Testere

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Testere; sert dişli kenarlı sert bir bıçak, tel veya zincirden oluşan bir alettir. Bazen metal veya taş kesimi için kullanılsa da, çoğu zaman ahşap olan malzemeleri kesmek için kullanılır. Kesim, dişli kenarı malzemeye yerleştirerek ve ileri geri veya sürekli ileri hareket ettirerek yapılır. Bu kuvvet elle uygulanabilir veya buhar, su, elektrik veya başka bir güç kaynağı ile yapılabilir. Aşındırıcı testere, metal veya seramiği kesmek için tasarlanmış güçlü dairesel bir bıçağa sahiptir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Vindonissa'dan Roma testere bıçakları yakl. MS 3. ila 5. yüzyıl

Testereler ilk başta çakmaktaşı, obsidyen, deniz kabukları ve köpekbalığı dişi gibi tırtıklı malzemelerden yapıldı.

Eski Mısır'da, bakırdan yapılmış açık (çerçevesiz) çekmeli testereler, MÖ 3.100-2.686 dolaylarında, Erken Hanedan Dönemi tarihinde belgelenmiştir.[1] MÖ 31. yüzyılda Djer hükümdarlığına tarihlenen 3471 No'lu mezarda çok sayıda bakır testere bulunmuştur.[2] Testereler, insanlar da dahil olmak üzere çeşitli malzemeleri kesmek için kullanıldı ve Mısır tarihi boyunca birçok bağlamda testere modelleri kullanıldı. Farklı tipte testerelerin boyutlarını ve kullanımlarını gösteren, iş başındaki marangozları gösteren mezar duvar resimleri özellikle faydalıdır. Mısır testereleri ilk başta hem çekme hem de itme darbelerinde kesmiş olabilecek tırtıklı, sertleştirilmiş bakırdı. Testere geliştikçe, dişler yalnızca çekme vuruşunda kesmek için tırmıklandı. Testereler ayrıca bronzdan ve daha sonra da demirden yapılmıştır. Demir Çağı'nda, ince bıçakları gergin tutan çerçeve testereler geliştirildi. Bilinen en eski kereste fabrikası, MS üçüncü yüzyıldan kalma Roma Hierapolis kereste fabrikasıdır.

Akrotiri'den bronz çağı testere bıçağı, geç Kiklad dönemi c. MÖ 17. yüzyıl

Çin efsanesine göre testere Lu Ban tarafından icat edilmiştir. Yunan mitolojisinde Ovidius'un[3] anlattığına göre Daedalus'un yeğeni Talos testereyi icat etti. Arkeolojik gerçeklikte ise testereler tarih öncesine kadar uzanır ve büyük olasılıkla Neolitik taş veya kemik aletlerden evrimleşmiştir. " balta, keski ve testerenin kimlikleri 4.000 yıldan daha uzun bir süre önce açıkça belirlenmiştir."

Testere türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

El testereleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1425 dolaylarında bir testere çukuru yerine sehpalar üzerinde bir çerçeve veya kanat testeresi ile yarık testeresi

El testereleri tipik olarak malzemeyi kesmeye yetecek kadar sert olmalarını sağlamak için nispeten kalın bir bıçağa sahiptir. İnce uçlu el testereleri, ya bir çerçeve içinde gergin tutularak ya da katlanmış bir çelik (önceden demir) ya da pirinç ile desteklenerek yeterince sert hale getirilir.

Arka testereler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sertliği korumak için çelik veya pirinçle desteklenen ince bir bıçağa sahip "geri testereler", el testerelerinin bir alt kümesidir. Geri testereler, bıçağın uzunluğuna bağlı olarak farklı isimler alır; "zıvana testeresi" (zıvana bağlantılarının yapımında kullanımdan) genellikle tüm ağaç işleme geri testeresi boyutları için genel bir ad olarak kullanılır.

Çerçeve testereler[değiştir | kaynağı değiştir]

Her türlü malzemeyi kesmek için bir testere sınıfıdır. Küçük veya büyük olabilirler ve çerçeve ahşap veya metal olabilir.

Mekanik tahrikli testereler[değiştir | kaynağı değiştir]

Daire testereler[değiştir | kaynağı değiştir]

Maine, Augusta'nın başkentindeki Maine Eyalet Müzesi'nde dairesel ağaç kesme testeresi
  • Daire testere : Dönen dairesel bıçaklı bir testere. Daire testereler farklı tasarımlar ahşap, taş, tuğla, plastik vb. dahil olmak üzere hemen hemen her tür malzemeyi kesebilir.
  • Masa testeresi : Masadaki bir yarıktan yükselen dairesel bir bıçağı olan bir testere. Bir çalışma tezgahına yerleştirilebilecek kadar küçük doğrudan tahrikli bir bıçağa sahipse buna "tezgah" veya "şantiye" testeresi denir.
  • Radyal kollu testere : esas olarak çapraz kesim için çok yönlü bir makine. Bıçak, testere masasında sabit tutulan bir tahta parçası boyunca bir kılavuz kol üzerinde çekilir.
  • Döner testere veya "spiral kesimli testere" veya "RotoZip": duvar kaplaması, kontrplak ve diğer ince malzemelerde pilot delik kullanmadan doğru kesimler yapmak için kullanılır.
  • Elektrikli gönye testeresi veya "kıyma testeresi" veya "kesme testeresi" veya "gönye kutusu": doğru enine kesimler ve gönyeli kesimler yapmak için kullanılır. Temel versiyon, dikeye 90° açıyla sabitlenmiş dairesel bir bıçağa sahiptir.
  • Beton testeresi : (genellikle içten yanmalı bir motorla çalışır ve bir Elmas Bıçak ile donatılmıştır) beton veya asfalt kaplamayı kesmek için kullanılır.
  • Sarkaçlı testere veya " sallanan testere ": Bir kereste fabrikasında ahşabın kaba çapraz kesimi ve donmuş bir nehirden buz kesmek için sallanan bir kola asılan bir testeredir.
  • Aşındırıcı testere : Dişli bir bıçak yerine aşındırıcı diski olan, genellikle çok sert malzemeleri kesmek için kullanılan dairesel veya ileri geri hareket eden testere benzeri bir alettir.
  • Delik testeresi : Malzemede dairesel bir delik açmak için kullanılan, bir elektrikli matkaba takmak için halka şeklinde testere.

Sürekli bant[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şerit testere : motorlu sürekli bir bant üzerinde bir testere. Portatif bıçkı fabrikaları tipik olarak şerit testere fabrikalarıdır.

Elektrikli testereler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hızar : Normalde enine testere olarak kullanılan bir zincir üzerinde dişleri olan motor tahrikli bir testere.
  • Hızar değirmeni : Yarma testeresi olarak kullanılmak üzere özel bir testere zinciri ve kılavuz sistemi olan bir motorlu testere.

Testereler için kullanılan malzemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Testerelerde kullanılan her birinin kendine has özellikleri olan birkaç malzeme vardır.

Pirinç
Yalnızca geri testerelerin arkası boyunca uzanan güçlendirici katlanmış şerit için ve daha önceki zamanlarda bıçağı sapa tutan vidaları yapmak için kullanılır.
Demir
Çelikle değiştirilene kadar daha ucuz arka testerelerde bıçaklar ve takviye şeridi için kullanılır.
Çinko
Daha önce mutfaklarda kullanıldığı gibi, yalnızca tuz bloklarını kesmek için yapılan testerelerde kullanılır.
Bakır
Tuz kesme testerelerinde çinkoya alternatif olarak kullanılır
Çelik
Hemen hemen her tür testerede kullanılır. Çelik ucuz, şekillendirilmesi kolay ve çok güçlü olduğu için çoğu testere türü için doğru özelliklere sahiptir.
Elmas
Elmas testere bıçakları oluşturmak için testere bıçağının tabanına sabitlenir. Elmas süper sert bir malzeme olduğundan, elmas testere bıçakları taş, beton, asfalt, tuğla, seramik, cam, yarı iletken ve değerli taş gibi sert kırılgan veya aşındırıcı malzemeleri kesmek için kullanılabilir.
Yüksek hız çeliği (HSS)
Testere bıçağının tamamı Yüksek Hız Çeliğinden (HSS) yapılmıştır. HSS testere bıçakları esas olarak çelik, bakır, alüminyum ve diğer metal malzemeleri kesmek için kullanılır. Yüksek dayanımlı çelikler (örn. paslanmaz çelik) kesilecekse, kobalt HSS'den (örn. M35, M42) kullanılmalıdır.
Tungsten karbür
Normalde testere bıçakları yapmak için tungsten karbür kullanmanın iki yolu vardır:
Karbür uçlu testere bıçakları
Testere bıçağının dişleri, küçük keskin tungsten karbür blok parçalarıyla (kaynak yoluyla) uçlanmıştır. Bu tip bıçağa TCT (Tungsten Karbür Uçlu) testere bıçağı da denir.
Yekpare karbür testere bıçakları
Testere bıçağının tamamı tungsten karbürden yapılmıştır. Karbür testere bıçakları, HSS testere bıçaklarıyla karşılaştırıldığında, yüksek sıcaklıklarda daha yüksek sertliğe ve daha dayanıklıdır ancak aynı zamanda daha düşük tokluğa sahiptir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ancient Egyptian Materials and Industries. Dover. 2012. s. 449. ISBN 9780486144948. 
  2. ^ "The 1st Dynasty Tombs of Saqqara in Egypt". 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2016.  The 1st Dynasty Tombs of Saqqara in Egypt by John Watson
  3. ^ Ovid Metamorphoses Bk VIII:236-259: The death of Talos Webarşiv şablonunda hata: |url= value. Boş. A. S. Kline translation, Electronic Text Center at University of Virginia Library

Daha fazla okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]