Tokluk
Tokluk, Malzemenin kırılma olana dek absorbe ettiği toplam enerjiyi ve plastik şekil değiştirme kabiliyetini ifade eder. Başka bir deyişle, tokluk, bir malzemenin kırılmadan önce emebileceği birim hacim başına enerji miktarıdır. (J·m−3) Bir malzemenin tokluğu, malzemenin gerilme-şekil değişimi grafiği altında kalan alana eşittir.
Tokluk, bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanma yeteneği söz konusu olduğunda önem kazanır özellikle otomobillerde tokluk değeri yüksek malzemeler kullanılır çünkü herhangi bir darbe anında enerjinin absorbe edilmesi, sürücü ve yolculara yansıtılmaması gerekir.
Bu tokluk ölçüsü, malzemelerin kırılmaya direnme kapasitesini tanımlayan kırılma tokluğu için kullanılandan farklıdır.
Tokluk ve mukavemet
[değiştir | kaynağı değiştir]Bir malzemenin tok olması için sünek ve mukavemet değerinin yüksek olması beklenir. Mukavemeti yüksek ancak sınırlı sünekliğe sahip gevrek malzemeler (seramikler gibi) tok değildir; Tersine, düşük mukavemetli çok sünek malzemeler de tok değildir. Bir malzemenin tok olması için hem yüksek gerilimlere hem de yüksek gerinimlere (birim şekil değişimi) dayanmalıdır.[1]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "MAL 201-Malzeme Bilgisi" (PDF). 18 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.