Ruhların Kaçışı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ruhların Kaçışı
千と千尋の神隠し
YönetmenHayao Miyazaki
YapımcıToshio Suzuki
SenaristHayao Miyazaki
Oyuncular
  • Rumi Hiiragi
  • Miyu Irino
  • Mari Natsuki
  • Takashi Naito
  • Yasuko Sawaguchi
  • Tsunehiko Kamijō
  • Takehiko Ono
  • Bunta Sugawara
MüzikJoe Hisaişi
StüdyoStudio Ghibli
DağıtıcıToho
Çıkış tarih(ler)i20 Temmuz 2001 (2001-07-20) (Japonya)
Süre125 dk[1]
ÜlkeJaponya
DilJaponca
Bütçe19.2 milyon $[2][3]
Hasılat395.8 milyon $

Ruhların Kaçışı (Japonca: 千と千尋の神隠し, Hepburn: Sen to Chihiro no Kamikakushi), Hayao Miyazaki tarafından yazılan ve yönetilen, Studio Ghibli tarafından tasarlanan ve Toho tarafından dağıtımı gerçekleştirilen 2001 yapımı bir Japon animasyon filmdir.[4] Ruhların Kaçışı, ailesiyle birlikte yeni bir mahalleye taşınırken Kami (Şinto inancında ruhlar)[5] dünyasına giren on yaşındaki Chihiro Ogino'nun hikâyesini konu almaktadır. Ailesinin cadı Yubaba tarafından domuza dönüştürülmesinin ardından Chihiro, kendisini ve ailesini kurtarabilmek ve insanların dünyasına geri dönebilmek için Yubaba'nın hamamında çalışmaya başlar.

Miyazaki, senaryoyu filmin yapımcısı ve arkadaşı Seiji Okuda'nın her yaz evini ziyarete gelen on yaşındaki kızından esinlenmeye karar verdikten sonra yazmaya başladı.[6] O sırada Miyazaki iki proje üzerinde çalışıyordu ancak ikisi de reddedildi. 19 milyon dolarlık bütçe ile, Ruhların Kaçışı'nın yapımına 2000 yılında başlandı. Miyazaki'nin hayranı ve arkadaşı olan Pixar animatörü John Lasseter, Walt Disney Pictures'ı filmin Kuzey Amerika dağıtım haklarını satın almaya ikna etti ve filmin İngilizce dublajlı versiyonunun yapımcılığını üstlendi.[7] Lasseter, daha sonra yönetmen olarak Kirk Wise'ı ve yapımcı olarak Donald W. Ernst'i işe alırken, dublaj senaristleri Cindy ve Donald Hewitt, İngilizce diyalogları karakterlerin orijinal Japonca dudak hareketlerine uyacak şekilde yeniden yazdı.[8]

İlk olarak 20 Temmuz 2001'de dağıtımcı Toho tarafından Japonya'da gösterime giren film, dünya çapında 395,8 milyon dolarlık hasılat yaptı ve küresel olarak çokça beğeni topladı. Sonuç olarak toplam 31,68 milyar ¥ (305 milyon $) ile Japon tarihinin en başarılı ve en çok hasılat yapan filmi oldu.[9] 2020'de Demon Slayer: Mugen Treni tarafından geçilene kadar rekoru 19 yıl boyunca elinde tutmayı başardı.

Ruhların Kaçışı, tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 75. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Filmi dalında Akademi Ödülü'nü kazandı ve bu ödülü kazanan ilk ve tek İngilizce olmayan geleneksel animasyon filmi oldu.[10] 2002 Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Kanlı Pazar ile birlikte Altın Ayı kazananlarında birisi oldu ve British Film Institute tarafından hazırlanan "14 yaşına kadar olan çocuklar için en iyi 50 film" listesinde ilk ona girdi.[11] 2016 yılında, dünyanın dört bir yanından 177 film eleştirmeni tarafından BBC 21. yüzyılın en iyi dördüncü filmi seçildi ve listedeki en yüksek animasyon filmi oldu.[12] 2017'de The New York Times tarafından "21. Yüzyılın Şimdiye Kadarki En İyi İkinci Filmi" seçildi.[13]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

On yaşındaki Chihiro Ogino ve ailesi yeni evlerine taşınmak için seyahat etmektedirler. Babasının kestirme yoldan gitmeye karar vermesi üzerine arabaları terk edilmiş bir eğlence parkına benzeyen bir yere giden tünelin önünde durur. Chihiro'nun itirazlarına rağmen babası eğlence parkını keşfetmekte ısrar eder. Tünelin sonunda yiyeceklerle dolu bir restoran bulurlar. Ebeveynlerinin sahipsiz gibi görünen bu restoranda yemek yedikleri sırada Chihiro, tek başına gezinmeye başlar ve bir hamam bulur. Bu esnada onun ve ailesinin gitmesi için kendisini uyaran Haku ile karşılaşır. Bunun üzerine ailesinin yanına dönmek isteyen Chihiro, ebeveynlerinin bir domuza dönüştüklerini ve çıkış yolunun da su tarafından kapatıldığını fark eder.

Ne yapacağını bilemeyen Chihiro'yu Haku bulur ve onu hamama götürür. Chihiro, Hamamı ziyaret eden birkaç hayvan ve yaratığın yanı sıra maskeli bir ruh olan Yüzsüz'ü (Kaonashi 顔無し) görür. Haku ona, susuwatari'lere komuta eden bir yōkai olan hamamın kazan ustası Kamaji'den bir iş istemesini ve bu konuda ısrarcı olmasını söyler. Chihiro'nun kendisinden iş istemesi üzerine Kamaji, kendisine yardım edecek kadar susuwatari'ye sahip olduğunu söyleyerek onu reddeder. Chihiro yardım etmeye çalışıp istemeden ortalığın karışmasına neden olduktan sonra Kamaji, Lin adlı bir işçiden Chihiro'yu hamamı işleten cadı Yubaba'ya göndermesini ister. Lin, cadıyı bulması için onu en üst kata çıkarır.

Yubaba, Chihiro'yu korkutarak onu kaçırmaya çalışır, ancak Chihiro'nun ısrarları sonucunda Yubaba, isteyen herkese iş vermek için yemin ettiğini açıklar ve Chihiro'ya bir çalışma sözleşmesi verir. Yubaba, adının ikinci kanjisini (千尋) alıp Sen'i (千)[a] yeniden adlandırır. Haku, Yubaba için de çalıştığını ortaya çıkarır ve çalışmaya başlaması için onu tekrar aşağı indirir.

Hamam çalışanları Sen'den hoşlanmasalar da ona Lin'in asistanı olarak iş verirler. O gecenin ilerleyen saatlerinde Yubaba ayrıldığında Haku, Sen'i bulur ve domuz ağıllarında tutulan ailesini gösterir. Haku, Yubaba'nın insanları isimlerini alarak kontrol ettiğini açıklar. Chihiro'ya eğer kendisi gibi o da gerçek ismini tamamen unutursa, ruhlar dünyasını bir daha asla terk edemeyeceğini söyler. Sen (Chihiro), diğer işçiler tarafından dışlanır. Yağmurlu bir günde çalıştığı sırada, yanlışlıkla onun da bir müşteri olduğuna inanarak dışarıda bekleyen Yüzsüz'ün içeri girmesini sağlar.

Kirli bir nehrin ruhu, Sen'in ilk müşterisi olarak hamama gelir. Sen, ruhun içinde bir bisiklet sapı keşfeder ve işçilerle birlikte bisikleti ve büyük miktarda çöpün ruhun içinden çıkmasını sağlarlar. Minnettarlığının bir göstergesi olarak ruh, ona sihirli bir kusturucu hamur tatlısı verir. Bu sırada Yüzsüz, nehir ruhunun geride bıraktığı altını ele geçirir ve gece vakti bir işçiyi kandırarak onu yutar. Hamamdaki işçilerden yiyecek talep eder ve çalışanları bol miktarda altın ile kandırmaya başlar. Bu sırada Sen, kağıt shikigami'nin bir ejderhaya saldırdığını görür ve ejderhanın Haku'nun başkalaşım geçirmiş hali olduğunu fark eder. Ağır yaralı ejderha Yubaba'nın çatı katına çarptığında, Sen onu üst kata kadar takip eder. Bu sırada bir shikigami Sen'in sırtında gizlenir.

Yüzsüz'e büyük miktarlarda yiyecek verilir, daha da güçlenen Yüzsüz diğer işçileri de yemeye başlar. Çatı katında, kaçak yolcu shikigami, Yubaba'nın oğlu Boh'u bir fareye dönüştüren Yubaba'nın kız kardeşi Zeniba'ya dönüşür. Sen, Haku ve Boh kazan dairesine düşer. Sen, Haku'ya kusturucu hamur tatlısının bir kısmını yedirir ve çaldığı bir mührü kusmasına neden olarak onu ölümcül lanetinden kurtarır. Sen, mührü geri vermeye ve Boh'u da yanına alarak Zeniba'dan özür dilemeye karar verir. Bu sırada kendisini yutmak isteyen, tıka basa dolmuş Yüzsüz ile mücadele eder. Sen, Yüzsüz'ü hamur tatlısının geri kalanıyla besler. Yediği hamur tatlısı yüzünden işçiler de dahil yediklerini kusmaya başlayan Yüzsüz, Sen'i hamamın dışına kadar takip etmeye başlar. Lin, Zeniba'yı görmesi için Sen'i durağa götürür ve Sen, Lin'in itirazlarına rağmen Yüzsüz'ü onunla beraber gelmeye davet eder. Sen, Yüzsüz ve Boh, Kamaji tarafından verilen tren biletleriyle seyahat ederler. Bu sırada Yubaba, Sen'in domuza dönüşmüş ebeveynlerinin öldürülmesini emreder ancak Haku, Yubaba'nın oğlu Boh'un kayıp olduğunu fark etmesini sağlar.

Yubaba, Sen ve ailesini serbest bırakırsa Haku, Boh'u geri getirmeyi teklif eder. Yubaba, Sen'in son bir testi geçmesi şartıyla bunu kabul eder. Sen, kendisine sihirli bir saç bandı yapan, Yubaba'nın kardeşi Zeniba ile tanışır. Haku ejderha şeklinde görünür ve Sen, Boh ve Haku, Yüzsüz'ü Zeniba ile bırakarak hamama giderler. Uçuşun ortasında Sen, Haku'nun kimliğini Kohaku Nehri'nin ruhu olarak keşfeder (ニギハヤミ コハクヌシ, Nigihayami Kohakunushi). Geldiklerinde Sen, Yubaba'nın ailesini teşhis etme testini geçer ve gitmesine izin verilir. Haku, onu tekrar göreceğine yemin eder. Chihiro ve restorandan sonra hiçbir şey hatırlamayan ebeveynleri, birlikte şehri terk ederler.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakter adı Seslendirme sanatçısı
İngilizce Japocna İngilizce
Chihiro Ogino / Sen Ogino Chihiro (荻野 千尋) / Sen (千)[b] Rumi Hiiragi Daveigh Chase
Haku / Kohaku Nehri Ruhu Haku (ハク) / Nigihayami Kohakunushi (饒速水小白主) Miyu Irino Jason Marsden
Yubaba Yubāba (湯婆婆)[c] Mari Natsuki Suzanne Pleshette
Zeniba Zeniiba (銭婆)[d]
Kamaji Kamajii (釜爺)[e] Bunta Sugawara David Ogden Stiers
Lin Rin (リン) Yoomi Tamai Susan Egan
Chichiyaku Chichiyaku (父役) Tsunehiko Kamijō Paul Eiding
Aniyaku (müdür yardımcısı) Aniyaku (兄役) Takehiko Ono John Ratzenberger
Yüzsüz Kaonashi (顔無し) Akio Nakamura Bob Bergen
Aogaeru Aogaeru (青蛙)[f] Tatsuya Gashūin
Bandai-gaeru (ustabaşı) Bandai-gaeru (番台蛙)[g] Yō Ōizumi Rodger Bumpass
Boh (bebek) (坊) Ryūnosuke Kamiki Tara Strong
Akio Ogino (Chihiro'nun babası) Ogino Akio (荻野 明夫) Takashi Naitō Michael Chiklis
Yūko Ogino (Chihiro'nun annesi) Ogino Yūko (荻野 悠子) Yasuko Sawaguchi Lauren Holly
Nehir Ruhu Kawa no Kami (河の神) Koba Hayashi Jim Ward
Turp Ruhu Oshira-sama (お白様)[h] Ken Yasuda Jack Angel

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori
2002 25. Japon Akademi Ödülleri En İyi Film
En İyi Müzik
52. Berlin Uluslararası Film Festivali Altın Ayı
Cinekid Festivali Cinekid Film Ödülü
15. Avrupa Film Ödülleri Uluslararası Perde Ödülü
Hong Kong Film Ödülleri En İyi Asya Filmi
2003 75. Akademi Ödülleri En İyi Animasyon Filmi Akademi Ödülü

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Portal

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar
  1. ^ çev.'"bin"'.
  2. ^ çev.'"bin"'
  3. ^ çev.'"hamam ninesi"'
  4. ^ çev.'"para ninesi"'
  5. ^ çev.'"kazan dedesi"'
  6. ^ çev.'"mavi kurbağa"'
  7. ^ çev.'"resepsiyon masası kurbağası"'
  8. ^ çev.'"Yüce Beyaz Lord"'
Kaynakça
  1. ^ "Spirited Away (PG)". British Board of Film Classification. 14 Ağustos 2003. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015. 
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; howe isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Herskovitz, Jon (15 Aralık 1999). "'Mononoke' creator Miyazaki toons up pic". Variety. 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2020. 
  4. ^ "Sen To Chihiro No Kamikakushi 4 Aralık 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi". http://www.bcdb.com 18 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 13 May 2012
  5. ^ Boyd, James W. and Tetsuya Nishimura. [2004] 2016. "Shinto Perspectives in Miyazaki's Anime Film 'Spirited Away' (PDF) 2020-07-20 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." Journal of Religion & Film 8 (3):Article 4.
  6. ^ Sunada, Mami (Director) (16 Kasım 2013). 夢と狂気の王国 [The Kingdom of Dreams and Madness] (Documentary) (Japonca). Tokyo: Studio Ghibli. 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2014.  Interview with Toshio Suzuki
  7. ^ "15 Fascinating Facts About Spirited Away". mentalfloss.com (İngilizce). 30 Mart 2016. 22 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019. 
  8. ^ Turan, Kenneth (20 Eylül 2002). "Under the Spell of 'Spirited Away'". Los Angeles Times. 19 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  9. ^ Harding, Daryl. "Toho Updates Spirited Away Lifetime Japanese Box Office Gross as Demon Slayer: Mugen Train Inches Closer to #1". Crunchyroll (İngilizce). 3 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  10. ^ "The 75th Academy Awards (2003)". Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 28 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2017. 
  11. ^ "Watch This: Top fifty films for children up to the age of 14". Archived 25 May 2012.
  12. ^ "The 21st Century's 100 greatest films". BBC. 23 Ağustos 2016. 31 January 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "The 25 Best Films of the 21st Century So Far". The New York Times (İngilizce). 9 Haziran 2017. ISSN 0362-4331. 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2017. 

Konuyla ilgili okuma listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]