Vikipedi:Portal

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Portaller, Vikipedi'de belli konuların "ana sayfa"ları olması amaçlanan kapsamlı sayfalardı. Bir veya daha fazla Vikiproje ile bağlantılı olabilir; ama Vikiproje'lerden farklı olarak, hem okuyucular hem de Vikipedistler içindi ve içeriği ön plana çıkarırken, katılımı da teşvik etmekteydi. Türkçe Vikipedi topluluğunun aldığı karar doğrultusunda, 31 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla Türkçe Vikipedi'de portal sistemi sonlandırılmıştır. Bu karar kapsamında, 31 Temmuz 2022 tarihinden önce oluşturulmuş portaller, tarihsel bir kayıt olarak korunmaktadır. 31 Temmuz 2022 tarihinden sonra oluşturulan portaller, hızlı silinir.[1]

Portal nedir?[kaynağı değiştir]

Ana ad alanları Tartışma ad alanları
0 (Ana/Madde) Tartışma 1
2 Kullanıcı Kullanıcı mesaj 3
4 Vikipedi Vikipedi tartışma 5
6 Dosya Dosya tartışma 7
8 MediaWiki MediaWiki tartışma 9
10 Şablon Şablon tartışma 11
12 Yardım Yardım tartışma 13
14 Kategori Kategori tartışma 15
100 Portal Portal tartışma 101
102 Vikiproje Vikiproje tartışma 103
828 Modül Modül tartışma 829
2300 [[Vikipedi:Gadget|]] 2301
2302 [[Vikipedi:Gadget|]] 2303
-1 Özel
-2 Ortam
Ayrıca bakınız: Vikipedi:Seçkin portal nedir?

Portal kavramı ilk olarak Lehçe ve Almanca Vikipedilerde gelişti; 2005 başında İngilizce, 2006 başında da Türkçe Vikipedi'de kullanılmaya başlandı. Artık Vikipedi'de, "Portal" ayrı bir alan adı olarak kullanılıyor.

Portallerin amacı okuyucular ve kullanıcılar için, belirli konulardaki benzer maddeleri izleyerek Vikipedi'de yollarını bulmalarını sağlamaktı. Temelde, belirli konuların Ana Sayfaları gibi, Vikipedi içeriğini incelemek için bir başlangıç noktası olmaları amaçlanıyordu.

Mevcut portaller[kaynağı değiştir]

Bütün portaller Portal dizini'nde listeleniyordu. Burada ayrıca portalin oluşturulma zamanı ve o portalle alakalı olarak kimlerle bağlantı kurulabileceği de yazar.

Portaller arasında bağlantılar da mevcuttur, kullanıcılar bir portalden diğerine geçiş yapabilirler. En üst düzey portallere bağlantı veren browsebar şablonu ve Portaller kategorisi gibi araçlar, portaller arasında gezinmek için uygundur.

Portal adayları[kaynağı değiştir]

Portaller her konu için uygun değildi; sadece geniş konulu alanlarda, yani geniş kullanıcı ve okuyucu kitlesine sahip konulardaki portaller uygundu. Böylece gereklilikleri ve kullanıcı tabanları tartışılabilirdi. Mevcut portallerin isminin değiştirilmesi, bölünmesi veya birleştirilmesi de teklif edilebilirdi.

Portal inşaatı[kaynağı değiştir]

Portaller için belirli bir tasarım standardı yoktu. Yeni portaller, mevcut portallere bakılarak tasarlanabiliyordu. Portallerin nasıl dizayn edilebileceğini, Vikipedi:Portal/Kılavuz sayfasından öğrenebiliyordu.

İdeal bir portal[kaynağı değiştir]

Pek çok portal şunları içeriyordu:

  • Seçilmiş bir madde ve/veya resim
  • Konu için ana kategoriye ve mümkünse alt kategorilere bağlantı.
  • Konuyla alakalı genel bilgi ve mümkünse bağlantı
  • (Şablonlar kullanarak) diğer portallere ve kullanıcılara bağlantılar
  • İlgili Vikiprojeye bağlantılar. Portalinizde Wikimedia'ya kardeş bağlantılar yaratmak için {{Wikimedia}} kullanabilirsiniz (haberlere, resimlere vs bağlantılar).
  • Özel madde veya işlere linkler
  • Haftanın/ayın işbirliği

Eğer hâlâ yapılmamışsa, ilgili kategorileri uygun konularla doldurmak (ya da ziyaretçilerin yardım etmesi için portalin yapılacak işler listesine koymak) istenebilmekteydi.

Portaller Seçkin portaller (Kıstaslar, Adaylar) | Liste | Dizin | Kılavuz | Talimatlar | Kategori