Vikipedi:Anasayfa tasarımları/1

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi
Türkçe madde sayısı: 606.691
Haftanın seçkin maddesi
Ryan White

Ryan White, (6 Kasım 1971; Kokomo, Indiana - 8 Nisan 1990; Indianapolis, Indiana), HIV/AIDS enfeksiyonu taşıdığı için okuduğu liseden çıkarılmasına karşı verdiği mücadeleyle Amerika Birleşik Devletleri'nde ulusal simge haline gelen Amerikalı gençtir. Hemofili olduğu için kan tedavisi sırasında vücuduna HIV virüsü enfekte olduğu iddia edildi. Aralık 1984'te teşhis konuldu ve sadece 6 ay yaşayabileceği öngörüldü. Doktorlar, diğer öğrenciler için risk taşımadığını ve White'ın okula dönebileceğini belirtselerde Kokomo'daki birçok veli ve öğretmen okula dönmesine karşı çıktı. AIDS araştırmalarında ve toplumun AIDS'i tanımasında önemli katkıları olan White, okul sistemine karşı yasal savaş verdi. Elton John, Michael Jackson ve Phil Donahue gibi birçok ünlü ile beraber medyanın karşısına çıktı, doktorlarının öngördüğünün aksine beş yıldan fazla yaşadı ve lise mezuniyetine bir ay kala, Nisan 1990'da öldü.

İlk AIDS vakalarının gey erkeklerde görülmesi sebebiyle, White'tan önce bu hastalığın gey toplulukları ile doğrudan bağlantılı olduğu görüşü oldukça yaygındı. White ile beraber bu algı değişimi, diğer HIV ile yaşayan Magic Johnson, Ray brothers ve Kimberly Bergalis gibi ünlüleri de daha fazla AIDS araştırmaları yapılması ve toplumun bilinçlendirilmesi için çalışmaya sevk etti. White'ın ölümünden kısa bir süre sonra ABD Kongresi, Ryan White CARE Yasası'nı çıkarttı. İki defa onaylanan bu yasa, ABD'de AIDS ile yaşayan bireylerin en büyük destekçisi oldu. (Devamı...)

Biliyor muydunuz?

Bir dört yüzlü

  • "Eğer dört eşit rezistör birbirine bağlanarak bir dörtyüzlü (resimde) oluşturursa, iki köşe arasındaki direnç, bir rezistörün direncinin yarısı kadardır."
  • "Lost dizisindeki yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki, filmin yapımcıları ikisini hikâye gereği öldürdüler."
  • "Michael Jackson videografisi'nde yer alan video kliplerin bazıları, süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Dünya Rekorları'na geçmesini sağlamıştır."
  • "Küpün hacmini iki katına çıkaracak kenar uzunluğunu bulma, yalnız pergel ve cetvel kullanarak çözülemez bir geometri problemidir."
  • "Genellikle gönüllülere dayanan Britanya Ordusu'nda asker alımı politikasında, 1963 yılı sonrasında profesyonel ordu uygulamasına geçilmiştir."
  • Günün maddesi

    Quattro Mori anıtı, (Türkçe: Dört Mağripli anıtı) İtalya, Livorno'daki Micheli Meydanındaki tarihi anıttır.

    Anıt Livorno şehir surlarının önünde yeralan küçük bir limanın hemen başlangıcındaki meydanda yer alır. Anıtta kaidenin üzerinde ayakta duran I. Francesco’nun ayaklarının altında bronz zincirlerle bağlı Mağrip savaş esirleri bulunmaktadır. Heykelin ilgi çekici kısmı olan esirler, çok gerçekçi şekilde tasvir edilen acılar içinde kıvranır haldedir. Dört esir özellikle farklı yaş ve etnik kökenden şeçilmiştir. Anıtın ön tarafında yer alan iki esir özellikle güçlü seçilmiştir. Bunlardan yaşlı olanın Ali isimli bir Türk korsan olduğu iddia edilir. Arka kısımdaki esirler Afrika kökenlidir. Devamı...

    Günün seçkin resmi
    Şablon:GSR koruma/2024-05-01
    Tarihte bugün
    Olaylar

    Doğumlar
    Ölümler

    Daha fazlası...

    Kardeş projeler

    Vikisözlük
    Özgür Sözlük

    Vikikaynak
    Özgür Kütüphane

    Vikisöz
    Özdeyişler

    Vikikitap
    Özgür Kitaplar

    Commons
    Çoklu Ortam Paylaşım

    Meta-Wiki
    Viki Merkez

    Vikitür
    Biyolojik Tür Dizini

    Vikihaber
    Özgür Haberler

    Vikiversite
    Özgür Üniversite