Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Narnia Günlükleri:
Aslan, Cadı ve Dolap
The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe
YönetmenAndrew Adamson
YapımcıAndrew Adamson
Perry Moore
SenaristC.S. Lewis
Uyarlama:
  Ann Peacock
  Andrew Adamson
  Christopher Markus
  Stephen McFeely
OyuncularGeorgie Henley
Skandar Keynes
William Moseley
Anna Popplewell
James McAvoy
Tilda Swinton
Liam Neeson (ses)
MüzikHarry Gregson-Williams
Görüntü yönetmeniDonald McAlpine
KurguSim Evan-Jones
Jim May
Dağıtıcı2005-2010
Walt Disney Company
2010-günümüz:
20th Century Fox
Yapım yılı2005 / ABD
Süre135 dakika
Dilİngilizce
Bütçe180 milyon dolar
Devam filmiPrens Kaspiyan
Diğer adlarıThe Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe

Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap, C.S. Lewis'in fantastik kitap serisinin ikinci kitabından uyarlanmıştır. 2005 yılında "En iyi Makyaj" dalında Oscar Ödülü'nü kazanmıştır.

Film 9 Aralık 2005 tarihinde Avrupa ve Kuzey Amerika'da gösterime girmiştir. En son 4 Mart 2006'da Japonya'da olmak üzere dünyanın geri kalan kesimlerinde de vizyona girmiştir.

Narnia Günlükleri kitap serisinin yazımından 50 yıl sonra, heyecanlı serinin ilk filmi olan "Aslan, Cadı ve Dolap", gösterime girer girmez tüm dünyada büyük bir başarı yakaladı. ABD'de 291.710.957 $, uluslararası olarak 453.073.000 $ hasılat ile toplam kazancı 744.783.957 $'a ulaşmıştır. Film ABD'de gösterime girdiği ilk hafta sonu 65.556.312 $ gelir elde etmiştir.[1]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Film konusu, kitap ile tamamen paralel gidiyor. Neredeyse her şey aynı fakat senaryo grubu orijinal metin üzerinde biraz değişiklik yaparak asıl öyküyü ön plana çıkarmışlar. Örneğin kitapta kel Narnialılara kelparaver diye seslenerek para talebinde bulunmak çok yaygındır. Bu aynı Aslan isminin kullanımı gibi dilimize bir vurgu olarak kabul edilebilir. Hikâye 1940'lı yıllarda savaşta zarar görmesinler diye anneleri tarafından yaşlı bir Profesörün (Jim Broadbent ) taşradaki malikanesine gönderilen Peter, Susan, Emund ve Lucy Pevensie kardeşlerden en küçüklerinin (Lucy) tesadüfen evdeki bir odada bulunan gardroptan başka bir dünyaya (Narnia) kapı olduğunu keşfetmesi ile başlar. Lucy bu dünyaya geldiğinde Bay Tumnus adlı bir satir ile dostluk kurar ve bulunduğu yer hakkında bilgi edinir. Narnia Ülkesi adlı bu yer kendisini Narnia Kraliçesi olarak tanıtan Beyaz Cadı Jadis (Tilda Swinton) tarafından sonsuz bir kışa mahkûm edilmiştir. Ancak hep kış olmasına rağmen Noel Bayramı hiçbir zaman gelmemektedir. Lucy kendi dünyasına döndüğünde kardeşlerini Narnia'ya gitmeye ikna etmeye çalışır. Fakat kardeşleri ona inanmazlar. Beyzboll oynarken kaldıkları evdeki bir camı kırmalarıyla saklanmak ve bu olaydan kaçmak için koşarlarken Lucy onları dolabın bulunduğu odaya götürür orada saklanırken kendilerini bir anda Narnia da bulurlar. Narnia'ya giden çocuklar tanıştıkları bir kunduz ailesinden hiç beklemedikleri şeyler öğrenirler o sırada Edmund'un Jadis'in yanına gitmesiyle kendilerini bir anda Aslan önderliğindeki Narnia ordusunun yanında, Beyaz Cadı ve yandaşlarına karşı bir savaşta bulurlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar ve kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Boxofficemojo.com Hasılat Detayları". 1 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2006. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]