Deutsche Ausrüstungswerke

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alman Ekipman İşleri (Almanca: Deutsche Ausrüstungswerke), II. Dünya Savaşı sırasında merkezi Berlin'de olan, Schutzstaffel'in (SS) sahibi olduğu ve işlettiği bir Nazi Alman savunma yüklenicisiydi. Alman işgali altındaki Avrupa'da, Nazi toplama kamplarından ve işgal altındaki Polonya'daki Yahudi gettolarından esir köle emeğini sömüren, el konulmuş fabrikalar ve kamp atölyelerinden oluşan bir ağdan oluşuyordu. Deutsche Ausrüstungswerke, Alman ordusunu beklenmedik bir kârla doğu cephesinde botlar, üniformalar ve malzemelerle donattı[1] ve ahşap ve metal malzemelerin yanı sıra demiryolu hatları ve yük trenlerinde yeniden yapılanma çalışmaları sağladı.[2]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İşletme Mayıs 1939'da kuruldu ve 1943'e kadar faaliyette kaldı. Deutsche Ausrüstungswerke'de yüklenici tarafından uygulanan ağır iş yükleri nedeniyle yaklaşık 15.500 toplama kampı mahkumu öldü. "İnsanlık dışı çalışma koşulları" sadece bedenlerini sakatlamak için değil, aynı zamanda köle işçilerin ölmeleri için hesaplandı."[1] Deutsche Ausrüstungswerke, zorunlu çalıştırmanın kullanıldığı Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald ve Auschwitz toplama kamplarında birkaç işletme işletti. Çalışmalar daha sonra Majdanek, Janowska, Stutthof ve diğer toplama kamplarına genişletildi.

Deutsche Ausrustungswerke (DAW), işgal altındaki Polonya'nın Lublin rezervasyon bölgesinde 1940'ın sonları ile 1941'in başlarında kurulan ilk SS kuruluşuydu. DAW, Lublin Gettosu'nun[3] mahkumlarıyla birlikte Lipowa Zwangsarbeiterlager'ı devraldı ve kısa süre sonra Ekim 1941'de Lublin hava üssü kampını ve Majdanek toplama kampındaki işgücünü kapsayacak şekilde genişledi.[4] DAW, SS-WVHA'ya bağlıydı.[5] Lublin Havaalanı, Waffen SS giyim atölyelerinin bir yan kuruluşu, SS garnizonu, bir cam fabrikası, bir kamyon ve SS asker tedarik deposu ve ilaç üreten bir mahkum laboratuvarı da dahil olmak üzere birçok fabrikasının bulunduğu bir yerdi.[3]

Genel Hükûmette kalan Yahudiler, DAW'a köle emeği olarak gönderildiler. Odilo Globocnik, Lublin'deki ve Eski Hava Alanı kampındaki DAW tesislerinin, Waffen SS Standortverwaltung atölyelerinin ve SS Giyim Fabrikalarının ve HSSPF'nin Truppenwirtschaftlager Tedarik Deposu polisinin operasyonunu yönetti. Tüm işçiler ve korumalar Globočnik tarafından sağlandı.[3]

DAW tarafından kullanılan ekipman başlangıçta Alman değil, Polonyalıydı. Osti, 1943'te DAW fabrikalarını devraldı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Judith M. Hughes (2014). The Holocaust and the Revival of Psychological History. Cambridge University Press. ss. 103-105. ISBN 978-1107056824. 
  2. ^ "Deutsche Ausrüstungswerke (DAW)" (PDF). 1/8: Offenes Archiv, Hamburg. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Eylül 2022 – Open Archives, Neuengamme Concentration Camp Memorial vasıtasıyla. 
  3. ^ a b c d Elizabeth B. White (1997). "Annual 7: Chapter 1". Majdanek: Cornerstone of Himmler's SS Empire in the East. Los Angeles, California: Simon Wiesenthal Center, Multimedia Learning. 31 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2015. 
  4. ^ "Założenia i budowa (Purpose and construction, selection of photographs)". Majdanek concentration camp. KL Lublin Majdanek.com.pl. 2 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2013. Concentration camp name change 9.04.1943. 
  5. ^ Dobroszycki, Lucjan (1984). "Introduction (Ostindustrie)". The chronicle of the Łódź Ghetto: 1941-1944. Yale University Press. s. lxi. ISBN 0300039247. Erişim tarihi: 17 Aralık 2015.