Formula 1 Dünya Markalar Şampiyonası ikincileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Aşağıda 1958'den beri yapılan Formula 1 Markalar Şampiyonası'nın ikincileri listelenmiştir.

Sezona göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Takım Motor Pilotlar
1958 İtalya Ferrari İtalya Ferrari Peter Collins
Luigi Musso
Mike Hawthorn*
Wolfgang von Trips
Phil Hill
1959 İtalya Ferrari İtalya Ferrari Jean Behra
Tony Brooks
Phil Hill
Cliff Allison
Dan Gurney
Olivier Gendebien
1960 Birleşik Krallık Lotus Birleşik Krallık Climax Innes Ireland
Stirling Moss
Jim Clark
John Surtees
Ron Flockhart
1961 Birleşik Krallık Lotus Birleşik Krallık Climax Innes Ireland
Stirling Moss
Jim Clark
Olivier Gendebien
1962 Birleşik Krallık Lotus Birleşik Krallık Climax Jim Clark
Trevor Taylor
Jack Brabham
Innes Ireland
Masten Gregory
Neville Lederle
Dan Gurney
1963 Birleşik Krallık BRM Birleşik Krallık BRM Graham Hill
Richie Ginther
Lorenzo Bandini
1964 Birleşik Krallık BRM Birleşik Krallık BRM Graham Hill
Richie Ginther
Maurice Trintignant
Tony Maggs
1965 Birleşik Krallık BRM Birleşik Krallık BRM Graham Hill
Jackie Stewart
Richard Attwood
1966 İtalya Ferrari İtalya Ferrari Lorenzo Bandini
Mike Parkes
Ludovico Scarfiotti
John Surtees
1967 Birleşik Krallık Lotus Amerika Birleşik Devletleri Ford Jim Clark
Graham Hill
Chris Irwin
1968 Birleşik Krallık McLaren Amerika Birleşik Devletleri Ford Denny Hulme
Bruce McLaren
Jo Bonnier
Dan Gurney
1969 Birleşik Krallık Brabham Amerika Birleşik Devletleri Ford Jack Brabham
Jacky Ickx
Piers Courage
Silvio Moser
1970 İtalya Ferrari İtalya Ferrari Jacky Ickx
Clay Regazzoni
Ignazio Giunti
1971 Birleşik Krallık BRM Birleşik Krallık BRM Pedro Rodriguez
Jo Siffert
Howden Ganley
Peter Gethin
1972 Birleşik Krallık Tyrrell Amerika Birleşik Devletleri Ford Jackie Stewart
François Cevert
1973 Birleşik Krallık Tyrrell Amerika Birleşik Devletleri Ford Jackie Stewart*
François Cevert
Chris Amon
1974 İtalya Ferrari İtalya Ferrari Clay Regazzoni
Niki Lauda
1975 Birleşik Krallık Brabham Amerika Birleşik Devletleri Ford Carlos Reutemann
Carlos Pace
1976 Birleşik Krallık McLaren Amerika Birleşik Devletleri Ford James Hunt*
Jochen Mass
1977 Birleşik Krallık Lotus Amerika Birleşik Devletleri Ford Mario Andretti
Gunnar Nilsson
1978 İtalya Ferrari İtalya Ferrari Carlos Reutemann
Gilles Villeneuve
1979 Birleşik Krallık Williams Amerika Birleşik Devletleri Ford Alan Jones
Clay Regazzoni
1980 Fransa Ligier Amerika Birleşik Devletleri Ford Didier Pironi
Jacques Laffite
1981 Birleşik Krallık Brabham Amerika Birleşik Devletleri Ford Nelson Piquet*
Hector Rebaque
1982 Birleşik Krallık McLaren Amerika Birleşik Devletleri Ford John Watson
Niki Lauda
1983 Fransa Renault Fransa Renault Alain Prost
Eddie Cheever
1984 İtalya Ferrari İtalya Ferrari Michele Alboreto
René Arnoux
1985 İtalya Ferrari İtalya Ferrari Michele Alboreto
Stefan Johansson
René Arnoux
1986 Birleşik Krallık McLaren Lüksemburg TAG 1. Alain Prost*
2. Keke Rosberg
1987 Birleşik Krallık McLaren Lüksemburg TAG 1. Alain Prost
2. Stefan Johansson
1988 İtalya Ferrari İtalya Ferrari 27. Michele Alboreto
28. Gerhard Berger
1989 Birleşik Krallık Williams Fransa Renault 5. Thierry Boutsen
6. Riccardo Patrese
1990 İtalya Ferrari İtalya Ferrari 1. Alain Prost
2. Nigel Mansell
1991 Birleşik Krallık Williams Fransa Renault 5. Nigel Mansell
6. Riccardo Patrese
1992 Birleşik Krallık McLaren Japonya Honda 1. Ayrton Senna
2. Gerhard Berger
1993 Birleşik Krallık McLaren Amerika Birleşik Devletleri Ford 7. Michael Andretti
8. Ayrton Senna
(7). Mika Häkkinen
1994 Birleşik Krallık Benetton Amerika Birleşik Devletleri Ford 5. Michael Schumacher*
6. Jos Verstappen
(6). JJ Lehto
(6). Johnny Herbert
1995 Birleşik Krallık Williams Fransa Renault 5. Damon Hill
6. David Coulthard
1996 İtalya Ferrari İtalya Ferrari 1. Michael Schumacher
2. Eddie Irvine
1997 İtalya Ferrari İtalya Ferrari 5. Michael Schumacher
6. Eddie Irvine
1998 İtalya Ferrari İtalya Ferrari 3. Michael Schumacher
4. Eddie Irvine
1999 Birleşik Krallık McLaren Almanya Mercedes 1. Mika Häkkinen*
2. David Coulthard
2000 Birleşik Krallık McLaren Almanya Mercedes 1. Mika Häkkinen
2. David Coulthard
2001 Birleşik Krallık McLaren Almanya Mercedes 3. Mika Häkkinen
4. David Coulthard
2002 Birleşik Krallık Williams Almanya BMW 5. Ralf Schumacher
6. Juan Pablo Montoya
2003 Birleşik Krallık Williams Almanya BMW 3. Juan Pablo Montoya
4. Ralf Schumacher
(4). Marc Gené
2004 Birleşik Krallık BAR Japonya Honda 9. Jenson Button
10. Takuma Sato
2005 Birleşik Krallık McLaren Almanya Mercedes 9. Kimi Räikkönen
10. Juan Pablo Montoya
(10). Pedro de la Rosa
(10). Alex Wurz
2006 İtalya Ferrari İtalya Ferrari 5. Michael Schumacher
6. Felipe Massa
2007 [1] Almanya Sauber Almanya BMW 9. Nick Heidfeld
10. Robert Kubica
(10). Sebastian Vettel
2008 Birleşik Krallık McLaren Almanya Mercedes 22. Lewis Hamilton*
23. Heikki Kovalainen
2009 Avusturya Red Bull Fransa Renault 14. Mark Webber
15. Sebastian Vettel
2010 Birleşik Krallık McLaren Almanya Mercedes 1. Jenson Button
2. Lewis Hamilton

* O yıl Sürücüler Şampiyonası'nı kazanan pilotu göstermektedir.

Markaya göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Toplam Sezonlar
İtalya Ferrari 14 1958, 1959, 1966, 1970, 1974, 1978, 1984, 1985, 1988, 1990, 1996, 1997, 1998, 2006
Birleşik Krallık McLaren 13 1968, 1976, 1982, 1986, 1987, 1992, 1993, 1999, 2000, 2001, 2005, 2008, 2010
Birleşik Krallık Williams 6 1979, 1989, 1991, 1995, 2002, 2003
Birleşik Krallık Lotus 5 1960, 1961, 1962, 1967, 1971
Birleşik Krallık BRM 4 1963, 1964, 1965, 1971
Birleşik Krallık Brabham 3 1969, 1975, 1981
Birleşik Krallık Tyrrell 2 1972, 1973
Fransa Ligier 1 1980
Fransa Renault 1983
Birleşik Krallık Benetton 1994
Birleşik Krallık BAR 2004
Almanya Sauber 2007
Avusturya Red Bull 2009

Motora göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Motor Toplam Sezonlar
Amerika Birleşik Devletleri Ford 14 1967, 1968, 1969, 1972, 1973, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1982, 1993, 1994
İtalya Ferrari 1958, 1959, 1966, 1970, 1974, 1978, 1984, 1985, 1988, 1990, 1996, 1997, 1998, 2006
Almanya Mercedes 6 1999, 2000, 2001, 2005, 2008, 2010
Fransa Renault 5 1983, 1989, 1991, 1995, 2009
Birleşik Krallık BRM 4 1963, 1964, 1965, 1971
Birleşik Krallık Climax 3 1960, 1961, 1962
Almanya BMW 2002, 2003, 2007
Lüksemburg TAG 2 1986, 1987
Japonya Honda 1992, 2004

Ülkeye göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Takım Toplam
Birleşik Krallık Birleşik Krallık 8 35
İtalya İtalya 1 14
Fransa Fransa 2 2
Almanya Almanya 1 1
Avusturya Avusturya 1 1

Rekorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Markalar Şampiyonası'nda en çok ikinci olan: Ferrari - 14 (1958–1959, 1966, 1970, 1974, 1978, 1984–1985, 1988, 1990, 1996–1998, 2006)
  • Markalar Şampiyonası'nda üst üste en çok ikinci olan: Lotus - 3 (1960–1962); BRM - 3 (1963–1965); Ferrari - 3 (1996–1998); McLaren - 3 (1999–2001)
  • MoMarkalar Şampiyonası'nda en çok ikinci olan motor üreticisi: Ford - 14 (1967–1969, 1972–1973, 1975–1977, 1979–1982, 1993–1994); Ferrari - 14 (1958–1959, 1966, 1970, 1974, 1978, 1984–1985, 1988, 1990, 1996–1998, 2006)

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McLaren-Mercedes'in bütün Markalar Şampiyonası puanları silinmiştir. Eğer McLaren'in puanları hesaplansaydı, takım Ferrari'in 1 puan gerisinde ikinci olacaktı. McLaren'in Macaristan Grand Prix'te kaybettiği 15 puan toplam puanına dahil edilmemiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]