarak görülmesinin bir yansımasından gelmektedir. Geleneklere göre bu mezar yapısı içinde eksik olan tek mezar Rahel'in mezarıdır[3] ve Rahel'in mezarı Beytüllahim yakınlarında yer alır.[4] Kompleksin Arapça adı, Müslümanlar tarafından bir peygamber olarak görülen İbrahim'e verilen önemi yansıtmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nancy Miller (May–Haziran 1985). "Patriarchal Burial Site Explored for First Time in 700 Years". Biblical Archaeology Society. 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2018. 
  3. ^ Gen. 35:19-20
  4. ^ "Cave of Machpelah". Jewish Virtual Library. 9 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2018. 
    What became of Jacob's two concubines, "Bilhah, Rachel’s handmaid", and "Zilpah, Leah’s handmaid" (Genesis 35:25–26) is not known.