Harun'un Türbesi (Ürdün)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harun'un Türbesi, caminin altındaki yer altı odası

Harun'un Türbesi, Musevi, Hristiyan ve yerel Müslüman geleneklerine göre Musa'nın kardeşi Harun'un mezar yerinin adıdır.

Tevrat'ta Harun'un ölüm yeri ve defin alanı olarak Hor Dağı ve Moseroth (Mosera) olarak adlandırılan iki farklı yer ve her biri için farklı yorumlar vardır. Yahudiler, en azından Josephus zamanından beri Arapçada Cebel Harun olarak bilinen Petra yakınlarındaki dağı İncil'deki Hor Dağı olarak görüyorlardı (bkz. Antiquities of the Jews IV:IV,7).[1] Hristiyanlar Bizans döneminden itibaren bu inancı benimsemişler ve buraya bir hac merkezi işlevi görecek olan bir manastır inşa etmişlerdi.[1] Yerel Müslüman geleneğine göre Harun'un mezarı aynı yerdedir, ancak defin alanının Sina'da olduğunu öne süren en az bir yerel gelenek daha vardır.[1] Harun'un mezarı hakkında genel ve yerel Müslüman efsanelerinden oluşan zengin bir inanış vardır.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Darb Al-Nabī Hārūn: The veneration of the prophet Hārūn in the Petra region – Tradition and change 1812 - 2003 (Tez). MA thesis, Semitic Studies. University of Helsinki. 2004. 9 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2009.