Brian Griffin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brian Griffin
Family Guy Karakteri

Brian Griffin
Seslendiren Seth MacFarlane
Karakter Bilgisi
Tam Adı Brian Griffin
Akrabaları Anne: Biscuit (öldü)
Baba: Coco (öldü)
Çocuk: Dylan
Kuzen: Jasper
Cinsiyeti Erkek
Saç Rengi Beyaz
Mesleği Yazar
Dizi Bilgisi
İlk Görünüş Death Has a Shadow

Brian Griffin, Family Guy televizyon animasyon serisinin kurgusal ve başrol karakterlerinden biri. Griffin ailesinin insan biçimindeki köpeğidir. Seth MacFarlane tarafından seslendirilir. Brian, MacFarlane tarafından dizayn edilip geliştirildi. İlk kez 20 Aralık 1998 tarihinde 15 dakikalık kısa bir bölümle ekranlarda görünmüştür. Bu bölümün Fox TV'de Family Guy'ın ilk bölümü Death Has a Shadow ismiyle yayınlandı. Brian karakteri dizinin Kasım 2013'te yayınlanan 'Life of Brian' isimli bölümde araba kazası sonucu öldü. Son sözleri “Bana harika bir hayat verdiniz. Hepinizi seviyorum.” oldu. Brian, "Christmas Guy" isimli bölümde, Stewie tarafından kurtarılarak tekrar hayata döndü.

Family Guy'daki Rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian beyaz tüylü, insan biçimindeki bir köpektir. Konuşabilir, genellikle bacaklarını kullanarak yürür, bir Toyota Prius kullanmaktadır. Genellikle ailenin diğer üyelerinden daha mantıklı düşünmektedir. Griffin ailesinin evcil hayvanı ve aile dostudur.

Brian'ın özellikle Stewie ile çok yakın arkadaşlığı vardır. Birçok bölümde bu ikilinin yaşadıkları konu edilir. İkili bazı bölümlerde şovun ana kahramanları olarak karşımıza çıkar (Özellikle Road to... bölümlerinde). Brian ve Stewie birçok bölümde birbirlerine besledikleri sevgiyi gösterirler. Bu aşk anlamında değil, arkadaşlık anlamındadır. Yine de Stewie, Brian'a romantik duygular beslediğini birçok bölümde belli etmektedir.

Brian bir Martini düşkünüdür. Bazen sigara içtiği görülür. Buna karşın Mr. Griffin Goes to Washington isimli bölümde Peter'ın bir sigara şirketine rüşvet teklif ettiğini görünce sigara içmeyi bıraktı. Brian ayrıca zaman zaman esrar da kullanır. Polisin yanında kısa bir süre narkotik işlerde çalıştıktan sonra kokaine olan bağımlılığı arttı. Brian 'Coco' ve 'Biscuit' isminde iki normal köpeğin çocuğudur. Buna rağmen Brian'ın insani özellikleri bebekliğine dayanır. Brian ayrıca Irak Savaşı'nda da görev yapmıştır. Saving Private Brian isimli bölümde Stewie sayesinde orduya yazılıp Irak'a gitmiştir.

Family Guy değişken bir zaman çizelgesi kullanmaktadır. Yani karakterlerin yaşı sıklıkla değişmemektedir. Mesela şovun ana karakterlerinden Meg Griffin şovun pilot bölümünden bu yana iki-üç yıl yaşlanmıştır. Meg'in aksine Stewie ve Brian'ın yaşı çok az artmıştır. Brian şovun başında 7 yaşındayken günümüzde de 8 yaşındadır.[1]

Birkaç bölümde eski olaylara da değinilmiştir. Buna bir örnek olarak Brian: Portrait of a Dog verilebilir. Bu bölümde Peter, Brian'ın başıboş bir köpek olduğu zamanları anımsamıştır. Bu bir flashback olarak seyircilere gösterilmiştir. The Man With Two Brains adlı bölümde Brian aile üyelerinin ilgisini tekrar çekmek amacıyla aile üyelerine yavru köpek iken çekilen videolarını izletme yolunu tercih etmiştir. Fakat Brian köpek yavrusu iken Griffin ailesinin evcil hayvanı değildi, yani bu videolar Brian'ın eski sahibi tarafından çekilmiş olabilir. Ayrıca Brian'ın Dylan adında esrar içen bir oğlu vardır. Brian bir bölümde Dylan'ın hayatını olumlu yöne çekmeyi hedeflemiştir.

Brian her Family Guy bölümünde yer alan tek Family Guy karakteridir. Peter ve Lois de her bölümde yer aldılar fakat Brian and Stewie bölümünün sadece müzikal açılış sahnesinde bulundular. Brian, MacFarlane'in başka bir projesi olan American Dad isimli dizide görünen ilk Family Guy karakteridir. The People vs. Martin Sugar isimli American Dad bölümünde yer almıştır.

Yazarlık kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian çeşitli hedefleri olan ve bunun için çok mücadele eden bir yazardır. İşsiz olmasına karşın çeşitli romanları basılmış, tiyatro oyunları oynanmıştır. Play it Again, Brian bölümünde Brian yazdığı eserle bir ödül kazanmış fakat daha sonra başka bir eserden çalıntı yaptığını itiraf etmişti.[2] Brian'ın yazarlık kariyeri zaman zaman aile içinde alay konusu oldu.

420 bölümünde Faster Than the Speed of Love (Aşkın Hızından Daha Hızlı) isimli kitabını yayınladı fakat bu kitap hiç satın alınmadı.[3] Brian Griffin's House of Payne bölümünde What I Learned on Jefferson Street isminde bir dizi tasarladı ve bu dizinin bölümlerinin senaryosunu yazdı. Lois'in babası Carter Pewterschmidt sayesinde bu dizi CBS kanalında kendine yer buldu fakat James Woods Brian'ın bu projesini absürt bir komedi dizisine dönüştürdü. Brian Writes a Bestseller bölümündeyse Wish It, Want It, Do It adında bir kitabı saatler içinde yazdı. Bu kitap kısa süre içinde en çok satanlar listesine girdi ve Brian'ı ünlü yaptı.[4][5]

Brian son olarak Brian's Play bölümünde A Passing Fancy adlı tiyatro oyununu yazdı. Bu tiyatro oyunu Quahog'da oldukça popüler oldu. Brian daha sonra Stewie'nin kendisinden daha iyi bir tiyatro oyunu yazdığını fark etti. Stewie'nin oyunu Broadway'de yayınlandı. Hayatının birkaç yılını iyi bir yazar olmaya adayan Brian ise Stewie'nin bu başarısından dolayı agresifleşti.

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Kreasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane, Brian'ı yarattı ve seslendirdi.

Family Guy'ın yaratıcısı Seth MacFarlane Life of Larry isminde bir kısa animasyon filmi yayınladı. Bu kısa film orta yaşlı bir insan olan Larry ve Brian gibi insan biçimindeki bir köpek olan Steve'in yaşadıklarını konu alıyordu.[6][7] 1999 yılında Hanna-Barbera stüdyolarında çalışıyordu. Johnny Bravo, Cow and Chicken ve Dexter'ın Laboratuvarı gibi dizilerde yazar olarak görev yaptı.[8] MacFarlane Cartoon Network kanalında yayınlanan bir Life of Larry bölümü daha hazırladı.[9] Bu bölüm 20th Century Fox'un dikkatini çekti. Şirketin yetkili isimleri MacFarlane'e benzer karakterler ile bir televizyon şovu yapmak isteyip istemeyeceğini sordular.[7] MacFarlane received a US$50,000 budget to develop a pilot for the show, which was, as MacFarlane stated in a 2006 interview, "[...] about one twentieth of what most pilots cost" MacFarlane kabul etti ve şovun pilot bölümü için 50,000 dolar aldı.[8] Ayrıca MacFarlane, The Simpsons ve All in the Family dizilerinden ilham aldığını söyledi.[10] MacFarlane bu iki dizinin yanı sıra çocukken izlediği The Fonz and the Happy Days Gang ve Rubik, the Amazing Cube gibi animasyonlardan da etkilediğini belirtti.[11]

MacFarlane dizinin baş karakterleri olan Griffin ailesini yarattıktan sonraki üç aylık süreçte dizinin ismini de belirledi.[12] Brian'ın karakteri Steve ile uyuşurken Peter'ın karakteri Larry ile örtüşüyor.[13]

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör William H. Macy bu karakteri seslendirmek için seçmelere katılmıştı.

Brian'ı seslendiren isim şovu da yaratan isim olan Seth MacFarlane. MacFarlane dizinin ana karakterlerinden Peter Griffin, Stewie Griffin ve Glenn Quagmire karakterlerini de seslendiriyor. Bu dört Family Guy karakterine ek olarak haber sunucusu Tom Tucker, Lois'in babası Carter Pewterschmidt, Doktor Hartman, Seamus Levine gibi birçok karaktere de Seth MacFarlane ses veriyor.[14] MacFarlane şovun başından beri ana kadrodan bu isimleri seslendirmeyi üstlendi.[11]

MacFarlane, Peter ve Stewie'nin seslerini Rex Harrison ile bir güvenlik görevlisinden esinlendi. Fakat Brian'ın sesi Seth MacFarlane'ın gerçek sesi.[15] MacFarlane'ın Brian'ı seslendirmediği tek bir bölüm var. Brian sekizinci sezonun ilk bölümü olan Road to the Multiverse'de Japon egemenliğindeki paralel evrende Japon aktör Kotaro Watanabe tarafından seslendirildi.[16] Ayrıca MacFarlane, Brian'ı seslendirmek için seçmelere giren isimlerden birinin William H. Macy olduğunu belirtmiştir.[15]

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian, Teksas'ın Austin şehrinde bir çiftlikte dünyaya geldi. Dizide Brian'ın doğum tarihi belirtilmedi. Road to Rhode Island bölümünde Brian ile Stewie, Brian'ın doğduğu yere yolculuğa çıktılar. Bu gezide Brian annesi Biscuit'in bir yıl kadar önce öldüğünü ve çiftlik sahibi tarafından masaya dönüştürüldüğünü öğrendi. Quahog'a yola çıkmadan önce Brian annesini bir parka gömdü. Brian'ın annesi Biscuit ayrıca Chris Cross isimli bölümde Brian'ın flashback'inde gözüktü.

Road to Rhode Island bölümünde Brian çiftlikten annesi çok gençken ayrıldığını da anımsadı. Family Guy'ın kronolojik başlangıcından, Peter'ın Brian'ı kurtarmasından önceki dönemde Brian'ın başından neler geçtiği bilinmiyor. Brian Goes Back to College bölümünde Brian'ın bir süre Brown Üniversitesi'nde eğitim gördüğü fakat mezun olmadığı ortaya çıktı. Bu bölümde Brian bitiremediği okuluna geri dönüyordu. Bölümün sonunda Brian sınavı geçemedi fakat bu sınavda kopya çekmediği için kendiyle bir süre övündü.

Farmer Guy bölümünde Brian ailesinin bir çiftlik kurmasında oldukça yardımcı oldu. Griffin ailesi bir süre sonra çiftliği Meth laboratuvarına çevirdi.

Kişiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian çoğu kez Peter, Joe ve Quagmire ile birlikte The Drunken Clam denen Quahog'un lokal barında takılır. Brian bir sezonda birçok kadınla tanışır. Brian genelde özellikleri kendi özelliklerine uyan bir kadın aramaktadır. Buna bir örnek olarak 2005'te yayınlanan dördüncü sezonun yedinci bölümü Brian the Bachelor'da Brian başta pek oralı olmasa da 'The Bachelorette' ismindeki yarışmaya katılıyor, 'bachelorette' de denen yarışmacıların kendine aşık etmek için uğraştıkları kıza benzer özellikleri olduğu için aşık oluyordu. Brian ayrıca ilk kez Whistle While Your Wife Works isimli bölümde gözüken Jillian Russell ile de çıktı. Jillian bu bölümden sonra birkaç bölümde daha Family Guy izleyicisinin karşısına çıktı. Jillian'ın karakteri basmakalıp sarışın tiplemesi üzerine kuruluydu.[17]

Brian kültürlü bir kişiliğe sahipti. Opera ve caz dinleyen Brian aynı zamanda müzik konusunda gerçekten yetenekliydi. Brian Sings and Swings ve Tales of Third Grade Nothing bölümlerinde Frank Sinatra Jr. ile düet yaptı.[18] Güçlü vokalinin yanı sıra Brian gitar da çalabiliyordu. Meet the Quagmires bölümünde Peter'ın öldürdüğü grup üyesinin yerini doldurdu.

Liberal Brian'ın görüşleri ailenin bir diğer üyesi Lois ile pek çok kez çakıştı. Buna örnek olarak Excellence in Broadcasting bölümünde Rush Limbaugh'un konuk olduğu akşam yemeğinde yaşananlar verilebilir. Brian özellikle eşcinsel kuzeni Jasper'ın sayesinde eşcinsel evliliklerin sıkı bir destekçisi olmuştur. 420 bölümünde esrarı legal hale getirmek, yasallaştırmak için Stewie ile birlikte bir kampanya yürütmüştür. Brian ayrıca çevrecidir. Bu sebeple hibrid bir otomobil olan Toyota Prius'u sürmektedir. Hell Comes to Quahog bölümünde de Brian'ın çevreci kimliği bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Brian her ne kadar çoğu zaman saklamak istese de ırkçı görüşlere sahiptir. Örnek olarak Don't Make Me Over bölümünde siyahi müzik prodüktörüne istemsiz olarak havlamıştır. Bu hareketinin ardından: 'Aman tanrım, bunu yapmaya devam ettiğim için çok üzgünüm... Bu babamdan bana geçmiş.' demiştir. Yine de bir bölümde, okul aile birliği toplantısı sırasında siyahi bir kadınla çıkmaya başlamıştı. Öte yandan Family Guy ve geçen sene sona eren The Cleveland Show'un siyahi karakteri Cleveland Brown ile iyi bir arkadaşlığı bulunmaktadır.

Birçok insan niteliği bulunmasına rağmen, Brian çeşitli köpek özelliklerine de sahiptir. Diğer köpekler gibi top yakalamaca oyununu oynar, elektrikli süpürgelerden korkar, çöplerin arasında yuvarlanmaktan zevk alır, arabayla gezinmeyi sever ve koprofobisi vardır. Bunun yanı sıra diğer köpeklerle hırlama ve havlama yoluyla iletişim kurar. Kendini yalar ve sevdiği bir şeyi gördüğünde ya da duyduğunda kuyruğunu sallar. Sifonun sesinden korktuğu için diğer köpekler gibi çimlere dışkılar.

Birçok bölümde gösterildiği gibi Brian köpeklerin çoğunluğu gibi renk körüdür. Road to Rhode Island ve Brian Writes a Bestseller bölümlerinde bazı replikleri bunu kanıtlar niteliktedir.

İlişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian'ın Griffin ailesinin her bir üyesiyle olan ilişkisi diğerinden farklıdır. Peter ve Brian en iyi arkadaşlardır. The Man With Two Brians bölümünde Peter, Brian'a o olmadan kendi maskaralıklarından oluşan sorunları çözemeyeceğini söylemiştir.[19] Dog Gone bölümünde aile evcil hayvanları Brian'ın öldüğünü düşününce Peter, Brian'ın en iyi arkadaşı olduğunu belirtmiştir. Bunlara rağmen ikilinin arası pek çok kez bozulmuştur. Mesela Peter's Got Woods bölümünde Peter, Brian'ın yerini James Woods ile doldurmaya çalışmıştır.[20] Bu bölümün sonunda Peter ve Brian barışmış, Brian en iyi arkadaşının yatağında yatmıştır.

Brian en iyi arkadaşı Peter'ın karısı Lois'e aşıktır fakat bu aşk karşılıklı değildir. Brian'ın Lois'e olan aşkı dizide birçok kez şaka konusu olmuştur. 2000 yılında yayınlanan ikinci sezonun on birinci bölümü Brian in Loveda Brian ve Lois bu konu hakkında konuşmuşlardır. Altıncı sezonun onuncu bölümü Play It Again, Brian'da Brian, Lois'i öpmeye çalışmış fakat başarılı olamamıştır.[21] Perfect Castaway bölümünde Peter'ın denizde kaybolması üzerine Brian ile Lois evlenmişlerdir. Peter bir gün eve dönünce Lois, Brian'dan boşanamayacağını çünkü Brian'ın onlara her türlü desteği verdiğini belirtmiştir. Kısa bir süre sonra durumu anlayan Brian, Lois'e Peter'la tekrar evlenmesini ve aileyi eski düzenine kavuşturmasını söylemiştir.

Griffin ailesinin çocukları için Brian çoğu durumda ailenin üçüncü ebeveyni olarak görev yapar. Bu en çok Stewie olan ilişkisine yansır. Brian, Stewie ile olan ilişkisi göz önüne alındığında Meg ve Chris ile olan ilişkisi soğuk sayılabilir fakat yine de onlara birçok kez yardım etmiştir. Örnek olarak şunu verebiliriz: Brian Barely Legal bölümünde Meg'e okul balosunda eşlik etmiştir.[22] Ayrıca Dial Meg for Murder bölümünde hapishaneye girdikten sonra agresifleşen ve evden kaçmak isteyen Meg'e ikna edici bir konuşma yaparak olumlu yönde etkilemiştir. Bunun yanı sıra Chris'e birçok kez tavsiyeler vermiştir.

Jerome is the New Black bölümünde Brian, Quagmire'ın kendisinden gerçek nefret ettiğini öğrenmiştir. Brian, Quagmire'ın arkadaşı olmaya çalıştıysa da Quagmire, Brian'a ateş püskürmüştür. Brian'ın yaşam biçimini, kişiliğini ve kişisel seçimlerini eleştirmiştir.[23] Brian Quagmire's Dad bölümünde -bilmeden- Quagmire'ın transgender babası Ida (önceki ismi Dan) ile seks yapınca Quagmire çok sinirlenmiş ve Brian'ı dövmüştür. İkili arasındaki düşmanlık Tiegs for Two bölümünde doruk noktaya ulaşmıştır. Brian nispet amaçlı Quagmire'ın aşık olduğu Cheryl Tiegs ile sevgili olunca Quagmire intikamını almak için Brian'ın özlemle aradığı Jillian ile çıkmaya başlamıştır. Kibirli ve hakaret içeren sözlerin ardından iki kadın da erkeklerini terk ettiler. Gecenin iki kaybedeni birbirlerinden özür dileyip aralarındaki meseleleri uzlaştırdılar ta ki Quagmire bilerek Brian'a arabayla çarpana kadar. Bu olaydan sonra ikili aynı yerlerde durmamaya dikkat etmeye başladılar fakat birkaç bölümde birbirlerine duydukları saygı ortaya çıktı. Örnek olarak Forget Me Not bölümünde Stewie ikiliyi Peter ve Joe ile birlikte bir hayal dünyasına gönderdi. Bu dünyada herkes ölmüş ve sadece bu dörtlü hayatta kalmıştı. Brian bir süre sonra Quagmire'ın köpeği olduğunu sandı. Fakat Quagmire ve Joe, Peter'ı öldürmeye çalışınca Brian istemsizce Peter'a yardım etti.

Brian ayrıca Griffin ailesinin komşusu, polis memuru ve Peter'ın yakın dostu Joe Swanson ile de iyi arkadaştır. The Thin White Line bölümünde Brian, Quahog Polis Departmanı'na polis köpeği olarak katılmıştır.

Brian'ın romantik ilişkileri genelde Griffin ailesi tarafından şaka malzemesi olarak kullanılır. Brian'ın en uzun çıktığı kadın Jillian Russell idi. Brian ile Jillian beşinci sezonun tamamında sevgili kalmışlardır fakat Brian, Jillian ile uzun bir ilişki istemediğini söyleyince ikili ayrılmışlardır. Jillian son sezonlarda genellikle farklı erkek arkadaşlarıyla birlikte birçok kez gözükmüştür. Brian'ın ilişkilerinden hiçbiri bir bölümden daha uzun sürmedi. Brian'ın bazı ilişkileri karşı tarafın hataları ile sona erdi. Örnek olarak Carolyn'i verebiliriz. Love Blactually bölümünde Carolyn, Brian'ı Cleveland ile altadınca Brian ilişkiyi bitirdi. Çoğu ilişkiyi ise karşı taraf bitirdi. Genellikle Brian'ı çok kendini beğenmiş buldukları için ayrıldılar. Brian'ın yalnızca tek bir köpekle ilişkisi oldu. O da Lois'in zengin babası Carter Pewterschmidt'in Seabreeze adlı tazısı ile, Screwed the Pooch bölümünde idi.

Brian'ın tüm eski kız arkadaşları Valentine's Day In Quahog isimli 14 Şubat Sevgililer Günü özel bölümünde yer aldı. Stewie dostunun tüm eski kız arkadaşlarını bir araya toplayarak Brian'ın neden aşkta başarısız olduğu sorusunun cevabını bulmaya çalıştı.

Family Guy'ın Star Wars parodilerinde -“Blue Harvest”, “Something, Something, Something, Dark Side” ve “It's A Trap”- Chewbacca olarak yer aldı.[24][25][26] Brian ayrıca Family Guy'ın ana karakterlerinin birçoğu ile The Cleveland Show'un pilot bölümünde bulundu.[27]

Stewie ile olan ilişkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian ve Stewie'nin ilişkisi Family Guy'ın önemli yönlerinden bir tanesidir. Bu ilişki birçok bölümün ana ve alt konusunda göze çarpmaktadır. İkilinin ilişkisi çok fazla değişkenlik gösterir. Sık sık kavga ederler ama çok yakın iki arkadaştırlar.

Geçmişte ikili birçok maceraya çıktı. Özellikle Road to... diye başlayan filmlere parodi amaçlı yapılmış Road to... serisinde Brian ile Stewie birçok yere ve zaman dilimine yolculuk yaptılar. Bu yerler Avrupa, II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere, Orta Doğu, Aspen, Brian'ın doğduğu yer olan Austin, Teksas ve çeşitli paralel evrenler ile Las Vegas.[28][29] Bu bölümler genellikle pozitif yorumlar alır. Özellikle Road to Rhode Island dizi tarihinin en yüksek reyting alan bölümlerinden bir tanesidir.

Brian ve Stewie'nin bir odada sıkışıp kaldığı kırk dakikalık özel bölümde birçok kez intihar etmeyi düşündüğünü çünkü hayatında hiçbir amacı olmadığını söyledi. Stewie ise Brian'a hayatının çok değerli ve yaşanmaya değer olduğundan söz etti. Stewie eğer Brian olmasaydı kaybolacağını ve hayatta tek değer verdiği kişinin Brian olduğunu da ekledi. Stewie ayrıca Brian'ın hayatına amaç kattığını ve yeri doldurulması imkânsız bir arkadaş olarak onu çok sevdiğini söyledi. Brian da Stewie'yi aynı yönde sevdiğini söyleyerek ona kompliman yaptı.

İkilinin arkadaşlığının en iyi anlatıldığı bölümlerden biri Jerome Is the New Black. Bu bölümde Quagmire, Brian'ı gözyaşları içinde bırakıyordu. Fakat Stewie gelip Brian'a Quagmire'a ihtiyacı olmadığını söyleyip teselli ediyordu. Ayrıca Dog Gone bölümünde Brian köpek olduğu için aşağı görüldüğünü düşünüp üzülmeye, evin banyosunda ağlamaya başladı. Stewie ise Brian'a aile için önemli olduğunu kanıtlamak için Brian'ın tasmasını başka bir köpeğe takıp bir içki mağazasıyla birlikte yaktı. Griffin ailesinin diğer dört üyesi Brian'ın öldüğünü sanıp üzüldüler ve dolayısıyla Brian'ın aileleri için ne kadar önemli olduğunu anladılar. Brian ise ailesinin ona olan sevgisini kanıtladığı için Stewie'ye teşekkür etti.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian 24 Kasım 2013 tarihinde yayınlanan on ikinci sezonun altıncı bölümü Life Of Brian'da öldü. Zaman makinesini yok ettikten sonra Stewie ile birlikte eve sokak hokeyi kalesi ile döndü. Kaleyi yerleştirmeye çalışırken dikkatsiz bir sürücü tarafından ezildi. Griffin ailesine olan son sözleri “Bana harika bir hayat verdiniz. Hepinizi seviyorum.” oldu. Ölümünün üzerinden bir ay geçtikten sonra Griffin ailesinin üyeleri Brian'ın yerini doldurmak için Vinny isminde bir köpek satın aldılar. Brian'ın önümüzdeki birkaç bölümde gözükeceği doğrulandı.[30]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

IGN'in çalışanlarından biri olan Ahsan Haque'nin Brian hakkındaki görüşleri pozitif. Haque, Brian'ın en iyi konuşan köpek olduğunu söyledi. Brian'ın Stewie ile olan maceralarını şovun en iyi parçalarından biri olarak tanımladı.[31] Haque ayrıca “Family Guy: Stewie ile Brian'ın En İyi Maceraları” adında bir liste yayınladı. Bunun yanı sıra IGN yazarları dizinin Star Wars parodilerinde Brian'ın Chewbacca karakterini canlandırmasını da olumlu yorumladı. Yayınladıkları başka bir dokümanda Family Guy eğer bir gün James Bond parodisi yaparsa Brian'ın Q karakterini canlandırması gerektiğini yazdılar.[32]

The A.V. Club'dan Todd VanDerWerff bu karakteri övdü. VanDerWerff ayrıca Brian'ın her zaman şovun en iyi ve gelişmiş karakteri olacağını söyledi.[33]

2004 yılında yapılan bir röportajda dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane, Brian ile çeşitli benzerlikleri olduğunu belirtti. MacFarlane aynı röportajda Family Guy'daki favori karakterinin Brian olduğunu çünkü bu karakteri seslendirirken çok rahat olduğunu söyledi.

Övgüler[değiştir | kaynağı değiştir]

IGN yayınladığı “Family Guy: En İyi 10 Kavga” listesinde Brian ile Stewie'nin Patriot Games bölümündeki kavgasını listede beşinci sırada gösterdi.[34] Yine IGN tarafından yayınlanan “Family Guy: En İyi 10 Müzikal Sahne” listesinde söylediği şarkılar altıncı, beşinci ve üçüncü sırada aldı.[35]

IGN tarafından yayınlanan “Family Guy: En İyi 25 Karakter” listesinde Brian ikinci sırada yer aldı. Listede Stewie birinciydi.[36]

Kültürel etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian başka bir çizgi dizi olan South Park'ın Family Guy parodisi barındıran bölümü Cartoon Wars Part I'da yer aldı.

Brian ayrıca birkaç ülkede satılan Wheat Thins isimli bir krakerin reklamında Stewie ile birlikte rol aldı. Brian yine Stewie ile birlikte 59. Primetime Emmy Ödül Töreni sırasında televizyonda geçen bir yılı şarkı ile anlattılar. Bu şarkı Peter, Stewie ve Brian'ın PTV bölümünde birlikte söyledikleri The Freaking FCC şarkısından uyarlandı.

Ticari ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian Family Guy: Live in Vegas isimli albümde söylediği şarkılarla yer aldı.[37] Ayrıca Family Guy'ın Family Guy Video Game! isimli ilk video oyununda seçilebilen üç karakterden birisiydi.[38] Brian dizinin ikinci video oyunu olan Family Guy: Back to the Multiverse'de Stewie ile birlikte oyunun ana kahramanıydı.

MacFarlane 2007 senesinde Stern şirketinin çıkardığı pinball makinesi için Family Guy karakterlerinin sesini kaydetti. Bunlar arasında Brian'ın sesi de vardı.[39] 2004 yılında dizinin ilk oyuncak figürleri Mezco Toys tarafından satışa sunuldu. Stewie hariç her Griffin ailesinin her üyesinin bir oyuncak figürü vardı. Stewie'nin iki farklı oyuncak figürü satış noktalarında yerini aldı.[40] Mezco Toys dört farklı Family Guy oyuncak figürü serisini yayınladı.[41]

2009 itibarıyla HarperCollins isimli yayınevi Family Guy konulu altı kitap yayınlandı.[42] Brian'ın karakterini inceleyen iki kitap yayınlandı. İsmi bir Family Guy bölümü olan It Takes A Village Idiot, and I Married One'dan esinlenilen Family Guy: It Takes a Village Idiot, and I Married One[43] ve Family Guy and Philosophy: A Cure for the Petarded kitapları on yedi farklı denemeyi içinde barındırıyor. Öte yandan Brian Griffin'in bakış açısından yazılan, Andrew Goldberg eseri Brian Griffin's Guide to Booze, Broads and the Lost Art of Being a Man 2006 yılında satışa sunuldu.[44]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Callaghan, Steve (2005). "A Hero Sits Next Door". Family Guy: The Official Episode Guide, Seasons 1–3. New York, New York: HarperCollins. s. 32. ISBN 0-06-083305-X. 
  2. ^ Trechak, Brad (3 Mart 2008). "Family Guy: Play it Again, Brian - VIDEO". TV Squad. 9 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2010. 
  3. ^ "420". Film.com. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Danielle Panabaker on Family Guy". D-Panabaker.org. 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2010. 
  5. ^ "Behind the scenes of 'Family Guy' Character 'voice' star to speak". The Advocate. 19 Kasım 2006. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2013. 
  6. ^ "Family Guy Seth MacFarlane to speak at Class Day". Harvard Gazette. 5 Kasım 2006. 18 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2009. 
  7. ^ a b Bartlett, James (12 Mart 2007). "Seth MacFarlane – he's the "Family Guy"". The Great Reporter. Presswire Limited. 21 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2009. 
  8. ^ a b MacFarlane, Seth (2006). "Inside Media at MTR (2006): Family Guy 2". Yahoo! Video. The Paley Center for Media. Erişim tarihi: 18 Ekim 2009. [ölü/kırık bağlantı]
  9. ^ Graham, Jefferson (29 Ocak 1999). "Cartoonist MacFarlane funny guy of Fox's 'Family' Subversive voice of series is his". USA Today. s. 7E. 
  10. ^ "Interview with Seth MacFarlane". IGN. 3 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2009. 
  11. ^ a b Cruz, Gilbert (26 Eylül 2008). "Family Guy's Seth MacFarlane". Time. 6 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2009. 
  12. ^ Dean, Josh (13 Ekim 2008). "Seth MacFarlane's $2 Billion Family Guy Empire". Fast Company. 1 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2009. 
  13. ^ Strike, Joe (13 Şubat 2007). "Cartoon Network Pilots Screened by ASIFA East at NYC's School of Visual Arts". Animation World Network. 6 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2009. 
  14. ^ Graham, Jefferson (29 Ocak 1999). "Cartoonist MacFarlane funny guy of Fox's 'Family' Subversive voice of series is his". USA Today. s. E7. 
  15. ^ a b Rabin, Nathan (26 Ocak 2006). "Seth MacFarlane". The A.V. Club. Onion, Inc. 21 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2007. 
  16. ^ "Family Guy – Road to the Multiverse – Cast and Crew". Yahoo!. 31 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2010. 
  17. ^ Iverson, Dan (13 Kasım 2006). "Family Guy: "Whistle While Your Wife Works" Review". IGN. 6 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2009. 
  18. ^ Smith, Shannon (2005). Family Guy season 4 DVD commentary for the episode "Brian Sings and Swings" (DVD). 20th Century Fox. 
  19. ^ "The Main with Two Brians from Family Guy". Film.com. 26 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2010. 
  20. ^ "FOX Fall Schedule". FOX. 22 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2009. 
  21. ^ Haque, Ahsan. "Family Guy: "Brian in Love" Review". IGN. 30 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2009. 
  22. ^ Moncrief, Zac (2007). Family Guy season 5 DVD commentary for the episode "Barely Legal" (DVD). 20th Century Fox. 
  23. ^ "QUAGMIRE TELLS BRIAN WHY HE DOESN'T LIKE / HATES HIM - RANT - YouTube". YouTube. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2010. 
  24. ^ "Family Guy Presents :Blue Harvest". Family guyblueharvest.com. 22 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2009. 
  25. ^ Firecloud, Johnny. "Family Guy: Something Something Something Dark Side". Crave Online. 16 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2009. 
  26. ^ Hughes, Jason (24 Mayıs 2010). "Sundays With Seth: Cleveland Strikes Back". TV Squad. 5 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  27. ^ Conroy, Tom (8 Ekim 2009). "Cleveland Show, acquired lack of taste". Media Life Magazine. 14 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2009. 
  28. ^ Phelps, Ben (16 Ekim 2009). "Relying on stereotypes, 'Family Guy' sticks to its formula, 'Cleveland' shows a softer side". Tufts Daily. Tufts University. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. The show kicked off its eighth season with another entry in the now-classic "Road to ....." series, which allows for many different sight gags and opportunities for a wide range of humor. 
  29. ^ Love, Brett (29 Ocak 2007). "Family Guy: Road to Rupert". TV Squad. America On Line. 15 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. The FG team went back to familiar territory this week, bringing us another "Road to ....." episode. 
  30. ^ Snierson, Dan. "'Family Guy': Maya Rudolph and Glenn Howerton to guest in episode -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly. 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2013. 
  31. ^ Haque, Ahsan. "Top 25 Family Guy Characters". IGN. 29 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2010. 
  32. ^ Haque, Ahsan (11 Şubat 2010). "What Else Should Family Guy Make Fun Of?". IGN. 1 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2010. 
  33. ^ VanDerWerff, Todd (30 Kasım 2009). ""Rednecks and Broomsticks"/"From Bed to Worse"/"Dog Gone"/"G-String Circus"". The A.V. Club. 1 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2009. 
  34. ^ Haque, Ahsan. "Family Guy: Top 10 Fights". IGN. 9 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2009. 
  35. ^ Haque, Ahsan. "Family Guy: Top 10 Musical Moments". IGN. 13 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2009. 
  36. ^ IGN (27 Mayıs 2009). "IGN's Top 25 Family Guy Characters". IGN. Erişim tarihi: 13 Şubat 2013. 
  37. ^ Owen, Rob (1 Mayıs 2005). "'Family Guy' goes beyond TV with CD, movie". Press-Enterprise. 20 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2009. 
  38. ^ "'Family Guy' makes for simple-but-funny gaming". The Gazette. 24 Kasım 2006. 
  39. ^ Finley, Adam (3 Şubat 2007). "Family Guy pinball is freakin' sweet". TV Squad. 12 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2009. 
  40. ^ Clodfelter, Tim (11 Kasım 2004). "Here's the Offbeat Stuff that true geeks are made of". Winston-Salem Journal. s. 33. 
  41. ^ Szadkowski, Joseph (3 Haziran 2006). "Undead monster doomed to wander the high seas". The Washington Times. 
  42. ^ "Search results: Family Guy". HarperCollins. 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2009. 
  43. ^ "Family Guy: It Takes a Village Idiot, and I Married One". HarperCollins. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2008. 
  44. ^ "Family Guy: Brian Griffin's Guide: to Booze, Broads, and the Lost Art of Being a Man". Amazon. Erişim tarihi: 27 Aralık 2012.