Formula 1 pistleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A map of the world showing the locations of the circuits to host a Grand Prix
Grand Prix'e ev sahipliği yapmış ülkelerin haritası. Mevcut sezonda Grand Prix'e ev sahipliği yapmış ülkeler yeşil, geçmişte yapmış ülkeler koyu gri ile gösterilmektedir.

Formula 1, kısaltılmış hali ile F1 Uluslararası Otomobil Federasyonu (FİA)'nın düzenlediği en büyük açık tekerlekli araba yarışıdır.[1] Formula 1 Dünya Şampiyonası Grand Prix olarak da bilinen yarış serisinde oluşmaktadır. Bu yarışlar genellikle kapalı olan pistlerde yapılır, ayrıca sezonda birkaç yarışı kapalı sokak pistlerinde yapılır.[2] Sonuçlar iki farklı şampiyona için de geçerlidir. Bir tanesi sürücüler için, diğeri ise markalar içindir.

Bu listedeki pistler 1950'den beri yapılan Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yapmış pistleri içermektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmış pist Silverstone'dan beri 72 pist Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmıştır. Birçok eski pist farklı kombinasyonlarda Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yapmıştır: Nürburgring, Spa-Francorchamps, Monza vb.

Monza pisti Formula 1'e en çok ev sahipliği yapmış pisttir. Sadece 1980 Formula 1 sezonu'nda Monza pisti Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmamış yerine 1980 İtalya Grand Prix Autodromo Enzo e Dino Ferrari pistinde yapılmıştır. Algarve pisti 2020 Portekiz Grand Prix'e ev sahipliği yaparak şampiyonaya eklenen son pist olmuştur.Şampiyona tarihindeki en uzun pist Peskara pistidir (25.800 km, 16.031mil).

Bazı pistler farklı Grand Prix'lere ev sahipliği yapmıştır.

Circuits[değiştir | kaynağı değiştir]

Key
Mevcut pistler (2021 sezonu için)
Formula One circuits
Pist Harita Tip Yön Yer Son kullanılan uzunluk Grands Prix Sezon(lar) Yapılan Grand Prix'ler
Adelaide Street Circuit Adelaide (long route).svg Cadde pisti Saat yönü Adelaide, Avustralya 3.780 km (2.350 mi) Avustralya Grand Prix 19851995 11
Ain-Diab Circuit Ain-Diab.svg Yol pisti Saat yönü Kazablanka, Fas 7.618 km (4.734 mi) Fas Grand Prix 1958 1
Aintree Motor Racing Circuit Circuit Aintree.svg Yol pisti Saat yönü Aintree, Birleşik Krallık 4.828 km (3.000 mi) Britanya Grand Prix 1955, 1957, 1959, 19611962 5
Albert Park Circuit Albert Park Cadde pisti Saat yönü Melbourne, Avustralya 5.303 km (3.295 mi) Avustralya Grand Prix 19962019 24
Algarve International Circuit Algarve Yarış pisti Saat yönü Portimão, Portekiz 4.653 km (2.891 mi) Portekiz Grand Prix 2020-2021 2
Autódromo do Estoril Estoril Yarış pisti Saat yönü Cascais, Portekiz 4.360 km (2.710 mi) Portekiz Grand Prix 19841996 13
Autódromo Hermanos Rodríguez Autódromo Hermanos Rodríguez 2015.svg Yarış pisti Saat yönü Meksiko, Meksika 4.304 km (2.674 mi) Meksika Grand Prix,
Mexico City Grand Prix
19631970, 19861992, 20152019 20
Autódromo Internacional Nelson Piquet Circuit Jacarepagua.png Yarış pisti Saat yönü tersi Rio de Janeiro, Brezilya 5.031 km (3.126 mi) Brezilya Grand Prix 1978, 19811989 10
Autodromo Internazionale del Mugello Mugello Racing Circuit track map.svg Yarış pisti Saat yönü Scarperia e San Piero, İtalya 5.245 km (3.259 mi) Toskana Grand Prix 2020 1
Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari Imola 2009.svg Yarış pisti Saat yönü tersi Imola, İtalya 4.909 km (3.050 mi) İtalya Grand Prix,
San Marino Grand Prix,
Emilia Romagna Grand Prix
19802006, 20202021 29
Autódromo José Carlos Pace Circuit Interlagos.svg Yarış pisti Saat yönü tersi São Paulo, Brezilya 4.309 km (2.677 mi) Brezilya Grand Prix,
São Paulo Grand Prix
19731977, 19791980, 19902019 37
Autodromo Nazionale di Monza Monza track map.svg Yarış pisti Saat yönü Monza, İtalya 5.793 km (3.600 mi) İtalya Grand Prix 19501979, 19812020 70
Autódromo Oscar y Juan Gálvez Autódromo Oscar y Juan Gálvez Circuito N° 6.svg Yarış pisti Saat yönü (1954'te saat yönü tersi) Buenos Aires, Arjantin 4.259 km (2.646 mi) Arjantin Grand Prix 19531958, 1960, 19721975, 19771981, 19951998 20
AVUS Circuit AVUS.svg Yol pisti Saat yönü tersi Berlin, Almanya 8.300 km (5.200 mi) Almanya Grand Prix 1959 1
Bahrain International Circuit Bahrain Yarış pisti Saat yönü Manama, Bahreyn 5.412 km (3.363 mi) Bahreyn Grand Prix,
Sakhir Grand Prix
20042010, 20122021[a] 18
Baku City Circuit Baku-F1-Street-Circuit-rev1.png Cadde pisti Saat yönü tersi Bakü, Azerbaycan 6.003 km (3.730 mi) Avrupa Grand Prix,
Azerbaycan Grand Prix
20162019 4
Brands Hatch Brands Hatch 1976-1987.svg Yarış pisti Saat yönü West Kingsdown, Birleşik Krallık 3.703 km (2.301 mi) Britanya Grand Prix,
Avrupa Grand Prix
1964, 1966, 1968, 1970, 1972, 1974, 1976, 1978, 1980, 19821986 14
Buddh International Circuit Jaypee International Circuit 2011.svg Yarış pisti Saat yönü Greater Noida, Hindistan 5.141 km (3.194 mi) Hindistan Grand Prix 20112013 3
Bugatti Circuit Bugatti Yarış pisti Saat yönü Le Mans, Fransa 4.430 km (2.750 mi) Fransa Grand Prix 1967 1
Caesars Palace Grand Prix Circuit Circuit Caesars Palace.png Cadde pisti Saat yönü tersi Las Vegas, ABD 3.650 km (2.270 mi) Caesars Palace Grand Prix 19811982 2
Charade Circuit Circuit Charade 1958 1988.png Yol pisti Saat yönü Clermont-Ferrand, Fransa 8.055 km (5.005 mi) Fransa Grand Prix 1965, 19691970, 1972 4
Circuit Bremgarten Circuit Bremgarten.png Yol pisti Saat yönü Bern, İsviçre 7.208 km (4.479 mi) İsviçre Grand Prix 19501954 5
Circuit de Barcelona-Catalunya Formula1 Circuit Catalunya 2021.svg Yarış pisti Saat yönü Barselona, İspanya 4.675 km (2.905 mi) İspanya Grand Prix 19912021 31
Circuit de Monaco Monte Carlo Formula 1 track map.svg Cadde pisti Saat yönü Monte Carlo, Monako 3.337 km (2.074 mi) Monako Grand Prix 1950, 19552019 66
Circuit de Nevers Magny-Cours Circuit de Nevers Magny-Cours.svg Yarış pisti Saat yönü Nevers, Fransa 4.411 km (2.741 mi) Fransa Grand Prix 19912008 18
Circuit de Spa-Francorchamps Spa-Francorchamps of Belgium.svg Yarış pisti Saat yönü Stavelot, Belçika 7.004 km (4.352 mi) Belçika Grand Prix 19501956, 1958, 19601968, 1970, 1983, 19852002, 20042005, 20072020 53
Circuit Gilles Villeneuve Circuit Gilles Villeneuve.svg Cadde pisti Saat yönü Montreal, Kanada 4.361 km (2.710 mi) Kanada Grand Prix 19781986, 19882008, 20102019 40
Circuit Mont-Tremblant Circuit Mont Tremblant.png Yarış pisti Saat yönü Mont-Tremblant, Kanada 4.265 km (2.650 mi) Kanada Grand Prix 1968, 1970 2
Circuit of the Americas Austin circuit.svg Yarış pisti Saat yönü tersi Austin, ABD 5.513 km (3.426 mi) ABD Grand Prix 20122019 8
Circuit Paul Ricard Circuit Paul Ricard 2018 layout map.png Yarış pisti Saat yönü Le Castellet, Fransa 5.842 km (3.630 mi) Fransa Grand Prix 1971, 1973, 19751976, 1978, 1980, 19821983, 19851990, 20182019 16
Circuit Zandvoort Circuit Park Zandvoort.png Yarış pisti Saat yönü Zandvoort, Hollanda 4.252 km (2.642 mi) Hollanda Grand Prix 19521953, 1955, 19581971, 19731985 30
Circuit Zolder Circuit Zolder-1975-1985.svg Yarış pisti Saat yönü Heusden-Zolder, Belçika 4.262 km (2.648 mi) Belçika Grand Prix 1973, 19751982, 1984 10
Circuito da Boavista Boavista (Oporto).svg Cadde pisti Saat yönü tersi Porto, Portekiz 7.775 km (4.831 mi) Portekiz Grand Prix 1958, 1960 2
Circuito de Jerez Jerez Grand prix Circuit 1994-2003.svg Yarış pisti Saat yönü Jerez de la Frontera, İspanya 4.428 km (2.751 mi) İspanya Grand Prix,
Avrupa Grand Prix
19861990, 1994, 1997 7
Circuito de Monsanto Circuit Monsanto.png Cadde pisti Saat yönü Lizbon, Portekiz 5.440 km (3.380 mi) Portekiz Grand Prix 1959 1
Circuito del Jarama Circuito Permanente del Jarama 1980.svg Yarış pisti Saat yönü San Sebastián de los Reyes, İspanya 3.404 km (2.115 mi) İspanya Grand Prix 1968, 1970, 1972, 1974, 19761979, 1981 9
Dallas Grand Prix Circuit Circuit Fair Park.svg Cadde pisti Saat yönü tersi Dallas, ABD 3.901 km (2.424 mi) Dallas Grand Prix 1984 1
Detroit street circuit Downtown Detroit Street Circuit.svg Cadde pisti Saat yönü tersi Detroit, ABD 4.168 km (2.590 mi) Detroit Grand Prix 19821988 7
Dijon-Prenois Dijon-Prenois Circuit.svg Yarış pisti Saat yönü Dijon, Fransa 3.886 km (2.415 mi) Fransa Grand Prix,
İsviçre Grand Prix
1974, 1977, 1979, 19811982, 1984 6
Donington Park Donington Park Yarış pisti Saat yönü Castle Donington, Birleşik Krallık 4.020 km (2.500 mi) Avrupa Grand Prix 1993 1
Fuji Speedway Fuji.svg Yarış pisti Saat yönü Oyama, Japonya 4.563 km (2.835 mi) Japonya Grand Prix 19761977, 20072008 4
Hard Rock Stadium Circuit Hard Rock Stadium Circuit 2022.svg Yol pisti Saat yönü tersi Miami Gardens, ABD 5.410 km (3.360 mi) Miami Grand Prix 2022 0
Hockenheimring Hockenheim2012.svg Yarış pisti Saat yönü Hockenheim, Almanya 4.574 km (2.842 mi) Almanya Grand Prix 1970, 19771984, 19862006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 20182019 37
Hungaroring Hungaroring.svg Yarış pisti Saat yönü Budapeşte, Macaristan 4.381 km (2.722 mi) Macaristan Grand Prix 19862020 35
Indianapolis Motor Speedway Indianapolis Motor Speedway - road course.svg Yarış pisti Saat yönü Indianapolis, ABD 4.192 km (2.605 mi) Indianapolis 500,[b]
ABD Grand Prix
19501960, 20002007 19
Intercity İstanbul Park Istanbul park.svg Yarış pisti Saat yönü tersi İstanbul, Türkiye 5.338 km (3.317 mi) Türkiye Grand Prix 20052011, 2020 8
Jeddah Street Circuit Jeddah Street Circuit 2021.svg Cadde pisti Saat yönü tersi Cidde, Suudi Arabistan 6.175 km (3.837 mi) Suudi Arabistan Grand Prix 2021 0
Korea International Circuit Korea international circuit v3.svg Yarış pisti Saat yönü tersi Yeongam, Güney Kore 5.615 km (3.489 mi) Kore Grand Prix 20102013 4
Kyalami Racing Circuit Kyalami 1992 Layout.png Yarış pisti Saat yönü tersi (1967-1985 arasında saat yönü) Gauteng, Güney Afrika 4.261 km (2.648 mi) Güney Afrika Grand Prix 19671980, 19821985, 19921993 20
Long Beach Street Circuit Long Beach 1983.jpg Cadde pisti Saat yönü Long Beach, ABD 3.275 km (2.035 mi) Batı ABD Grand Prix 19761983 8
Marina Bay Street Circuit Marina bay circuit.svg Cadde pisti Saat yönü tersi Singapur 5.063 km (3.146 mi) Singapur Grand Prix 20082019 12
Montjuïc circuit Montjuïc circuit.svg Cadde pisti Saat yönü tersi Barselona, İspanya 3.791 km (2.356 mi) İspanya Grand Prix 1969, 1971, 1973, 1975 4
Mosport International Raceway Mosport.svg Yarış pisti Saat yönü Bowmanville, Kanada 3.957 km (2.459 mi) Kanada Grand Prix 1967, 1969, 19711974, 19761977 8
Nivelles-Baulers Circuit Nivelles-Baulers.png Yarış pisti Saat yönü Nivelles, Belçika 3.724 km (2.314 mi) Belçika Grand Prix 1972, 1974 2
Nürburgring Nürburgring - Grand-Prix-Strecke.svg Yarış pisti Saat yönü Nürburg, Almanya 5.148 km (3.199 mi) Almanya Grand Prix,
Avrupa Grand Prix,
Lüksemburg Grand Prix,
Eifel Grand Prix
19511954, 19561958, 19611969, 19711976, 19841985, 19952007, 2009, 2011, 2013, 2020 41
Okayama International Circuit Tanaka International Circuit Yarış pisti Saat yönü Mimasaka, Japonya 3.703 km (2.301 mi) Pasifik Grand Prix 19941995 2
Pedralbes Circuit Circuit Pedralbes.png Cadde pisti Saat yönü Barselona, İspanya 6.316 km (3.925 mi) İspanya Grand Prix 1951, 1954 2
Pescara Circuit Circuit Pescara.svg Yol pisti Saat yönü Pescara, İtalya 25.800 km (16.000 mi) Pescara Grand Prix 1957 1
Phoenix street circuit Phoenix Grand Prix Route - 1991.svg Cadde pisti Saat yönü tersi Phoenix, ABD 3.721 km (2.312 mi) ABD Grand Prix 19891991 3
Prince George Circuit Prince George Circuit.svg Yarış pisti Saat yönü East London, Güney Afrika 3.920 km (2.440 mi) Güney Afrika Grand Prix 19621963, 1965 3
Red Bull Ring Circuit Red Bull Ring.svg Yarış pisti Saat yönü Spielberg bei Knittelfeld, Avusturya 4.318 km (2.683 mi) Avusturya Grand Prix,
Steiermark Grand Prix
19701987, 19972003, 20142020[a] 33
Reims-Gueux Circuit Reims-Gueux.png Yol pisti Saat yönü Reims, Fransa 8.302 km (5.159 mi) Fransa Grand Prix 19501951, 19531954, 1956, 19581961, 1963, 1966 11
Riverside International Raceway Riverside International Raceway 1967.svg Yarış pisti Saat yönü Moreno Valley, ABD 5.271 km (3.275 mi) ABD Grand Prix 1960 1
Rouen-Les-Essarts Rouen track layout 1955-1971.gif Yol pisti Saat yönü Rouen, Fransa 6.542 km (4.065 mi) Fransa Grand Prix 1952, 1957, 1962, 1964, 1968 5
Scandinavian Raceway Scandinavian Raceway 1978.svg Yarış pisti Saat yönü Anderstorp, İsveç 4.031 km (2.505 mi) İsveç Grand Prix 19731978 6
Sebring International Raceway Sebring International Raceway Yol pisti Saat yönü Sebring, ABD 8.356 km (5.192 mi) ABD Grand Prix 1959 1
Sepang International Circuit Sepang.svg Yarış pisti Saat yönü Sepang, Malezya 5.543 km (3.444 mi) Malezya Grand Prix 19992017 19
Shanghai International Circuit Shanghai International Racing Circuit track map.svg Yarış pisti Saat yönü Şanghay, Çin 5.451 km (3.387 mi) Çin Grand Prix 20042019 16
Silverstone Circuit Silverstone Circuit 2020.png Yarış pisti Saat yönü Silverstone, Birleşik Krallık 5.891 km (3.660 mi) Britanya Grand Prix,
70. Yıl Dönümü Grand Prix
19501954, 1956, 1958, 1960, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971, 1973, 1975, 1977, 1979, 1981, 1983, 1985, 19872020[a] 55
Sochi Autodrom Circuit Sochi.svg Yarış pisti Saat yönü Soçi, Rusya 5.848 km (3.634 mi) Rusya Grand Prix 20142020 7
Suzuka Circuit Suzuka circuit map--2005.svg Yarış pisti Saat yönü (8 biçimli) Suzuka, Japonya 5.807 km (3.608 mi) Japonya Grand Prix 19872006, 20092019 31
Valencia Street Circuit Circuit Valensia street.svg Cadde pisti Saat yönü Valensiya, İspanya 5.419 km (3.367 mi) Avrupa Grand Prix 20082012 5
Watkins Glen Watkins Glen 1975-1983.png Yarış pisti Saat yönü Watkins Glen, ABD 5.430 km (3.370 mi) ABD Grand Prix 19611980 20
Yas Marina Circuit Circuit Yas-Island.svg Yarış pisti Saat yönü tersi Abu Dabi, BAE 5.554 km (3.451 mi) Abu Dabi Grand Prix 20092020 12
Zeltweg Airfield Circuit Zeltweg.png Yol pisti Saat yönü Zeltweg, Avusturya 3.186 km (1.980 mi) Avusturya Grand Prix 1964 1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About FIA". 15 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Hughes. 4 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "United States Grand Prix history". Formula 1. 16 Haziran 2004. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2012. 


Kaynak hatası: <ref> "lower-alpha" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="lower-alpha"/> etiketinin karşılığı bulunamadı. (Bkz: Kaynak gösterme)