1. Demokrasi ve Atılım Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1. Demokrasi ve Atılım Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi

29-30 Eylül 2023

1. Demokrasi ve Atılım Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi, 29 ve 30 Eylül 2023 tarihlerinde yapılmış olan Demokrasi ve Atılım Partisi Büyük Kongresi'dir.[1] Parti tarafından ayrıca "Tüzük Kongresi" olarak adlandırılmıştır.

30 Eylül 2023 tarihinde partinin 1. Olağanüstü Kongresi, Çankaya'da Meyra Palace Hotel'de gerçekleştirildi. Kongrenin açılışında Genel Başkan Ali Babacan, yapılan çalışmaları ve seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Eylül 2023 tarihinde Genel Başkan Ali Babacan "tüzük değişikliğini görüşmek ve karara bağlamak üzere" Tüzük Kongresi çağrısında bulundu.[2]

Konuşmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

30 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen Olağanüstü Parti Kongresi'nde Ali Babacan söz alıyor

Ali Babacan[değiştir | kaynağı değiştir]

Babacan, seçim sonuçlarına ilişkin olarak vatandaşların ittifak ruhunu anlamadığını ve talihsiz tartışmaların bu sonuca etki ettiğini belirtti. Ayrıca, kendi küçük hesaplarının peşinde koşanların DEVA Partisi'nin anlayışını anlayamayacağını ifade etti. Ayrıca, seçim sonrası kendilerine yönelik saldırılara da değinerek, "AK Parti'den yeterince oy getiremedikleri" gerekçesiyle yapılan eleştirilere sert bir şekilde yanıt verdi.[3] Ayrıca kongrede parti, önümüzdeki yıl mart ayında yapılacak olan yerel seçimlere kendi adaylarıyla katılma kararı aldı. Genel Başkan Ali Babacan, bu kararı açıklarken adaylarını hızlı bir şekilde belirleyip kampanyaya başlayacaklarını ifade etti. Ayrıca, ilçe ve il kongrelerinin düzenleneceğini ve teşkilatlarını güçlendireceklerini belirtti. Ali Babacan, DEVA Partisi'nin belediyecilik anlayışının temellerini atacaklarını da vurguladı.[4]

Ali Babacan, hükûmetin ekonomi politikalarını eleştirerek, DEVA Partisi iktidarlarında ekonomik refahı, sosyal adaleti ve fırsat eşitliğini sağlayacaklarını belirtti. Ayrıca, yalanlara başvuran, vatandaşları küçümseyen muhalefet anlayışını reddettiklerini ve ayrıştırıcı siyaseti kınadıklarını ifade etti. Konuşmanın ardından, basına kapalı olarak gerçekleşen kongrede parti tüzüğü ele alınarak değişiklikler karara bağlandı.[3]

Tüzük değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kongre sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kongrenin ardından parti sözcüsü İdris Şahin, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın "15 belediye teklifi gelirse kararlarından vaz geçerler mi?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi: "DEVA Partisi tüm yurtta kendi adaylarını çıkartacaktır. CHP 5 değil 55 tane de belediye başkanlığı teklif etse şu aşamadan sonra bizim bu seçimlere kendi logomuzla girmemizi kimse engelleyemez."[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "DEVA'nın kongre tarihi belli oldu". 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Genel Başkan Ali Babacan'dan Tüzük Kongresi Çağrısı". devapartisi.org. 22 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  3. ^ a b "DEVA Partisi yerel seçimlere kendi adaylarıyla girecek". NTV. 1 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023. 
  4. ^ "DEVA Partisi yerel seçim kararını açıkladı". Sözcü. 30 Eylül 2023. 30 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023. 
  5. ^ "DEVA Partisi'nden yerel seçim kararı: Kendi adaylarımızla gireceğiz". Ensonhaber. 1 Ekim 2023. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023.