Time dergisi yılın adamı listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Time Dergisi'nin 1927'den beri her sene son sayıda ilan ettiği, icraatlarıyla o yıl dünyada en etkili insanlardan biri olarak ilan ettiği kişiler.

Tam Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Kişi Hayatı Notlar
1927 Amerika Birleşik Devletleri Charles Lindbergh 1902 – 1974 Seçilen ilk ve en genç kişi
1928 Amerika Birleşik Devletleri Walter Chrysler 1875 – 1940
1929 Amerika Birleşik Devletleri Owen D. Young 1874 – 1962
1930 Hindistan Mahatma Gandhi 1869 – 1948 Seçilen ilk Amerikan olmayan kişi
1931 Fransa Pierre Laval 1883 – 1945
1932 Amerika Birleşik Devletleri Franklin D. Roosevelt 1882 – 1945 Seçilen ilk müstakbel başkan.
1933 Amerika Birleşik Devletleri Hugh Samuel Johnson 1882 – 1942
1934 Amerika Birleşik Devletleri Franklin D. Roosevelt 1882 – 1945 İkinci kez
1935 Etiyopya Haile Selassie I 1892 – 1975 Seçilen ilk monark; ilk Afrikalı
1936 Amerika Birleşik Devletleri/Birleşik Krallık Wallis Simpson 1896 – 1986 Seçilen ilk bayan
1937 Çin Cumhuriyeti Çan Kay Şek & Soong May-ling 1887 – 1975
&
1897 - 2003
İlk kez çift kişi seçildi
1938 Nazi Almanyası Adolf Hitler 1889 – 1945 İlk kez seçilen kişinin kapakta resmi çıkmadı.
1939 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Josef Stalin 1878 – 1953
1940 Birleşik Krallık Winston Churchill 1874 – 1965
1941 Amerika Birleşik Devletleri Franklin D. Roosevelt 1882 – 1945 Üçüncü kez
1942 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Josef Stalin 1878 – 1953 İkinci kez
1943 Amerika Birleşik Devletleri George Marshall 1880 – 1959
1944 Amerika Birleşik Devletleri Dwight D. Eisenhower 1890 – 1969
1945 Amerika Birleşik Devletleri Harry S. Truman 1884 – 1972
1946 Amerika Birleşik Devletleri James F. Byrnes 1879 – 1972
1947 Amerika Birleşik Devletleri George Marshall 1880 – 1959 İkinci kez
1948 Amerika Birleşik Devletleri Harry S. Truman 1884 – 1972 İkinci kez
1949 Birleşik Krallık Winston Churchill 1874 – 1965 Yarım yüzyılın adamı; ikinci kez seçildi
1950 Amerika Birleşik DevletleriAmarikan savaşçıları Kore Savaşı'nda savaşan askerleri temsilen; İlk soyut seçim
1951 İran Muhammed Musaddık 1882 – 1967
1952 Birleşik Krallık II. Elizabeth d. 1926
1953 Batı Almanya Konrad Adenauer 1876 – 1967
1954 Amerika Birleşik Devletleri John Foster Dulles 1888 – 1959
1955 Amerika Birleşik Devletleri Harlow Curtice 1893 – 1962
1956 Macaristan Macar Özgürlük Savaşçısı Soyut seçim
1957 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Nikita Khrushchev 1894 – 1971
1958 Fransa Charles de Gaulle 1890 – 1970
1959 Amerika Birleşik Devletleri Dwight D. Eisenhower 1890 – 1969 İkinci kez
1960 Amerika Birleşik Devletleri Amerikan Bilim Adamları Linus Pauling, Isidor Rabi, Edward Teller, Joshua Lederberg, Donald A. Glaser, Willard Libby, Robert Woodward, Charles Draper, William Shockley, Emilio Segrè, John Enders, Charles Townes, George Beadle, James Van Allen ve Edward Purcell tarafından temsil edildi.
1961 Amerika Birleşik Devletleri John F. Kennedy 1917 – 1963
1962 Vatikan İtalya Pope XXIII. Ioannes 1881 – 1963 Seçilen ilk Papa
1963 Amerika Birleşik Devletleri Martin Luther King, Jr. 1929 – 1968
1964 Amerika Birleşik Devletleri Lyndon B. Johnson 1908 – 1973
1965 Amerika Birleşik Devletleri William Westmoreland 1914 – 2005
1966 Yirmi beş yaş ve altındaki nesil Soyut seçim
1967 Amerika Birleşik Devletleri Lyndon B. Johnson 1908 – 1973 İkinci kez
1968 Amerika Birleşik Devletleri Apollo 8 astronotları Frank Borman, Jim Lovell ve William Anders tarafından temsil edildiler
1969 Amerika Birleşik Devletleri The Orta Amerikalılar Soyut seçim
1970 Almanya Willy Brandt 1913 – 1992
1971 Amerika Birleşik Devletleri Richard Nixon 1913 – 1994
1972 Amerika Birleşik Devletleri Richard Nixon 1913 – 1994 İkinci kez
Amerika Birleşik Devletleri Henry Kissinger d. 1923
1973 Amerika Birleşik Devletleri John Sirica 1904 – 1992
1974 Suudi Arabistan Kral Faysal 1906 – 1975
1975 Amerika Birleşik Devletleri Amerikan kadınları 1776 – 1974 Betty Ford, Carla Hills, Ella Grasso, Barbara Jordan, Susie Sharp, Jill Conway, Billie Jean King, Susan Brownmiller, Addie Wyatt, Kathleen Byerly, Carol Sutton ve Alison Cheek tarafından temsil edildiler
1976 Amerika Birleşik Devletleri Jimmy Carter d. 1924
1977 Mısır Anwar Sadat 1918 – 1981
1978 Çin Halk Cumhuriyeti Deng Xiaoping 1904 – 1997
1979 İran Ayetullah Ruhullah Humeyni 1902 – 1989 İran Şahı'nı deviren, İran İslam Devrimi'nin lideri.
1980 Amerika Birleşik Devletleri Ronald Reagan 1911 – 2004
1981 Polonya Lech Wałęsa d. 1943 Polonya'daki dayanışma hareketinin lideri.
1982 Bilgisayar Yılın makinesi; ilk insan dışı soyut seçim
1983 Amerika Birleşik Devletleri Ronald Reagan 1911 – 2004 İkinci kez
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Yuri Andropov 1914 – 1984
1984 Amerika Birleşik Devletleri Peter Ueberroth d. 1937
1985 Çin Halk Cumhuriyeti Deng Xiaoping 1904 – 1997 İkinci kez; seçilen en yaşlı kişi
1986 Filipinler Corazon Aquino d. 1933
1987 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Mihail Gorbaçov d. 1931
1988 Tehlike altındaki dünya Yılın gezegeni; soyut seçim
1989 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Mihail Gorbaçov d. 1931 Onyılın adamı; ikinci kez
1990 Amerika Birleşik Devletleri George H. W. Bush d. 1924 Seçilen kişi George W. Bush değil, babasıdır. George H.W. Bush'un uluslararası ilişkilerde aldığı övgüler, ve içişlerindeki eleştiriler hakında. ("Dudaklarımı okuyun; yeni vergi yok." sözü dahil)[1]
1991 Amerika Birleşik Devletleri Ted Turner d. 1938
1992 Amerika Birleşik Devletleri Bill Clinton d. 1946
1993 Güney Afrika İsrail Filistin Devleti Uzlaştırıcılar Nelson Mandela, F.W. de Klerk, Yasser Arafat ve Yitzhak Rabin tarafından temsil edildiler
1994 Vatikan Polonya Papa II. Ioannes Paulus 1920 – 2005 Seçilen ikinci papa
1995 Amerika Birleşik Devletleri Newt Gingrich d. 1943
1996 Amerika Birleşik Devletleri/Çin Cumhuriyeti David Ho d. 1952
1997 Amerika Birleşik Devletleri Andy Grove d. 1936
1998 Amerika Birleşik Devletleri Bill Clinton d. 1946 İkinci kez
Amerika Birleşik Devletleri Kenneth Starr d. 1946
1999 Amerika Birleşik Devletleri Jeffrey P. Bezos d. 1964 Amazon.com'ın kurucusu
2000 Amerika Birleşik Devletleri George W. Bush d. 1946 İlk kez önceden seçilen birinin akrabası
2001 Amerika Birleşik Devletleri Rudolph Giuliani d. 1944
2002 Amerika Birleşik Devletleri Devlet içindeki yolsuzlukla mücadele edenler. WorldCom'dan Cynthia Cooper, Enron'dan Sherron Watkins ve FBI'dan Coleen Rowley tarafından temsil edildiler.
2003 Amerika Birleşik Devletleri The Amerikan Askeri İkinci kez; soyut seçim
2004 Amerika Birleşik Devletleri George W. Bush d. 1946 İkinci kez
2005 Amerika Birleşik Devletleri İrlanda Merhametliler Bono ve Bill & Melinda Gates çifti tarafından temsil edildiler.
2006 Sizsiniz Bilgi çağını siz yönetiyorsunuz; soyut seçim
2007 Rusya Vladimir Putin[2] d. 1952
2008 Amerika Birleşik Devletleri Barack Obama d. 1961
2009 Amerika Birleşik Devletleri Ben Bernarke d. 1961 Seçilen ilk Merkez Bankası Başkanı
2010 Amerika Birleşik Devletleri Mark Zuckerberg d. 1984 Facebook'un kurucusu.
2011 Protestocu[3] 2011 senesindeki protestolar sebebiyle seçilmiştir; Soyut seçim
2012 Amerika Birleşik Devletleri Barack Obama d. 1961

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İngilizce Wikipedia