Howard Fast

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Howard Fast
Doğum11 Kasım 1914(1914-11-11)
New York, ABD
Ölüm12 Mart 2003 (88 yaşında)
Greenwich, Connecticut, ABD
Takma adlarE. V. Cunningham
Walter Ericson
Meslekromancı
MilliyetABD vatandaşı
Dönem20. yüzyıl
TürTarihsel kurgu
Edebî akımGerçekçilik
Önemli eserlerYurttaş Tom Paine (1943), Özgürlük Yolu (1944), Spartaküs (1951) ve Göçmenler (1977)
Önemli ödülleriUlusal Yahudi Kurgu Kitap Ödülü (1949), Stalin Barış Ödülü (1953), Grand Prix de Littérature Policière (1973), Drama Dizilerinde En İyi Yazarlık Emmy Ödülü (1975)

Howard Melvin Fast (11 Kasım 1914, New York, ABD - 12 Mart 2003, Old Greenwich, Connecticut, ABD), ABD'li yazar. Howard Fast, E. V. Cunningham ve Walter Ericson mahlaslarıyla da yazmıştır.

Yazar hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Kasım 1914 New York doğumlu yazarın babası Ukraynalı bir Yahudi idi. İlk romanı Two Valleys'i daha 18 yaşındayken yayınlandı, bunu 50'yi aşkın roman ve sayısız araştırma izledi. II. Dünya Savaşı sırasında savaş muhabirliği yapan yazar, 1944'te ABD Komünist Partisine üye oldu.

Bütün dünyayla birlikte Türkiye'de yazarın en bilinen eserlerinden Freedom Road (Özgürlük Yolu) Amerika İç Savaşı sonrasında güney eyaletlerinde gerçekleştirilen Yeniden Yapılanma döneminde Siyahlara karşı yapılan ayrımcılığı ve vahşeti konu alır. Eserin daha sonra aynı adlı, Muhammed Ali'nin başrolü oynadığı filmi de çekilmiştir.[1]

II. Dünya Savaşı ardından ABD ile Sovyetler birliği arasında Soğuk Savaş başlayınca komünist partiyle olan ilişkileri nedeniyle bir dizi Hollywood ünlüsü ile birlikte hapis yatan Fast, bu sırada Spartacus adlı romanını kaleme almıştır. O günlerde ABD'nin en çok satan ve en iyi bilinen yazarlarından biri olmasına karşın, Joseph McCarthy döneminin korkulu atmosferden dolayı, hiçbir yayıncı bu kitabı yayınlamayı kabul etmemiş, daha önce yayınlanmış kitapları da kütüphanelerden kaldırılmıştır. Sonunda kendi imkânlarıyla bir yayınevi kuran Fast, kitabını kendisi bastırmış ve tarihte bir yazarın kendisinin bastırdığı tek bestseller olma unvanını kazanmıştır. Spartacus romanı daha sonra sinemaya uyarlanarak 1960'ta Stanley Kubrick'in yönettiği, Kirk Douglas'ın başrolü oynadığı Spartaküs filmi çekilmiştir.[2]

İspanyol ressam Pablo Picasso ve Şilili şair Pablo Neruda dahil, uluslararası sanat ve edebiyat dünyasında ün yapmış komünist simalarla yakın arkadaşlığı bulunan Howard Fast 1950'de dünya çapında yükselen dayanışma kampanyasının da etkisiyle hapisten kurtulan Nâzım Hikmet için de bir şiir yazmıştır.[3]

1953'te kendisine Stalin Barış Ödülü verilen Howard Fast, Stalin öldükten sonra başa geçen Nikita Kruşçev tarafından 1956'daki Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresi kapalı oturumunda okunan ünlü "Kişi kültü" raporunda Stalin döneminde ülkede korkunç bir terör rejimi hüküm sürdüğünün sayısız örneklerle açıklanması ve ardından 1956 Macaristan ayaklanmasının Sovyet askeri müdahalesi ile bastırılması üzerine ABD Komünist Partisinden istifa etti. Böylece ABD Komünist Partisi isim yapmış son aydını da kaybetmiş oldu. Bu konuyla ilgili olarak Howard Fast 1957'de yayınladığı The Naked God: The Writer and the Communist Party (Çıplak Tanrı: Yazar ve Komünist Parti) adlı öz yaşam öyküsünde şöyle yazıyordu:

Bizim Komünistler olarak hayal ettiklerimizde bir kötülük vardı: insanlığın en soylu hayallerini ve ümitlerini amentü edinmiştik; yaptığımız kötülük ise kendi ruhlarımızın bozunmasını kabullenmemizdi—ve insanlığın tüm en iyi ve en değerli kazanımları ve özgürlüklerinden kendi içimizde, kendi partimizde feragat ettiğimiz için—bunu yaptığımız için insanlığa ihanet ettik ve Komünist Parti yıkıcı bir şey haline geldi.[4]

Howard Fast'ın son olarak yazdığı, altı ciltten oluşan "saga" niteliğindeki Göçmenler serisi yüzyıl başından 1980'lere değin uzanan bir aile hikâyesidir. Eser ABD'de aylarca New York Times Bestseller listesinde başı çekmiştir.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Howard Fast ilk olarak 1949'da My Glorious Brothers adlı eseri ile Yahudi Kitap Konseyi tarafından verilen Ulusal Yahudi Kurgu Kitap Ödülü'nü kazandı. 1950'li yıllarda ABD Komünist Partisinin en ünlü aydını olan Howard Fast'a 1952'de Sovyetler Birliği tarafından Stalin Barış Ödülü verildi. 1973'te ise E. V. Cunningham takma adıyla yazmış olduğu Millie eserinden dolayı kendisine Grand Prix de Littérature Policière ödülü verildi. Bunun ardından, 1975'te Benjamin Franklin'in yaşam öyküsünü konu alan TV mini dizisi[5] Howard Fast'a Drama Dizilerinde En İyi Yazarlık Emmy Ödülü'nü kazandırdı.

Kişisel yaşamı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Howard Fast ilk eşi Bette Cohen ile 6 Haziran 1937'de evlendi. Çiftin Jonathan ve Rachel adlı iki çocuğu oldu. Bette 1994'te öldükten beş yıl sonra Fast, üç oğlu bulunan Mercedes O'Connor ile evlendi. Fast'ın oğlu Jonathan Fast, eşi Erica Jong ve kızları Molly Jong-Fast da romancıdır.

Horward Fast 12 Mart 2003 tarihinde (88 yaşında) Greenwich, Connecticut, ABD'de öldü.

Yapıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Freedom Road, imdb". 12 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2008. 
  2. ^ "Spartacus, imdb". 30 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 
  3. ^ "To Nazim Hikmet, Howard Fast". 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 
  4. ^ "Howard Fast, The Naked God: The Writer and the Communist Party, Google Books". 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 
  5. ^ "The Lives of Benjamin Franklin, imdb". 2 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2020.