Portal:Müzik/Haftanın albümü/2008 arşivi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2008|2009

Müzik Portalı haftanın albümü arşivi - 2008[kaynağı değiştir]

Bugün, 28 Nisan 2024 / 17. hafta


6. hafta

Metamorfoz, Tarkan'ın 2007 yılının sonunda Türkiye'de, 2008'in Şubat ayında bazı Avrupa ülkelerinde çıkardığı 6. Türkçe stüdyo albümü. Tarkan'ın önceki albümlerinden farklı olarak bu albümde elektro gitar, bas gitar, bateri, klavye gibi rock enstrümanları daha çok öne çıkıyor. Albümde, aşk şarkılarının yanı sıra daha önce Tarkan'dan duymakta alışık olmadığımız atasözleri, deyimler, siyasal ve magazinsel sözler de yer alıyor. 25 Aralık salı günü müzik marketlere dağıtılmaya başlanan albüm, ilk günden itibaren mağazaların en çok satan ilk 10 listesine girmeyi başardı. Albüm, daha klip çıkmadan, ilk haftasında 300.000'lik satışı aştı ve listelerde 1 numara oldu. İlk 1 ayın sonunda en çok satan albüm listelerinde zirvedeki yerini korudu.

Devamı...



12. hafta

A Day Without Rain, Enya tarafından 21 Kasım 2000 tarihinde ABD'de çıkarılan müzik albümünün adıdır. 44. Grammy Awards ödüllerinde "best new age album" dalında 2002 yılında ödül kazanmıştır.

Only Time isimli parçası nedeniyle Türkiye de geniş kesimlerce bilinen ve dinlenen bir albümdür. Only Time adlı eserin bu kadar çok bilinmesinin nedeni 2001 yılında gösterime giren başrollerinde Charlize Theron ve Keanu Reeves'in oynadığı Kasımda Aşk Başkadır (Sweet November) filminde de kullanılmış olmasıdır.

Devamı...



13. hafta

Dark Side Of The Moon (Türkçesi: Ay'ın Karanlık Yüzü) 2 Mart 1973 tarihi çıkışlı Pink Floyd albümüdür. Haziran 1972 ve Ocak 1973 arasında, o yılların en gelişmiş kayıt teknikleri kullanılarak, Abbey Road Studios'da kaydedilmiştir. Bütün şarkı sözleri Roger Waters'a aittir. 40 milyondan fazla satmış, 740 hafta boyunca listelerde kalmıştır. İstatistiklere göre albüm, her an dünyanın herhangi bir yerinde dinleniliyor.

Bu albümle Pink Floyd eski gitarist/şarkı yazarları Syd Barrett'ın psychedelic etkilerinden kurtulmuş, kendi tarzını keşfetmiştir. Gruptaki bu değişikliğin nedeni David Gilmour'un gruba gitarist olarak dahil olmuş olmasıdır. Wish You Were Here, Animals ve The Wall gibi Dark Side of the Moon'u müteakip piyasaya sürülen albümlerde de bu tarz hissedilir. Dark Side of the Moon bu bakımdan Pink Floyd için bir milat gibidir. Vurucu sözleri ve melodileriyle albüm efsane Rock albümleri arasında yerini almıştır.

Devamı...



14. hafta

Just Feel, Dolapdere Big Gang'in ikinci albümü. Bu albümde dünyaca ünlü hit şarkıları kendi etnik tarzlarıyla söylüyorlar. Albümde Işın Karaca ve Teoman'da konuk sanatçı olarak yer alıyorlar. Dünyaca ünlü coverların yanı sıra birde "Oh Life" adlı gruba ait yeni bir şarkı da yer alıyor.

Devamı...



15. hafta

Eat Me, Drink Me, Marilyn Manson'ın altıncı stüdyo albümüdür. Tüm dünyada 5 Haziran 2007 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Müziği bırakma kararı almasına rağmen fikrini değiştiren Marilyn Manson, bas gitarist Tim Skold ile beraber stüdyoya girmiş ve albümü kaydetmiştir.

Albüm Marilyn Manson'un diğer albümlerinden, hem eleştirel olmayan aşk konulu sözleriyle hem de keyboard kullanımının çok az olmasıyla ayrılmaktadır. Albüm Billboard listelerinde 2 numaraya kadar çıkmıştır. Albüm sonrası grubun Marilyn Manson'dan sonra en uzun süredir olan elemanı Madonna Wayne Gacy de gruptan ayrılmıştır.

Devamı...



16. hafta

Söz Vermiş Şarkılar, tüm sözlerin Murathan Mungan'a ait olduğu şarkılardan oluşan bir derleme albümdür. Albümdeki her şarkı farklı bir sanatçı tarafından seslendirilmiştir.

Albümde Sezen Aksu, Candan Erçetin, Nükhet Duru, Cem Karaca, Müslüm Gürses, Ajda Pekkan gibi ustaların yanı sıra; Göksel, Aylin Aslım, Athena, Mor ve Ötesi gibi genç sanatçılar da yer alıyor.

Devamı...



17. hafta

Candan Erçetin'in ilk solo albümü olan "Hazırım" 1996 Temmuz'unda yayınlandı. Albümde Trakya ve Makedon ezgilerinin ağırlıktadır. Albümdeki 11 parçanın 10 tanesinin sözleri Mete Özgencil'e ait. Müziklerde ise Gökhan Kırdar çoğunlukta olmak üzere, Yusuf Bütünley, Sezen Aksu, Ahmet ve Balkan halk ezgileri yer almaktadır.

Albüm iki versiyon olarak basılmış olup ilk versiyonda "Sevdim Sevilmedim" ve "Umrumda Değil (An Anatolian Mix)" bulunmamaktadır.

Sevdim Sevilmedim Umrumda Değil The Remix Ep albümünden sonra ikinci basımı yapılmış ve iki parça eklenmiştir.

Devamı...



18. hafta

Selmasongs (tam adıyla, Selmasongs: Music from the Motion Picture Soundtrack Dancer in the Dark), İzlandalı şarkıcı, söz yazarı ve besteci Björk'ün, başrolünde oynadığı Karanlıkta Dans filminin müziklerinden oluşan albümüdür. Eylül 2000'de ve film gösterime girmeden önce yayınlanan albümde, klasik düzenlemeler ile tren ya da fabrika makineleri gibi nesnelerin seslerini çıkış noktası olarak kullanan ritm ve melodileri barındıran parçalar yer almaktadır.

Dikkati çeken bir nokta, albümdeki bazı şarkıların sözlerinin filmdeki karşılıklarından farklı olmasıdır ki, bu durum en çok Scatterheart adlı şarkıda belirgindir. Bazı şarkı sözlerinin yeniden yazılmış olduğu albümde, filmde yer alan My Favourite Things ve (The) Next-to-Last Song adlı şarkılar da bulunmamaktadır. Tüm bunlar, filmden önce piyasaya sürülen albümün filmle ilgili ayrıntıları açık etmemesi ya da albümün kendi başına bir çalışma olarak daha iyi dinlenebilmesi gibi nedenlere bağlıdır.

Devamı...



19. hafta

Vulture Culture, İngiliz The Alan Parsons Project grubunun 1985 yılında piyasaya sürdükleri progresif rock türünde sekizinci albümdür.Albüm başta 1984 tarihli Ammonia Avenue albümünün 2. bölümü olarak yayınlanmak üzere planlanmıştır.Şarkılar modern hayatın insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini,insanların birbirine yabancılaşmasını ve bencilleşmesini anlatmaktadır.

Devamı...



20. hafta

Avaz, Replikas grubunun 2005 yılında piyasaya sürülen albümüdür. Genel olarak ses örgüsü açısından post punk/noise bir albümdür. Topluluk için köklere dönüşü ifade etmektedir.

Replikas'ın önceki albümlerine göre daha fazla sözlü parçanın yer aldığı albümün prodüktörlüğünü, daha önce Sonic Youth ve Pussy Galore gibi isimlerle çalışmış olan Wharton Tiers üstlenmiştir.

Devamı...



21. hafta

Concerto for Group and Orchestra, İngiliz Deep Purple grubunun 1969 yılında Royal Philharmonic Orchestra ile birlikte gerçekleştirdikleri klasik müzik/rock müzik türünde konçerto albümleridir. Albümde yer alan parçaların yazarı Jon Lord, orkestra şefi ise Malcolm Arnold'dur. Orijinalinde uzunçalar, 1990'da CD ve 2003'te DVD olarak piyasaya sürülmüştür.

Devamı...



22. hafta

Waterloo, İsveçli ABBA grubunun 1974 yılında piyasaya sürdükleri, pop müzik türünde ikinci stüdyo albümleri. Albümde yer alan "Waterloo" adlı parça ile grup 1974 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazandı. Bu birincilik grubun dünya çapında ün kazanmasını sağladı.

Devamı...



24. hafta

Anywhere I Lay My Head (Başımı koyduğum her yer) aktris Scarlett Johansson'ın ilk albümü. Albüm Atco/Rhino Records ile 10 Mayıs, 2008'de yayınlandı. Albümün prodüktörlüğünü Dave Sitek (TV on the Radio'dan) üstlendi. David Bowie, "Falling Down" ve "Fannin Street" şarkılarına katkıda bulundu. Anywhere I Lay My Head'de dört şarkının yazarı Tom Waits, altısının yazarı Tom Waits & Kathleen Brennan. Birde orijinal beste yer alıyor: "Song for Jo"

Albüm karışık/ortalama eleştiri aldı, The Times 5 üzerinden 1 verirken NME 10 üzerinden 8 verdi. Paste Johansson'ı Haziran 2008'de kapak yaptı. Aynı magazin albüm için iki farklı yazardan eleştiri yayımladı. Biri "yeni standart" olarak nitelerken diğeri "standart altı" olarak açıkladı. Johansson, NME'nin 21 Mayıs baskısında da yer aldı.

Devamı...



29. hafta

It's Time Kanadalı caz ve pop şarkıcısı Michael Bublé'in bir albümüdür. Albüm 15 Şubat 2005 tarihinde piyasaya sürüldü. Ancak, iTunes ve benzeri programların sunduğu müzik mağazalarında, bu tarihten önce satışa sunulmaya başlanmıştır.

Devamı...



30. hafta

Come with Us, The Chemical Brothers'ın dördüncü albümü. 29 Ocak 2002'de yayınlanan bu albümde konuk vokalistler olarak Richard Ashcroft ve Beth Orton yer aldı. Come with Us, It Began in Africa, Galaxy Bounce albümdeki parçalardan bazılarıdır.

Devamı...



31. hafta

Revolutions, Jean Michel Jarre'ın sekizinci stüdyo albümüdür ve 1988 yılında A&M Records tarafından yayımlanmıştır. Albüm, birkaç farklı türden oluşmuştur. Bu türler arasında senfonik endüstriyel rock, Arap müziği, pop ve etnik elektro caz sayılabilir.

Bu albüm İngiltere listelerinde 2. sıraya kadar yükselmiştir. İngiltere listelerindeki bu başarı muhtemelen albüm çıkışıyla aynı ana rastlayan İngiltere'deki Destination Docklands konserine de bağlanabilir.

Albümün iki farklı uyarlaması vardır. Albümün ilk baskısının giriş bölümünde Kudsi Ergüner'in çaldığı Ney kullanılmış, fakat daha sonra yayınlanan ikinci baskıda aynı giriş bölümünde Arap yaylı orkestrası kullanılmıştır.

Devamı...



32. hafta

Led Zeppelin II, ayrıca resmi olmayan takma adı The Brown Bomber olarak da bilinen hard rock tarzındaki bu albüm, İngiliz grup Led Zeppelin'in 1969'da piyasaya sürülen ikinci albümüdür.

Albümün ilk yüzünde yer alan parçalar :

  1. "Whole Lotta Love" (John Bonham, Willie Dixon, John Paul Jones, Jimmy Page, Robert Plant) – 5:34
  2. "What Is and What Should Never Be" (Page, Plant) – 4:45
  3. "The Lemon Song" (Howlin' Wolf, Bonham, Jones, Page, Plant) – 6:19
  4. "Thank You" (Page, Plant) – 4:50

Devamı...



33. 34. 35. 36. hafta

Like a Virgin, Ünlü Amerikalı pop müzik sanatçısı Madonna'nın 1984 çıkışlı ikinci albümüdür. Albüm 1985'te 1985'te Avrupa'da bonus parça "Into the Groove" ile beraber yeniden satışa sunulmuştur. Bununla beraber albüm, 2001 yılında tekrar yayınlanmıştır. Albüm günümüze kadar 21 milyonun üzerinde bir satış yakalamıştır.

# İsim Besteci Yapımcılar Süre
1. "Material Girl" Peter Brown, Robert Rans Nile Rodgers 4:00
2. "Angel" Madonna, Stephen Bray Nile Rodgers 3:56
3. "Like a Virgin" Tom Kelly, Billy Steinberg Nile Rodgers 3:38

Devamı...



37. 38. hafta

Pretzel Logic, Steely Dan grubunun 1947 yılında yayınladıkları stüdyo albümüdür. Albüm, grubun hitlerinden olan ve tekrar yayınladıktan sonra listelerde #44 numaraya kadar yükselen "Rikki Don't Lose That Number" şarkısı ile başlıyor. Altın ve platin plak ödülleri kazanan albüm listelerde #8 numaraya kadar yükseldi. 2003 yılında Rolling Stone dergisinin "En iyi 500 albüm" içinde 385. sırada yer aldı. Albümdeki tüm şarkılar Becker ve Fagen tarafından yazıldı

Orijinal albümdeki sıralaması:

A yüzü
  1. "Rikki Don't Lose That Number" – 4:30
  2. "Night By Night" – 3:36
  3. "Any Major Dude Will Tell You" – 3:05

Devamı...



39. 40. hafta

Deniz Yıldızı, Sezen Aksu'nun 24 Haziran 2008'de yayınlandığı stüdyo albümüdür. Aksu, bu albümü, diğer albümlerine göre daha kişisel ve daha hüzünlü olarak nitelendirmekte ve toplumsal olaylar karşısında kayıtsız kalamadığını belirtmektedir. "Güvercin" şarkısı Hrant Dink'in ölümü ardından yazıldı. Aksu ayrıca Mehmetçiğe yazdığı "Memet" ve Onno Tunç'a yazılan "Yol Arkadaşım" şarkıları, albümdeki toplumsal ve kişisel olayları içeren şarkılardır.

Albümün ilk ses getiren şarkısı "Yol Arkadaşım" oldu. Şarkı radyolarda sık sık çalındı ve 21 Temmuz 2008 tarihli Billboard Türkiye Top 20 Listesi'nde 4. haftasında 14 numaraya kadar yükseldi. Albümün ilk video klibi, 1998 yılında çıkan "Adı Bende Saklı" şarkısının videosunu yöneten olan Gül Oğuz tarafından Beşik şarkısına çekildi.

Şarkı listesi:

  1. "Deniz Yıldızı" (söz: Sezen Aksu, müzik: Arto Tunçboyacıyan)
  2. "Yol Arkadaşım" (söz-müzik: Sezen Aksu)
  3. "On:Ay" (müzik: Onno Tunç)
  4. "Hala Haber Bekliyorum Senden" (söz: Sezen Aksu, müzik: Arto Tunçboyacıyan)
  5. "Kırık Vals" (söz: Yıldırım Türker, müzik: Arto Tunçboyacıyan)
  6. "Güvercin" (söz-müzik: Sezen Aksu)

Devamı...



41. 42. hafta

Late Registration, Amerikalı rapçi Kanye West'in ikinci stüdyo albümü. 30 Ağustos 2005 tarihinde yayımlanmıştır ve ilk hafta 860,000 kopya satarak ABD listesine bir numaradan giriş yapmıştır. Rolling Stone dergisinin "Yılın Albümü" olarak nitelediği bu albüm, ABD'de günümüze kadar 3,5 milyon adetlik kopya satışına ulaşmıştır.

Şarkı listesi:

  1. "Wake Up Mr. West" (Michael Masser, Gerry Goffin) – 0:41
  2. "Heard 'Em Say" (ft. Adam Levine) (Kanye West, Adam Levine, Michael Masser, Gerry Goffin) – 3:23
  3. "Touch the Sky" (ft.Lupe Fiasco) (Kanye West, Wasalu Jaco, Justin Smith, Curtis Mayfield) – 3:57
  4. "Gold Digger" (ft.Jamie Foxx) (Kanye West, Ray Charles, Renald Richard) – 3:28
  5. "Skit #1" – 0:33
  6. Drive Slow" (ft.GLC ve Paul Wall) (Kanye West, Paul Slayton, Leonard Harris) – 4:32
  7. "My Way Home" (Kanye West, Lonnie Lynn, Gil Scott-Heron) – 1:43
  8. "Crack Music" (ft. The Game) (Kanye West, Jayceon Taylor, Willard Meeks) – 4:31


Devamı...



43. hafta

Cross Road, Bon Jovi'nin 1994 sonbaharında yayınlanan best of niteleğindeki albümüdür. Albümde eski Bon Jovi hitlerinin yanı sıra Always ve Someday I'll Be Saturday Night olmak üzere iki yeni şarkı yer almaktadır.

Single olarak yayınlanan Always 1.5 milyonu Amerika'da olmak üzere tüm dünyada 3 milyon sattı. Amerika'da Bilboard'un ilk onunda da tam 6 ay yer aldı ve 21 ülkede 1 numara olarak Bon Jovi kariyerinin en başarılı single çalışması olmayı başardı. Tüm dünyada ilk 5 haftasında 5 milyonluk satışa ulaşan Crossroad grubun en hızlı satan albümüdür. İngiltere'de 1994 yılının en çok satan albümü oldu. 2005 yılında Billboard dergisi tarafından 18.5 milyon sattığı açıklanan albüm Slippery When Wet'ten sonra en çok satan Bon Jovi albümüdür.

Şarkı listesi:

  1. "Livin' On A Prayer"
  2. "Keep The Faith"
  3. "Someday I'll Be Saturday Night"
  4. "Always"
  5. "Wanted Dead Or Alive"
  6. "Lay Your Hands On Me"
  7. "You Give Love A Bad Name"
  8. "Bed Of Roses"

Devamı...



44. 45. 46. 47. 48. 49. hafta

Lost!, İngiliz alternatif rock grubu Coldplay tarafından Viva la Vida or Death and All His Friends adlı albüm için yazılan ve kaydedilen şarkıdır. "Lost!", promo single olarak Eylül 2008'de satışa sunuldu. Dört parçadan oluşan bir EP olarak dijital formatta 10 Kasım 2008'de tüm dünyada piyasaya sürülecektir.

"Lost!" parçasının video klibi, grubun Chicago'da şarkıyı seslendirdiği konser görüntülerinden oluşmaktadır. Yönetmenliğini Mat Whitecross'un yaptığı video klip, ilk kez 26 Eylül 2008 tarihinde Coldplay'in resmî internet sitesinde yayınlandı.

EP versiyonundaki şarkı listesi

  1. "Lost!"
  2. "Lost?"
  3. "Lost@"
  4. "Lost+"

Devamı...



50. 51. 52. hafta
Beyoncé Knowles
Beyoncé Knowles

I Am… Sasha Fierce, Amerikalı R&B şarkıcısı Beyoncé'nin üçüncü solo albümüdür. Amerika Birleşik Devletleri'nde Columbia Records ve Music World etiketleriyle 18 Kasım 2008 tarihinde yayımlandı.

Knowles; albüm için önceki solo ve Destiny's Child ile kaydettiği albümlerinden daha uzun bir süre; 1 yıla yakın çalıştı. Knowles albüm için 70'ten fazla şarkıyı kaydettiğini ve albümün bu şarkıların arasından seçildiğini beyan etti.

Disk 1: I Am...

  1. "If I Were a Boy" (BC Jean, Toby Gad)
  2. "Halo" (Knowles, Tedder)
  3. "Disappear" (Knowles, Ghost, Dave McCracken, Dench)
  4. "Broken-Hearted Girl" (Knowles, Eriksen, Hermansen, Edmonds)
  5. "Ave Maria" (Knowles, Eriksen, Hermansen)
  6. "Satellites" (Knowles, Ghost, McCracken, Dench)

Devamı...



2008|2009