Kullanıcı mesaj:Abuk SABUK/2013-1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
BU BİR ARŞİV SAYFASIDIR. LÜTFEN DEĞİŞTİRMEYİNİZ.



sayın ilgili, şu sayfayı http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Gece_u%C3%A7u%C5%9Fu_(anlam_ayr%C4%B1m%C4%B1)&action=edit&redlink=1 doldurur musunuz?


  • merhaba, sanırım "mecaz" olacak. [1] --Mskyrider ileti 17:54, 4 Ocak 2013 (UTC)
  • hâlâ kullanılan düzeltme işaretli kelimeler var.gözüme çarptıkça düzeltmeye çalışıyorum. Ancak TDK'da da kaynak verdiğiniz Nişanyanda da düzeltmesiz geçtiği için sorayım dedim.--Mskyrider ileti 18:05, 4 Ocak 2013 (UTC)

Başlık taşıma[kaynağı değiştir]

Selam, şu tartışmaya göre mi başlığın taşınmasına engel oluyorsunuz anlamadım. İyi niyetimle bir soru sormuştum. Bunu, ne karşı çıkmak için ne de rahatsızlık vermek için yaptım. İyi niyeti bırakarak beni aşağılamaya kalktınız bir şey demedim. Aynı konuyu STT'ye daha sonra ben çıkardım taşındı. Ee sorun ne o zaman? Talebime karşı mantıklı bir gerekçe sunun iyi niyeti göz ardı etmeyeyim. Ama onu da yapmayıp hala aynı yorumla karşı çıkıyorsanız iyi niyet varsayamıyorum. --esc2003 (mesaj) 20:34, 6 Ocak 2013 (UTC)

Böyle bir mesaja cevap dahi yazmamam gerekir ama yanıtlayayım: Hayır. Gerekçelerimi tartışma sayfasında belirttim.--Abuk SABUK msj 20:43, 6 Ocak 2013 (UTC)
Şuraya bakar mısınız? --esc2003 (mesaj) 20:50, 6 Ocak 2013 (UTC)

Merhaba Abuk Sabuk. HAYTAP afişlerinin yüklenmesiyle ilgili benim görebildiğim iki sorun var. Bizim Vikipedi'de bu afişleri kullanabilmemiz için hem değiştirilebilir olması hem de gelir amaçlı kullanılmasına izin verilmesi gerekiyor. Gönderdiğiniz sayfada "Federasyon logosunun yeri degişmemelidir." gibi bir ifade olduğu için ilk şart sağlanamıyor. Diğer taraftan gelir sağlanabilmesine izin verilip verilmediğiyle ilgili bir açıklama yok. Bu durumda da resimleri adil kullanım kapsamında değerlendirmek gerektiğini düşündüm. Öyle olunca da bu afişlerin birini (ya da zorlasak ikisini) adil kullanım lisansı ve gerekçesiyle yüklemek gerekiyor. Bir diğer çözüm de HAYTAP'la iletişime geçip sitesinde lisansla ilgili açık olmayan ifadeleri düzeltmesini istemek olabilir.

Benim değerlendirmem bu şekilde ama isterseniz bir de Yabancı'nın fikrini alalım. İyi günler, kolay gelsin. -- Güzelonlu (mesaj) 09:36, 7 Ocak 2013 (UTC)

Merhaba tekrar. Yabancı da benzer bir yorum yaptı. İletişiminiz var mı bilmiyorum ama dernekle bağlantı kurup lisans bilgilerini biraz daha açıklayıcı şekilde yazma talebinde bulunma şansınız olur mu? Ya da dediğim gibi afişlerin hepsini değil ama bir ya da iki tanesini adil kullanım kapsamında değerlendirebiliriz. İyi günler, kolay gelsin. -- Güzelonlu (mesaj) 13:04, 8 Ocak 2013 (UTC)

Merhabalar. Bu sayfadaki son değişiklikleri kontrol edebilir misiniz. Anomimin yaptığı çıkartmalar yerinde olabilir.--Abuk SABUK msj 20:49, 8 Ocak 2013 (UTC)

Merhaba Abuk SABUK, bu bilgiler benden önceki bir kullanıcı tarafından daha önce eklenmiş bilgiler olup şu an karşılaştırmak için baktığım Almanca ve İngilizce Wikipedia'daki Homo cepranensis, Homo antecessor ve Homo heidelbergensis maddelerinde verilen tarihsel bilgilerle de uyumlu görülüyor. Anonim kullanıcının neden bu bilgilerin silinmesi gerektiğini düşündüğünü tam olarak anlamış değilim. Bu bilgilerin kalabileceği görüşündeyim. --Agnostik Çeviri Grubu (mesaj) 01:57, 9 Ocak 2013 (UTC)

Merhaba İ.e. İsim-fiil maddesinde bir anonim kullanıcı "gerekçe göstermeden" aynı değişiklikleri yapıyor. Geçerli bir gerekçe sunmadıkça onaylamamanı ya da tartışmaya müdahil olmanı rica edebilir miyim? İyi geceler.--Abuk SABUK msj 01:04, 11 Ocak 2013 (UTC)

Elbette, uyarı için teşekkür ederim. Kolay gelsin.--i.e.msj 11:05, 11 Ocak 2013 (UTC)

İmla meselesinde aşırılık[kaynağı değiştir]

Merhaba Abuk SABUK, çalışmam sırasında mecaz madde adını mecâz şeklinde değiştirdiğinizi gördüm. İnceltme/uzatma işareti konusunda hassas olan Türk Dil Kurumunun bile "mecâz" şeklinde yazmadığı bu kelimeyi hangi mantık doğrultusunda değiştirdiniz? Dil konusunda akademik olarak çalışan bir kullanıcı olarak bunu açıklamazsanız madde adını geri alacağım ve size de Türkçe hassasiyeti yaparken aşırıya kaçmama konusunda naçizane bir uyarıda bulunacağım. taglıgalpileti 16:56, 12 Ocak 2013 (UTC)

  • Merhaba Kibele. Bu konuyu unutmuştum ama bugün aldığım cüretkâr bir mesaj hatırlattı. Mecaz sözcüğünü taşımakta biraz acele etmişim anlaşılan. Gördüğüm kadarıyla Arapçanın etkisiyle dinî metinlerde yoğun olarak kullanımına devam ediliyor ama edebî metinlerde terkedilmekte. Mskyrider'a da geri almasında benim için bir mahsur olmadığını belirtmiştim. Geri alırsan sevinirim.--Abuk SABUK msj 20:35, 12 Ocak 2013 (UTC)
tamamdır abuk. sevgiler. --kibele 20:56, 12 Ocak 2013 (UTC)

Ek fiil ile igili[kaynağı değiştir]

Merhaba, bir sorum olacaktı. Hidroklorik asit sayfasında ...kimyasal bileşiktir.'i ...kimyasal bir bileşik. ile değiştirdiğini farkettim. Bunu bir yönergeye bağlı olarak yapmışsın zahmet olmazsa bu yönergenin bağlantısını verebilir misin? Bu arada dilbilgisiyle ilgili katkılarını tebrik ederim, benim gibi dil bilgisi zayıf olanlara yardımcı oluyor. İyi çalışmalar, Khadkhall (mesaj) 14:09, 17 Ocak 2013 (UTC)

çok sağol,
kolay gelsin, Khadkhall (mesaj) 20:44, 17 Ocak 2013 (UTC)

  • Merhaba Rapsar. Yeni gördüm geldiğini. Hoş geldin.--Abuk SABUK msj 18:39, 17 Ocak 2013 (UTC)
Merhaba. Teşekkürler, iyi günler.--RapsarEfendim? 19:03, 17 Ocak 2013 (UTC)

Pîrî Reis Üniversitesi[kaynağı değiştir]

Okulun kendi resmî sitesinde şapkalı yazılıyor. Lütfen kaynaklı bilgileri keyfi olarak çıkarmayın.--Abuk SABUK msj 21:47, 17 Ocak 2013 (UTC)

Kaynakta düzeltme işareti yalnızca başlıkta geçiyor. Sitenin devamındaki her yerde de bu şekilde. Ayrıca yaygınlığını incelediğinizde bunun belirttiğiniz gibi olmadığını görebilirsiniz. esc2003 (mesaj) 21:49, 17 Ocak 2013 (UTC)
  • Her sayfanın başındaki ana banner'da geçmesi yeterli değil mi? Şapka kullanımının bilgisayar kullanımı ile "pratiklik açısından" azaldığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle internette her sözcüğün şapkasızı daha fazla. Resmî sitenin banner'ına okulun adını hatalı yazacak değiller değil mi? Keyfi değişiklik yapıyorsunuz.--Abuk SABUK msj 21:57, 17 Ocak 2013 (UTC)
Nezaketi bırakmadan konuşabilirseniz sağlıklı bir iletişim kurabileceğiz. Okulun logosunda yok, geri kalan yerlerin hiçbirinde de yok. Yeterli olup olmadığını bilemeyeceğim. Siz biliyorsanız, temellendirmeniz iyi olacaktır. YÖK'ün sitesinde de şapkasız geçiyor. esc2003 (mesaj) 22:04, 17 Ocak 2013 (UTC)
  • Yoo oldukça nazik konuşuyorum sizin kimi yazdıklarınıza kıyasla. İnternette pek çok sözcük şapkalı olduğu halde "pratiklik açısından" şapkasız yazılıyor demiştim. Okulun kendi resmi sitesi o okuldan bahseden diğer kaynaklardan daha kayda değerdir. Okulun "kendi" eğitim merkezi Pusem de bu şekilde kullanıyor.--Abuk SABUK msj 22:15, 17 Ocak 2013 (UTC)
  • İddia ettiğiniz üzere resmi sitede banner hariç her yerde şapkasız değil. Üşenmeyenler eklemiş. Bakınız: [2][3][]--Abuk SABUK msj 22:18, 17 Ocak 2013 (UTC)
Benim "kimi yazdıklarım"ın konuyla ilgisini anlayabilsem hak vereceğim. Kavga eder gibi konuşmaya başlamadan önce bunu düşündünüz herhalde. Okulun resmi sitesinin daha kayda değer olduğunu ben de söyledim. Yazılmamasını üşengeçlikle ise bağdaştıramadım. Verdiğiniz bağlantılardan "UNESCO'da Pîrî Reis yılı" üniversiteyle alakalı değil. Ancak "Shanghai Denizcilik Üniversitesi’nden Pîrî Reis’e Ziyaret" kabul. Üniversite'ye sormak daha iyi. esc2003 (mesaj) 22:34, 17 Ocak 2013 (UTC)

kullanıcı sayfası[kaynağı değiştir]

kullanıcı sayfama girdiğimde üstteki Kullanıcı:AnLov11 yazısını sadece Anıl Haydar yapmam mümkün mü?

yönlendirme[kaynağı değiştir]

tekrar rahatsız ediyorum ama yönlendirme nasıl yapacağım?

Bir yıldız da sizin için![kaynağı değiştir]

Özgün Yıldız
her soruma, her soruya yanıt verdiğiniz için teşekkürler :) AnLov11 (mesaj) 21:39, 18 Ocak 2013 (UTC)

Merhaba Kmoksy. Bu taşımalar konusunda ne düşünüyorsun? TDK'da her ikisi de mevcut.[4] DD'de ise ayrık hâli mevcut değil.[5]. Ancak TDK'nın dile yerleşmiş bileşik sözcükleri dahi ayırmaya çalıştığı da bilinen bir olgu. Değişiklikleri yapan arkadaş (babil'ine göre) orman mühendisi, elinde basılı kaynaklar olabileceğini tahmin ediyorum ancak bariz yaygınlık farkı var. Fikrini belirtirsen sevinirim.--Abuk SABUK msj 20:35, 19 Ocak 2013 (UTC)

Çalıkuşu romanının etkisiyle de bitişik yazıldığını tahmin ediyorum. Esasen çalıkuşu ~ çalı kuşu, cennetkuşu ~ cennet kuşu, çitkuşu ~ çit kuşu, denizkuşu ~ deniz kuşu, incirkuşu ~ incir kuşu, örümcekkuşu ~ örümcek kuşu, kirazkuşu ~ kiraz kuşu gibi çoook uzun örnekli verilerin "ayrı yazılması" gerektiğine inanıyorum. Şunu da belirteyim gerek DD gerekse TDK bünyesinde hiçbir biyolog barındırmaz, imlâ/yazım kurallarını hazırlarken her iki kurum ve dernek kesinlikle bir biyologa danışmaz, kendi bildiklerini "okurlar". TDK imlâ kılavuzunu ben iki yazıda eleştirmiştim (DD dergisinde). TDK "karakavak, sarıkavak" bitişik derken (kural: renk adlarıyla kurulanlar bitişik), "dağ kavağı" ayrı yazılır diyor. Bu kural da biyologlara göre oldukça saçma bir kural, zira her üçü de Populus cinsinin türleridir ve ya hepsini bitişik ya da ayrı yazacaksın, ayrım yapmadan. Uzatmayım, romanın bitişik kuşun ise ayrı yazılması "normal" bir yazımdır. --Kmoksy (mesaj) 20:55, 19 Ocak 2013 (UTC)
  • Haklısın zooloji ile ilgili bir konuda elbette sadece sözlükleri baz alamayız. Pek çok konuda kendi bildiklerini okudukları konusunda mutabığız. Çalıkuşu romanı, filmi ve dizisi nedeniyle motor aramalarını da ayıklamak çok güç. Teşekkürler.--Abuk SABUK msj 17:12, 20 Ocak 2013 (UTC)

+Pîrî Reis Üniversitesi[kaynağı değiştir]

Merhaba, tartışma sayfasını takip ediyor musunuz? Mskyrider bir bağlantı paylaşmış. Bunun dışında siz de üniversite ile iletişime geçtiniz mi? Ben iki kez e-mail gönderdim fakat bir yanıt yok. esc2003 (mesaj) 17:34, 26 Ocak 2013 (UTC)

ben hesabımı kapatma, askıya alma gibi bir şansım var mı? bir de kullanıcı sayfamı boşalttım ama sayfa geçmişindeki her şeyin de silinmesini istiyorum nasıl yapabilirim. teşekkürler --AnLov11 (mesaj) 19:32, 2 Şubat 2013 (UTC)

katkı yapmaya mutlaka devam ederim ama bir hacker şu an rahatsız ediyor bu nedenle bilgilerimi içeren her yeri temizliyorum. hesap kalsın o halde. --AnLov11 (mesaj) 20:15, 3 Şubat 2013 (UTC)

Merhaba Abuk Sabuk. Eğer vaktiniz olursa ve ilginizi çekerse şurada siz de yorumlarınızı yazabilir misiniz? Teşekkürler, kolay gelsin. -- Güzelonlu (mesaj) 06:53, 5 Şubat 2013 (UTC)

Merhaba Garbino. Basılı eserin adı bu şekilde. Handsome'ın değişikliği hatalı.--Abuk SABUK msj 16:45, 5 Şubat 2013 (UTC)

Merhaba, son değişikliklerde gidişatı takip ettim. İnternet üzerinde bakındığımda bu halinin doğru olduğunu ben de teyit ettim. Kullanıcıyı uyardın ama tekrar etme potansiyeli var son değişiklikler sayfasına baktığımda. Takipçisi olacağım.. İyi çalışmalar.. --Garbino ileti 16:50, 5 Şubat 2013 (UTC)

Nüfus sayımı[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bu konu hakkındaki düşüncelerini duymak isterim.--RapsarEfendim? 19:17, 6 Şubat 2013 (UTC)

Geri dönüş[kaynağı değiştir]

Merhaba Abuk. Teşekkür ederim, kaldığımız yerden çalışmaya devam :) Sevgilerimle. --bermanya 13:05, 8 Şubat 2013 (UTC)

Selam :) Seçkin liste adaylıkları ve Kaliteli madde adaylıkları sayfasındaki adaylıklar, ilgisizlik nedeniyle sonuçlanamıyor. Adaylıklarla herhangi bir görüş bildirirsen çabuk sonlanmasına katkıda bulunmuş olursun, teşekkürler :) - Seyit mesaj 19:34, 15 Şubat 2013 (UTC)

Göktaşları ve gemiler[kaynağı değiştir]

Selamlar. Gök taşı değil de göktaşı olması gerekmiyor mu? Bir de Vikipedi:Kategori tartışmaları/ABD gemileri‎ hakkında ne düşünüyorsun?--RapsarEfendim? 23:38, 17 Şubat 2013 (UTC)

Allah Allah? Ben de öyle biliyordum ama TDK aksini söylüyormuş. Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğ­ramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır. açıklaması var.--RapsarEfendim? 23:51, 17 Şubat 2013 (UTC)
  • Şuradan göktaşını aratırsan TDK'nın son elli yıllık tüm bilimsel sözlüklerinde birleşik olduğunu görürsün. Ayırma işi yakın tarihlerdeki işgüzarlıklardan.--Abuk SABUK msj 00:00, 18 Şubat 2013 (UTC)
  • Geçenlerde de birisi TDK yazım kurallarından, "deyimlerde özel isim olmayan insan isimlerine gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz" kuralını çaktırmadan sildi. Vikipedi değil ki geri alalım.--Abuk SABUK msj 00:03, 18 Şubat 2013 (UTC)
Evet, eskiden beridir birleşik kullanılıyordu (bildiğim kadarıyla). Tarihin Arka Odası programının birkaç ay önceki bölümünde Murat Bardakçı, eskiden birleşik, şimdi ise ayrı yazılan sözcüklerle ilgili bayağı bir taşlamıştı :) Her neyse, bizdeki Vikipedi:Türkçe yazım kuralları sayfasında da gök taşı ayrı yazılır demişiz :) Türkçeyle ilgili en üst kurum olan TDK'ya uymak durumundayız, istemesek de. Kuralları gayet net yazmışlar en azından, iki kelimeden birisi anlamını kaybetmiyorsa ayrı yazılır demişler :) Buna göre birçok madde adını da gözden geçirmek gerekecek. Öte yandan, dilbilgisi kurallarında yaptıkları güncellemeleri/değişiklikleri birer yazıyla açıklıyorlar mı acaba?--RapsarEfendim? 15:44, 18 Şubat 2013 (UTC)
  • Verdiğim linkteki sözlüklere bakarsan hepsi TDK yayını. Bence sözlükleri baz alarak birleşik bırakabiliriz.--Abuk SABUK msj 15:47, 18 Şubat 2013 (UTC)
Ama kurallar?.. :) Çok açık ve net yazılmış onlar da. Tartışma sayfasına taşıyalım mı konuyu?--RapsarEfendim? 15:49, 18 Şubat 2013 (UTC)
Bir de ayrı yazılmış biçimde aratınca, Güncel Türkçe Sözlük sonucu çıkıyor bir tek. Buradan yola çıkarak son dönemlerde değiştirildiği de kanıtlanmış oluyor, dediğimiz gibi.--RapsarEfendim? 15:50, 18 Şubat 2013 (UTC)

  • Sana zahmet edebi türler kategorisini de taşıyabilir misin? Şimdiden teşekkürler.--Abuk SABUK msj 23:42, 18 Şubat 2013 (UTC)
Edebî türler adına değil mi? Yanlış bir taşıma yapmayayım sonra :)--RapsarEfendim? 23:44, 18 Şubat 2013 (UTC)

Hıristiyan örgütler[kaynağı değiştir]

Selamlar. "Dini örgütler" kategorisini "Dinî kuruluşlar" olarak taşıdım da, hem imlâ hem üst kategorilere uyum açısından, Kategori:Hıristiyan örgütler kategorisini hangi ada taşıyacağıma tam emin olamadım. İslam için İslamî kullanabiliyoruz, Hıristiyanlık için bu tarz bir kullanım var mı? Hatta Kategori:Yahudi örgütleri de var, onda da tamamen farklı bir adlandırma var.--RapsarEfendim? 10:15, 27 Şubat 2013 (UTC)

Merhaba Rapsar. Öncelikle, bence örgüt veya kuruluş yerine "organizasyon" daha uygun olur, nedenine birazdan değineceğim. Soruna gelince bence "İslamî kuruluşlar", "Yahudi kuruluşları" ve "Hristiyan kuruluşlar" uygun. Farklılık sanırım İsevî sözcüğünün çok önceden, Musevî sözcüğünün ise yavaş yavaş tedavülden kalkmasıyla alakalı. Yani "Hıristiyanlığa dair" sıfatında boşluk oluşunca "Hıristiyan" isminin kendisi bu boşluğu doldurmuş ve sıfat olarak da kullanılmaya başlanmış olabilir. Musevî sözcüğü ise çok yakın tarihlere kadar yaygın olarak kullanıldığı için Yahudi sözcüğü böyle bir görev (sıfat anlamı) yüklenmemiş (diye düşünüyorum). Bu nedenle "Yahudi kuruluşları" kavramı isim tamlaması olarak kalmışken, "Hıristiyan kuruluşlar" kavramı sıfat tamlaması hâlini almış sanırım. İsevî sözcüğünü yaygınlık sorunu nedeniyle, Musevî sözcüğünü de malum gerekçelerle kullanmamamız daha uygun olur.
Organizasyon sözcüğü "organize" yani düzenleme fiilinden geldiği için anlamı kuruluş ve örgütten daha geniş. Örneğin her sene düzenlenen bir "Hıristiyan rock festivali" organizasyon ancak "kuruluş" değil. Benzer şekilde Dünya Yahudi Kongresi bir organizasyon ancak "örgüt" değil. Bu nedenle organizasyon sözcüğünü kullanmamız daha yerinde olur bence. Hıristiyan kuruluşlar bunun bir alt kategorisi olabilir ama o kadar fazla kategoriye gerek var mı bilmiyorum.
Kozmoloji daha eski ve daha yaygın. "Hristiyanlıkta kozmoloji" bence daha doğru bir kullanım olur. Sonuçta kozmolojik konulara Hıristiyanlığın getirdiği yorumları kapsıyor.
Kitaplı dinler maddesini yazan kişi Ehl-i kitap maddesini kastetmiş. Oraya taşınması (varsa taşınacak bir şey) ve silinmesi daha uygun olur. Sadece sözlü geleneklere dayanan dinler de var ama İbrahimî olmayan dinlerin de pek çoğu ilahî (olduğuna inanılan) metinlere dayanıyor. Ehl-i kitap konusunu araştıran kimse "kitaplı dinler" diye aratmaz zaten.--Abuk SABUK msj 19:51, 28 Şubat 2013 (UTC)
Yahudilik ile Musevilik farklı kavramlar yalnız. Bunu Iggy'nin mesaj sayfasında ayrıntılı bir biçimde açıklamaya çalıştım, oradan bakabilirsin. En basitinden bir örnek vermek gerekirse, Hazar Türkleri Musevilik dinine mensuptu, ama Yahudi değildi. Dediğim gibi çok daha detaylı açıklama orada mevcut. Bu bağlamda çok büyük değişiklikler de yapmak gerekecek.
Kuruluş kelimesini acaba kurum manasında değil de "şirketin kuruluşunda görev aldı" cümlesindeki anlamıyla algılayınca problem ortadan kalkıyor gibi :) Örgüt hiç uygun bir ad değil zaten. Öte yandan bilmem kaç yılında kurulan kuruluşlar kategorisinde, o tarihte kurulan ülke ve şehirler kategorileri de yer alıyor. Bunlar ne kurum, ne kuruluş, ne organizasyon mesela :) Hemen üstte örnek verdiğim cümledeki gibi kullanırsak kuruluşu -bence- üstesinden gelebiliriz. Ama çok titiz ve geniş kapsamlı çalışmak lazım.
Bununla ilgileneceğim.--RapsarEfendim? 20:05, 28 Şubat 2013 (UTC)
  • Belki de organizasyonu kuruluşun bir üst kategorisi yapmak uygun olabilir. Böylece senin verdiğin cümledeki kuruluş anlamında olmayan maddeler (düzenli toplantılar, festivaller vs.) ana kategoride kalabilir. Kolay gelsin.--Abuk SABUK msj 20:17, 28 Şubat 2013 (UTC)
O zaman olur tabii :) Zaten şu an öyle galiba? Establishment>kuruluş (üstteki anlamda), organizasyon da aynı kalıyor diyorsun değil mi?--RapsarEfendim? 20:22, 28 Şubat 2013 (UTC)
  • Öyle mi farkında değilim. Öyleyse sorun yok tabii. Organizasyon kategorisinin içinde tek tek maddeler olabileceği gibi kategori:kuruluşlar, kongreler, festivaller vs. de alt kategoriler olarak kalır. Iggy ile mesajlaşmanızı okudum. Iggy'ye katılıyorum o konuda Türkçede Yahudi=Musevi olarak çok yaygın şekilde kullanılıyor ve o uzmanlar gereğinden fazla ince eliyorlar. Kendini Yahudi kabul etmeyen Musevilerle ilgili madde ya yoktur ya da tüm Viki aleminde yok denecek kadar azdır. Bu nedenle kendini büyük bir başağrısından kurtarmak için hepsini Yahudi şeklinde açmanı tavsiye ederim.--Abuk SABUK msj 20:31, 28 Şubat 2013 (UTC)
Güvenilir bir kaynak değil; ama güzel bir yazıymış, az önce okudum. İngilizce Vikipedi'de de iki farklı madde var yalnız: Judaism (is a religion...) ve Jews (are a nation and an ethnoreligious group...).--RapsarEfendim? 20:44, 28 Şubat 2013 (UTC)
  • Dediğim gibi bence kategorileri Yahudi din adamları, Yahudi bilim insanları vs. diye açarsan itiraz olacağını veya hatalı olacağını da sanmıyorum. Bir kısmını Musevi, bir kısmını Yahudi Xler şeklinde açarsan işin içinden çıkamazsın. İleride daha kapsamlı ve en önemlisi objektif Türkçe araştırmalar yapılırsa detaya inilebilir. Bildiğim kadarıyla Yahudiler de Yahudi adlandırmasını Museviden daha çok tercih ediyorlar. Uzun zaman önce bu konuda çok güzel bir köşe yazısı okumuştum ama kimbilir nerede? Bazı Türk araştırmacıların "Kürtler şu Türk boyundandır" gibi iddialarını Kürtlerin kale almayışı gibi Yahudilerin de Müslüman araştırmacıların "Siz aslında Yahudi değilsiniz" iddialarını kale alacağını zannetmiyorum. Zira bu iddialarda Yahudi sözcüğünün tarih içerisinde kazandığı olumsuz konotasyonun da etkisi olabilir ve Yahudilerin bu sözcüğe geri dönüşü bir nevi tepki olabilir. Musevi-Musevilik sözcüklerini ısrarla kullanmak TBA kaygılarını da gündeme getirebilir (getirir demiyorum). Yine de konu ile ilgilenen sizler bilirsiniz, bunlar benim naçizane görüşlerim.--Abuk SABUK msj 23:01, 28 Şubat 2013 (UTC)
Zaten dinlerine göre ayırmıyoruz ki bilim adamlarını falan :) O yüzden doğrusu Yahudi olması değil mi? Sadece din kısımlarında ayrım yapılması gerek diyorum ben. Yahudilik maddesinde Musevilikle karışık olarak anlatılıyor, eş anlamlı gibi yanlış bilgiler veriliyor.--RapsarEfendim? 23:10, 28 Şubat 2013 (UTC)
  • Örneği lafın gelişi vermiştim. Din kısımlarında da Yahudilik kullanılmasında sakınca yok, hatta daha iyi olur. Bu "Yahudilik etnisitedir, Musevilik dindir" ayrımı sonuçta iddiadan öte değil, bunu bir olguymuş gibi kabul edip tüm kategorileştirmeyi buna göre yapmak hatalı olur demeye çalışıyorum.--Abuk SABUK msj 00:33, 1 Mart 2013 (UTC)
İddia değil ki işte :) Onu anlatmaya çalışıyorum. Tarihin Arka Odası programının bağlantısını vermiştim Iggy'nin mesaj sayfasında. Vakit bulursan izlemeni öneririm, 10 dakika kadar zaten. Tüm kategorileri elbette taşımayacağız, sadece din ve etnisite arasındaki ince çizgiye göre düzenlemeler yapacağız.--RapsarEfendim? 06:48, 1 Mart 2013 (UTC)

Merhaba Kibele. Timur'a eklenen kategorileri TBA gerekçesiyle sildiğini gördüm. Farklı boylar sahiplense de Timur'un Türk olduğu konusu tartışmalı değil bildiğim kadarıyla.--Abuk Sabuk 18:35, 7 Mart 2013 (UTC)

selam abuk.. kullanıcı, daha önce olduğu gibi, birçok maddede 'türk'leştirme yapmakta. tek tek maddelerle ilgilenelim, doğru olanları kullanalım, tamam.. ama gördüğüm kadarıyla pok çoğu tartışmalı bu katkıları gözden kaçırmayalım. biraz vakitsizim, o yüzden şu anda ayrıntılı bakamıyorum. teşekkürler, kolay gelsin. --kibele 20:20, 7 Mart 2013 (UTC)

Selamlar. Morg ve sahil maddeleri bizde yokmuş. Sen seversin böyle maddeler açmayı diye mesaj atayım dedim :)--RapsarEfendim? 12:03, 9 Mart 2013 (UTC)

Almanya savaş gemileri[kaynağı değiştir]

Merhaba Rapsar. Bu konuda bir fikir birliğine varıldı mı bir yerde? Bu kullanım hatalı.--Abuk Sabuk 23:11, 10 Mart 2013 (UTC)

ABD gemisi olsun dediniz ya :)--RapsarEfendim? 23:18, 10 Mart 2013 (UTC)
  • Yanlış anlaşılmış. Evet ABD gemisi doğru. ABD kavramından oluşturulmuş özgün ulus adı yok, bu nedenle doğru. Amerikan gemisi doğru olurdu (dilbilgisel olarak) ama kavram karmaşasına neden olur diye kullanılmıyor sanırım. İngiltere gemisi yanlış, İngiliz gemisi doğru. Birleşik Krallık gemisi doğru, özgün ad olmadığı için yine.--Abuk Sabuk 23:25, 10 Mart 2013 (UTC)

Orada şunu da demişim: Halk adı -lı yapım eki ile oluşturulmayan ülkelerde halk adı uygun: Türk gemisi, Fransız ordusu, Alman uçağı gibi. -lı ile oluşturulanlarda -yani kendine has halk adı olmayanlarda- ise ülke adı uygun: Hollanda gemisi, İsveç ordusu gibi. Sanırım yukarıdaki ABD tartışması da bu sorunla alakalı biraz. --Abuk Sabuk 23:28, 10 Mart 2013 (UTC)

Geri aldım Alman gemilerini.--RapsarEfendim? 09:31, 11 Mart 2013 (UTC)
Dediğim gibi benim bir alakam yok maddelerle, sadece dikkat çekmek istedim :) İyi günler.--RapsarEfendim? 16:17, 11 Mart 2013 (UTC)

Merhaba Iggydarsa. "Sebt" ve "Şabat" sözcüklerinden hangisi Türkçe Yahudi kaynaklarda daha yaygın dersin? Sebt / Şabat ve Şabat maddeleri her gördüğümde gözümü tırmalıyor, bir türlü elim değmedi. --Abuk Sabuk 18:06, 14 Mart 2013 (UTC)

Selam Abuk, Sebt fazlasiyla eski Turkce'dir ama Sabat kelimesi TDK tarafindan kabul edilen bir kelimemi bilemiyorum. Ben oyumu Sabat'tan yana kullansam da TDK sozlugune bakmakta fayda var sanirim. -- Iggydarsamesaj 20:25, 14 Mart 2013 (UTC)

Merhaba Abuk SABUK, İlgili maddede geçen "Float seaplane" ve "Flying boat" terimlerinin Türkçe teknik karşılıklarını öğrenme imkanı var mıdır? Float seaplane için internette "Bot ayaklı uçak" veya "Dubalı uçak" gibi terimler var, diğeri için de pek net bir bilgi görünmüyor. VikiPicturemesaj 04:43, 15 Mart 2013 (UTC)

Selamlar. Vapur maddesinin İngilizcesi steamboat olarak verilmiş; ancak tam olarak karşılamıyor. Steamboat, Türkçeye istimbot olarak geçmiş. Ne yapmak lazım?--RapsarEfendim? 12:29, 16 Mart 2013 (UTC)

Feribot ile birleştirmeli mi vapuru?--RapsarEfendim? 12:30, 16 Mart 2013 (UTC)
  • Vapur, anlam kaymasına (daha doğrusu genişlemesine) uğramış bu nedenle artık Fransızca vapeur'un yalancı eşdeğeri. Bu yüzden bence de feribot ile birleştirilmesi yerinde olur. "Buharlı gemi" Türkçede (denizcilikle ilgili yayınlar dahil) çok yaygın olarak kullanılıyor. Buharlı gemi olarak adlandırılıp girişte istimbot verilebilir. Kolay gelsin.--Abuk Sabuk 22:03, 16 Mart 2013 (UTC)
Ben de bu anlam kaymasından söz edecektim :) Yalancı eşdeğer kavramını ilk defa duydum ama. İstimbot, "acaba" (sadece gelişigüzel bir yorumum) savaşta kullanılan buharlı gemilere verilen ad olabilir mi? Belki de sadece eski adıdır veya küçük boyutlu buharlı gemilere verilen addır. Neyse, bu maddelerin taşınması/birleştirilmesiyle sen ilgilenebilir misin müsait olduğunda? Teşekkürler.--RapsarEfendim? 22:07, 16 Mart 2013 (UTC)
Gerçi maddesinde de değişiklik yapmıştım, şimdi hatırladım :) Maddeyi okumamıştım, şimdi bir okuyayım bari :)--RapsarEfendim? 22:08, 16 Mart 2013 (UTC)
  • Araya giriyorum kusura bakmayın :) Uzun zamandır çoğu kaynakta karşıma istimbot çıkmaktaydı, ben de vapur-istimbot farkı nedir ne değildir diye araştırmış ve basit bir sonuca ulaşmıştım; yaklaşık 100 yıl önce tüm nakliye gemileri buharla çalıştığı için mantıken vapur=istimbot olması gerekir diye düşünüyor insan. Ancak istimbot, vapurun küçüğüdür. Örneğin Gülcemal bir vapurdur —zira Gülcemal'in geçtiği tüm kaynaklarda kendisine vapur deniyordu—. İstimbotların askeriyede çok faydası olmuştur, zira deniz mayınlarını temizlemek zor iştir; ağır veya orta tonajlı bir gemi mayın temizlerken geminin tabanı mayına çarpabilir ve gemi batabilirdi. İstimbotlarda genel olarak böyle bir tehlike yok, hafif oldukları için su çekimleri diğerlerine nazaran çok az; ayrıca daha iyi manevra yapabiliyorlar. Bu açıdan, anti-denizaltı savaşlarında ve mayın temizleme harekatlarında Osmanlı donanması tarafından bolca istimbot kullanıldığını görüyoruz. Feribot-vapur birleştirilmesi hakkında bir şey diyemeyeceğim, fazla bilgim yok onun hakkında. Umarım az buçuk bildiklerim fikir verebilmiştir :) Kolay gelsin. --bermanya 00:55, 17 Mart 2013 (UTC)

Selamlar. Baş (gemi) maddesiyle ilgilenebilir misin rica etsem? Açtım hem kaynak bulamadım hem de İngilizce terimlere pek aşina olmadığım için yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Güverte maddesini de açabilirsin istersen :)--RapsarEfendim? 17:09, 1 Nisan 2013 (UTC)

  • Olur bakarım. Kolay gelsin.--Abuk Sabuk 17:16, 1 Nisan 2013 (UTC)
Teşekkürler, sana da kolay gelsin.--RapsarEfendim? 17:19, 1 Nisan 2013 (UTC)

Merhaba Garbino. Bir anonim "takısız isim tamlaması tartışması" alt başlığını ısrarla değiştiriyor. Onaylamazsan sevinirim. Kolay gelsin.--Abuk Sabuk 15:16, 4 Nisan 2013 (UTC)

Merhaba Abuk, şu değişiklikten bahsediyorsun sanırım. Bu uyarıyı yapmasan tekrarında muhtemelen, aynı değişiklik önüme gelince yine onaylardım. :) Madde içeriğinde "tartışma" geçince, insanın aklı şaşabiliyor haliyle. Bilgilendirme için teşekkür ederim. Sevgiler.. --Garbino ileti 15:41, 4 Nisan 2013 (UTC)
  • Evet tam da o :) "Tartışması" yerine daha uygun bir sözcük geliyorsa aklına değiştirebiliriz ama silindiği zaman anlam tamamen değişiyor. Sevgiler.--AbukSabuk 15:56, 4 Nisan 2013 (UTC)
Haklısın. Benim bulduğum alternatif isimlendirme var ama başlık başlık olmaktan çıkacak gibi.. :) "Takısız isim tamlaması üzerine farklı görüşler" mesela ya da "Garbino bas git!" ikincisi daha mı uygun ne?. İyi akşamlar.. :) --Garbino ileti 20:30, 4 Nisan 2013 (UTC)
  • Ha ha. İlki kulağa fena gelmiyor ama böyle bir tamlamanın var olmadığı argümanı daha kuvvetli olduğu için başlık hatalı olur. Bence de ikincisi daha uygun :) --Abuk Sabuk 21:12, 4 Nisan 2013 (UTC)
Terbiyesiz!.. :) Sevgiler... --Garbino ileti 21:15, 4 Nisan 2013 (UTC)

Savaş -> Askeri[kaynağı değiştir]

İstek yapıldı Yapıldı Kategori:Askeri helikopterler. Bu işte biraz acemiyim belki bir yanlışlık yapmışımdır :) Rapsar'a ayıp ettiğimin farkına vardım, uçakları da ona bıraktım :) --bermanya 19:48, 13 Nisan 2013 (UTC)

Tamam onu da yapayım :) İyice yüzsüzleşeceğim :)) Rapsar'dan nasıl özür dileyeceğim bilmiyorum. Kızarsa haklı :) --bermanya 20:25, 13 Nisan 2013 (UTC)

Savaş > askerî[kaynağı değiştir]

İstek yapıldı Yapıldı Kategori:Askeri helikopterler. Bu işte biraz acemiyim belki bir yanlışlık yapmışımdır :) Rapsar'a ayıp ettiğimin farkına vardım, uçakları da ona bıraktım :) --bermanya 19:48, 13 Nisan 2013 (UTC)
Merhaba. Bermanya taşımış; ben de imla açısından ufak bir değişiklik yaptım taşımada :) İki tıklık iş zaten :) İyi günler.--RapsarEfendim? 21:06, 13 Nisan 2013 (UTC)

Teşekkürler[kaynağı değiştir]

Teşekkür ederim Abuk Sabuk, umarım her şey güzel olur. Sevgilerimle :) --Garbino ileti 21:35, 13 Nisan 2013 (UTC)

Geçmiş birleştirme yardımı[kaynağı değiştir]

Merhaba Abuk, nasılsın?
Üyeliğimden bir ay sonra ikinci bir hesap açmışım. Problemin giderilmesi için birtakım işlemlerim oldu. Son olarak Sil (KS2) isteğim geri çevrilince "çift madde birleştirme" ilkelerini uyguladım.
İlgili sayfa geçmişine göz atıp geçmiş birleştirme şablonunun gereğini yapabilir misin?.. Ardından "Sil (G6/KS2)" ekleyeceğim. M.F.Eirtibât 02:22, 14 Nisan 2013 (UTC)

Kullanıcıya gerekli bilgilendirme yapılmıştır. İyi vikiler. --Superyetkinileti 15:36, 14 Nisan 2013 (UTC)

Merhaba, http://tr.wikipedia.org/wiki/Miyom sayfasını oluşturdum. İstediğiniz gibi metin içi kaynak göstermeye çalıştım fakat herhalde olmadı. Kaç kez denediysem beceremedim :) rica etsem müsait olduğunuzda bakabilir misiniz? Mehmet (mesaj) 18:30, 20 Nisan 2013 (UTC)

Kameriye ve pergola[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bu iki kavram aynı şeyi mi konu alıyor? Öyleyse birleştirmen mümkün müdür uygun başlık hangisiyse (bence en yaygını çardak gibi ama)?--RapsarEfendim? 18:45, 1 Mayıs 2013 (UTC)

Merhaba Rapsar. Pergola uzun bir tünel veya yürüyüş yolu şeklinde olanı, bu nedenle ayrı kalması yerinde olur sanırım. Kameriye ve kamelyanın ise çardağa yönlendirilmesi uygun olur bence de. Bunlar çoğunlukla küp şeklinde (bazen de silindir şeklinde) olan, içinde oturulan, sarmaşık kaplı bir çerçeve (zaten çardak Farsça "dört"ten geliyormuş). Anladığım kadarıyla çardak halk ağzındaki adı olduğu için zamanla entelektüel çevrelerde İtalyancadan geçen kameriye ve kamelya tercih edilmeye başlanmış. Sundurma ise sırtını bir duvara veren geniş saçak. Bitkilerle dekore edilmiş vs. olanları çardak gibi kullanılıyor.--Abuk Sabuk 15:25, 2 Mayıs 2013 (UTC)

Ben de esasen dediğini tahmin etmiştim (resimlere bakarak); ancak sözlükte çardağın karşılıklarından birinde pergola yazdığından sormak istedim :) İng. Vikide falan yok mudur maddesi?--RapsarEfendim? 21:22, 2 Mayıs 2013 (UTC)
Bir de gey ve benzeri adı kullanan maddeler tartışılmadan taşınmış. Bunlarla da ilgilenebilirsen iyi olacak :)--RapsarEfendim? 21:43, 2 Mayıs 2013 (UTC)

Muhammed maddesi[kaynağı değiştir]

Merhaba Qwl. İlave ettiğin bilgileri madde girişine değilde sayfa içerisinde ilgili başlığa eklersen madde düzeni açısından çok daha güzel olur. Ben taşıyacaktım ama önce sana bir sorayım dedim. Kolay gelsin.--Abuk Sabuk 19:20, 6 Mayıs 2013 (UTC)

Merhaba. Sayfa içerisinde de yer alan bilgiler çoğu maddede var ancak madde başında da ingilizce sayfada olduğu gibi bir önemli olaylar özeti olması kanaatindeyim. Yaşadı öldü gibi kısa bir giriş çok basit kaçıyor. Savaşlar konusunu biraz daha daraltabilir ve daha az detaylı yazabiliriz. ilk etapta biraz uzun oldu galiba.

Madde içerisinde de bu konu yok. Medine yaşamı, savaşlar ve ölümüne kadar olan süreç neredeyse yok. bunlar aşağıda daha geniş olarak yer alabilir. ben ilk başta girişi derleyip alt bölümleri ikinci etapta yapılamsı gerektiğini düşündüm. Ana girişten bilgileri görenler alt bölümlere de bilgi girişi yapmak isteyebilir. --Qwl ye yaz 02:50, 7 Mayıs 2013 (UTC)

Böyle fena olmadı. ne dersin?--Qwl ye yaz 05:15, 7 Mayıs 2013 (UTC)

  • Tekrar merhaba. Mesela Mekke dönemine dair bilgilerin çoğu Mekke başlığında dahi yokken girişe eklenmiş. Bunların taşınması, giriş kısmında ise sadece özetlenmesi gerekir. Kolay gelsin.--Abuk Sabuk 21:17, 7 Mayıs 2013 (UTC)

ben yukarıda mümkün olduğunca çok dar alarak neredeyse bir cümlede 3 konu yazarak geçtim. Aşağıda olmaması maddenin zayıf olmasından kaynaklı. Zenginleştirmek lazım. aşağıda da geniş ve detaylı olarak eklenebilir. Bir çok sayfada uygulunan özet girişi dağıtmanının gerekçesi olamaz. --Qwl ye yaz 03:35, 8 Mayıs 2013 (UTC)

Reality 03:45, 12 Mayıs 2013 (UTC)

Başlık nasıl değiştirilir?[kaynağı değiştir]

Merhaba Abuk Sabuk bey, bir başlık ismini değiştirmek istiyorum fakat nasıl yapıldığını bilmiyorum. Yardımcı olabilirmisiniz.Sir II. Unknown (mesaj) 19:55, 14 Mayıs 2013 (UTC)

Yeni değişiklik[kaynağı değiştir]

Selamlar nasılsınız?

http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1zl%C4%B1k_zar%C4%B1 ve http://tr.wikipedia.org/wiki/Gebelik sayfalarında değişiklik yaptım. Rica etsem uygun bir zamanınızda bakabilir misiniz? umarım doğru yapmışımdır.

Saygılar Mehmet (mesaj) 20:13, 16 Mayıs 2013 (UTC)

şablon:İslam[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Bu tür TBA ihlallerini onaylamamalıyız. Kolay gelsin.--Abuk Sabuk 17:01, 17 Mayıs 2013 (UTC)

Düzeltildi. Aslında giderilen yazım yanlışlarını onayladıktan sonra düzeltecektim, kaldı. Kolay gelsin-DRG msj 18:06, 17 Mayıs 2013 (UTC)

Selamlar. Bu maddeyi ne yapalım? Vikisözlük'e mi taşıyalım yoksa burada lokomotif veya demir yolu maddesine falan mı yönlendirelim?--RapsarEfendim? 12:48, 19 Mayıs 2013 (UTC)

  • Sözcüğün asıl anlamı demir yolu (taşımacılığı) olduğu için oraya yönlendirelim bence. "Demir yoluyla sehayat etmek" cümlesindeki anlamından "trenle seyahat etmek anlamı" türemiş sanırım. Etimoloji kısmında veya girişte kısaca değiniriz.--Abuk Sabuk 15:50, 19 Mayıs 2013 (UTC)
  • Şimdi düşündüm de sözcük yaygın olarak tren şeklinde de yerleşmiş (yalancı eşdeğer). En uygunu "anlam ayrımı" olacak sanırım. Yapayım bir bak.--Abuk Sabuk 15:56, 19 Mayıs 2013 (UTC)
Sorun yok, eline sağlık.--RapsarEfendim? 16:16, 19 Mayıs 2013 (UTC)
  • Rica ederim, kolay gelsin. Bu arada anlam ayrımı sayfalarındaki alt başlıklarda İngilizce vikide ;filmler şeklindeki kodu kullandıklarını gördüm, ben de kullanmaya başladım. Örneğin şimendifer sayfasında kullandım, çok düzenli görünüyor. Bizde böyle bir biçem kuralı var mı biliyor musun? Yoksa topluluğa sorup buraya ekleyebiliriz.--Abuk Sabuk 16:24, 19 Mayıs 2013 (UTC)
Alt başlık olmadan başlık gibi duruyor, onu diyorsun değil mi? Anlam ayrımı sayfalarında dediğin gibi başlık yerine bu sisteme de geçebiliriz bence.--RapsarEfendim? 16:26, 19 Mayıs 2013 (UTC)
  • Evet, bunlar normal madde olmadığı için kocaman bir başlık sayfa düzenini bozuyor.--Abuk Sabuk 16:31, 19 Mayıs 2013 (UTC)

Cadı ve cadılıcılık[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bu ikisi tek başlık altında birleşebilir sanırım. Bu işlerin ustası da sen olduğuna göre haber vereyim dedim :) Bir de mesaj sayfamın altında bir liste adlandırması konusu var, önerin varsa kullanıcıya da mesaj atabilirsen iyi olur. İyi geceler.--RapsarEfendim? 20:39, 2 Haziran 2013 (UTC)

Merhaba. Yusuf maddesindeki ŞU değişikliğinizi bir daha gözden geçirir misiniz, lütfen? İyi çalışmalar..Eğitmenmahmut msj 22:47, 2 Haziran 2013 (UTC)

Merhabalar. Bölümün başında "Hıristiyanlıkta Yusuf" yazıyor ve Kitabı Mukaddes'teki hikayesi anlatılıyor. Yusuf Suresi'ndeki versiyonun çıkarılması yerindedir.--Abuk Sabuk 14:56, 3 Haziran 2013 (UTC)

Selam İn vitro fertilizasyon sayfasında değişikliğe gittim. Ancak sadece kısa maddeler ekledim. Madde açılımları tartışmalı durabilir diye eklemekten ilk etapta kaçındım, maddelerin açılımlarını da ekleyeyim mi?

Saygılarımla


Mehmet (mesaj) 19:36, 5 Haziran 2013 (UTC)

Şablon:VikiProje Yıllar/Oylama Vakti

Selamlar. Cenabet maddesinin İngilizcesi en:Najis midir?--RapsarEfendim? 12:45, 14 Haziran 2013 (UTC)

Selam Rapsar. Cenabeti İngilizceye janaba(t) şeklinde translitere ediyorlar ama maddesini açmamışlar anladığım kadarıyla. Najis, necaset demek ve cenabetten farklı biraz. Domuz, dışkı gibi İslam'da pis kabul edilen şeyler. Maddesi açılır elbet.--Abuk Sabuk 19:24, 14 Haziran 2013 (UTC)

Anladım. Peki diğer dillerde de mi maddesi yok? Yani bağlantı ekleme açısından soruyorum.--RapsarEfendim? 15:21, 15 Haziran 2013 (UTC)

Merhaba Abuk Sabuk. Şurada yeni bir başlık açtım KM işaretinin değiştirilmesiyle ilgili. Acaba görüşlerini belirtebilir misin? İyi çalışmalar. - Seyit mesaj 15:41, 17 Haziran 2013 (UTC)

Kesme işareti sorusu[kaynağı değiştir]

Selamlar. Nurdağı özel isim ya şimdi, buna ek gelirken "Nurdağı'nda" değil de "Nurdağı'da" olması lazım değil mi?--RapsarEfendim? 16:23, 17 Haziran 2013 (UTC)

  • Merhabalar. Dediğin gibi Nurdağı'da olması gerekir "temel kuralı takip edersek" ama bu tür isimler oldukça tartışmalı. Yörede yaşayanların konuşmalarına bakılırsa memleket belirtirken Nurdağlıyım, yer belirtirken "Nurdağı'na, Nurdağı'nda" diyorlardır çok büyük ihtimalle. Resmi sitelerde, yöreyle ilgili kitaplarda vs. yerleşmiş kullanımlara da bakmak lazım.--Abuk Sabuk 16:33, 17 Haziran 2013 (UTC)
  • Bu tür karışıklıkları baypas etmek için "Nurdağı ilçesinde" hilesine başvurabiliriz. Zaten maddede bir iki yerde kullanılır olsa olsa.--Abuk Sabuk 16:35, 17 Haziran 2013 (UTC)
Tekirdağ kolay mesela, Tekirdağ'da doğru olanı. Ama burada sonraki "ı" kafamı karıştırmıştı. Özarı'da demekle arasında bir fark var mı teknik anlamda?--RapsarEfendim? 16:43, 17 Haziran 2013 (UTC)
  • Bu soruna daha çok adını coğrafi şekillerden alan yerleşim birimlerinde rastlanıyor ve sorun aslen "isim tamlaması", "sıfat tamlaması" ayrımından kaynaklanıyor.

Örneğin tekir sözcüğü bir sıfat olduğu için "Tekir Dağ", "Kara Göl" gibi sıfat tamlamaları -doğal olarak- ek almıyor. Gel gelelim "Nur Dağı", "Tuz Gölü" gibi tamlamalar isim tamlaması olduğu için "ı" iyelik ekini alıyor. Sonradan bu isim yakındaki bir yerleşim birimine verilince birleşik yazılan tek bir kelimeye dönüşüyor ve bu ek karmaşası ortaya çıkıyor. "Öz" sözcüğünün saf, has, asıl gibi sıfat anlamı da olduğu için, "ı" harfi de ek değil "arı" isminin parçası olduğu için "Özarı" sorunsuz.--Abuk Sabuk 17:14, 17 Haziran 2013 (UTC)

Hmm, anladım şimdi. Teşekkürler açıklama için. Tam üniversite sınavı sorusuymuş ama :)--RapsarEfendim? 17:20, 17 Haziran 2013 (UTC)

Örgütsel iletişim[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bu madde ile "kurumsal iletişim" kavramı aynı mı? Aynıysa eğer ikincisi daha yaygın olduğundan taşıyalım.--RapsarEfendim? 11:22, 22 Haziran 2013 (UTC)

Değil sanırım, Kurumsal iletişimle karıştırılmaması gerekir, zira kurumsal iletişim özellikle halkla ilişkiler disiplininin bir uzantısıdır. denmiş maddede :)--RapsarEfendim? 11:24, 22 Haziran 2013 (UTC)
  • Elin değerse bir ara "Alevilik'te" şeklindeki kategorileri de düzeltebilir misin sana zahmet? Kolay gelsin.--Abuk Sabuk 19:42, 23 Haziran 2013 (UTC)
Görebildiğim iki kategori vardı, taşıdım onları. İyi günler.--RapsarEfendim? 08:07, 24 Haziran 2013 (UTC)

neandertal bu sayfada ilgili belgeseller kısmındaki linkler çalışmıyor. Kaldırabilir misin? (Ben denedim ama acemiyim kabul edilmedi değişiklik bir yerlerde yanlışlık yaptım demek ki.)

Merhaba Garbino. İlgili kullanıcı rica etti, çalışmayan videoyu kaldırdım. Değişiklik savaşı gibi olmasın diye haber vereyim dedim :) Kolay gelsin.--AbukSabuk 21:35, 25 Haziran 2013 (UTC)

Haber verdiğin için teşekkürler, sevgiler.. :) --Garbino ileti 21:42, 25 Haziran 2013 (UTC)

Deneme tahtası ile ilgili bir soru[kaynağı değiştir]

Merhaba. Yeni bir vikipedi kullanıcısıyım.Bir kaç soru sormak istiyorum. Deneme tahtasının tam olarak amacı nedir? Olay sadece vikipedi'de madde yazmadan önce burada bir ön hazırlık, neyin nasıl olduğunu görmek, özellikleri karıştırmak değil mi ? Peki Deneme tahtası bize özel değil mi? Neden başkaları(anonimler) bile bizim deneme tahtamızı değiştirebiliyor? Bugün ofiste deneme tahtasını açmamla birlikte bir çıplak adam resmiyle karşılaştım. Kalp krizinden gidiyordum az daha.Yani kısaca söylersek deneme tahtasının mantığı nedir? Açıklarsanız sevinirim. --Thiamine (mesaj) 11:14, 27 Haziran 2013 (UTC)

gezi parkı sansürü oylama hakkında[kaynağı değiştir]

merhabalar, sizin iyi niyetli olduğunuzu düşünüp 2013_Taksim_Gezi_Parkı_protestolarında_Türk_basınının_uyguladığı_sansür maddesindeki oylamada oyunuzu kalsın olarka değiştirebilmek için ikna amacıyla size ve birkaç kişiye bu mesajı yazıyorum. aşağıdaki linkler yabancı basında türkiye'de uygulanan sansür hakkındadır. (bazı linkler direk sansür hakkında, bazıları ise yazı içinde değiniyor.) bu nedenle madde KD'dir ve ayrı bir maddeyi hak etmektedir bence. içeriği hep beraber geliştirebiliriz ileride.


ayrıca aşağıdaki son mesajımın bir bölümünü de lütfen okuyunuz: ne yazıkki burada da belli bir zihniyete sahip insanların manipülasyona kalkıştığını gördüm (lubunya ve eğitmen). yazık, çok yazık. benim mesajım gerçek iyi niyetliler için. açın ingilizce occupy wall street maddesine bakın. http://en.wikipedia.org/wiki/Occupy_Wall_Street allta şablonda occupy sydney vs. diye şehirlerin bile ayrı maddeleri var. bir kronoloji var: http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Occupy_Wall_Street bazı olayların ayrı maddeleri var. 15 October 2011 global protests gibi. hatta Occupy Comics, Occupy Movement hand signals gibi maddeler bile var. benzer şekilde türkiye'deki olaylar içinde ana madde olup buradan Ana madde: Gezi parkı oalylarında İstanbul'daki olaylar, Gezi parkı oalylarında Ankara'daki olaylar, Gezi parkı oalylarında rezil medyanın uyguladığı sansür, Gezi Parkı olaylarının popüler kültüre etkileri gibi ana maddeler açılmalı ve burada ayrıntılı bilgiler yer almalı. bir de şablon oluşturulmalı, occupy wall street gibi.Humanistinsan (mesaj) 15:51, 28 Haziran 2013 (UTC)

BU BİR ARŞİV SAYFASIDIR. LÜTFEN DEĞİŞTİRMEYİNİZ.