Peter, Peter, Caviar Eater

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Peter, Peter, Caviar Eater"
Family Guy bölümü
Bölüm no.2. sezon
1. bölüm
YönetmenJeff Myers
SenaristChris Sheridan
Prodüksiyon no.1ACX08
Yayın tarihi23 Eylül 1999 (1999-09-23)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
Sonraki →
"Holy Crap"
Family Guy (2. sezon)
Family Guy bölümleri listesi

"Peter, Peter, Caviar Eater" (TürkçePeter, Peter, Havyar Yer), komedi dizisi Family Guy'ın ikinci sezonunun birinci bölümü olup, Fox kanalında 23 Eylül 1999 (1999-09-23)'da yayımlandı. Bu bölümde Robin Leach, kendisi; Fairuza Balk ise Connie D'Amico rôlünde konuk oyunculuk görevini üstlendi. Bölümün ismi Peter Peter Pumpkin Eater tekerlemesinden esinlenilerek oluşturuldu.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Lois'in zengin halası Marguerite Pewterschmidt, Lois'i ziyarete gelir ancak daha eve gelir gelmez hayatını kaybeder. Marguerite'nin bıraktığı bir video mesajında Lois'e Newport, Rhode Island'daki Cherrywood Malikanesi'ni miras bıraktığını söyler. Marguerite'nin videosu Robin Leach tarafından seslendirilmiştir. Griffinler malikaneye gittiklerinde malikâne çalışanları tarafından bir müzikal şölenle karşılanır ancak çalışanlar, "Kart karı bize sadece bir şarkı için para ödedi." diyerek hemen oradan ayrılırlar. Peter, Quahog'daki evlerini gizlice sattığını söyleyerek onları yeniden işe alır.

Peter, sosyete kesimi ile kaynaşmakta zorlanmaktadır zira onlara yat kulübündeki bir fare ile ilgili bir hikâyeden bahsettiğinde herkes Peter'dan tiksinir. Stewie ise bu yeni hayatına daha kolay alışmış görünmektedir. Hizmetlilere sürekli emirler yağdıran Stewie, hatta bir adım daha öteye giderek sırf kendi eğlencesi için çalışanlardan birbirleri ile dövüşmesini bile ister. Peter, Brian'dan kendisine nasıl bir centilmen olunacağını öğretmesini ister. Birkaç başarısız denemeden sonra şok terapisine başvurur. O gece Peter, çok lüks bir açık arttırmaya "Lord Griffin" olarak katılır. Lois, Peter'ın bu yeni halini görünce çok şaşırır. Ne yazık ki Peter, kendisinin gerçekten çok zengin olduğuna inanmaya başlar ve bir vazo için 100,000,000 dolar teklifte bulunur.

Lois, Newport'tan insanları tıpkı ailesini değiştirmeye başladığı gibi değiştirdiği için ayrıldığını hatırladığını söyleyerek, ailesinin en kısa sürede Quahog'a dönmesini ister. Brian, Peter'ı içinde bulunduğu bu hayal dünyasından onu Lando Calrissian ile karşılaştırarak ve Yıldız Savaşları kolleksiyoner gözlüğünü kırarak çıkarır. Brian, Peter'a kendisinin aslında bir milyoner olmadığını açıklar. Her ne kadar Peter kendisinin gerçekte ne olduğunu anlasa ve Lois ile arasını düzeltse de, Tarih Sosyetesi'nden Peter'ın vazo için teklif ettiği 100.000.000 doları almak için gelen Bay Brandywine'ı gördüğünde halen bu parayı ödemesi gerektiğinin farkına varır. Peter, malikanede milyonlarca dolarlık tarihin yattığını kanıtlamaya çalışırken duvarda M.S. 51 yılına ait "İsa buradaydı" yazısını, duvardaki bir çöküntüyü işaret ederek hisse senedi piyasalarının orada çöktüğünü, yerdeki döşemelerin altında bulunan bir treni göstererek onun aslında Harriet Tubman'ın Yeraltı Trenyoluna ait olduğunu ve üzerinde Pilgrimler'in Fraggle Rock'u ziyaret ettiğini gösteren bir taşı gösterir. Bay Brandywine, Peter'ın yaptığı hilelerin farkına varır ve kendisinden ertesi sabaha kadar parayı bulmasını ister. Tam o sırada Peter, aralarında Abraham Lincoln, Robert E. Lee ve Ulysses S. Grant) gibi bazı önemli Amerikan figürlerin Cherrywood Malikanesi'nde çekilmiş fotoğraflarına ulaşır. Fotoğraflarda malikanenin eskiden bir genelev olduğu görülmektedir. Peter'ın bu buluşu Cherrywood'u sadece inanılmaz derecede değerli yapmakla kalmaz, ayrıca Peter bu fotoğraflardan birisini tabloidlere satarak, Quahog'daki eski evini sattığı fiyatın iki katına almasını sağlar.

Bölümün sonunda Peter, Lois'in ailesinin kendisi hakkında hakkında ne düşündüğünü önemsememektedir zira Lois'in ailesinin "bir grup pezevenk ve orospu"dan başka hiçbir şey olmadığına kanaat getirmiştir.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölüm, Seth MacFarlane tarafından seslendirilen Carter Pewterschmidt'in ilk kez dizide yer aldığı bölüm oldu.

Peter, Peter, Caviar Eater, Family Guy dizisinin ikinci sezonunun birinci bölümüdür. Bölüm, Jeff Myers tarafından yönetilirken, bölümün yardımcı yönetmenliği görevini Peter Shin ve Roy Allen Smith üstlendi.[1] Bölüm Chris Sheridan tarafından yazıldı. Mike Henry ve Andrew Gormley yazar kadrosunda yer alırken, Garrett Donovan ile Neil Goldman ise bölümün hikâye editörlüğünü yaptılar.[1] Bölümde ayrıca Ricky Blitt bölümün baş hikâye editörlüğünü ve Ron Jones ise bölümde kullanılan müziği, kendisine müziğin düzenlemesinde yardımcı olan kardeşi Stan Jones ile birlikte yaptı.[1]

Bölüm, dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane tarafından seslendirilen Lois'in babası Carter Pewterschmidt ve Alex Borstein tarafından seslendirilen Lois'in annesi Barbara Pewterschmidt karakterlerine dizide ilk kez yer verdi.[2][3] Her iki karakter de dizinin "Welcome Back, Carter" gibi ilerleyen bazı bölümlerinde tekerrür eden karakterler arasında yer alacaktı.

Dizinin tekerrür eden oyuncularının yanı sıra, ses oyuncusu Kevin Michael Richardson, oyuncu Fairuza Balk ve oyuncu Gregory Jbara bu bölümde konuk oyuncu olarak yer aldı.[1] Bölümde seslendirme yapan diğer kişiler arasında Alex Thomas, Robin Leach ve Bill Escudier de yer aldı.[1] Tekerrür eden ses oyuncusu Lori Alan, bu bölümde Dianne Simmons karakterini seslendirdi.[1][4]

Kültürel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Peter, Frasier ve Ricki Lake dizilerini izlerken görüntülenir. Stewie koridordan aşağı doğru inerken, Cinnet filmindeki iki kızı görür. Açık arttırma sırasında Peter, bir vazoyu "100 milyon dolara" satın alırken, Austin Powers filmlerindeki Dr. Şeytan karakteri gibi kahkaha atar. Stewie iki hizmetlinin birbiri ile kavga etmesini ister ve bu kavga sırasında Uzay Yolu dizisinin "Amok Time" isimli bölümüne ait müzik çalar. Brian, Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator filminin hikâyesine ait bazı öğeleri kullanarak Peter'ın içinde bulunduğu durumu özetlemeye çalışır. Peter'ın vazo için paraya ihtiyacı olduğunda, "Adi Joe'nun kazağını" atmaması gerektiğini söyleyerek, 1979 yılının bilinen televizyon reklamı "Hey Kid, Catch!"e referans gösterir. Bu reklamda bir çocuk, Adi Joe Greene'e bir kola verir ve bunun üzerine Greene, çocuğa kazağını verir. Bölümde Adi Joe, kıyafetlerinin hepsini verir. Bunu gören Peter, korkup kazağı almadan oradan kaçar. "This House is Freakin' Sweet",isimli şarkının yer aldığı sahne, 1977 tarihli Annie müzikâline ait "I Think I'm Gonna Like It Here" şarkısının değiştirilmiş bir hâlidir .

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 yılındaki incelemesinde IGN yazarı Ahsan Haque bölüme 10 üzerinden 9.5 puan vererek bölüm hakkında olumlu yorumlarda bulundu. Bölümün "akılda kalıcı" olduğunu söyleyen Haque, "Peter'ın aptalca zekası ve sosyal gafların yanı sıra dizinin en iyi müzikal sahnelerinden birisini içeriyor" yorumunda bulundu.[5] Dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane, "Peter, Peter, Caviar Eater" bölümünü "iyi, iyi bir bölüm" olarak değerlendirdi ve bölümün sanatsal değerlerinden övgüyle bahsetti. MacFarlane ayrıca Ron Jones'un yazdığı müziği "güzel" bulduğunu da sözlerine ekledi.[6] Bölüm Emmy Ödülleri'ne "This House is Freakin' Sweet" şarkısıyla En İyi Şarkı ve Şarkı Sözü dalında aday gösterildi.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f "Family Guy - Peter, Peter, Caviar Eater - Cast and crew" (İngilizce). Yahoo!. 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  2. ^ "Alex Borstein (Lois) Laughs at the Once-Dead Family Guy's Longevity". TV Guide (İngilizce). 13 Kasım 2006. 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2009. 
  3. ^ "Family Guy Cast and Details". TV Guide (İngilizce). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2009. 
  4. ^ "Lori Alan:Credits". TV Guide (İngilizce). 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2009. 
  5. ^ a b Haque, Ahsan. "Family Guy: "Peter, Peter, Caviar Eater" Review" (İngilizce). IGN. 19 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2009. 
  6. ^ Seth MacFarlane (2003). Commentary for the episode "Peter, Peter, Caviar Eater". Family Guy: Volume 1 ["Peter, Peter, Caviar Eater" bölümünün Family Guy: Seri 1'deki yorumları.] (DVD) (İngilizce). 20th Century Fox. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]