Urfa Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Urfa Muharebesi
Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi

İşgalci Fransız güçlerine karşı silahlanan Türk milisler
Tarih9 Şubat 1920 - 11 Nisan 1920
Bölge
Sonuç Kuva-yi Milliye'nın zaferi
Taraflar
Kuva-yi Milliye Fransa Fransa
Komutanlar ve liderler

Ali Saip Bey

Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu
Fransa Binbaşı Hauger  (ölü)
Güçler
3.000 1.000
Kayıplar
1.000 ~460 ölü veya yaralı

Urfa Muharebesi ya da Urfa Savunması, Kuva-yi Milliye ile Fransa'nın arasında gerçekleşen ve Kuva-yi Milliye'nin kazandığı muharebe.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 1919'da İngilizlerden sonra Urfa'ya giren Fransızlar burada da Maraş'takine benzer uygulamalarda bulunmuşlardır. Bununla yetinmeyerek, Haçlı Seferleri sırasında kurulan Urfa Haçlı Kontluğu'na kadar geriye giden birtakım haklar ileri sürmüşlerdir.

Ali Saip Bey'in jandarma komutanı olarak atanmasından sonra yapılan çalışmalarla 3 bin kişilik bir kuvvet meydana getirildi. Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu başkanlığında oluşturulan Kuva-i Milliye ordusu 7 Şubat 1920'de şehirdeki Fransız komutana bir ültimatom vererek 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmalarını istedi. Fransız komutanın zaman kazanmaya yönelik cevabı ve devreye İngilizleri sokarak Osmanlı Hükümetine baskı yapmaya kalkışmaları üzerine 8-9 Şubat gecesi Fransızlara karşı taarruza geçildi. Çarpışmalar 10 Nisan'a kadar devam etti. Bu tarihte Fransızlar, birliklerinin yarısını kaybetmiş olarak Urfa'yı terk ettiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]