Andreas Miaulis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Andreas Miaoulis sayfasından yönlendirildi)
Andreas Miaoulis
LakabıMiaoulis
DoğumAndreas Vokos
20 Mayıs 1765 (258 yaşında)
Suluca, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm11 Haziran 1835 (70 yaşında)
Atina, Yunanistan Krallığı
Defin yeriPire, Yunanistan
Bağlılığı Birinci Yunanistan Cumhuriyeti
Yunanistan Yunanistan Krallığı
Yunan Donanması
Hizmet yılları1821-1827
1832-1835
RütbesiAmiral
Koramiral
Çatışma/savaşları
Ödülleri Yunanistan Kurtarıcı Nişanı
Ailesi
ÇocuklarıDimitrios Miaoulis
Antonios Miaoulis
Ioannis Miaoulis
Emmanouil Miaoulis
Athanasios Miaoulis
Nikolaos Miaoulis
AkrabalarıAndreas A. Miaoulis (torunu)
Andreas Miaoulis (torunu)
Dimitrios D. Miaoulis (torunu)
Emmanouil A. Miaoulis (torunu)
İmza

Vokos, daha çok Miaoulis takma adıyla bilinir (1765 – 24 Haziran 1835), Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Yunan deniz kuvvetlerine komuta eden bir devrimci, amiral ve politikacıydı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Miaoulis bir Arvanit'ti.[1] Eğriboz kökenli bir ailenin çocuğu olarak İdra adasında, Fylla kasabasında doğdu.[2][3] Adada, servet kazanmış ve parasını popüler bir şekilde kullanan bir mısır tüccarı olarak biliniyordu. Miaoulis bir deniz tüccarıydı ve adaların deniz kuvvetlerine padişah hükümetine karşı ayaklandığında önderlik etmek üzere seçilmişti. Miaoulis, Türklere karşı direniş hareketine mümkün olan her şekilde katkıda bulundu. Napolyon Savaşları sırasında buğday nakliye işinden kazandığı parayı harcadı.[4] Mayıs 1825 ile Ocak 1826 arasında Miaoulis, Modon, Matapan Burnu, Suda ve Cape Papas açıklarındaki çatışmalarda Türklere karşı zafer kazandı.

Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndaki Rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın ilk aşamalarında Miaoulis tarafından kullanılan bayrak.
Andreas Miaoulis'in İdra'daki heykeli.

İdralılar, Türk yetkililerin en kötü aşırılıklarından bir ölçüde muaf kaldılar fakat Türk gemilerini çalıştırmak için yapılan zorunlu askerlikten ciddi şekilde zarar gördüler; ve özellikle denizden padişah kuvvetlerinin saldırısına açık görünseler de, ayaklanmada erken ve aktif bir rol aldılar. 1822'de Miaoulis küçük gemilerden oluşan asi filosuna amiral olarak atandı. Aynı yıl Sakız Adası katliamının intikamını almak için gönderilen sefere komuta etti. Eylül ayında Nauplia Savaşı'nda galip geldi.

1824'te İpsara'nın Türkler tarafından fethinden sonra, Yunan kuvvetlerine komuta etti ve bu, birçok yangın gemisini ve askerini kaybetme pahasına da olsa, padişahın filosunun daha da ilerlemesini engelledi. Ancak aynı yıl Mısır güçlerinin Navarin'i işgal etmesini engelleyemedi, ancak onları başarılarıyla bezdirdi. Missolonghi'yi kurtarmak için Mısır kuvvetlerinin deniz iletişimini bozmaya çalıştı fakat gemilerin kuşatması ve iki filonun gücündeki muazzam orantısızlık nedeniyle başarısız oldu.

Savaş devam ederken, kısmen hazinelerinin kıtlığı ve kısmen de Doğu Akdeniz'deki anarşide korsanlığın artması nedeniyle Yunanların deniz gücü azaldı. Eski Kraliyet Donanması subayı Thomas Cochrane 1827'de hizmete girene kadar Yunanların amirali olmaya devam etti. Miaoulis daha sonra İngiliz subayını komutan olarak hareket etmekte serbest bırakmak için emekli oldu.

Miaoulis, Kral Otto'yu Yunanistan tacını kabule davet etmek için gönderilen heyetin üyelerinden biriydi. Otto ayrıca ona Kurtarıcı Nişanı'nın Büyük Haçını verdi.[5]

Miaoulis 24 Haziran 1835'te Atina'da öldü. Antik Atina Donanmasının kurucusu Themistokles'in mezarının yakınında Pire'ye gömüldü. Kalbi, Deniz Ticaret Bakanlığı'ndaki bir vazoda saklanmaktadır. Yunan Donanması, 1879'da onun adını taşıyan Navarchos Miaoulis kruvazörüne adını verdi.

Oğlu Athanasios, 1857-1862 yılları arasında Yunanistan Başbakanı olarak görev yapan yüksek rütbeli bir subaydı.

Her yıl 21 Haziran'a en yakın hafta sonu İdra'da, 1821 Yunan Devrimi'nin en önemli adamı olan Amiral Miaoulis'i onurlandırmak için Miaoulute adlı büyük bir festival düzenlenmektedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The ontology of difference: nationalism, localism and ethnicity in a Greek Arvanite village (PDF) (Tez). Durham University. 2009. s. 55. 29 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Ağustos 2022. 
  2. ^ Antonios Miaoulis, Short Biography of Admiral Miaulis printed in Thomas Gordon, History of the Greek Revolution T1, Blackwood, 1832 p.372.
  3. ^ To chronikon tēs zoēs mou: 1889-1979 (Yunanca). 1980. s. 16. 1 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2022. Ο ναύαρχος Μιαούλης και κατήγετο από το χωρίον Φύλλα της Ευβοίας, όπου υπανδρεύθη την πρώτη του σύζυγον εξ ης απέκτησεν ένα υιόν.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım).
  4. ^ "Andreas Vokos Miaoulis". Encyclopædia Britannica. 27 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2013. 
  5. ^ A.I. Kladis (1837). "Κεφάλαιον Όγδοον. Περί της συστάσεως Τάγματος Αριστείας δια το Βασίλειον της Ελλάδος." [Chapter Eight. On the establishment of an Order of Excellence for the Kingdom of Greece]. ΕΦΕΤΗΡΙΣ (Almanach) του Βασιλείου της Ελλάδος δια το έτος 1837. Atina: Βασιλική Τυπογραφία και Λιθογραφία. ss. 123-136. 1 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2022. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]