Formula 1 kuralları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

FIA ve FISA tarafından konulan ve yürütülen Formula 1 kuralları, ilk Formula 1 Dünya Şampiyonasının yapıldığı 1950 yılından bugüne büyük değişim geçirmiştir.

Cezalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Pilotlar, sergiledikleri eylem türüne göre farklı cezalarla yüz yüze kalabilmektedirler. Yarışa kuralsız bir biçimde başlama, pit alanında hız sınırını aşma, bir kazaya yol açma, rakip pilotlara geçiş izni vermeme ve yarış bayraklarına uymama bu eylemler arasındadır.

  • On saniye (dur-kalk) cezası pilotun pit alanına girmesini, takımına ait pit bölümünde on saniye bekledikten sonra yarışa devam etmesini gerektirmektedir. Bu duruşun bir cezanın sonucu olması nedeniyle pit ekibinin araç üzerinde herhangi bir işlem yapması yasaktır. On saniye cezası; yarışa erken başlama, pit alanında hız sınırını aşma, mavi bayraklara uymama ve diğer pilotlara geçiş şansı vermeme gibi ciddi kural ihlalleri durumunda uygulanmaktadır.

On saniye cezasına çarptırılan pilota pit alanına girip cezasının gereğini yerine getirmesi için üç turluk bir süre verilmektedir. Pilotun bu süre içinde pite girmemesi üzerine araç yarış dışı bırakılır. Cezanın yarışın bitimine beş ya da beşten az bir tur kala verilmesi durumunda ise sürücünün pite girmesi gerekmemektedir. Bu durumda, sürücünün sıralaması yarış zamanına 25 saniye eklenerek bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]