If I'm Dyin', I'm Lyin'

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"If I'm Dyin', I'm Lyin'"
Family Guy bölümü
Bölüm no.2. sezon
9. bölüm
YönetmenSwinton O. Scott III
SenaristChris Sheridan
Prodüksiyon no.1ACX12
Yayın tarihi2 Nisan 2000 (2000-04-02)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
Sonraki →
"Running Mates"
Family Guy (2. sezon)
Family Guy bölümleri listesi

"If I'm Dyin', I'm Lyin'" (TürkçeEğer Ölüyorsam Yalan Söylüyoum), komedi dizisi Family Guy'ın ikinci sezonunun dokuzuncu bölümü olup, Fox kanalında 28 Mart 2000 (2000-03-28)'de yayımlandı. Bölüm aslında dizinin birinci sezonu için yapılmış olmasına rağmen dizinin ikinci sezonunda yayımlandı. Bölümde, Martin Mull, Bay Harris rôlünde ve Fred Tatasciore, Chevy Chase rôlünde konuk oyuncu olarak yer aldı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Chris son zamanlarda okulda başarısızlık göstermektedir ve bunun üzerine Lois, notları iyileşene kadar onun televizyon izlemesini yasaklar. Lois, Peter'dan Chris'e eğitiminde yardımcı olmasını ister. Bunun sonucunda Peter, Chris ile ders çalışıyormuş gibi görünür ancak ikili televizyonda en beğendikleri programı Gumbel 2 Gumbel: Beach Justice ismindeki, Bryant ve Greg Gumbel kardeşlerin oynadığı programı izler ancak bir süre sonra programın yayından kaldırıldığını öğrenirler. Programın televizyonlara tekrar geri dönmesini sağlamak için, Peter, Bir Dilek Tut Vakfı'nı arar ve Chris'in "tümörfrengisosis" adındaki kendisinin uydurduğu ve belirtilerinin birer sucuk dilimi şeklinde büyüyen meme uçları olan bir hastalığa yakalandığını ve oğlunun ölmeden önceki son isteğinin programı izleyebilmek olduğu yalanını söyler.

Bu sebeple (ve ayrıca herkes hastalığın ismini seksi bulduğu gerekçesiyle), Bir Dilek Tut Vakfı ve NBC arasında, NBC'nin Chris'in ölüm anını yayımlama haklarını alması durumunda Gumbel 2 Gumbel isimli programın yeniden ekranlara döneceğine yönelik bir anlaşma yapılır. Peter, Gumbel 2 Gumbel'ın yeniden ekranlarda olmasından ötürü çok mutludur. Chris ise okulda hastalığını kendi avantajına kullanır. Peter, evinin önünde halkın Chris'in anısına mum bırakmaya başlamasını görünce panikler. Televizyon kanalı Chris'in ölüm anını görüntülemek için eve geldiğinde Lois, Peter'ın oynadığı oyunun farkına varır ve Peter'dan gerçeği söylemesini ister ancak Peter, suçunu itiraf etmesi durumunda bir hayır kurumunu kandırmak suçundan hapse gireceğini öğrenir. Panikten ne yapacağını bilemeyen Peter, gizli güçlerini kullanarak oğlunu iyileştirmeyi başardığı yalanını söyleyerek içinde bulunduğu durumdan kurtulur.

Peter, insanları gizli güçleri ile iyileştirdiğine inanılan biri haline gelir ve insanlar, ona bir Tanrı gibi tapınmaya başlar. Peter, insanların kendisine bir Tanrı gibi davranmalarının üzerine kendisinin bir Tanrı olduğuna inanmaya başlar ve hatta bir adım daha ileri giderek onun gibi giyinir ve kendine ait dev bir altın heykel yaptırır. Lois ve Brian, Peter'a kendisinin bir tanrı olmadığına inandırmaya çalışır ancak Peter, kendisine Tanrı'nın kendisi tarafından kutsal bir ilâhi gönderildiğini söyler. Tanrı Peter'ın evine altı bela gönderir. Önce Griffinlerin evinde bir karanlık belirir. Ardından Brian pirelenir. Chris'in yüzünü sivilce kaplar. Meg, Stewie'ye banyo yaptırırken küvet kanla dolar. Peter, tüm bunların mantıklı bir açıklaması olacağını düşünürken birdenbire kıyafetinden kurbağalar fırlamaya başlar ve bunun üzerine Peter gerçeği söylemeye karar verir. Kendisinin bir Tanrı olmadığını itiraf etmesine ve gerçek Tanrı'dan af dilemesine rağmen, son belâ (ilk doğan çocuğun ölümü) sırasında Chris, altın heykel tarafından cezalandırılır. Peter, Tanrı'dan af dilemeye devam ederken Peter'ın artık gerçeği idrak ettiğini anlayan Tanrı, Chris'in canını bağışlar.

Anlaşmazlık[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılının Haziran ayında Igor Smykov, Rus televizyon kanalı REN TV'ye, Family Guy ve Simpsonlar dizilerinin "uyuşturucu, vahşet ve eşcinselliği teşvik ettiği" gerekçesiyle dava açar. Buna kanıt olarak duruşmada yargıca "If I'm Dyin', I'm Lyin'" bölümü gösterilir. Savunmasında dizinin düzeni bozuk bir aile gösterdiği gerekçesiyle yayından kaldırılması gerektiğini söyleyen Smykov'un davası, bir gün sonra reddedilir.[1]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 tarihli incelemesinde IGN yazarı Ahsan Haque, bölüme 10 üzerinden 7.9 puan verdi. Bölümün "izlemeye değer" olduğunu düşünse de, 2. sezondaki diğer birçok bölüm kadar "eğlenceli olmadığını" düşündüğünü belirtti. Gumbel 2 Gumbel sahnesini bölümün en iyi sahnesi olarak değerlendirdi.[2] Dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane, bölümü, "Fore Father" bölümünden sonra dizinin en az komik bölümlerinden birisi olarak gösterdi.[3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Court Rules for Simpsons Cartoon 17 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. St. Peterburg Times
  2. ^ Haque, Ahsan. "Family Guy: "If I'm Dyin', I'm Lyin" Review" (İngilizce). IGN. 16 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2009. 
  3. ^ "Seth MacFarlane'in Twitter yazısı". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2014. 
  4. ^ "Seth MacFarlane'in Twitter yazısı". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2014. 

Callaghan, Steve (2005). "If I'm Dyin', I'm Lyin'". Family Guy: The Official Episode Guide, Seasons 1–3 [Family Guy: Resmî Bölüm Rehberi, 1-3. Sezonlar] (İngilizce). New York: HarperCollins. ss. 74-77. ISBN 0-06-083305-X. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]