Afganistan'daki havalimanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Afganistan'daki havaalanları listesi sayfasından yönlendirildi)
Jump to navigation Jump to search

Bu liste Afganistan'da bulunan askeri ve sivil havalimanlarını göstermektedir.

Afganistan'da uluslararası standartlarda iki havalimanı bulunmaktadır. Bunlar; başkent Kabil'deki Kabil Uluslararası Havalimanı ve ülkenin güneyindeki Kandehar şehrinde bulunan Kandehar Uluslararası Havalimanı'dır. Ülkenin stratejik konumu ve askeri operasyonlar Afganistan'daki havaalanlarını ve havalimanlarını daha önemli hale getirmektedir.

Havalimanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Vilayet ICAO IATA Havalimanı adı Pist Rakım (m)
 Uluslararası havalimanları
Kâbil Kabil OAKB KBL Kabil Uluslararası Havalimanı 11/29: 3500 x 50 m, Concrete 1789
Kandehar Kandehar OAKN KDH Kandehar Uluslararası Havalimanı 05/23: 3200 x 45 m, Asphalt 1015
 Büyük iç hat havalimanları
Herat Herat OAHR HEA Herat Havalimanı 01/19: 2571 x 46 m, Asphalt 1004
Celalabad Nangarhar OAJL JAA Celalabad Havalimanı 13/31: 2218 x 45 m, Asphalt 553
Kunduz Kunduz OAUZ UND Kunduz Havalimanı 11/29: 2007 x 45 m, Asphalt 448
Mezar-ı Şerif Belh OAMS MZR Mezar-ı Şerif Havalimanı 06/24: 3272 x 46 m, Asphalt 391
 Küçük iç hat havalimanları
Bamyan Bamyan OABN BIN Bamyan Havalimanı 07/25: 2595 x 23 m, Gravel 2591
Leşkergâh (Bost) Helmend OABT BST Bost Havalimanı 18/36: 2332 x 45 m, Asphalt 751
Çagçaran Gur OACC CCN Çagçaran Havalimanı 06/24: 1524 x 18 m, Gravel 2276
Darvaz OADZ DAZ Darvaz Havalimanı 09/27: 654 x 32 m, Gravel 1533
Feyzabad Badahşan OAFZ FBD Feyzabad Havalimanı 18/36: 1691 x 27 m, PSP 1171
Ferah Ferah OAFR FAH Ferah Havalimanı 15/33: 2042 x 21 m, Gravel 692
Host Host OAKS KHT Host Havaalanı 06/24: 2684 x 105 m, Gravel 1172
Havahan Badakhshan OAHN KWH Havahan Havalimanı ??/??: 671 x ? m, Gravel 980
Kuron Moncan OARZ KUR Razer Havalimanı ??/??: 884 x ? m, Gravel ?
Maymana Faryab OAMN MMZ Maymana Havalimanı 14/32: 1287 x 18 m, Gravel 820
Kale-i Nev Badgis OAQN LQN Kale-i Nev Havalimanı 04/22: 1158 x 18 m, Asphalt 905
Şibirgan Cüzcan OASG Şibirgan Havalimanı 06L/24R: 2621 x 24, Asphalt
06R/24L: 2115 x 30, Gravel
321
Şiganan Badahşan OASN SGA Şiganan Havalimanı 16/34: 803 x 30 m, Gravel 2042
Talukan Tahar OATQ TQN Talukan Havalimanı 16/34: 1574 x 35 m, Gravel 816
Tarin Kovt Uruzgan OATN TII Tarin Kovt Havalimanı 10/28: 1658 x 61 m, Gravel 1350
Zaranc Nimruz OAZJ ZAJ Zaranc Havalimanı 16/34: 2320 x 47 m, Gravel 479
Sardeh Band OADS SBF Sardeh Band Havalimanı 02/20: 2104 m, Gravel 2125
 Askeri havalimanları
Bagram Parvan OAIX OA1 Bagram Hava Üssü 03/21: 3003 x 55 m, Concrete 1492
Şindand Herat OASD OA5 Shindand Hava Üssü 18/36: 2786 x 49 m, Concrete 1150

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]