İçeriğe atla

Johannes R. Becher: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Sayginer (mesaj | katkılar)
düzen sorunu yok
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{düzenle|Mayıs 2011}}
[[Dosya:Stamps of Germany (DDR) 1971, MiNr 1644.jpg|thumb|200px]]
[[Dosya:Stamps of Germany (DDR) 1971, MiNr 1644.jpg|thumb|200px]]
'''Johannes R. Becher''' (22 Mayıs 1891, [[Münih]] - 11 Ekim 1958, [[Berlin]]), Alman siyasetçi ve şair.
'''Johannes R. Becher''' (22 Mayıs 1891, [[Münih]] - 11 Ekim 1958, [[Berlin]]), Alman siyasetçi ve şair.


Bir hakimin oğluydu. 1911'den itibaren [[Berlin]], [[Münih]] ve [[Jena]]'da tıp ile felsefe öğrenimleri gördü. I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru önceleri [[Spartküs Birliği]]'ne, sonraları [[Almanya Komünist Partisi]]'ne üye oldu. 1933'teki toplu kitap yakma eyleminin olduğu gün [[Prag]]'a kaçtı. [[Viyana]], [[Fransa]], 1935'ten sonra [[Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği|Sovyetler Birliği]], özellikle de [[Moskova]] onun yaşadığı ve yapıtlarını ortaya koyduğu yerler oldu. Mayıs 1945'te [[Berlin]]'e geri döndü. Çeşitli politik görevler üstlendi, nitekim 1954'te [[Alman Demokratik Cumhuriyeti]]'nin (DDR) kültür bakanlığına getirildi.
Bir hakimin oğluydu. 1911'den itibaren [[Berlin]], [[Münih]] ve [[Jena]]'da tıp ile felsefe öğrenimleri gördü. I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru önceleri [[Spartküs Birliği]]'ne, sonraları [[Almanya Komünist Partisi]]'ne üye oldu. 1933'teki toplu kitap yakma eyleminin olduğu gün [[Prag]]'a kaçtı. [[Viyana]], [[Fransa]], 1935'ten sonra [[Sovyetler Birliği]], özellikle de [[Moskova]] onun yaşadığı ve yapıtlarını ortaya koyduğu yerler oldu. Mayıs 1945'te [[Berlin]]'e geri döndü. Çeşitli politik görevler üstlendi; nitekim 1954'te [[Alman Demokratik Cumhuriyeti]]'nin (DDR) kültür bakanlığına getirildi.


Genç Becher çok konuşup çok yazarak çağın havasına açık, çabuk gelen başarıyla -[[Franz Werfel]]'de olduğu gibi- yeni motifleri benimseyip sanki köktencilikle başa baş gidercesine, duygu ve üslubu aşma işini kendi ekspresyonist şiirinde formül haline getirmiş, böylece asentaktik, patlayıcı-parçalanmış bir dil içinde zorlanmış-aşırı resimsellikten oluşan şiirler ortaya çıkarmıştır. Onun bir dönem şiiri kuşkusuz [[Jakob van Hoddis]]'i çok andırır; yaşamının ileriki dönemlerinde, her ne denli kendi şiirinin doğrudan doğruya etkilendiğini alenen belirtmese de bunu vurgular: "...evet (van Hoddis'in) 'Weltende' şiirinin ortalığı allak bullak eden başarısı, o devirde yazanların üzerinde şaşılacak denli etkili olmuştu, gerçekten de şiirin yayınlanmasından kısa bir süre sonra bir çoğu bu konuya el atmış, özellikle bir tür sahtecilik yaparak aslında kaynağını van Hoddis'in vizyonundan alan, sanki onun bu şiirinin devamıymış havası veren resimler çizmeye başlamışlardı şiirlerinde." Udo Reiter bu şiirden etkilenenlerin başında Johannes R. Becher ve [[Alfred Lichtenstein]] olduğunu yazıyor.
Genç Becher çok konuşup çok yazarak çağın havasına açık, çabuk gelen başarıyla -[[Franz Werfel]]'de olduğu gibi- yeni motifleri benimseyip sanki köktencilikle başa baş gidercesine, duygu ve üslubu aşma işini kendi ekspresyonist şiirinde formül haline getirmiş, böylece asentaktik, patlayıcı-parçalanmış bir dil içinde zorlanmış-aşırı resimsellikten oluşan şiirler ortaya çıkarmıştır. Onun bir dönem şiiri kuşkusuz [[Jakob van Hoddis]]'i çok andırır; yaşamının ileriki dönemlerinde, her ne kadar kendi şiirinin doğrudan doğruya etkilendiğini alenen belirtmese de bunu vurgular: "...evet (van Hoddis'in) 'Weltende' şiirinin ortalığı allak bullak eden başarısı, o devirde yazanların üzerinde şaşılacak denli etkili olmuştu, gerçekten de şiirin yayınlanmasından kısa bir süre sonra bir çoğu bu konuya el atmış, özellikle bir tür sahtecilik yaparak aslında kaynağını van Hoddis'in vizyonundan alan, sanki onun bu şiirinin devamıymış havası veren resimler çizmeye başlamışlardı şiirlerinde.". Udo Reiter bu şiirden etkilenenlerin başında Johannes R. Becher ve [[Alfred Lichtenstein]] olduğunu yazmıştır.


{{Lenin Barış Ödülü Sahipleri}}
{{Lenin Barış Ödülü Sahipleri}}
{{Alman siyasetçi-taslak}}
{{Alman siyasetçi-taslak}}


{{DEFAULTSORT:Becher, Johannes R.}}
[[Kategori:1891 doğumlular]]
[[Kategori:1891 doğumlular]]
[[Kategori:1958 yılında ölenler]]
[[Kategori:1958 yılında ölenler]]

Sayfanın 08.33, 3 Temmuz 2017 tarihindeki hâli

Dosya:Stamps of Germany (DDR) 1971, MiNr 1644.jpg

Johannes R. Becher (22 Mayıs 1891, Münih - 11 Ekim 1958, Berlin), Alman siyasetçi ve şair.

Bir hakimin oğluydu. 1911'den itibaren Berlin, Münih ve Jena'da tıp ile felsefe öğrenimleri gördü. I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru önceleri Spartküs Birliği'ne, sonraları Almanya Komünist Partisi'ne üye oldu. 1933'teki toplu kitap yakma eyleminin olduğu gün Prag'a kaçtı. Viyana, Fransa, 1935'ten sonra Sovyetler Birliği, özellikle de Moskova onun yaşadığı ve yapıtlarını ortaya koyduğu yerler oldu. Mayıs 1945'te Berlin'e geri döndü. Çeşitli politik görevler üstlendi; nitekim 1954'te Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin (DDR) kültür bakanlığına getirildi.

Genç Becher çok konuşup çok yazarak çağın havasına açık, çabuk gelen başarıyla -Franz Werfel'de olduğu gibi- yeni motifleri benimseyip sanki köktencilikle başa baş gidercesine, duygu ve üslubu aşma işini kendi ekspresyonist şiirinde formül haline getirmiş, böylece asentaktik, patlayıcı-parçalanmış bir dil içinde zorlanmış-aşırı resimsellikten oluşan şiirler ortaya çıkarmıştır. Onun bir dönem şiiri kuşkusuz Jakob van Hoddis'i çok andırır; yaşamının ileriki dönemlerinde, her ne kadar kendi şiirinin doğrudan doğruya etkilendiğini alenen belirtmese de bunu vurgular: "...evet (van Hoddis'in) 'Weltende' şiirinin ortalığı allak bullak eden başarısı, o devirde yazanların üzerinde şaşılacak denli etkili olmuştu, gerçekten de şiirin yayınlanmasından kısa bir süre sonra bir çoğu bu konuya el atmış, özellikle bir tür sahtecilik yaparak aslında kaynağını van Hoddis'in vizyonundan alan, sanki onun bu şiirinin devamıymış havası veren resimler çizmeye başlamışlardı şiirlerinde.". Udo Reiter bu şiirden etkilenenlerin başında Johannes R. Becher ve Alfred Lichtenstein olduğunu yazmıştır.