Negatif sayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Negatif sayıları da içeren bir Fahrenhayt termometresi

Negatif sayı, matematikte sıfırdan küçük olan gerçek sayılardır.[1][2] Negatif sayılar karşıtlıkları temsil eder. Eğer pozitif sağa doğru hareketi temsil ediyorsa, negatif sola doğru bir hareketi temsil eder. Pozitif, deniz seviyesinin üzerini temsil ediyorsa, negatif deniz seviyesinin altını temsil eder. Negatif sayılar genellikle bir kayıp veya eksikliğin büyüklüğünü temsil etmek için kullanılırlar. Sahip olunan borç para, negatif bir varlık olarak düşünülebilir. Negatif sayılar, sıcaklık için Santigrat ve Fahrenhayt ölçekleri gibi sıfırın altına düşen ölçekte değerleri tanımlamak için de kullanılır.

Negatif sayılar, genellikle önünde bir eksi ile kullanılır. Mesela -17 ifadesi on yedi büyüklüğünde negatif bir miktarı temsil eder. Bu ifade, "eksi on yedi" veya "negatif on yedi" olarak telaffuz edilir.[3] Çıkarma işlemi ile negatif sayı arasındaki farkı anlamaya yardımcı olmak için, bazen negatif işareti üst simge olarak eksi işaretinden biraz daha yükseğe yerleştirilir. Tersine, sıfırdan büyük bir sayı pozitif olarak adlandırılır; sıfır genellikle (ama her zaman değil) ne pozitif ne de negatif olarak düşünülür. Bir sayının pozitifliği, önüne bir artı işareti koyarak vurgulanabilir, mesela +17. Genellikle, bir sayının pozitifliği veya negatifliği o sayının işareti olarak anılır.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çıkarma işleminin bir sonucu olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Negatif sayıların, daha büyük bir sayının daha küçükten çıkarılmasından kaynaklandığı düşünülebilir. Misal, negatif on yedi, on yediyi sıfırdan çıkarmanın sonucudur:

0 - 17 = -17

Genel olarak, daha büyük bir sayının daha küçük bir sayıdan çıkarılması negatif bir sonuç verir. Sonucun sıfıra olan uzaklığı, iki sayı arasındaki farktır. Örneğin:

5 - 8 = -3

Sayı doğrusunda[değiştir | kaynağı değiştir]

Negatif sayılar, pozitif sayılar ve sıfır arasındaki ilişki bir sayı doğrusu üzerinde de ifade edilebilir:

The number line
The number line

Bu sayı doğrusunda sağa doğru gidildikçe sayı büyür, sola doğru gidildikçe sayı küçülür. Böylece ortada sıfır, sağda pozitif sayılar ve solda negatif sayılar görünür.

Negatif sayıların günlük kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Negatif sayılar, golf gibi sporlarda da kullanılmaktadır.

Bilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Negatif Tam Sayılar Nedir? Negatif Tam Sayılar Hakkında Kısaca Bilgi". www.dersimiz.com. 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  2. ^ "bilgiyelpazesi.com". bilgiyelpazesi.com. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  3. ^ "Tam Sayı Nedir". tam-sayi.nedir.org. 1 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  4. ^ Forbes, Robert B. (6 Ocak 1975). Contributions to the Geology of the Bering Sea Basin and Adjacent Regions: Selected Papers from the Symposium on the Geology and Geophysics of the Bering Sea Region, on the Occasion of the Inauguration of the C. T. Elvey Building, University of Alaska, June 26-28, 1970, and from the 2d International Symposium on Arctic Geology Held in San Francisco, February 1-4, 1971. Geological Society of America. s. 194. ISBN 9780813721514. 27 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  5. ^ Wilks, Daniel S. (6 Ocak 2018). Statistical Methods in the Atmospheric Sciences. Academic Press. s. 17. ISBN 9780123850225. 27 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020.