İstanbul Atatürk Fen Lisesi: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 40°59′20″K 29°03′09″D / 40.98889°K 29.05250°D / 40.98889; 29.05250
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Wayway21 (mesaj | katkılar)
Edanur49 (mesaj) tarafından yapılan 28733827 sayılı değişiklik geri alınıyor.
Etiket: Geri al
Edanur49 (mesaj | katkılar)
Okulun başarı durumları zaten resmi web sayfasında (https://iafl.meb.k12.tr/tema/) yer almaktadır. Güvenirlik bakımından kullanıcıların resmi sayfadan bilgi almalarının daha doğru olacağını düşünüyorum. Burada yapılan çalışma backlink çalışmasıdır ki wikipedia üzerinde bu tür çalışmalara asla izin verilmeyecektir.
Etiketler: olası sayı vandalizmi Görsel Düzenleyici
16. satır: 16. satır:
| müdür yrd = [[Metin Toprak]]
| müdür yrd = [[Metin Toprak]]
}}
}}
'''İstanbul Atatürk Fen Lisesi (İAFL)''', İstanbul'un ilk, Türkiye'nin ikinci [[Fen Lisesi]]'dir.<ref>{{Web kaynağı|url=https://www.hangisoru.com/lgs-tercih-robotu/istanbul-ataturk-fen-lisesi-746|başlık=İstanbul Atatürk Fen Lisesi Taban Puanı 2023 {{!}} Yüzdelik Dilimi {{!}} Başarıları|erişimtarihi=20 Ekim 2022|çalışma=www.hangisoru.com}}</ref> [[İstanbul]]'un [[Kadıköy]] ilçesinin [[Kuyubaşı, Kadıköy|Kuyubaşı]] semtindedir.
'''İstanbul Atatürk Fen Lisesi (İAFL)''', İstanbul'un ilk, Türkiye'nin ikinci [[Fen Lisesi]]'dir.<ref>{{Web kaynağı|url=https://iafl.meb.k12.tr/|başlık=T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İSTANBUL / KADIKÖY / İstanbul Atatürk Fen Lisesi|erişimtarihi=2022-10-25|dil=tr|çalışma=iafl.meb.k12.tr}}</ref> [[İstanbul]]'un [[Kadıköy]] ilçesinin [[Kuyubaşı, Kadıköy|Kuyubaşı]] semtindedir.


İstanbul Atatürk Fen Lisesi, 1982 yılında [[Fen Lisesi Projesi]] kapsamında dönemin Cumhurbaşkanı [[Kenan Evren]]’in isteği doğrultusunda kuruldu. 17. yy.'da [[V. Murat]]'a ait bir av köşkünün de <ref>Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Cilt 1, İstanbul l993, s.383</ref> yer aldığı 40 dönümlük bir bahçe içinde, [[Marmara Üniversitesi]] kampüsüne komşu bir şekilde yer almaktadır. Okul binası daha önceleri [[İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü]] olarak kullanılıyordu. [[12 Eylül Darbesi]] sırasında bina ve arsa garnizon komutanlığı olarak kullanılmıştır.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi, 1982 yılında [[Fen Lisesi Projesi]] kapsamında dönemin Cumhurbaşkanı [[Kenan Evren]]’in isteği doğrultusunda kuruldu. 17. yy.'da [[V. Murat]]'a ait bir av köşkünün de <ref>Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Cilt 1, İstanbul l993, s.383</ref> yer aldığı 40 dönümlük bir bahçe içinde, [[Marmara Üniversitesi]] kampüsüne komşu bir şekilde yer almaktadır. Okul binası daha önceleri [[İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü]] olarak kullanılıyordu. [[12 Eylül Darbesi]] sırasında bina ve arsa garnizon komutanlığı olarak kullanılmıştır.

Sayfanın 10.00, 25 Ekim 2022 tarihindeki hâli

İstanbul Atatürk Fen Lisesi
Harita
SloganBiz büyük bir aileyiz
Kuruluş1982
ÜlkeTürkiye
ŞehirKadıköy, İstanbul
TürüFen Lisesi
MüdürMuzaffer Güneş
Müdür yardımcısıMetin Toprak
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce , Almanca
Resmî sitesihttp://www.iafl.meb.k12.tr/
Koordinat40°59′20″K 29°03′09″D / 40.98889°K 29.05250°D / 40.98889; 29.05250

İstanbul Atatürk Fen Lisesi (İAFL), İstanbul'un ilk, Türkiye'nin ikinci Fen Lisesi'dir.[1] İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Kuyubaşı semtindedir.

İstanbul Atatürk Fen Lisesi, 1982 yılında Fen Lisesi Projesi kapsamında dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in isteği doğrultusunda kuruldu. 17. yy.'da V. Murat'a ait bir av köşkünün de [2] yer aldığı 40 dönümlük bir bahçe içinde, Marmara Üniversitesi kampüsüne komşu bir şekilde yer almaktadır. Okul binası daha önceleri İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü olarak kullanılıyordu. 12 Eylül Darbesi sırasında bina ve arsa garnizon komutanlığı olarak kullanılmıştır.

İlk mezunlarını 1985’te veren okul her yıl Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği temel eğitimini bitiren öğrencilerin katıldığı LGS (Liselere Geçiş Sınavı) ile öğrenci almaktadır.

Vizyon

Teknoloji ve bilimin ışığında mutlu bireyler yetiştiren dünyanın en iyi okulu olmak.

Misyon

Öğrencilerin; bireysel yeteneklerini dikkate alarak öğrenmelerini, bilgili, becerili, özgüvenli olmalarını, çevresi ile iyi ve olumlu iletişim kuracak davranışları kazanmalarını, olaylara çok yönlü ve tarafsız bakabilmelerini, çağın gelişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek beceriler kazanmalarını, gelişen teknolojiyi izleyip kullanabilmelerini, liderlik özelliklerinin yanı sıra, işbirliği ve ekip çalışmalarına yatkın bireyler olmalarını sağlamaktır.

Okul Marşı

Okulun marşı, ilk dönem öğrencilerinden Alper Eğmir ve Osman Teoman Turgut tarafından yazılmış, dönemin müzik öğretmeni Muzaffer Kamerli tarafından bestelenmiştir.

Eğitim

İstanbul Atatürk Fen Lisesinde eğitim 30 kişilik sınıflarda karşılıklı tartışmalarla geçer. Yatılı olan öğrenciler etüt saatlerinde çalışmalarına aralıksız devam ederler. Matematik ve Geometri okul süresince en önemli ve temel dersler olarak kabul edilir. 4 sene boyunca verilen ileri düzey eğitim sayesinde öğrencilerin ilgi duydukları fen alanında kendilerini yetiştirmelerine olanak sağlar. Yabancı dil olarak İngilizce ve Almanca dersleri okutulmaktadır. Okulun hedefi bilimsel düşünmeyi ilke edinmiş donanımlı gençler yetiştirerek ülkenin bilimsel gelişimine katkıda bulunmaktır. Öğrencilerinin Ulusal ve Uluslararası Proje Yarışmalarında, Uluslararası Bilim Olimpiyatları ve Tübitak Bilim Ödülleri'nde başarı oranı çok yüksektir.

İstanbul Atatürk Fen Lisesi, 1982 yılında Fen Lisesi projesi kapsamında Türkiye’deki ikinci fen lisesi olarak kurulmuştur. İlk mezunlarını verdiği 1985′ten bugüne mühendislikten tıbba, temel bilimlerden sosyal bilimlere Türkiye’nin yarınlarında söz sahibi olacak yetenekli, bilgili ve sosyal açıdan kendine güvenen, Atatürk ilke ve inkılaplarının takipçisi gençler yetiştiren, Türkiye'nin en gözde liselerinden biri olmuştur. Aynı zamanda her yıl düzenlenen liselere geçiş sınavında da büyük bir talep alarak başarı sıralamasında ilk 5'te yer almaktadır. Nitekim 2020'de düzenlenen LGS'de çıkan sonuçlara göre İstanbul ili sıralamasında 5. olmuştur.[3]
İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü yanında, 5.Murat’ın av korusu (av köşkü 1960’larda yıkılmıştır) olarak bilinen tarihi bir alan içinde bulunmaktadır. İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nin amacı Türkiye’nin ihtiyacı olan bilim insanlarını, mühendis ve doktorlarını yetiştirmektir. Bu amaçla kuruluşundan günümüze hedeflerinden taviz vermeyerek, ilk çizgisini her zaman muhafaza eden okulumuz, Türk eğitim ve öğretim sahasındaki önderliğini sürdürmeyi başarmıştır. Elde edilen Uluslararası Matematik, Biyoloji, Bilgisayar,Kimya ve Fizik Olimpiyatları madalyaları, sayısız TÜBİTAK ödülleri bunun birer göstergesidir.

Okul Müdürleri

Mehmet Nuri YAZICI (1982 - 1985)
Abdürrahim KÖKSAL (1985 - 2003)
Akif BAŞAK (2003 - 2014)
Muzaffer GÜNEŞ (2014 -...)

Olanaklar

Okulda ikişer adet fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarları ve kütüphane bulunmaktadır. Öğrencilerin bir kısmı okul pansiyonunda yatılı kalmaktadır. Toplu tiyatro seyirleri, okul partileri, konserler, İstanbul dışına geziler öğrenciler tarafından organize edilmektedir. 500 kişilik tiyatro salonu gerek okulun gerekse tiyatro gruplarının kullanımına açıktır. Sportif faaliyetlerde yer almak, boş zamanlarında futbol, basketbol, tenis ya da voleybol oynamak isteyen öğrenciler kapalı spor salonunu ders saatleri dışında kullanabilirler. Ayrıca okulun açık futbol ve basketbol sahaları da vardır. Okulda satranç ve GO gibi zeka oyunları için olanaklar sağlanmakla beraber akıl oyunları yarışması da yapılmaktadır.

Amatörce müzik ile ilgilenen öğrenciler okulun müzik odasından faydalanabilir. Okulun çeşitli yarışmalara katılan müzik grubu yanında müzik öğretmeni eşliğinde Türk Sanat Müziği ve Türk halk müziği koroları kurulmuştur.

Seyfi Teoman Kısa Film Yarışması

2017 yılından beri, Atatürk Fen Lisesi'nden 1995 senesinde mezun olan ödullu film yönetmeni Seyfi Teoman anısına, İstanbul Liseler Arası Seyfi Teoman Kısa Film Yarışması, Atatürk Fen Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenir.[4][5][6]

Mezunlar

Çoğu konusunda uzman bilim insanı olmak üzere, üç bin kişiyi aşan İAFL mezunu bulunmaktadır. Her yıl sonbaharda AFLİM (İstanbul Atatürk Fen Lisesi Mezunları Derneği)[7] tarafından organize edilen Mangal Günü yapılır.[8][9][10]. Ek olarak, her sene Ocak ayının başında Atatürk Fen Lisesi mezunları, AFLIM'in düzenlediği Yılbaşı Yemeği'nde bir araya gelirler [11].

AFLİM, 2016 yılından beri Atatürk Fen Lisesi öğrencilerine ve üniversitede okumaya devam eden mezunlarına burs imkânı sağlamaktadır [12]. Bunun dışında mezunlar ve öğrenciler arasında köprü olarak, öğrenciler için Meslek Tanıtım Günleri, seminerler düzenler; staj ve iş imkânları için gereken bağlantıları sağlar.

Bilim Dünyası

  • Osman Teoman Turgut (1985 mezunu) TÜBİTAK-Feza Gürsey Enstitüsü Eski Müdürü; Boğaziçi Üniversitesi, Kuramsal fizik
  • Erhan Aksoylu (1985 mezunu) Boğaziçi Üniversitesi, Kimya mühendisliği
  • Selçuk Demir (1985 mezunu) İstanbul Bilgi Üniversitesi, Saf matematik
  • Prof. Dr. Kazım İlhan İkeda (1985 mezunu) Boğaziçi Üniversitesi, Saf matematik
  • Ersan Üstündağ (1985 mezunu) Glenn Murphy Professor of Engineering, Iowa Sate University, Malzeme bilimi ve mühendisliği
  • Bayındır Kuran (1985 mezunu) ROKETSAN, Uzay mühendisliği
  • Kamuran Saygılı (1986 mezunu) Yeditepe Üniversitesi, Matematiksel fizik
  • Giray Ökten (1986 mezunu) Florida State University, Uygulamalı Matematik
  • Can Keşmir (1986 mezunu) Universiteit Utrecht, Kuramsal biyoloji ve biyoinformatik
  • Gökhan Mutlu (1986 mezunu) The University of Chicago, Pulmonary and Critical Care Medicine
  • Hasan Bahçekapılı (1986 mezunu) Yeditepe Üniversitesi, Psikoloji.
  • Rasim Somer Diler (1987 mezunu) University of Pittsburgh, Pediyatrik Psikoloji
  • Sema Salur (1988 mezunu) University of Rochesters, Matematik
  • Kağan Gökbayrak (1990 mezunu), Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği
  • Özlem Beyarslan (1992 mezunu), Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü, Model Kuramı
  • Arkadaş Özakın (1992 mezunu) Georgia Institute of Technology, Kuantum hesaplama ve informatik
  • Alpaslan Parlakçı (1992 mezunu) İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü, Kontrol kuramı
  • Alper Özpınar (1992 mezunu) İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği , Yapay Zeka ve Enerji
  • Ebru Ergöz Karahan (1993 mezunu) Özyeğin Üniversitesi. Mimarlık Bölümü, Asist. Prof.
  • Zekeriya Küçükdurmaz (1994 mezunu), Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Nuh Gedik (1995 mezunu) M.I.T, Uygulamalı fizik
  • Barış Coşkunüzer (1995 mezunu) Koç Üniversitesi, Saf matematik
  • Ahmet Yıldız (1996 mezunu) Univ. California, Berkeley, Biyofizik
  • Huseyin Isildak (1996 Mezunu) Penn State Üniversitesi, Director of Otology and Neurotology & Cochlear Implant Programs
  • Gokhan Bora Esmer (1996 Mezunu) Marmara Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Bölümü
  • Mehmet Şen (1996 Mezunu) Houston Üniversitesi, Biyoloji ve Biyokimya Bölümü
  • Veli K. Topkara (1997 mezunu) Columbia Üniversitesi, Assistant Professor of Cardiology
  • Serdar Yüksel (1997 mezunu) Queen's University, Uygulamalı matematik
  • Yildiray Yildiz (1998 mezunu) NASA -Associate Scientist (NASA Ames Research)
  • Alkan Soysal (1998 mezunu) Bahçeşehir Üniversitesi. Elektrik-Elektronik Bölümü, Asist. Prof.
  • Aslihan Demirkaya (1999 Mezunu) Hartford Üniversitesi Matematik Bölümü, Asist. Prof.
  • Nuh Aygün Dalkıran (2000 Mezunu) Bilkent Üniversitesi, İktisat Bölümü
  • Bora Keskin (2001 Mezunu) Chicago Üniversitesi İşletme Bölümü, Asist. Prof.

Edebiyat ve Sanat

İş Dünyası ve Medya

Dış bağlantılar

  1. ^ "T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İSTANBUL / KADIKÖY / İstanbul Atatürk Fen Lisesi". iafl.meb.k12.tr. Erişim tarihi: 2022-10-25. 
  2. ^ Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Cilt 1, İstanbul l993, s.383
  3. ^ "İstanbul Liseleri 2021 Taban Puanları ve Yüzdelik Dilimleri". Tercih Koçu. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  6. ^ https://www.instagram.com/seyfiteomankisafilm/
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  8. ^ https://www.youtube.com/watch?v=UA6oEAbvkXA
  9. ^ https://www.youtube.com/watch?v=yYNKYgoko-A
  10. ^ https://www.youtube.com/watch?v=KvYBiyMeRpY
  11. ^ https://www.youtube.com/watch?v=4-RmxBnsrnk
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020.