Andrey Gromıko

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Andrey Gromiko sayfasından yönlendirildi)
Andrey Andreyeviç Gromıko
Андре́й Андре́евич Громы́ко
Sovyetler Birliği
Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı
Görev süresi
27 Temmuz 1985 - 1 Ekim 1988
Yardımcı Vasili Kuznetsov
Pyotr Demiçev
Yerine geldiği Konstantin Çernenko
Yerine gelen Mihail Gorbaçov
Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı
Görev süresi
14 Şubat 1957 - 2 Temmuz 1985
Hükûmet başkanı Nikolay Bulganin
Nikita Kruşçev
Aleksey Kosigin
Nikolay Tihonov
Yerine geldiği Dmitri Şepilov
Yerine gelen Eduard Şevardnadze
Kişisel bilgiler
Doğum Andrey Andreyeviç Gromıko
18 Temmuz 1909(1909-07-18)
Staryja Hramyki, Rus İmparatorluğu
Ölüm 2 Temmuz 1989 (79 yaşında)
Moskova, Rusya SFSC, SSCB
Partisi Sovyetler Birliği Komünist Partisi
Evlilik(ler) Lydia Dmitrievna Grineviç (1911–2004)
Ödülleri Sosyalist İşçi Kahramanı Sosyalist İşçi Kahramanı
Lenin Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Kızıl Bayrak İşçi Nişanı Onur Nişanı Vladimir İlyiç Lenin 100. Doğum Günü Madalyası Büyük Vatanseverlik Savaşı 30. Yıldönümü Madalyası Büyük Vatanseverlik Savaşı 40. Yıldönümü Madalyası SSCB Veteran Madalyası SSCB Silahlı Kuvvetleri 60. Yıl Madalyası Moskova 800. Yıl Madalyası

Andrey Andreyeviç Gromıko (RusçaАндре́й Андре́евич Громы́ко; 18 Temmuz 1909, Staryja Hramyki, Rus İmparatorluğu - 2 Temmuz 1989, Moskova, Rusya SFSC, SSCB), Sovyet diplomat, 1957-1985 yılları arası Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Babası küçük bir çarlık memuruydu. Gazetecilikle işe başladı, daha sonra Minsk Tarım Enstitüsü Tarım İktisadi bölümünden mezun oldu. 1931 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne katıldı. 1936 yılında Lenin Enstitüsü'ne devam ederken "Ekonominin Problemleri" isimli önde gelen bir gazetenin yazı işlerinde çalıştı.

1939 yılında Dışişleri Bakanlığı'na girdi ve ABD Birimi'ne atandı. Altı ay sonra da Washington'a büyükelçi olarak atanan Maksim Litvinov'un yardımcısı oldu. 1943 yılında Sovyetlerin en genç elçisi olarak ABD'de göreve başladı. II. Dünya Savaşı sırasında düzenlenen Tahran, Yalta ve Potsdam Konferansı'nda Sovyetler Birliği'ni temsil etti. 1946 yılında Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Sovyetler Birliği'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki daimi temsilcisi oldu. 1948 yılında bu görevden ayrılarak Moskova'ya döndü. 1952 yılında kısa müddet için Birleşik Krallık'a elçi tayin edildi ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Merkez Komitesine aday üye seçildi.

Josef Stalin'in ölümünden sonra Moskova'ya döndü ve Vyaçeslav Molotov'un kabinesinde görev aldı. 1961 yılında Merkez Komitesi asil üyesi oldu ve bundan sonra Sovyetler Birliği'nin Batı ile yaptığı görüşmelerde daima önemli rol oynadı. 1973 yılında Politbüro üyesi seçildi. Leonid Brejnev ve Yuri Andropov dönemlerinde yerini korudu ve tecrübesinden dolayı Konstantin Çernenko döneminde hakim bir yere sahip oldu. Leonid Brejnev döneminde batıya karşı mutedil bir tutum almasına rağmen, Konstantin Çernenko döneminde batıya karşı sert tutum alan biri oldu. Çernenko'nun ölümünden sonra, başa geçen Mihail Gorbaçov'un döneminde Dışişleri Bakanlığı görevinden alınıp sembolik bir görev olan Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanlığı görevine getirildi. 2 Temmuz 1989 tarihinde öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen:
Konstantin Çernenko
Sovyetler Birliği Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı
1985–1988
Sonra gelen:
Mihail Gorbaçov
Önce gelen:
Dmitri Şepilov
Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı
1957–1985
Sonra gelen:
Eduard Şevardnadze