5. Waffen-SS Panzer Tümeni Wiking

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(5. SS Panzergrenadier Tümeni "Wiking" sayfasından yönlendirildi)
5. SS Panzer Tümeni "Wiking"
Etkin20 Kasım 1940 - Mayıs 1945
Ülke Nazi Almanyası
BağlılıkAdolf Hitler
Sınıfı Waffen-SS
TipiPolis
Panzergrenadier
BüyüklükTümen
MarşPå vikingtog
SavaşlarıII. Dünya Savaşı Doğu Cephesi
Mavi Durum
Çerkasy Kuşatması
Frühlingserwachen Harekâtı
Budapeşte Muharebesi
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Obergruppenführer Felix Steiner
Obergruppenführer Herbert Otto Gille
Oberführer Eduard Deisenhofer
Standartenführer Johannes Mühlenkamp
Oberführer Karl Ullrich

5. SS Panzer Tümeni "Wiking" (Almanca: 5. SS-Panzerdivision Wiking), Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Başlarda bir piyade tümeni olan birlik ileriki zamanlarda zırhlı tümen olmuştur. Tümen'in üyeleri Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Hollanda, Belçika'dan gelen gönüllülerden oluşmaktadır. Tümen II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde savaşmıştır. Tümen Mayıs 1945'te Avusturya'da Amerikan birliklerine teslim olmuştur.

Doğu Cephesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1941'de Sovyetler Birliği'ndeki tümen birlikleri.

Tümen Barbarossa Harekâtı'nda görev yapmıştır. Günümüzde Ukrayna'da olan Galiçya bölgesi ve Dinyeper nehiri yakınlarında çarpışmıştır. Daha sonra Tümen Mius nehiri hattına çekilmeden önce Rostov şehrinde büyük çatışmalara katılmıştır. 1942 Yazında Güney Ordular Grubu'nun taarruzu ve Mavi durum'da yer aldı, Eylül 1942'nin sonlarında Tümen Grozni şehirini ele geçirmeyi amaçlayan bir operasyona katıldı, 6 Ekim'de 13. Panzer Tümeni ile Malgobek'i ele geçirmeyi başardılar, ancak Grozni'yi ele geçirme ve Hazar denizine ulaşma planı başarısız oldu. Birlik Ordzhonikidze'yi ele geçirme girişiminde bulundu. Uranüs Harekâtı sırasında ilerlemeleri durdu ve geri çekilmek zorunda kaldılar.

Kış Fırtınası Harekâtı'nın başarısızlığından sonra, Güney Ordular grubu komutanı Erich Von Manstein Stalingrad'ı yeniden ele geçirmek ve 6. Orduyu kurtarmak için başka bir harekât denedi. Wiking Tümeni harekâta 24 Aralık'ta katıldı; Ancak 31 Aralık'a varıldığında, Ordu Grubu A'nın kafkaslardan Rostov'a çekilmesini sağlamak için görev yaptı. Tümen 4 Şubat'ta Rostov'dan ayrıldı.

Komutanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Popüler kültüre etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Emmanuil Kazakeviç'in Yıldız adlı romanında Kızıl Ordu'ya karşı gizli bir harekâtın eşiğinde olan 5. SS Panzer Tümeni "Wiking"e karşı istihbarat toplayan bir keşif birliğinin hikâyesi anlatılır.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Emmanuil Kazakeviç, Yıldız Çeviren: Arif Berberoğlu, Evrensel Basım Yayın ISBN 9757837733