Formula 1 lastikleri
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2016) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Formula 1 lastikleri bir Formula 1 aracının performansına etki eden unsurlardandır. Formula 1 tarihinde lastikler değişen üretici firmalar ve lastik özellikleri doğrultusunda büyük bir farklılaşma göstermiştir.
Tarih
Formula 1 lastikleri normal taşıt lastiklerinin bir benzeri görüntüsündedir. Bununla birlikte son dönem lastiklerin ömürleri kullanılan kauçuğun yapısına bağlı olarak 80,000 km'ye çıkabilmiş, ancak Formula 1 için üretilen lastikler hala bir yarış mesafesini çıkaramamıştır. 2005 yılında yarış içinde lastik değiştirmek yasaklanmış, bundan dolayı lastiklerin yaklaşık 300 km'lik yarış mesafesini alabilmeleri için yapıları sertleştirilmiştir. Tartışmalı 2005 ABD Grand Prix'ten sonraki dönemde, 2006 yılında lastik değiştirmelere tekrar izin verilmiştir.
Make Cars Green kampanyası
2008 Japonya Grand Prix'inde, FIA'nın motorların çevresel etkilerini azaltmayı amaçlayan Make Cars Green kampanyası dahilinde yeşil oluklu lastikler kullanılmıştır. Lastiklerden yumuşak olanlarında, normalde olduğu gibi, iç taraftaki oluklardan biri beyaz renkli olarak üretilmiştir. 2009 sezonunun başlangıcında pürüzsüz yüzeyli lastiklere geri dönülmesiyle birlikte oluklar ortadan kalktığından, yumuşak lastiklerin beyaz olukla ayırt edilebilmesi daha fazla mümkün olmamıştır. Bridgestone bunun yerine daha sonra Japonya'daki kampanyanın devamı olarak, ikincil lastiklerin yan bölümünü yeşil renkli üretmeye başlamıştır.
Üreticiler
2007 sezonunun başından 2010 sezonunun bitimine kadar Bridgestone tek lastik üreticisi olmuştur. 2011 sezonuyla birlikte Bridgestone'un bu konumuna İtalyan lastik üreticisi Pirelli yerleşmiştir.
Geçmişteki üreticilerden bazıları:
Formula 1 ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |