Kullanıcı mesaj:Muhakkik: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
E4024 (mesaj | katkılar)
Bildirim: Osmanlı maden sanatı sayfası silinmeye aday gösterildi. (TW)
Yeni başlık: Kaynak kullanma biçimi
55. satır: 55. satır:


Maddede düzenlemeler yapabilirsiniz, ancak sayfanın üst kısmındaki silinmeye adaylık etiketini çıkarmayın. Teşekkürler.--[[Kullanıcı:E4024|E4024]] ([[Kullanıcı mesaj:E4024|mesaj]]) 16.49, 4 Şubat 2020 (UTC)
Maddede düzenlemeler yapabilirsiniz, ancak sayfanın üst kısmındaki silinmeye adaylık etiketini çıkarmayın. Teşekkürler.--[[Kullanıcı:E4024|E4024]] ([[Kullanıcı mesaj:E4024|mesaj]]) 16.49, 4 Şubat 2020 (UTC)

== Kaynak kullanma biçimi ==

Selamlar. Vikipedi'de madde yazarken en doğru kaynaklandırma biçimi her bir cümlenin sonunda söz konusu bilgiyi hangi kaynağın hangi sayfasından alındığını göstermek. Mesela [[Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı|şu maddede]] en altta kullanılan kaynak eserler, her cümlenin sonunda da hangi eserin hangi sayfasından o bilginin alındığı belirtilmiş. En doğrusu bu. Bu olmazsa da en azından hangi kaynaklarında kullanıldığı çalışma sürecinin sonunda değil de en başta belirtilirse insanların kafalarında soru işareti oluşmaz. Bir maddeniniz silinmeye aday gösterilmiş mesela kaynaklar belirtilmediği için. Ayrıca üzerinde çalıştığınız ancak henüz bitirmediğiniz maddelerin başına {{şb|çalışma}} şablonunu da bilgilendirme amacıyla ekleyebilirsiniz. --[[Kullanıcı:𐰇𐱅𐰚𐰤|𐰇𐱅𐰚𐰤]] ([[Kullanıcı mesaj:𐰇𐱅𐰚𐰤|mesaj]]) 17.47, 4 Şubat 2020 (UTC)

Sayfanın 17.47, 4 Şubat 2020 tarihindeki hâli

Merhaba, Vikipedi'ye hoş geldiniz

Dünyanın bütün dillerinde bilgi yaymayı amaçlayan özgür ansiklopedi, sizin katkılarınızla gelişiyor.
Katkıda bulunurken temel ilkeleri göz ardı etmezseniz seviniriz.
Telif hakları, tarafsızlık ve katılım davranışları bu ansiklopedinin en önemli başlıklarıdır.
Biçim konusunda bu rehberden yararlanabilir, her türlü konuda vikipedistlerden yardım isteyebilirsiniz.
On sekiz yaşından küçükseniz çocuk koruma politikasını mutlaka okuyunuz.
Lütfen değişiklik yapmaktan çekinmeyin.
Mavi bağlantıları tıklayarak Vikipedi'yi tanımayı ve katkıda bulunmayı sürdürmeniz dileğiyle.
Kolay gelsin.
kibele 09.52, 24 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Ayrıntılı telif açıklaması

Merhaba,
Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemenizi takdir ve teşekkürle karşılıyorum; çünkü sayısız kişiye karşılıksız bilgi sunan bu ansiklopedi, gönüllülük kavramıyla ayakta durabilmektedir. Ve en önemli konulardan Beş temel taşımızdan üçüncüsü; telif hakları konusudur. Vikipedi; ana sloganı olan Özgür ansiklopedi kavramına yakışır bir şekilde yaşamak istediği için, telif konusuna özen göstermektedir. Herhangi bir kurum, kuruluş ya da kişinin, telif ihlali nedeniyle yasal yaptırım uygulama hakkının olmaması için, özgür içerik kullanmaya çalışıyoruz.

Eğer herhangi bir sitede; özgürce alıntı yapılabileceğine, değiştirilebileceğine ve ticari amaçla da olsa dahi kullanılabileceğine dair açık ve net bir ifade yoksa, kopyalama yapamamaktayız. Site sayfalarında bu konuda herhangi bir açıklama ya da uyarı yoksa, bu durum da onun yasalar tarafından otomatik olarak korunduğunun göstergesidir. Özellikle de, "Copyright, , Her hakkı saklıdır, TM" vb. yazı ve uyarı işaretleri varsa, zaten bu durumda kesinlikle o site sahibinin Vikipedi'ye izni olmadan alıntı, kopyalama yapamıyoruz. Unutmayın; alıntılarınıza kaynak göstermeniz tek başına yeterli değildir. Fakat alternatifler var elbet:

  • Alıntı yaptığınız site size aitse ya da site yetkililerinden izin aldıysanız; ilgili web sayfasının yüklü olduğu sunucuya bağlı yetkili bir e-posta adresinden, permissions-tr@wikimedia.org adresine; kendi web sayfalarından yapılacak her türlü içerik alıntısının Vikipedi'de kullanılmasına Creative Commons Atıf-BenzerPaylaşım lisansı çerçevesinde izin verildiğini belirten bir e-posta yazılması bir çözümdür. Ya da;
  • Gerek cümleleri değiştirerek, gerekse kendimizden birşeyler katıp, yeni cümleler oluşturarak o sayfayı yazabiliriz. Hem böylece emeğimiz geçerek gerçek bir katkıda bulunur, hem de telif hakları ihlali yapmamış oluruz.
  • Telif yasalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayınız.

İyi bir yazar olamayabiliriz, hatalardan da korkmamalıyız, çünkü her gün yüzlerce hatayı düzelten birçok vikipedist var.

Bu anlamda silinen (ya da geri alınan) maddeyi/içeriği yeniden kendiniz yazarak Vikipedi'ye katkıda bulunacağınızı umuyorum. Herhangi bir durumda yardım istemekten çekinmeyin. Ben ve diğer vikipedist arkadaşlarım her konuda elimizden gelen her şeyi yaparız. Tekrar hoş geldiniz, iyi çalışmalar.
Sakhalinio (mesaj - e-posta) 09.46, 26 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]


Dosya:Hilali Ahmer Cemiyeti Arma.jpeg hk.

Eklemiş olduğum Hilali Ahmer Cemiyeti armasını (D8: D8: Ansiklopedik açıdan değersiz dosya (TW)) açıklamasıyla sildiğinizi gördüm. 1877'de kurulan ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarına kadar kullanılmış o isim ve armanın tarihi ve ansiklopedik açıdan değeri olduğunu düşünüyorum, Türk Kızılayı, Tarihçe kısmına eklenmelidir.

(Murat Eser 12.14, 26 Ocak 2020 (UTC))

Sayın Muhakkik, eklenen dosya Osmanlı döneminden kalma bir dosya ise doğru bir lisansla Commons'a yüklemek daha doğru bir çalışma olacaktır. Detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. Saygılarımla, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 14.27, 26 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Vikipedi Türkçe'de mevcut İslam maddesi hakkındadır

Arama çubuğuna islam yazınca "Muhammed tarafından kurulan ve Kur'an ile hadislerdeki öğretilere dayanan tek tanrılı din" diye açıklama yapılmış. Sayfa düzenlenemediği için rica ediyorum bu dalaleti tadil edin düzeltin. Zira Hz.Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm Efendimiz dinin kurucusu değil mübelliğidir. Dini kuran tesis eden Allah Azze ve Celle'dir. Aksini iltizam eden kafir olur ve bu siteye giren bir çok safi gencin imanına zarar vermekten mesul olursunuz. Haydi hemen şu yalanı silin doğru olanı yani "Hz.Adem'den kıyamete kadar 124.000 enbiya-ı izamın tebliğ ettiği Allah'ın sahibi olduğu ve indinde kabul ettiği hak ve yekta din" açıklamasını yazın. Vesselamü ala menittebeal hüda. Müdakkik (mesaj) 09.48, 30 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

Hüsn-i hat sayfası hk.

Öncelikle talep ettiğim isim değişikliği için teşekkür ederim. Bu isim değişikliği olmadan evvel sayfayı düzenlemeye başlamıştım, bir kaç saatlik yazma ve araştırmadan sonra düzenlemelerimi bitirip az önce yayınlamak istedim ve yönlendirme sebebiyle çalışmalarımı kaybettim geri döndürme imkanım var mı? (Murat Eser 21.14, 31 Ocak 2020 (UTC))

Maalesef eğer kayıt edemediyseniz değişiklikleriniz gitti. Google Chrome böyle durumlar için önbellekleme yapıp metni saklıyor, değişiklik çakışması olduğunda geri tuşuna basınca yazılan metni kurtarabiliyoruz. Ama bu çözüm o an için geçerli oluyor, eğer sekmeyi kapattıysanız ya da aynı sekmede farklı sayfalarda gezinmeye devam ettiyseniz maalesef bu da mümkün olmuyor. Üzgünüm, çok sinir bozucu bir durum. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 21.21, 31 Ocak 2020 (UTC)[yanıtla]

İsim değişikliği hk.

İsim değişikliği talebimle alakalı sebepleri ve misalleri vermiştim. Gönderdiğiniz Vikipedi:Adlandırma kuralları'nda Yaygın kullanılan adlar başlığı incelendiğinde; "Vikipedi'deki madde adları genel olarak, maddenin konusu için yaygın olarak kullanılan adlar arasından seçilir". ifadesini görüyoruz buna istinaden, elimde yayın kurulu başkanlığını Halil İnalcık'ın yaptığı Osmanlı Ansiklopedisi 11. cildinde Uludağ Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Zeren Tanındı'nın yazdığı yazıda (s.103, 104.) II. Mehmed için "Fatih Sultan Mehmet" I. Süleyman içinde "Kanunî Sultan Süleyman" ismi, devri için Kanunî Devri ifadesi kullanılmıştır. Bunun gibi sayısız örnekler mevcuttur. Bu da yabancı literatürde neden Kanuni'ye "Suleiman the Magnificent" (Muhteşem Süleyman) denildiğini açıklmaktadır. (Murat Eser 11.05, 4 Şubat 2020 (UTC))

Selamlar. Elbette buradaki her kullanıcı Sultan Süleyman'ın Kanunî şeklinde anıldığını biliyor. Bunları söyleyen belki yüzüncü kişisiniz. Öte yandan Vikipedi'de uyguladığımız bazı prosedürler var, mesela aynı adlandırma kuralları sayfasında "Madde adlarında, genel olarak unvanlara yer verilmez." cümlesi geçiyor. Sizin gösterdiğiniz örnek cümle ile benim şu anda verdiğim cümle bazı maddelerde (şu anki gibi) çakışıyor. Mümkün olduğunca bunların arasında bir denge tutturmaya çalışıyoruz. Burada zaman geçirip işleyişe aşina oldukça alışacaksınız eminim. Yine de sayfa adının değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorsanız daha geniş katılımlı bir tartışma ile köy çeşmesinde ele alınmalı. Sadece Kanunî'yi değil çok daha fazla maddeyi ilgilendiren bir mesele. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 11.18, 4 Şubat 2020 (UTC)[yanıtla]

Osmanlı maden sanatı silinmeye aday gösterildi

Değişiklik yaptığınız bir sayfa (Osmanlı maden sanatı) Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Osmanlı maden sanatı sayfasında silinmeye aday gösterildi. Bir fikir birliği oluşana dek tartışma sayfası açık kalacaktır. Tartışmaya herkesin katılımını bekliyoruz.

Maddede düzenlemeler yapabilirsiniz, ancak sayfanın üst kısmındaki silinmeye adaylık etiketini çıkarmayın. Teşekkürler.--E4024 (mesaj) 16.49, 4 Şubat 2020 (UTC)[yanıtla]

Kaynak kullanma biçimi

Selamlar. Vikipedi'de madde yazarken en doğru kaynaklandırma biçimi her bir cümlenin sonunda söz konusu bilgiyi hangi kaynağın hangi sayfasından alındığını göstermek. Mesela şu maddede en altta kullanılan kaynak eserler, her cümlenin sonunda da hangi eserin hangi sayfasından o bilginin alındığı belirtilmiş. En doğrusu bu. Bu olmazsa da en azından hangi kaynaklarında kullanıldığı çalışma sürecinin sonunda değil de en başta belirtilirse insanların kafalarında soru işareti oluşmaz. Bir maddeniniz silinmeye aday gösterilmiş mesela kaynaklar belirtilmediği için. Ayrıca üzerinde çalıştığınız ancak henüz bitirmediğiniz maddelerin başına {{çalışma}} şablonunu da bilgilendirme amacıyla ekleyebilirsiniz. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 17.47, 4 Şubat 2020 (UTC)[yanıtla]